• No results found

9. Appendixes 87

9.4 Coding scheme 93

Core theme Theme Sub theme Label Fragment

Contractual governance

Omdat aan de ene kant moet je natuurlijk afspraken

vastleggen want anders krijg je later problemen.

C.A1.02 Contractual

governance

Contract type

Fixed fee Het grote voordeel is dat het heel helder is van wat partijen van elkaar verwachten. Dat er achteraf geen discussies ontstaan over de prijs

C.A1.04

Contractual governance

Contract type

Fixed fee Of wat er geleverd is. Dat er achteraf helder is van nou ja weet je dit is wat je gevraagd hebt dit is wat er geleverd is. Dat was de afspraak dus het is klaar. Ter voorkoming van discussies.

C.A1.05

Contractual governance

Contract type

Fixed fee En als achteraf blijkt dat het toch nog niet goed genoeg vast gelegd wordt zeg maar.

C.A1.08 Contractual

governance

Contract type

Fixed fee En later is daar meer werk bij gekomen en dan ontstaan toch de discussies. Hoeveel meerwerk is er en hoeveel is dat waard.

C.A1.11 Contractual

governance

Contract type

Fixed fee Waarom is er voor fixed prijs gekozen? Omdat je

dan duidelijkheid hebt in wat je, in wat het gaat kosten. Want als je een outsourcing bedrijf zn gang laat gaan dan kost het oneindig.

C.A1.12

Contractual governance

Contract type

Fixed fee Dat je het van te voren zo goed hebt vast gelegd dat je daardoor klem komt te zitten omdat blijkt dat de afspraken beter zo en zo hadden gekund.

C.A1.14 Contractual

governance

Contract Detail

IP matters Wat is vast gelegd is dat de broncode eigendom is van [CASE A]. Dat is iets wat heel belangrijk is in IT outsourcen. Dat je in ieder geval als een partij waarmee je samenwerkt weg valt dat je in ieder geval beschikt over de mogelijkheden om zelf of door een andere partij verder te ontwikkelen

C.A1.15 Contractual governance Contract Detail Standards and control

En het tweede wat je kan doen om het risico te beperken is te zorgen dat je een methode/programma kiest wat veel mensen beheersen? Dus als je een of andere exotische taal gaat programmeren dan zou je daar niet snel een anders voor dingen. Terwijl als je in een algemene gangbare omgeving werkt..

C.A1.16

Contractual governance

Ja dat is gebeurd, zeker in het begin was de snelheid

niet die we voor ogen hadden en toen daar facturen pas betaal dop een moment dat het product zeg maar wel naar behoren functioneerde.

C.A1.18 Contractual governance Top manage ment

Ik denk dat het huidige top management een vrij harde zakelijk houding heeft. Waarin minder ingegaan wordt op de relationele houding.

C.A1.21 Contractual governance Top manage ment

Conflicts Nou snel dreigen met, dan betalen we niet of dan stoppen we hiermee. Dan doen we dit niet.

C.A1.22 Contractual governance Top manage ment

Conflicts Het top management zet het midden management wel onder druk om problemen snel opgelost te krijgen en draagt daarbij aan vooral oplossingen vooral richting escalatie van het conflict.

C.A1.23

Contractual governance

Kijk met dit soort dingen is het heel belangrijk dat je

een contract afsluit omdat je je juist gewoon moet weten waar je aan toe bent. Eehh, bijvoorbeeld als er dingen niet goed gaan wie er verantwoordelijk voor is, als je er uit ligt, wie er verantwoordelijk is want dat kan gewoon heel veel geld kosten. Dus met name is het zo dat het zekerheid bied, enigszins.

C.A2.05

Contractual governance

Contract detail

Deadlines En daarnaast heb je te maken met deadlines. Dus als er iets wordt gemaakt wil jij binnen een bepaalde tijd

zekerheid, kunnen garanderen dat er iets wordt opgeleverd. Dus dat is allemaal contractueel. Contractual

governance

Contract detail

Deadlines Als je echt wil dat iets op tijd klaar is dan is het contract natuurlijk de basis waar je op werkt.

