• No results found

V. Inleiding

5. Conceptvorming

5.7 Conceptkeuze

Om tot een uiteindelijke conceptkeuze te komen worden de vier bovenstaande concepten beoordeeld op verschillende criteria (tabel 5.7.1). Elk concept kan een score van 1 t/m 4 behalen op de verschillende criteria. Een weegfactor geeft vervolgens aan welke van de criteria het belangrijkst en welke minder belangrijk zijn. De criteria worden hieronder kort toegelicht:

o Toegankelijkheid • Kantooromgeving

- Is de opbergruimte overzichtelijk?

- Zijn de opgeborgen objecten eenvoudig te pakken? • Thuislocatie

- Is de opbergruimte overzichtelijk?

- Zijn de opgeborgen objecten eenvoudig te pakken? o Veelzijdigheid/flexibiliteit opbergvolume

- Is het opbergvolume variabel genoeg? o Uitbreidbaarheid

- Is het opbergvolume eenvoudig van te variëren in volume en indeling? o Verplaatsbaarheid

• Kantooromgeving (gelijkvloers)

- Is het product binnen het kantoor gemakkelijk te verplaatsen? Treden er problemen op met drempels, deuren of trappen?

• Kantooromgeving (verdiepingen)

- Is het product binnen het kantoor gemakkelijk via trappen, gangen en liften te verplaatsen?

• Thuislocatie (met trappen)

- Is het product binnen het huis gemakkelijk te verplaatsen? o Transporteerbaarheid

• Openbaar vervoer

- Is het product goed te vervoeren met openbaar vervoer? (bus/tram/trein)

• Fiets

- Is het product gemakkelijk per fiets te vervoeren? • Auto

- Is het product eenvoudig in de auto te leggen?

- Kan het product met de auto vervoerd worden?

o Beveiliging

• Beveiliging van het product tegen ongeoorloofde toegang • Beveiliging van de inhoud tegen vallen/stoten

Concept 1 2 3 4 wf

Toegankelijkheid kantooromgeving 1 2 4 4 3

Toegankelijkheid thuislocatie 2 1 4 3 3

Veelzijdigheid/flexibiliteit opbergvolume 4 2 3 1 2

Uitbreidbaarheid 1 4 2 4 2

Verplaatsbaarheid kantooromgeving (gelijkvloers) 2 3 3 3 1

Verplaatsbaarheid kantooromgeving (verdiepingen) 4 2 1 2 2

Verplaatsbaarheid thuislocatie 4 4 1 3 1

Transporteerbaarheid openbaar vervoer 4 4 1 3 1

Transporteerbaarheid fiets 3 3 1 4 2

Transporteerbaarheid auto 4 4 1 3 1

Beveiliging tegen ongeoorloofde toegang 1 2 3 4 2

Beveiliging van de inhoud tegen vallen / stoten 1 2 4 3 3

Beveiliging tegen weersinvloeden 2 2 1 3 2

Totaalscore 56 60 64 78

5.8 Conclusie

Concept 1, zip-it

Hoewel dit concept de laagste score heeft zijn er een aantal punten waarop dit concept goed scoort. Het concept scoort goed op flexibiliteit vanwege de verschillende modules die te combineren zijn. De modules zijn te combineren totdat het concept niet meer te hanteren is. Verder scoort het concept goed op verplaatsbaarheid in een

kantooromgeving met meerdere verdiepingen. Doordat er bij dit concept geen gebruikt wordt gemaakt van een trolley is het concept makkelijk via de trap mee te nemen. Op de overige punten bij verplaatsbaarheid en transporteerbaarheid scoort dit concept vrijwel gelijk aan andere concepten.

