• No results found

DEEL II: UITWERKINGEN

2.2 Complexe schade

Het proces van de reguliere schade is niet in alle gevallen bruikbaar. In een aantal gevallen gaat het om 'complexe' schade, waarbij het gaat om meerdere schadeoorzaken of een combinatie van materiële en immateriële schade. Vaak kan de schade-expert na de eerste inspectie vaststellen of het om reguliere of complexe schade gaat. Indien een schademelding aan een of meerdere van de volgende criteria voldoet, dan gaat de melding het proces van complexe schade in.

Bladzijde 58 van 274

- Er zijn meerdere oorzaken van schade, dus niet alleen gerelateerd aan aardbevingen, of er is sprake van meerdere problemen, bijvoorbeeld sociaal/psychisch, die van invloed zijn op herstel van schade.

- Er zijn meerdere partijen die moeten bijdragen aan een oplossing.

- Er is niet voldoende financiële draagkracht of bereidheid bij een van de partijen (exclusief de NAM) om niet aardbeving gerelateerde schade of problemen aan te pakken.

- Het gaat om een monument met vergunningsplicht.

Op dit moment behandelt de NAM de complexe schadegevallen. De complexe schadegevallen die de NAM om dit moment in behandeling heeft, zullen in handen van de NAM blijven. Vanaf 1 januari 2016 neemt de NCG de nieuwe meldingen van complexe schade in behandeling. Mocht de NCG informatie over individuele gevallen nodig hebben, dan vraagt de NAM hiervoor toestemming aan de eigenaar, conform het protocol gegevensuitwisseling.

Werkproces afhandeling complexe schade vanaf januari 2016

1. De eigenaar maakt een melding bij het CVW. En het CVW stuurt een eerstelijnsexpert. De expert signaleert dat er sprake is van complexe problematiek volgens de vastgestelde criteria. 2. Het schaderapport wordt, na goedkeuring van de bewoner, doorgestuurd naar de NCG. Als de

bewoner niet akkoord gaat, blijft de melding in behandeling bij het CVW en wordt het proces zoals hiervoor beschreven bij reguliere schade doorlopen.

3. De NCG wijst een casemanager toe die toetst of de doorgeleiding juist is. Indien nodig gaat de melding weer terug naar het CVW.

4. De casemanager van de NCG doet een intakegesprek met de eigenaar om de problematiek en de betrokken partijen te inventariseren.

5. Er volgen gevolggesprekken met de eigenaar om de benodigde informatie te verkrijgen, zodat de betrokken partijen kunnen worden benaderd.

6. De casemanager spreekt met de betrokken partijen afzonderlijk, eventueel met de eigenaar erbij, over een bijdrage aan een bemiddelingsvoorstel. De casemanager kan het CVW vragen de bewoner te ondersteunen bij bijvoorbeeld het invullen van formulieren.

7. De casemanager bespreekt met de eigenaar een bemiddelingsoplossing op basis van de bijdrage die de betrokken partijen willen leveren. Bij een akkoord over de

bemiddelingsoplossing coördineert de casemanager en volgt de uitvoering door de betrokken partijen. Het uitgangspunt is geen contante betaling.

8. Indien de eigenaar niet tevreden is met het bemiddelingsvoorstel, kan deze een oordeel vragen aan de Arbiter aardbevingsschade over de bijdrage die alle gecommitteerde partijen moeten leveren op basis van juridische verplichtingen.

9. De Arbiter aardbevingsschade hoort de eigenaar, de casemanager van de NCG en - indien nodig - andere betrokken partijen. Ook komt er een schouw ter plaatse. De Arbiter

aardbevingsschade komt tot een oordeel op basis van de juridische verplichtingen van partijen. Voor de eigenaren moet vooraf helder zijn dat het zwaartepunt bij de bemiddeling ligt en dat de Arbiter aardbevingsschade alleen uitspraak kan doen over juridische verplichtingen van

partijen.

10. De Arbiter aardbevingsschade doet binnen zes weken uitspraak nadat de zaak aan hem is toegewezen. Verlenging van de termijn is mogelijk met toestemming van de eigenaar of als de Arbiter aardbevingsschade een deskundige inschakelt. De uitspraak bevat in ieder geval: - de naam en de woonplaats van de Arbiter aardbevingsschade;

- de namen en woonplaatsen van de partijen; - een weergave van het geschil;

Bladzijde 59 van 274

- een kort overzicht van de geschillenbeslechtingsprocedure; - de uitspraak;

- een gronden van de uitspraak; - een dagtekening van de uitspraak;

- indien van toepassing: het rapport van de gebruikte rechtbankdeskundige.

Een uitzondering op het proces doet zich voor bij schade aan bedrijven. Wanneer er sprake is van complexe omzetschade neemt de NAM het dossier in behandeling.

Afspraken voor een transparant proces

Er zijn afspraken gemaakt om het proces voor complexe schade transparant te houden.

- De eigenaar is niet gebonden aan het oordeel van de Arbiter aardbevingsschade en kan altijd nog naar de rechter voor een integrale toets. De NAM en het CVW zijn in beginsel wel gebonden aan dit oordeel.

- De NCG gaat op zoek naar commitment aan de uitspraak van de Arbiter aardbevingsschade van zoveel mogelijk partijen; gemeenten, provincie, waterschappen, verzekeraars en

hypotheekverstrekkers. Een breed gedragen commitment is belangrijk bij dit orgaan. - Voor 1 januari 2016 worden heldere kaders en werkafspraken over de Arbiter

aardbevingsschade neergelegd in een reglement.

- De kosten van de werkzaamheden van de Arbiter aardbevingsschade worden volledig gedragen door het Ministerie van Economische Zaken.

- De Arbiter aardbevingsschade kan geen uitspraken doen over problematiek rondom vergunningen en monumenten.

- Samenvattingen van de uitspraken komen geanonimiseerd op de website van de Arbiter aardbevingsschade.

- Net als bij de reguliere schade stelt de NCG een poule van vertrouwenspersonen beschikbaar waar eigenaren gebruik van kunnen maken.

- Complexe gevallen kunnen ook binnenkomen via inspecties in plaats van via schademeldingen. In de huidige situatie valt dit onder de NAM taskforce complexe gevallen. Vanaf 1 januari stromen die gevallen via het CVW door naar de NCG voor bemiddeling.

- In kwartaalgesprekken wordt de voortgang besproken.

- Op 1 juli 2016 evalueren de betrokken partijen het proces rondom complexe schade, inclusief het protocol en de Arbiter aardbevingsschade.

- Er komen voor 1 januari 2016 afspraken tussen de NAM, het CVW en de NCG over de omgang met gegevens in verband met de privacy van de schademelder.

- De NCG organiseert jaarlijks een brede evaluatie van het schadeafhandelingsproces, inclusief het schadeprotocol en de werkinstructies, met maatschappelijke en bestuurlijke stuurgroepen. De NCG en de NAM treden in overleg in hoeverre aanpassingen van het

schadeafhandelingsproces nodig zijn.

Bladzijde 60 van 274

Zoals in bovenstaande figuur te zien is, zijn er onafhankelijke organen waar de schademelder zich tot kan richten. Deze organen zijn er voor specifieke gevallen die in de beschreven processen niet of niet volledig geholpen kunnen worden.