C.A2.07 Contractual

governance

Contract detail

Termination Ehmm het opzeggen wel. Dat zal er ook duidelijk in. C.A2.10 Contractual

governance

Contract detail

Termination Ehh volgens mij dat we een jaar van te voren op moeten zeggen ofzo, hoe lang de opzegtermijn is. We hebben afgesproken dat we de code, die is gemaakt voor ons. Dat we die mogen overnemen.

C.A2.11

Contractual governance

Maar het voordeel van een contract is dat je een

contract hebt. Je kan er altijd op terug vallen. Je weet wat er is afgesproken. Ik denk juist dat dat vaste heel goed is hierin. C.A2.13 Contractual governance Contract detail

IP matters Nou wat ik al zei da code kunnen wij gewoon overnemen, dus dat hoeft geen probleem te zijn. Wals je een specialist daarvoor aanneemt heb je dat zo weer gemaakt. En op het moment dat wij een nieuwe app krijgen wordt die waarschijnlijk native gemaakt. Want nu draaien de mobiele site en de app op dezelfde AOPI, dezelfde code. Daardoor is die een beetje traag en langzaam. Dus dat zouden we dan zelf opnieuw kunnen inrichten. Maar het zou inderdaad wel een risico kunnen zijn dat die kennis die je zelf niet vergaart, dat je die dan ook niet hebt.

C.A2.16

Contractual governance

Contract detail

IP matters Inderdaad, dat we de code kunnen gebruiken. Maar ook dat als we straks iemand aannemen die daar helemaal gespecialiseerd in is die kan dan ook gewoon helpen en ehh misschien nog wel meer kennis in huis halen dan dat je nu hebt.

C.A2.17 Contractual governance Top manage ment

Die is redelijk zwaar. Zou ik zeggen. In die zin dat, dat contract wordt wel echt onderhandeld door de CEO. Er is later wel input, er wel met input van anderen veranderbaar. Maar door onderhandelingen.

C.A2.18 Contractual governance Top manage ment

Conflicts En de problemen die er zijn die worden ook door het management opgepakt. C.A2.19 Contractual governance Contract type

Fixed fee We hebben wel degelijk een contract uit

onderhandeld ehh waar een aantal dingen echt wel heel precies in zijn opgenomen. Wat wordt er opgeleverd. C.A3.01 Contractual governance Contract type

Fixed fee We hebben strenge afspraken gemaakt over bijvoorbeeld de kosten. Daar zaten een aantal componenten in die fixed moesten zijn. Daar mochten niet teveel uren op gemaakt worden. Althans dat kon wel maar dan was het voor eigen risico van [Case A - vendor], onze partner in dit geval. C.A3.02 Contractual governance Contract type

Fixed fee En natuurlijk ook wat je dan voor dan bedrag krijgt. Dus de belangrijkste features die wil je ook

omschreven hebben. Het kan niet zo zijn dat je bijvoorbeeld zegt, het is een fixed prijs, en dat op gegeven moment blijkt dat online reserveren te lastig blijkt en dat ze dan zeggen nou sorry dat hebben we eruit gelaten. Er waren dus een aantal componenten die in de applicatie moesten zitten. En dat in relatie tot het budget dat hebben we willen vastleggen.

C.A3.09

Contractual governance

De zekerheid die je krijgt. Ehh en ik denk het was

natuurlijk, kijk, je werkt voor de eerste keer samen

in het verleden met andere bedrijven gedaan. Daar kan je wat onderzoek naar doen en informatie over inwinnen. Maar het is uiteindelijk de eerste keer dat je met een partij samenwerkt. Dan wil je zekerheid hebben. De meeste zekerheid wordt toch geboden middels een contract.

