• No results found

Coachingsplan NTC ‘De Olijftak’

Voorbeeld individueel handelingsplan

Bijlage 7 Coachingsplan NTC ‘De Olijftak’

Leermiddelen:

Organisatie:

Bijlage 7 Coachingsplan NTC ‘De Olijftak’

Bij de subsidieaanvraag voor het schooljaar 2020-2021 hebben we een verzoek ingediend om gebruik te mogen maken van de speciale maatregel met betrekking tot de subsidieaanvraag.

Dit jaar kunnen wij niet aan alle aansluitingsvoorwaarden voldoen, omdat wij niet beschikken over een bevoegd docent binnen ons team.

Om de continuïteit en kwaliteit van het onderwijs te kunnen realiseren hebben we de volgende tussentijdse maatregelen getroffen:

1. Organisatie

Gedurende dit schooljaar 2020/2021 werken wij vanaf 1 januari 2021 met bevoegd docent Emilie van Deursen.

Emilie zal de leerkrachten ondersteunen met de dag planning, het lesprogramma met de daaraan verbonden lesdoelen, de evaluatie van de lessen en het bijhouden van het leerlingvolgsysteem wat wekelijks online in overleg wordt uitgevoerd. Ook zal onze schoolleidster steekproefsgewijs meekijken tijdens verschillende lessen.

2. Belang van aansluiting NOB

De school heeft veel belang gehad bij de aansluiting van het NOB en de kwaliteit van lesgeven. Ook heeft de school altijd kwaliteit hooggehouden. De laatste paar jaar is er helaas een terugloop van het aantal leerlingen geweest, maar gelukkig kan de school blijven bestaan omdat de ouders van leerlingen de lessen erg belangrijk vinden voor hun kinderen. De school heeft een goed inspectierapport ontvangen volgens de laatste inspectie en de inspecteur was enthiousiast over de inzet en betrokkenheid van ouders en leraren. In het laatste inspectierapport zijn er verbeterpunten genoemd waaraan we ondertussen aan hebben gewerkt en verder blijven uitwerken. Het blijft een lopend proces waaraan wordt gewerkt door zowel bestuur als leerkrachten. De werkgroep is klein, maar functioneert goed.

In mei 2018 is dus door het Ministerie van Onderwijs en Cultuur een inspectie geweest. De inspecteur liet ons weten dat er wel een bevoegd docent werkzaam moet zijn voor de school en dat zodra een onbevoegd leerkracht zou beginnen met de studie dit voldoende was om aan de eisen te voldoen. Na overleg binnen ons team van bestuur en leerkrachten hadden we samen besloten dat Rianne de Belgische Pabo-opleiding zou gaan

volgen, aan de VIVES Hogeschool met aanvang januari 2019. Nog voor dat Rianne was begonnen met de studie werd duidelijk dat een onbevoegd docent in het leertraject niet voldoende was maar alleen een afgeronde opleiding.Op dat moment was het al te laat voor Rianne om nog het NOB-bekwaamheidstraject te starten en waren ook kosten voor de opleiding aan de VIVES-hogeschool al betaald. Er was geen weg meer terug en dus moesten we gaan werken met coaches. Dit is het derde achtereenvolgende jaar met een coach in dienst.

Om de subsidie en de diensten te mogen blijven ontvangen moeten we aangesloten blijven bij stichting NOB.

Subsidie is een belangrijk deel van het blijven bestaan van de school. Zonder subsidie zou het schoolgeld erg verhoogd moeten worden met als gevolg dat er zich steeds minder leerlingen zullen aanmelden.

3. Vorm en Inhoud

De lessen verlopen volgens een vast patroon; de instructie en het zelfstandig werken vormen een duidelijke richtlijn voor de leerlingen, de pauzes zijn op vaste tijden en altijd duidelijk afgebakend met een belsignaal, er zijn vaste momenten voor het kringgesprek, de spreekbeurten/boekbesprekingen en het behandelen van de spreekwoorden. Er is een duidelijk begin en einde van de lessen d.m.v. een belsignaal.

De coach (Emilie) gaat diverse lessen bijwonen, waarbij de nadruk ligt op het implementeren van de leerlijn van het NOB en het afstemmen van de doelen, zowel naar de leerlingen als naar de ouders (rapporten). Dit wordt gekoppeld aan de leerlijn. Tevens zal de coach aandacht besteden aan het verminderen van het druk verhogende effect van de toets intensiteit.

3.1 Verbeteringen naar aanleiding van het inspectierapport 2018

-Onderzoek hoe de beschikbare onderwijstijd is verdeeld over de verschillende taaldomeinen.

-Het versterken van het technisch lezen.

-Versterken van de ondersteuning van ouders bij het bijhouden van het Nederlands thuis.

-Meer afstemmen van de werkwijzen op de verschillende locaties, bijvoorbeeld door werkwijzen en aanvullende materialen uit te wisselen (Dit is opgestart in 2018).

-Meer aandacht besteden aan aardrijkskunde en geschiedenis. Dit geldt ook voor de hedendaagse jeugdcultuur.

3.2 Ondersteuning bij juf Marianne

-Werken volgens de leerlijn van NOB.

-Hoe de kinderen ondersteunen bij stress met de Cito-toetsen.

-Uitleg aan ouders van de inhoud en voortgang van de lessen en het belang daarvan.

3.3 Naar aanleiding van de rapportage van coach Sandy van leerjaar 2019-2020

-Bij de ‘Leerling-dossiers’, waarin de NOB-doelen zijn uitgewerkt is er nog verder overleg nodig voor de uitwerking van het dossier.

-Helder maken van je sterke en zwakke punten (van de leerkracht) door middel van het in kaart brengen van je kernkwaliteiten.

-Observeren volgens het model checklist competenties met behulp van de richtlijnen van NOB 4. Monitoring

Het toets beleid is om zo veel mogelijk de richtlijnen van het NOB te volgen, maar het aantal toetsen zo beperkt mogelijk te houden om de toets druk voor de leerlingen te verlagen.

De coach zal na iedere les feedback geven aan de leerkracht.

Door regelmatige toetsing en feedback van de coach t.a.v. de leerkracht en het opvolgen van adviezen en richtlijnen van de coach en het NOB, zal de onderwijskwaliteit zoveel mogelijk gegarandeerd worden.

5. Perspectief

We werken toe naar de reguliere situatie door als bestuur een oplossing te vinden voor het ontbreken van een bevoegd docent. Dit jaar hebben wij coach Emilie van Deursen die leerkracht Marianne zal ondersteunen en begeleiden onder de richtlijnen van het NOB.

In januari 2019 is Rianne van den Brink de belgische opleiding begonnen aan de VIVES-hogeschool. Op het moment is Rianne met zwangerschapsverlof, maar wil in januari 2021 weer beginnen met lesgeven. Ook haar studie zal ze dan weer voortzetten. Ze heeft nu bijna de helft van haar studiepunten behaald. Ze moet nog meerdere stages lopen waarvan enkele gecombineerd kunnen worden met een aantal andere nog af te ronden studievakken. Ze heeft ook door de huidige Covid-19 pandemie studievertraging opgelopen en de situatie zal het lopen van stages tevens bemoeilijken. Het is daarom ook nog maar de vraag of ze haar studie in 2021 volledig klaar heeft. Vandaar dat het voor de school belangrijk is dat we van de coaching van Emilie gebruik mogen maken. Emilie mag gedurende één jaar coach zijn en gezien de huidige situatie zullen we daar hoogstwaarschijnlijk gebruik van moeten maken.

Dit plan is gecommuniceerd met de ouders d.m.v. email en mondeling contact.