• No results found

Conclusie belemmerende factoren juridisch medewerkers

In document De CIZ-Professional in beeld (pagina 74-78)

4. Resultaten

4.1 Beoordelaars

4.3.4 Conclusie belemmerende factoren juridisch medewerkers

Om een uitspraak te kunnen doen over de mate waarin belemmerende factoren aanwezig zijn in het werk van juridisch medewerkers, zijn er waarden toegekend aan de verschillende gradaties van de antwoorden van de juridisch medewerkers. Het gemiddelde van deze waarden geeft aan in welke mate de factor als belemmerend wordt ervaren (Figuur 11).

Eén van de belemmerende factoren is in grote mate aanwezig bij de juridisch medewerkers: de regels die aanwezig zijn omtrent het werk. Deze regels worden net als door de beoordelaars en onderzoekers niet ervaren als belemmerend, eerder sturend in het werk en hebben voor juridisch medewerkers een beschermende functie. Twee belemmerende factoren zijn in redelijke mate aanwezig in het werk van de juridisch medewerkers: ervaren tijdsdruk en onvoldoende sturing op motivatie. Prestatiedruk wordt in kleine tot redelijke mate ervaren door de juridisch medewerkers. Uniformiteit in de werkwijze en het resultaat, ontoereikende informatie, gebrek aan feedback, gebrekkige kritische houding en

gebrekkig aanbod aan activiteiten zijn vijf belemmerende factoren die in kleine mate aanwezig zijn rondom het werk van juridisch medewerkers. Slechts één belemmerende factor is niet aanwezig bij de juridisch medewerkers: een gebrekkige lerende houding. Daarnaast wordt er door de juridisch medewerkers genoemd dat zij belemmerd worden in hun werk door de burger die als steeds mondiger ervaren wordt. Een extra belemmerende factor die door de juridisch medewerkers aangegeven wordt zijn gebrekkige faciliteiten.

4.4 Resultaten vergelijken tussen de drie functies

In deze paragraaf worden de resultaten van de drie functies met elkaar vergeleken. In de voorgaande paragrafen zijn de resultaten van beoordelaars, onderzoekers en juridisch medewerkers beschreven. De resultaten van zowel de professionaliteit van deze drie functies als de belemmerende factoren hiervoor die worden ervaren binnen de functies zijn beschreven. In figuur 12 en 13, zijn deze resultaten samengevoegd ter verduidelijking van de verschillen. De verwachting is dat de mate waarin professionaliteitskenmerken en belemmerende factoren aanwezig zijn elkaar beïnvloeden en dat hierin verschillen zijn tussen de drie functies.

Het conceptueel model onderscheidt belemmerende factoren die volgens de literatuur invloed hebben op de vier professionaliteitskenmerken die onderzocht zijn. In figuur 12 is zichtbaar in welke mate de vier professionaliteitskenmerken aanwezig zijn bij de drie functies.

De resultaten op deze vier aspecten van professionaliteit worden geanalyseerd aan de hand van de resultaten in figuur 13, waarin weergegeven wordt in welke mate belemmerende factoren aanwezig

zijn binnen de drie functies. De mate waarin professionaliteitskenmerken aanwezig zijn wordt verklaard aan de hand van de mate waarin belemmerende factoren aanwezig zijn.

Er zijn twee professionaliteitskenmerken die in redelijke tot grote mate aanwezig zijn binnen de drie functies. De resultaten laten zien dat er door alle drie de functies ruim wordt gescoord op deskundigheid en op de aanwezigheid van normen in de beroepsethiek. De belemmerende factoren die volgens het conceptueel model invloed hebben op deskundigheid zijn bij de drie functies in kleine mate aanwezig. De belemmerende factor die volgens het conceptueel model invloed heeft op de bekendheid van de aanwezige normen van de beroepsethiek verklaart niet één op één de mate waarin normen van de beroepsethiek aanwezig zijn binnen de drie functies. Binnen de drie functies zijn grote verschillen zichtbaar betreffende de belemmerende factor, regels omtrent uniformiteit, die invloed heeft op de aanwezigheid van normen van de beroepsethiek. Er is echter weinig verschil in de mate waarin normen van de beroepsethiek aanwezig zijn bij de drie functies. Hierdoor kan gesteld worden

dat deze belemmerende factor geen verklaring geeft over de mate waarin normen van de beroepsethiek aanwezig zijn binnen de drie functies.

De overige twee professionaliteitskenmerken verschillen in de mate waarin zij aanwezig zijn binnen de drie functies. Het leveren en waarborgen van kwaliteit is in verschillende mate aanwezig binnen de drie functies. Bij de juridisch medewerkers is het leveren en waarborgen van kwaliteit in redelijke tot grote mate aanwezig. Bij de onderzoekers en de beoordelaars is dit kenmerk in redelijke mate aanwezig. Het conceptueel model stelt dat er zes belemmerende factoren zijn die invloed hebben op het leveren en waarborgen van kwaliteit: gebrekkige kritische houding, gebrek aan onderlinge feedback, tijdsdruk, prestatiedruk, ontoereikende informatie en uniformiteit. Aanwezigheid van de belemmerende factoren: gebrek aan onderlinge feedback en regels rondom uniformiteit kunnen verklarend zijn voor de mindere mate waarin het leveren en waarborgen van kwaliteit aanwezig is bij de onderzoekers en beoordelaars. De aanwezigheid van deze twee belemmeringen zijn bij juridisch medewerkers beduidend minder dan bij de onderzoekers en beoordelaars. Bij de onderzoekers is ook de factor prestatiedruk in grotere mate aanwezig wat mede het verschil in het leveren en waarborgen van kwaliteit door onderzoekers kan verklaren.

Het tweede professionaliteitskenmerk dat in verschillende mate aanwezig is binnen de drie functies is autonomie. Er zitten grote verschillen in de mate van ervaren autonomie tussen beoordelaars, onderzoekers en juridisch medewerkers. Juridisch medewerkers ervaren in redelijke tot grote mate autonomie in hun werk, onderzoekers ervaren dit in redelijke mate en beoordelaars ervaren dit in kleine tot redelijke mate. Het conceptueel model stelt dat drie belemmerende factoren invloed hebben op autonomie van professionals: de aanwezigheid van regels in het werk, onvoldoende sturing op de intrinsieke motivatie van professionals en regels rondom uniformiteit in het werk. Het verschil in ervaren autonomie tussen de drie functies is volgens de theorie te verklaren door de aanwezigheid van regels in het werk en regels rondom uniformiteit. De factor sturing op intrinsieke motivatie verklaart deze verschillen niet. Regels in het werk van professionals worden door alle drie de functies niet als belemmerend ervaren, maar sturend en ondersteunend aan het werk. Juridisch medewerkers geven aan vaak uitzonderingen op de regels te maken en daardoor een grote mate van autonomie te ervaren in hun werk. De onderzoekers en beoordelaars ervaren in beduidend grotere mate regels rondom uniformiteit in het werk, wat het verschil in autonomie tussen deze functies kan verklaren. De aanwezigheid van belemmerende factoren verklaren niet waarom er grote verschillen zijn in de ervaren autonomie tussen de drie functies.

In document De CIZ-Professional in beeld (pagina 74-78)