Contractual governance

Contract type

Fixed fee Dus ik denk dat dat een nadeel is en dat hebben we ook wel gemerkt. Op het moment dat het niet specifiek in het contract stond en het moest toch erin daar moest dan ook een prijs voor betaald worden.

C.A3.11

Contractual governance

Contract detail

IP matters Wat nog een belangrijk component daarin is, dat is iets wat, wat wel bijzonder is gewest. Dat we ook hebben gezegd, we willen eigenlaar zijn van de code. Dus eigenlijk eehh dat is niet heel gebruikelijk. Want code is een stukje intellectueel eigendom van het bedrijf. Dat hebben zij ontwikkeld. Dus daar hebben we apart afspraken over gemaakt. Maar wij zijn wel eigenaar van de code. Dus dat zou betekenen dat als we het nu in huis willen halen of bij een andere partij. Dat we het kunnen gebruiken,

C.A3.14

Contractual governance

Contract detail

IP matters En zij hebben als voorwaarde gesteld dat we die code dan alleen mogen gebruiken voor ons eigen product en niet dat we dat nog zouden kunnen verkopen.

C.A3.15 Contractual

governance

Contract type

Fixed fee Ehh ja, we hebben ervoor gekozen dis is echt een project contract, qua oplevering en betalen en daarmee eehh formeel gezien is het dan gewoon klaar de relatie. C.A3.16 Contractual governance Contract type

Fixed fee Het uitgangspunt was wel dat we met een partij zouden door ontwikkelen aan de applicatie maar we hebben er wel bewust voor gekozen om met een project contract te werken en niet ons gelijk te committeren en dan te evalueren en dan kijken hoe verder

C.A3.18

Contractual governance

Ik denk dat uiteindelijk het contract ehh het

belangrijkste is geweest en dat hebben we ook gezien. Op gegeven moment hebben we ehh dat op het moment toen de uren begonnen uit te lopen en dat dus toch uiteindelijk dat is een inschatting geweest van [Case A - vendor] waarbij ze eigenlijk hebben onderschat hoeveel werk het project zou zijn. Dat je dan toch je terug valt op het contract van kijk dit hebben we afspreken we zouden een mooie applicatie neerzetten dus dat betekend dat jullie ook die extra uren erin moeten steken, zoals besproken, binnen het genoemde bedrag. Dat is het risico dat jullie hebben genomen toen je de opdracht aan nam. Dus dat contract is uiteindelijk toch de basis waar we telkens op terug zijn gevallen. Dus het contract heeft een belangrijkere rol gespeeld dan de relatie.

C.A3.19

Contractual governance

Toen het puntje bij paaltje kwam toen heb ik het niet

op de relatie gespeeld maar toch met het contract moeten zwaaien. C.A3.20 Contractual governance Contract type

Fixed fee Je zal heel erg de aanloop zou zeg maar ehh dat vergt veel tijd omdat je heel nauwkeurig moet uitwerken wat je precies wil. Om je weet op het moment dat je daar later dingen in wijzigt of aan gaat toevoegen. Dat, dat geld gaat kosten. Nu is dat altijd wel zo als je dat doet in it projecten. Maar op het moment dat je dat doet met een partij buiten de deur dan gaat dat

daarzo is beperkt dus je moet er heel erg voor zorgen dat je van te voren precies hebt uitgewerkt wat je precies wil hebben en hoe het moet gaan werken. En dan daarmee manege je het risico dat er later in het project iets mis gaan.

Contractual governance Contract detail Standards and control

Wat verder denk ik nog een belangrijke rol speelt is dat we hebben gekozen om te laten ontwikkelen die begrepen werd door ons eigen development team. We hebben bijvoorbeeld ook een offerte gehad in een eerder stadion om met een bepaald platform te werken ehh waar wij geen kennis van hebben en op het moment dat je dan, dan doet en er gaat iets niet goed in de relatie en je wil het overnemen dan heb je een probleem want dan weet je zeker dat je die kennis niet in huis hebt. Er zit dus ook op voorhand wel een bepaalde keuze in van dit vinden we wel goed qua technologie en dit niet.

