• No results found

COLET JACOBS

In document JEUGD PRINSENBAL 25 SEPTEMBER (pagina 32-36)

32 DE SCHAKEL 18-2021

PAPIERVERSCHIJNSELEN

LAMPEN EN SIERADEN VAN PAPIER

De afgelopen tijd zijn er enkele mogelijkheden geweest om op bezoek te gaan bij Colet Jacobs en John Akkermans, want beiden zijn erg actief, met name op het kunstzinnige vlak.

Verschillende lezers hebben waarschijnlijk met Colet kennis gemaakt, maar in dit interview proberen we het plaatje compleet te maken en dus gingen we op bezoek bij Colet aan de Lokkantseweg.

Colet, zou je je even willen voorstellen en wat willen vertellen over je artistieke carrière??

Ik ben geboren uit een creatieve familie in Amsterdam. Veel van mijn ooms en neven zijn bekende pottenbakkers hier uit de buurt, denk aan Milsbeek, Ottersum en Bergen. Allemaal familie, die vanuit de oorlog in Amsterdam een toevlucht genomen hebben en een band opgebouwd hebben met deze streek.

Ik ben de middelste van drie zusjes. Mijn jongste zus heeft een prachtig kattenpension in Cuijk en mijn oudste zus is

kunstschilder. Wij zijn geboren uit een Amsterdamse vader en een Maastrichtse moeder die helaas in 1998 is overleden. Wij spraken dus thuis geen dialect, maar carnaval is ons met de paplepel ingegoten. Na een tijdelijk verblijf in de bovenwoning van mijn oma in Amsterdam zijn mijn ouders vertrokken naar Brabant en na de nodige omzwervingen zijn wij in Cuijk geland.

Ik heb 26 jaar een gezin gehad met verschillende kinderen uit een co-ouderschap. Mijn eigen dochter Joël van Lith is nu 31 jaar oud en heeft samen met Janneke Baltussen een eigen performance studio in Nijmegen.

Mijn leven hangt van allerlei invloeden en ervaringen aan elkaar waar vooral creativiteit en zelfredzaamheid de boventoon voeren. Vreemd is het dus niet dat John en ik, mede dankzij wederzijdse vrienden, elkaar gevonden hebben. Net als John stookte ik al lange tijd op hout en had een eigen moestuin voordat ik hem ontmoette.

Ik ben serieus met de papieren sieraden begonnen toen Joël vier jaar werd en ik wat meer tijd kreeg voor het bouwen aan mijn eigen “carrière”. Ik ben toen professioneel sieraden gaan maken om ze vervolgens op kunstmarkten door heel Nederland te gaan verkopen. Het kunstmarktleven, het verkopen en het omgaan met allerlei mensen zit dan ook echt in mijn bloed.

COLET JACOBS

33 DE SCHAKEL 18-2021

Wat is je eigenlijke beroep en waarmee heb je je zoal bezig gehouden?

Eigenlijk ben ik lerares Textiele Werkvormen en Handvaardigheid. Ik heb veel met mijn opleiding gedaan, behalve het veelvuldig voor de klas staan. Wel vaak aan allerlei

kunstprojecten - ook op scholen - verbonden geweest, maar vaste dienst is er nooit van gekomen. De vrijheid was mij te lief.

Vanaf mij veertiende zijn we in Cuijk gaan wonen en daar ging mede door de leeftijd een wereld voor mij open.

Ik sloot me aan bij theater, zat in allerlei stichtingen en besturen en heb me heel erg ingezet voor het open kinderwerk in Cuijk. Zelfs vrijwilliger van het

jaar geweest…. Ben ook lang verbonden geweest aan de Balloon, het jongerencentrum in Cuijk, waar we samen van alles deden en

organiseerden.

Op dit moment gaat je aandacht vooral uit naar het maken van lampen van papier. Hoe ben je er toegekomen om met papier te gaan werken?

Toen ik door het veelvuldig maken van de sieraden na enkele lichte blessures ineens te maken kreeg met een zware, kon ik daarmee niet meer verder en mijn inkomen viel ineens helemaal weg. Ik ben toen zo’n 20 uur per week bij de natuurvoedingswinkel De Korenbloem in Boxmeer gaan werken en heb daar veel opgestoken over gezonde voeding en leefwijze. Heel langzaam ben ik daarnaast begonnen met het maken van de lampen. Ik wilde dat altijd al graag onderzoeken, maar het maken van sieraden, de markten en mijn gezin namen alle tijd in beslag.

Wat is hierbij je grootste uitdaging?

Mijn grootste uitdaging is telkens weer het vinden van de juiste balans tussen al de verschillende activiteiten. Wanneer is het tijd voor de tuin? Wanneer de exposities? Het werken in het atelier? Ook ligt

de uitdaging vaak in het maken van een goede lamp op de juiste plek, zodat deze zowel goed bij de mens als bij het interieur van de opdrachtgever past.

Hoeveel jaren ben je al bezig met papier en papierverschijnselen, zoals je dat zelf zo mooi noemt?

