• No results found

Conceptueel Ontwerp

In document Zelfservice in Bibliotheken (pagina 72-76)

1. Doelstelling

Praktijk of Theoriegericht onderzoek

Dit onderzoek gaat om een praktijkgerichte opdracht. Deze opdracht levert een bijdrage aan de interventie ter verandering van een bestaande praktijksituatie.

Projectkader

Ik voer mijn bacheloropdracht uit bij het bedrijf Nedap. Nedap is een hightech bedrijf gevestigd in Groenlo, met een omzet van 130 miljoen euro. Het bedrijf wordt gekarakteriseerd door een open, vernieuwende en creatieve bedrijfscultuur die de nadruk legt op ontwikkeling en ondernemerschap.

Het bedrijf concentreert zich op: ontwikkelen en leveren van vernieuwende, houdbare oplossingen op het gebied van veiligheid, elektronische controle eenheden en automatisering, management en informatiesystemen voor organisaties.

Het bedrijf is verdeeld in "markt groepen", waarvan elk verantwoordelijkheid draagt voor een stijgende omzet, productvernieuwing en winst in een specifiek deel van de markt. De groep ontwikkelt en levert oplossingen en het heeft kennis van technologie, de markt en de operaties van de klant. Het personeel wordt uitgedaagd ondernemerschap te tonen, om verantwoordelijkheid te dragen en om hun talenten te ontwikkelen.

Nedap wijdt bijzondere aandacht aan het maken van zijn producten, systemen en diensten. Professionaliseren en internationaliseren van verkoop en verwante diensten vallen ook onder zijn prioriteiten. De hoofd verkoopmarkt van het bedrijf is nog steeds Europa, maar verkoop elders - inclusief in de Verenigde Staten en het Verre Oosten – zijn aan het ontwikkelen.

Als het gaat om technologie, heeft Nedap speciale expertise op het gebied van electronica, ICT, netwerk technologie, optics, electrische en nauwkeurigheid techniek, kunststoffen en metaal. Deze know-how is toegepast in de ontwikkeling, productie en installatie van producten en diensten. Naast interne ontwikkeling kopen ze steeds meer technologie in voor integratie met hun eigen systemen.

Een relatief groot gedeelte van dit bedrijf houdt zich bezig met onderzoek (12-13%). Binnen het bedrijf draait het allemaal om de essentie, waar het nu eigenlijk allemaal om draait.

Het bedrijf houdt zich bezig met twee hoofdsystemen: 1. In elk product een chip

2. Alles met elkaar verbinden (netwerken).

De chips worden gebruikt ter identificatie in bijvoorbeeld de beveiliging en de detailhandel en ook in de bibliotheek.

De missie van het bedrijf is: “Het genereren van aanvullende waarde voor de klant door het ontwikkelen en leveren van producten, systemen en diensten gebaseerd op een interactieve kennis van klanten, markten en technologie.”

Groei en rendabiliteit bij Nedap weerspiegelen niet alleen hun rol in de markt, maar ook de wijdere sociale context, een context waarbinnen ze proberen tegemoet te komen aan de behoeften van allen voor wie hun resultaten belangrijk zijn.

Bijlage A Welke problemen spelen er binnen het projectkader?

Binnen dit bedrijf zijn ze bezig met zelfbedieningsconcepten voor bibliotheken. Men is benieuwd of het huidige systeem op ergonomisch gebied verbeterd kan worden. Op het moment bestaan er een check-in en een check-out systeem, deze zijn in vijf bibliotheken in Nederland te vinden. Ze zijn bezig met het ontwikkelen van een sorteersysteem.

Hoe kijkt men tegen deze problemen aan?

Het overgrote deel van het bedrijf is tevreden met het systeem nu. Het werkt, dus het hoeft niet verbeterd te worden. Een aantal medewerkers hebben in de gaten dat er nog wel het een en ander verbeterd zou kunnen worden, met name de mededelingen op het scherm voldoen nog niet altijd.

Wat zijn de achtergronden van deze problemen?

Binnen het bedrijf is er nog niet eerder uitgebreid naar het ergonomische aspect van het systeem gekeken. Wel zijn hier ook de berichten doorgedrongen dat technische apparaten veel simpeler in gebruik zouden moeten kunnen zijn. Technisch is tegenwoordig heel veel mogelijk, maar er wordt nog te weinig gekeken naar wat de gebruiker nu eigenlijk wil.