C.A3.24 Contractual governance Top manage ment

Ik denk dat de nadrukkelijke wens vanuit het MT om binnen een gestelde een termijn een goed product te hebben en daar en ehhe het risico op het feit dat het op ehh dat het op de kans dat het niet goed is of later wordt opgeleverd. Dat die druk er wel lag. Er moest een nieuwe applicatie komen. Dat moest goed werken. Dat heeft ook te maken met ervaringen uit het verleden waarbij dat absoluut niet het geval was. En als die druk er dan is, we willen binnen termijn X een hele goede applicatie hebben voor budget dit, dat betekend dan als je daar zeker op wil zijn en ook wel niet wil teleurstellen dat je dat dan contractueel op de goede manier gaat vastleggen. Zodat je die zekerheid ook terug krijgt van de partij waar je mee samen werkt. Dus in zo verre is er wel invloed geweest en is er wel druk op gelegd. Druk is misschien wel een groot woord en was die wens er wel.

C.A3.25

Contractual governance

Contract type

Fixed fee Ehh dat is goed omdat af te spreken omdat zeker IT is vaak een ehh iets waar je niet weet als je aan een project begint waar het eigenlijk eindigt. Ehmm dus je moet daar contractueel elkaar in beperken. Dus het dwingt je wel om zeg maar het noodzakelijke van een project te beschrijven en ook uit te voeren

C.A4.04 Contractual governance Contract Type Outcome based

Misschien die gedeelde verantwoordelijkheid, dat je zegt van als wij in de app store na twee maanden maar 1 ster hebben dan hebben jullie daar ook, dan moeten jullie delen in het verdriet. Dan moet er wat gedaan worden. Dat zou eigenlijk veel eerlijker zijn. Want het product word afgerekend, maar wij krijgen het helemaal op ons bord. Dus eigenlijk zouden zij dan ook moeten jaa, als een soort, nou ja no cure no pay is wat.. Maar vooral no cure. aan het werk.

C.A4.10 Contractual governance Contract Type Outcome based

Maar er is niks afgesproken over als wij maar 1 ster krijgen dat zij dan ook iets moeten doen.

C.A4.12 Contractual governance Contract Type Outcome based

Nou ik zou als ik zelf nog een keer zoiets zou bouwen zou ik dat en met een buiten partij buitend de deur zou ik dat eigenlijk, samen het risico aan willen gaan. C.A4.13 Contractual governance Contract Detail

Deadlines En in hun kennis. Dus daar ehh en ik denk zelf ook in tijd, want ze konden het in korte tijd bouwen zeiden ze. Het heeft veel langer geduurd, maar vooraf zijden ze dat z het in een korte tijd konden opbouwen

governance manage ment

uiteindelijk. Dus die heeft daar zn handtekening onder gezet.

Contractual governance

Contract Detail

Deadlines En deadlines C.A5.04

Contractual governance

Contract Detail

SLA Verder stond er wel ook in wat er wel en niet onder de service agreement zou vallen zeg maar in onderhoud C.A5.10 Contractual governance Contract Detail

SLA En wat het eventueel zou kosten als we toch onderhoud zouden willen doen als we geen SLA zouden afsluiten. C.A5.11 Contractual governance Contract Detail

SLA Dus dat stond er ook in. Maar het was allemaal vrij summier. Niet zo heel erg uitgebreid gedefinieerd.

C.A5.12 Contractual

governance

Contract Detail

Quality Misschien dingen zoals kwaliteit dat stond er niet in, achteraf gezien zou ik dat er meer in hebben willen zien. C.A5.13 Contractual governance Contract Detail

Quality Ik zou iets meer vastleggen denk ik wat ik net al zou, vooral kwaliteit en gedetailleerder wat er gebouwd gaat worden.

