• No results found

3. Concepten

3.3. Conceptenafwegingen

3.3.4. Commentaren Concept 3

Acceptatie

Bij dit concept zien de patiënten alleen of ze op dat moment goed bewogen hebben. Ze worden op het beginscherm niet geconfronteerd met de beweging die ze de rest van de dag hebben gehad. Dit kan positief en negatief werken op de motivatie van gebruikers: wanneer zij zien dat ze de rest van de dag ook te weinig bewogen hebben kan dit hen motiveren te gaan bewegen. Uit de eigen evaluatie van de bewegingssensor bleek echter ook dat wanneer men al zo ver onder de streefactiviteit zat, het extra demotiveerde omdat de streefactiviteit toch niet meer te halen was. Wanneer er op de individuele prestaties geklikt wordt, kan er wel een overzicht gegeven worden.

Activiteitenverzicht

Het dagoverzicht van de activiteiten wordt hetzelfde weergegeven als bij Concept 1: een duidelijke weergave en met behulp van commentaar kan verklarende informatie toegevoegd worden. Bij ieder activiteitenbalkje worden BORG-scores weergegeven.

Steun bieden

Middels de chat kan de gebruiker met het team communiceren. Hiermee kunnen de patiënten elkaar ‘erkenning steun’, ‘informatieve steun’ en ‘instrumentele steun’ bieden, mits het team goed met elkaar overweg kan. Het is bij dit ontwerp nog niet mogelijk aparte één op één gesprekken te beginnen. Dit kan de reden zijn dat er minder om ‘erkenning steun’ gevraagd wordt.

Afwegingen op basis van de commentaren van longfysiotherapeuten

Groepsdoel

Het stellen van een groepsdoel vinden de therapeuten een erg goed idee. Zeker als de applicatie al ingezet wordt tijdens het revalidatieprogramma. Wanneer ze elkaar weer tegen komen bij het Roessingh kunnen ze elkaar complimenteren en een eventuele overwinning vieren.

Zij geven aan dat wanneer het niet goed gaat met een patiënt, waardoor er weinig bewogen kan worden, anderen hier niet de dupe van zouden moeten worden. Een optie is om de resultaten van een patiënt

niet meer mee te laten doen voor een groepsdoel, wanneer de BORG-score te hoog wordt. Deze optie kan ook geheel aan de patiënt overgelaten worden: wanneer het niet goed meer gaat kan er uit het spel gestapt worden voor die dag. Op deze manier kan er voorkomen worden dat patiënten hun grens overschrijden. Wanneer deze functie er niet in zou zitten, zou de applicatie te competitief zijn.

Overzicht

Bij dit concept vinden de behandelaren het overzicht van de prestaties weer erg duidelijk. Ook hier geven zij weer aan maar één keer per dag naar een BORG-score te vragen. Het overzicht van de huidige prestaties op het beginscherm van de applicatie, waar het individueel doel en het groepsdoel wordt weergegeven, vinden de therapeuten erg duidelijk.

Activiteiten

De behandelaren vragen zich bij dit concept ook af of mensen wel dicht genoeg bij elkaar wonen om gezamenlijk activiteiten te doen. Daarnaast zijn niet alle patiënten mobiel genoeg om naar de plek van de activiteit te gaan. Over het algemeen wonen de patiënten binnen een patiëntenbehandelgroep allemaal in een andere stad in Twente.

Afwegingen op basis van de commentaren van COPD-patiënten 3- daagse

patiëntenbehandelgroep

Acceptatie

Concept 3 sprak de patiënten niet aan. De agendafunctie leek de patiënten een goed idee. Samen bewegen zal hen waarschijnlijk meer motivatie geven dan alleen bewegen, dus dan is het leuk om afspraken met anderen te maken. Ook bij deze applicatie geven dezelfde patiënten als bij Concept 2 aan dat zij de chatfunctie overbodig vinden.

3.3.5. Conclusies

Doelgroep onderscheid

Er is een duidelijk onderscheid op te merken tussen de 2-daagse patiëntenbehandelgroep en de 3-daagse patiëntenbehandelgroep. Daarom zal de doelgroep voor deze opdracht nader gespecificeerd moeten worden.

Op basis van de commentaren van de 2-daagse patiëntenbehandelgroep kan geconcludeerd worden dat zij liever een uiterst simpele applicatie hebben, die hen alleen inzicht geeft in de activiteiten en hen eventueel een reminder stuurt wanneer zij lang niet hebben bewogen. Dit zou in hun geval bijvoorbeeld ook een reminder kunnen zijn die wordt gegeven op basis van inactiviteit. Intensiteit van beweging bepalen zij liever zelf naar aanleiding van hun fysieke gesteldheid. Eventueel zou deze doelgroep uit de voeten kunnen met de huidige bewegingssensorapplicatie of zelfs een versimpelde versie daarvan. De 3-daagse patiëntenbehandelgroep geeft echter aan wel behoefte te hebben aan een meer motiverende applicatie. Zij geven aan dat het werken in groepsverband naar verwachting meer zal motiveren dan individueel revalideren. Zij hebben daarnaast inhoudelijk een mening over de verschillende applicaties. Omdat het doel van deze opdracht is de bewegingssensorapplicatie te verbeteren, kan dit het best gedaan worden voor een doelgroep die er ook behoefte aan heeft. Daarom is gekozen de 3-daagse behandelgroep als doelgroep aan te nemen.

Conceptkeuze

Deze doelgroep gaf aan een duidelijke voorkeur te hebben voor Concept 1: het concept met de virtuele hond. Bij Concept 2 gaven de patiënten aan dat ze liever zelf bedenken wat ze gaan doen, wanneer activiteit gewenst is. De therapeuten geven bij Concept 3 aan dat het teveel prestatiedruk geeft. Patiënten kunnen hierdoor gepusht worden over hun grenzen heen te gaan. Bovendien sprak het concept de patiënten niet aan. Omdat de gevraagde patiëntenbehandelgroep de doelgroep zal representeren, is ervoor gekozen Concept 1 verder uit te werken.

Er zijn nog enkele praktische problemen die opspelen bij dit concept. Allereerst de afstand die mensen uit elkaar wonen. Daardoor kunnen ze niet gemakkelijk naar elkaar toe lopen om samen verder te lopen. Daarnaast is de weergave van activiteiten met de cumulatieve lijn niet gemakkelijk te begrijpen. Bovendien geven de therapeuten aan dat het vaststellen van een referentielijn erg lastig is. Tot slot kunnen de gebruikers met het huidige ontwerp niet onderling communiceren. Dit zou het makkelijker maken afspraken te maken of steun te bieden, ook voor de gebruikers die geen kennis of beschikking hebben over Whatsapp of andere reguliere communicatiemethode.

In Hoofdstuk 4, waar het gekozen concept verder wordt uitgewerkt, wordt getracht oplossingen te vinden voor deze problemen.