Minpunten aan dit concept zijn de lastig te combineren modules. Tevens zorgt de combinatie van meerdere modules voor een slechte overzichtelijkheid en toegankelijkheid. Om ergens goed bij te kunnen moeten eerst alle overige modules gesloten worden om te voorkomen dat er spullen uit vallen. Door de ritssluiting is het lastig de inhoud te beveiligen tegen ongeoorloofde toegang. Het materiaal biedt bescherming tegen vallen en stoten, echter in mindere mate dan de overige concepten. Als men uit een regenbui komt en extra modules aan de tas moet ritsen wordt de inhoud van de extra modules ook nat. Hierdoor scoort dit concept minder op weersbestendigheid.

Het beste aspect van dit concept is de flexibiliteit, echter zorgt de slechte overzichtelijkheid en toegankelijkheid er voor dat dit concept af valt.

5.8.1: Zip-it

Concept 2, easy bag

Dit concept is met 60 punten op de 3e plaats geëindigd. Dit concept scoort voornamelijk goed op transporteerbaarheid met het openbaar vervoer en in de auto, en op het gemak waarmee het volume uit te breiden is. Door het handvat en de schouderband is de draagbaarheid van dit concept

uitstekend. Op toegankelijkheid scoort dit concept erg slecht. Hoofdzakelijk door het moeten stapelen van papieren en laptop in de tas en het naar voren openen van het kantoordeel. Beveiliging is net zoals bij het eerste concept vanwege de materiaalkeuze minder dan bij concept 3 en 4.

Een opvallend aspect van dit concept is het opbergen van het kantoordeel. Hierdoor is het kantoordeel een soort verplaatsbare locker en geeft het een extra dimensie aan de

kantooromgeving. Het locker met trolleysysteem zorgt er voor dat het concept op een gelijkvloers kantoor eenvoudig te verplaatsen is. Op overige punten scoort dit concept gemiddeld en springt er niet echt bovenuit.

Concept 3, schuiftrolley:

Concept 3 heeft vele goede aspecten, echter is de verplaatsbaarheid en transporteerbaarheid onder de maat. Alleen op een gelijke werkvloer werkt het concept met trolley goed, als er obstakels bij komen voldoet het concept niet meer. Het grootste gemis is het ontbreken van een

schouderband en handvat om het concept draagbaar te maken. Zonder een handvat of schouderband is het erg lastig om iets de trap op te tillen. Daarnaast zorgt de groter dan gemiddelde omvang er voor dat het concept lastig te hanteren is.

Door de grote opbergruimte en het zicht van bovenaf is de inhoud overzichtelijk en toegankelijk, hier scoort dit concept ook het beste op. Het uitschuifbare achtervak zorgt voor een flexibele en overzichtelijke opbergruimte. Buiten het kantoor is dit deel echter zinloos en brengt de score voor weersbestendigheid omlaag. Als hier water in loopt is het niet meer te gebruiken in de kantooromgeving voordat het opgedroogd is. Met het multifunctionele deksel onderscheid dit concept zich van de andere concepten. Met het deksel op het bureau zijn de belangrijke dingen zoals de agenda en mobiele telefoon binnen handbereik. In dit concept zitten een aantal goede punten, maar de verplaatsbaarheid en transporteerbaarheid zorgen er voor dat dit concept af valt.

5.8.2: Easy bag

Concept 4, hangar:

Hangar is duidelijk het beste concept. Vooral de

toegankelijkheid is door zijn verschillende opbergvakken een sterk punt van dit concept. Ook bied het concept veel mogelijkheden tot

uitbreidingen. Door de afsluitbare en stevige behuizing is de inhoud ook goed beschermd tegen vallen/stoten, diefstal en invloeden van buitenaf. Het grootste minpunt van dit concept is de flexibiliteit van het

opbergvolume. Het draagsysteem valt naar eigen wens in te delen, echter is het volume niet aan te passen. De verplaatsbaarheid en transporteerbaarheid scoort iets minder vanwege het ontbreken van een handvat en het niet rechtop kunnen staan van het draagsysteem.

Op bijna alle punten zet dit concept een goede score neer. Dit concept zal verder uitgewerkt worden.