C.A5.16 Contractual

governance

Ik ben altijd bang dat als je het helemaal dicht

timmert dat dat ook als excuus gebruikt kan worden om dingen bijvoorbeeld niet te doen

C.A5.17

Contractual governance

Ja je hebt iets om op terug te vallen. Je hebt

afspraken gemaakt die anders misschien een beetje impliciet zijn omdat je ze verwacht. Je maakt aannames van wat iemand in jouw ogen gaat doen. Als je dat niet vast hebt gelegd dan weet je niet zeker wat die anders ehh onder de afspraak verstaat. Dus je gaat ervan uit dat iemand het met je eens is op bepaalde vlakken maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Maar dan is het niet vast gelegd en dan ja dan kan je daar dan kan daar verschil ontstaan in verwachtingen.

C.A5.18

Contractual governance

Ik denk dat dat een nadeel kan zijn als je alleen

contractueel afspraken maar dat bedrijven zich daar dan ook strikt aan gaan houden. Eigenlijk wat ik net al zij, dat die flexibiliteit en extra inzet die je zou verwachten die heb je dan weg getimmerd.

C.A5.21

Contractual governance

Contract Detail

IP matters Hebben we ervoor gezorgd dat we de broncode enzo in huis hebben. C.A5.26 Contractual governance Top manage ment

De relaties beïnvloed door keuzes die we hebben gemaakt omwille van budget en technologieën.

C.A5.28 Contractual

governance

Echt een goede balans moet vinden tussen wel

afspraken maken maar ik vind dat je daar dus niet te ver in moet goed. Bijvoorbeeld in de

onderhandelingen niet te scherp zijn omdat je dan ook goodwill verspilt

C.A5.30

Contractual governance

Contract Detail

SLA En wat voor garantie je hebt en dat soort dingen en dat hebben we op zich natuurlijk allemaal.

C.A6.04 Contractual

governance

Contract Detail

Deadlines Wanneer iets opgeleverde wordt. Hoe lang het ongeveer duurt qua planning.

C.A6.12 Contractual

governance

Contract Detail

IP matters In principe wat wij eigenlijk altijd doen is dat het auteursrecht bij ons ligt. Dat geven we niet weg. Maar we geven de broncode wel gewoon aan de klant en die mag daar ook alles mee doen wat die wil. Dat is eigenlijk om het feit dat we bepaalde module, frameworks zelf maken en die moeten we altijd weer kunnen gebruiken. Als je zeg maar zegt, we verkopen dat framework, dat auteursrecht daarop dan ben je het

eigenlijk weg. En dat doen we niet, maar we maken geen enkel probleem van als de klant daar zelf aan wil sleutelen. Dat mag altijd.

Contractual governance

Contract Detail

IP matters We kunnen zelf verder met wat we gebouwd hebben maar de klant mag ook altijd zelf sleutelen.

C.A6.15 Contractual

governance

Nou zeg maar ehh als je veel afspreekt contractueel

dan heb je natuurlijk een soort van zekerheid. Ehmm dan kan je heel veel vast zetten.

C.A6.18

Contractual governance

Contract type

Fixed fee Maar je wordt ook heel erg ehh hoe zeg je dat. Niet flexibel dus je zit dan ook wel echt vast weet je wel. Dat was wel een deel bij [CASE A] waar we denk ik een moeilijk punt hadden. Vooral toen we bijna gingen releasen is dat we een fixed price hadden. Dus die prijs stond vast dat wilde ze graag. Dat kon. Maar dan worden wij ook heel streng op de features die in het contract staan. Want dan heb je een bepaalde scope, dus dan zeg je iets kost 1000 uur. Daar wil je niet over geen gaan. Want de prijs staat vast en dat is een moeilijk iets zeg maar.

C.A6.19

Contractual governance

Contract type

Fixed fee Want zij wilde dan bepaalde dingen en wij moesten dan nee zeggen weet je wel. Dat gebeurd wel is en dat moet je dan, dat kost wel heel veel tijd om dat goed te managen. Dus dan moet je veel overleggen,

GERELATEERDE DOCUMENTEN