In welke richting zoekt men zoal naar oplossingen?

De oplossingen worden vooral in de richting van het grafische aspect van het scherm gezocht. De mededelingen die op het scherm komen te staan zouden verbeterd moeten worden.

Soort onderzoek

De bacheloropdracht betreft een probleemsignalerend onderzoek, met ontwerpaspecten.

Doelstelling

Het doel van deze bacheloropdracht is het doen van aanbevelingen ter verbetering van het gebruiksgemak avn het huidige zelfbedieningssysteem van Nedap voor bibliotheken, door het observeren en ondervragen van gebruikers van zowel het huidige systeem, als concurrerende systemen en het bestuderen van de ergonomie.

Bijlage A

2. Onderzoeksmodel Doel

Voor- en nadelen, aanbevelingen huidige zelfbedieningssysteem Nedap.

Onderzoeksobjecten

Zelfbedieningssysteem Nedap Dit bestaat uit:

• Check-in systeem • Check-out system • Sorteersyteem

Onderzoeksoptiek

Het gaat in dit geval om een probleemsignalerend praktijkgericht onderzoek, dus wordt er op zoek gegaan naar aandachtspunten.

Ingrediënten

Kernbegrippen Theorieën

Gebruik systemen Observatie gebruik systemen Gebruikers Gesprekken met gebruikers Ergonomie Theorie ergonomie

Visualisering

(a) (b) (c)

Verwoording

(a) Een analyse van de literatuur van de ergonomie, het observeren van het gebruik van de systemen en het houden van gesprekken hierover met de gebruikers, levert een overzicht van aandachtspunten op, (b) waarmee het zelfbedieningssysteem van Nedap beoordeeld wordt. (c) Dit levert een overzicht van voor- en nadelen van en aanbevelingen voor het huidige zelfbedieningssysteem. Aandachtspunten Zelfbedieningssysteem Nedap Voor- en nadelen Aanbevelingen Huidig zelfbedieningssysteem Observatie gebruik systemen Gesprekken met gebruikers Theorie ergonomie

Bijlage A

3. Vraagstelling Centrale vragen

1. Welke aandachtspunten zijn relevant voor een beoordeling van het zelfbedieningssysteem? (beschrijvende kennis)

2. In hoeverre voldoet het huidige zelfbedieningssysteem aan de gevonden aandachtspunten? (evaluatieve kennis)

Deelvragen

1.1 Welke aandachtspunten kunnen we ontlenen aan de observatie van het gebruik van de systemen?

1.2 Welke systemen bestaan er binnen Nedap?

1.3 Welke bibliotheken beschikken over deze systemen?

1.4 Welke bedrijven beschikken ook over zelfbedieningssystemen en zijn dus concurrenten? 1.5 Welke systemen hebben deze concurrerende bedrijven?

1.6 Welke bibliotheken beschikken over deze concurrerende systemen?

1.7 Welke aandachtspunten kunnen we ontlenen aan de gesprekken met de gebruikers van de systemen?

1.8 Wie zijn de gebruikers van de zelfbedieningssystemen?

1.9 Welke aandachtspunten kunnen we ontlenen aan ergonomietheorieën? 1.10 Welke ergonomietheorieën zijn van belang voor het zelfbedieningssysteem? 1.11 Waar vind ik deze ergonomietheorieën?

1.12 Welke veranderingen ondergaan deze aandachtspunten of welke geheel nieuwe aandachtspunten kunnen worden geformuleerd als gevolg van een onderlinge confrontatie van de aandachtspunten bij 1.1, 1.7 en 1.9?

2.1 Wat zijn de uitgangspunten van het huidige zelfbedieningssysteem van Nedap? 2.2 Welke punten van het huidige systeem voldoen aan de aandachtspunten? 2.3 Welke punten van het huidige systeem voldoen niet aan de aandachtspunten?

Kernbegrippen Systemen Nedap Concurrentie Check-in Check-out Sorteer Gebruik Probleemsignalering Ergonomie Fysiek Cognitief

Gebruikers Probleemsignalering Klanten bibliotheek

Nieuwe klanten bibliotheek Personeel bibliotheek Medewerkers Nedap

Bijlage A

In document Zelfservice in Bibliotheken (pagina 72-76)