• No results found

Je kan dit niet combineren met het eerste model – Gerwin Verschuur

Controle

Het past dus totaal niet in de werkwijze van EVA-Lanxmeer om te werken met een systeem van controle, straf en beloning. Dit zou volgens de betrokkenen juist veel energie weghalen en mensen zeer demotiveren om in beweging te komen. Dat sommige mensen en partijen die betrokken zijn bij de wijk dan minder hun best doen om de gezamenlijke missie na te streven dan anderen wordt voor lief genomen. Dat is volgens Carleen Meesters niet te voorkomen. Sommige mensen lopen nu eenmaal wat harder dan anderen en wil je een duurzame samenleving creëren, dan moet je dat van elkaar kunnen accepteren.

Indicator Subindicatoren Waarden

Richtlijnen Controleerbaar doel Afwezig

Doelstellingen per partij Afwezig

Werkrichtlijnen Afwezig

Bindende overeenkomst Niet-juridisch

Controleurs N.v.t.

Straf en beloning Afwezig

5.2.7 Communicatie in EVA-Lanxmeer

Communicatie

De belangrijkste vormen van communicatie voor het traject in EVA-Lanxmeer zijn de nieuwsbrief, die vier keer per jaar uitkomt, en de website waar veel informatie te vinden is voor zowel bewoners als externe geïnteresseerden. De nieuwsbrief is voor de bewoners, dus een intern communicatiemiddel. Verschillende betrokkenen bij het traject, waaronder Gerwin Verschuur en Marleen Kaptein, geven jaarlijks tientallen presentaties over EVA-Lanxmeer aan externe partijen. Los van de presentaties en de website heeft de vereniging niet een actieve communicatiestrategie naar buiten toe.

Via de website en tijdens presentaties wordt uitgebreid stilgestaan bij het ontstaan van de wijk en welke partijen daar allemaal bij betrokken zijn geweest (Culemborg, 2015). Deelnemende partijen worden op deze manier duidelijk in positief voor het voetlicht gebracht. Ook bij de verschillende (deel)projecten die zijn gerealiseerd op de diverse terreinen van duurzaamheid.

Betrekken externen

Er wordt volgens Marleen Kaptein niet actief geworven naar nieuwe deelnemers aan het traject en er is geen strategie vanuit de vereniging en de verschillende werkgroepen om externe en niet-deelnemende partijen te wijzen op de problemen die ontstaan door hun inactiviteit. Wel kijkt bijvoorbeeld het energiebedrijf Thermo Bello op initiatief van Gerwin Verschuur actief met bewoners die al in de wijk wonen welke energiemaatregelen zij kunnen nemen. Dit is een indirecte manier om bewoners zelf te wijzen op de problemen die zij creëren doordat ze nog niet alle mogelijkheden op het gebied van energieopwekking en – besparing ten volle benutten.

Studenten van verschillende scholen en universiteiten bezoeken EVA-Lanxmeer als onderdeel van het curriculum. De studenten krijgen op deze manier een beeld van een duurzame wijk, de maatregelen die zoal genomen kunnen worden en hoe hier aan kan worden bijgedragen. Daarnaast komen studiegroepen uit andere gemeenten, ook uit andere landen (voornamelijk Frankrijk), in EVA-Lanxmeer om inspiratie op te doen en om lessen te leren uit het verloop van het proces in EVA-Lanxmeer en hoe samenwerking tussen de verschillende partijen is ontstaan.

Indicator Subindicatoren Waarden

Communicatie Doelstelling wordt extern

gecommuniceerd Breed

Deelnemende partijen worden

positief voor het voetlicht gebracht

Breed

Behaalde resultaten worden

gecommuniceerd Breed

Betrekken externen Externen worden gewezen op de

problemen Afwezig

Externen worden gewezen op

hun bijdrage aan de problemen Afwezig

Mogelijkheden tot samenwerking

en deelname worden

gecommuniceerd

Breed

5.3 Texel

5.3.1 Projectbeschrijving

Urgenda-netwerk en een vijftiental koplopers op Texel hebben aan een samenhangende visie op duurzame ontwikkeling van Texel gewerkt met de naam ”Texel geeft energie!” (Urgenda, 2009) Er zijn drie ontwikkelingssporen gedefinieerd en uitgewerkt: de verduurzaming van echte energie, ‘Tested on Texel’ (waarbij Texel een proeftuin wordt van duurzame ontwikkelingen) en het ‘Oplaadstation Texel’, een duurzame verrijking van het toeristisch aanbod. (Associatie Technologie Overdracht, 2010)

5.3.2 Een kort overzicht

Al vele jaren wordt er actief geïnvesteerd in stimuleringsmaatregelen en energiezuinige projecten. Er zijn al veel voorbeeldprojecten gerealiseerd en subsidies verstrekt. De gemeenteraad heeft het doel uitgesproken om in 2020 alle energie die nodig is op Texel zelf op te wekken met gebruik van duurzame bronnen (Associatie Technologie Overdracht, 2010). Deze ambitie is uitgewerkt in de energievisie van Texel, zoals die in 2008 is aangenomen door de raad.

5.3.3 Actoren in Texel

De belangrijkste actoren in Texel die bezig zijn met de projecten die lopen onder het programma ‘Energie voor Texel’ overeenkomstig de ambities van het rapport ‘Texel geeft energie!’ zijn:

 Gemeente Texel

 Texel Energie Coöperatie

 Urgenda: Stichting Urgenda is een Nederlandse organisatie uit Amsterdam die zich ten doel stelt om Nederland sneller duurzaam te maken. Op 24 juni 2015 won de stichting met 900 andere eisers een rechtszaak tegen de Nederlandse Staat over het landelijke klimaatbeleid. Via de rechtbank werd afgedwongen dat de Nederlandse Staat de uitstoot van broeikasgassen eind 2020 met minimaal 25% moet hebben teruggedrongen, in vergelijking met die in 1990.

 Provincie Noord-Holland

 DE Unie: Duurzame Energie Unie is een 'Shared Service Centre' voor lokale duurzame energie- initiatieven.

 Stichting Duurzaam Texel

5.3.4 Organisatie in Texel

Formaliteit organisatie

De gemeente Texel is in de eerste fase projectmanager van het uitvoeringsprogramma ‘Energie voor Texel’ (Associatie Technologie Overdracht, 2010). De gemeente heeft de regie en blijft verantwoordelijk voor de uitvoering en de resultaten van de deelprojecten. Wethouder Eric Hercules geeft aan dat het initiatief voor individuele projecten altijd ligt bij bewoners en/of ondernemers. Op het gebied van de energietransitie speelt de coöperatie Texel Energie een belangrijke en coördinerende rol, maar de coöperatie wordt hierin ondersteund door andere partijen waaronder de gemeente, de provincie Noord-Holland, het Rijk en de Duurzame Energie Unie (DE Unie). Geen van de respondenten wil dan ook spreken van een dominante actor in Texel.

De rol van de gemeente en andere betrokkenen bij de uitvoering van