Ik ben dus nu alweer bijna dertig jaar bezig met papier en ik ben er nog lang niet klaar mee. De sieraden hebben een andere vaste benadering: ik schilder het papier, maak een vorm en lak de sieraden vervolgens zo’n acht keer af, waardoor ze heel lang sterk en draagbaar blijven.

Sommige sieraden zijn al ruim twintig jaar oud en je ziet het er niet aan af!

De lampen hebben een hele andere benadering. Hierbij gebruik ik dun zijdebloesempapier en leg tussen de lagen door

natuurvlas, zodat er een mooie belijning ontstaat. Verder werk ik de lampen allemaal heel verschillend af.

34 DE SCHAKEL 18-2021

Hoe gaat het ontwerpen/maken van een lamp in zijn werk, hoeveel tijd gaat erin zitten?

Het ontwerpen is altijd een proces, zeker als het om een opdracht gaat. Bijna altijd ga ik naar de mensen toe en vervolgens gaan we samen kijken naar de

mogelijkheden voor een nieuwe lamp.

Vaak maak ik dan wat proeven, daarna maken we samen keuzes en kan ik de uiteindelijke lamp maken.

Het gaat vooral om het goed luisteren en kijken waarna de ideeën vaak snel komen. Die zijn altijd anders en verrassend, ook voor mezelf. Ook voor mij is dit een mooi leerproces waarbij mijn ontwikkeling nooit stilstaat. Dat houdt het leven interessant; steeds weer een nieuwe uitdaging!

Hoe noem je jouw stijl van kunst of waar kunnen we jouw stijl aan herkennen?

Ik heb eigenlijk geen naam voor mijn stijl, behalve dat het altijd om organische vormen gaat, om kleur en om een soort lichtheid, warmte en sfeer.

Waar haal je de inspiratie vandaan?

Ik haal mijn inspiratie uit alles wat ik zie en dat is vaak toch de natuur.

De natuur is binnen vormgeving sowieso vaak de grootste leermeester.

Maak je ook nog andere kunstwerken? Schilder of boetseer je bijvoorbeeld?

Ik vind heel veel dingen leuk en interessant om de doen, maar toch vooral de textiele materialen. Ik heb vroeger veel decors en grote theaterkostuums

gemaakt. Ik vind het leuk om te koken en ben geïnteresseerd in de psyche van de mens.

Geef je ook rondleidingen of cursussen en waar kunnen we jouw exposities zien?

Als mensen graag aanwezig willen zijn bij exposities, zowel bij ons thuis als elders, dan kunnen ze naar mijn of John’s website mailen en zetten we hen op de mailinglijst.

Zo krijgen ze vanzelf een berichtje als er een expositie aankomt.

Mijn website is: http://www.papierverschijnselen.nl/

35 DE SCHAKEL 18-2021

Heb je al eens een bijzondere opdracht gekregen?

De meest bijzondere opdracht die ik gehad heb, was voor het crematorium Zevenhutten in Cuijk. Bianca Schrijen vroeg mij alle sfeerverlichting te ontwerpen en te maken.

Meteen het diepe in, want het ging om meer dan tien lampen, waaronder een paar van grote afmetingen. Geïnspireerd door de natuur en met de hulp van John, die het laswerk voor zijn rekening nam, is het gelukt. Het was een zeer bijzondere en eervolle opdracht en meteen een mooi visitekaartje. Papier is een zacht en flexibel materiaal, waarbij John de body versterkt met staal of rvs.

Ik denk dat dat ook iets over ons tweeën zegt in bredere zin….

Vertel eens een leuke anekdote?

Ik vind het zelf altijd grappig dat dochter Joël, die vaak meeging naar de markten toen ze klein was, altijd onder de kraam ging zitten en het doek iets omhoog hield om naar alle schoenen van belangstellenden te kijken. Prachtig vond ze dat en ze heeft er nog steeds een schoenen-tik aan overgehouden. Verder is het fenomeen “vrouwen bloot, handel dood” heel bekend onder marktmensen. Dan duurt een dag heel lang. Soms deed ik een hazenslaapje onder de kraam en kreeg zo een heel eerlijk beeld van de mening van de voorbijgangers. Vervolgens stak ik soms mijn hoofd naar boven om een vraag te beantwoorden, met verbazing en een lach als vervolg.

Vind je het leuk om in Haps te wonen?

Ja, Haps is een leuk dorp en ook een sterk verenigd dorp. Ik ben hier heel graag en voel me welkom en thuis. Ik ben nu dus een Hapsburger geworden en vind dat fijn!

Colet bedankt voor het interview en heel veel succes met je bijzondere mooie papierverschijnselen.

YOGA

Er zijn nog enkele plaatsen vrij bij de Yogalessen in de sporthal 'De Stappert'.

Donderdags van 08.45 - 09.45 uur 09.50 - 10.50 uur 10.50 - 11.55 uur Contactpersoon: Wilma Weemen Tel. 06-13993351

36 DE SCHAKEL 18-2021

In document JEUGD PRINSENBAL 25 SEPTEMBER (pagina 32-36)

GERELATEERDE DOCUMENTEN