• No results found

Dit reglement wordt aangehaald als pensioenreglement 2016.

Aldus vastgesteld en goedgekeurd door het bestuur van de Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Schoen-, Leder- en Lederwarenindustrie.

BIJLAGE A VOORSCHRIFTEN EN REGELS BIJ VRIJSTELLING WEGENS GEMOEDSBEZWAREN

1. De persoon die gemoedsbezwaren heeft tegen iedere vorm van verzekering, alsmede de rechtspersoon waarbij natuurlijke personen betrokken zijn, die zodanige bezwaren hebben, kan door het bestuur op zijn verzoek worden vrijgesteld van de verplichting tot deelneming aan de pensioenregeling van het fonds.

2. De vrijstelling wordt aangevraagd door het indienen van een door de aanvrager ondertekende verklaring. Deze verklaring houdt ten minste in dat de aanvrager overwegende

gemoedsbezwaren heeft tegen elke vorm van verzekering en daarom noch zichzelf, noch iemand anders, noch zijn eigendommen heeft verzekerd. Uit een door de werkgever ingediende verklaring moet voorts blijken of deze ook gemoedsbezwaren heeft tegen de nakoming van de hem als werkgever opgelegde verplichtingen.

3. Als de aanvraag een rechtspersoon betreft, wordt de aanvraag ingediend door het orgaan dat op grond van de wet of op grond van de statuten van de rechtspersoon daartoe bevoegd is.

De aanvraag bevat naast hetgeen vereist is op grond van artikel 2 van deze bijlage tevens een verklaring dat de natuurlijke personen die behoren tot het orgaan dat bevoegd is de aanvraag in te dienen, in meerderheid overwegende gemoedsbezwaren hebben.

Bij de aanvraag wordt gevoegd:

- een gewaarmerkt afschrift van de statuten van de rechtspersoon, en

- een gewaarmerkt afschrift van de notulen van de vergadering waarin het besluit tot het aanvragen van de vrijstelling is opgenomen.

4. De in de artikelen 2 en 3 van deze bijlage bedoelde verklaring wordt ingediend bij het fonds.

Het fonds onderzoekt of deze verklaring overeenkomstig de waarheid is.

5. Als de verklaring naar de mening van het fonds overeenkomstig de waarheid is, verleent het fonds de vrijstelling.

Aan de vrijstelling kunnen voorwaarden worden verbonden die noodzakelijk zijn in verband met de administratie van het fonds.

Aan een werkgever die heeft verklaard geen gemoedsbezwaren te hebben tegen de nakoming van de hem als werkgever opgelegde verplichtingen, kan op die grond een vrijstelling van de hem anders dan in zijn hoedanigheid van werkgever opgelegde verplichtingen niet worden geweigerd.

6. Het fonds reikt een bewijs uit van de verleende vrijstelling.

7. De persoon of rechtspersoon die is vrijgesteld van zijn verplichtingen als werkgever, is verplicht te zorgen dat het hem uitgereikte bewijs van vrijstelling of een afschrift daarvan wordt en blijft opgehangen op een plaats, welke vrij toegankelijk is voor alle in dienst zijnde werknemers en waar deze geregeld plegen te komen, op zodanige wijze, dat van hetgeen op het desbetreffende stuk staat vermeld, gemakkelijk kan worden kennisgenomen.

8. De persoon of de rechtspersoon die is vrijgesteld, betaalt aan het fonds dezelfde bijdragen welke hij verschuldigd zou zijn als hij geen vrijstelling had. De betaling geschiedt in de vorm van spaarbijdragen. De gespaarde bedragen voor de tijdelijke overbruggingsuitkering worden afzonderlijk geadministreerd.

Het voorgaande geldt ook voor de niet vrijgestelde werkgever van de werknemer die wel is vrijgesteld.

9. Een werknemer die niet is vrijgesteld en in dienst is van een werkgever die wel is vrijgesteld, betaalt de door hem verschuldigde bijdragen rechtstreeks aan het fonds. Voor deze werknemer geldt dat hij als deelnemer wordt aangemerkt in de zin van het pensioenreglement.

10. Als een werknemer die niet is vrijgesteld in dienst is van een werkgever die wel is vrijgesteld daartoe aan het fonds een verzoek doet, worden de door de werkgever reeds betaalde spaarbijdragen en door het fonds nog niet uitgekeerde, alsmede de door de werkgever nog verschuldigde spaarbijdragen omgezet in evenredige pensioenaanspraken ten behoeve van die werknemer. De uit de omzetting te verkrijgen pensioenaanspraken zijn gelijksoortig aan die welke de betrokken werknemer reeds aan zijn deelneming in de pensioenregeling ontleent, en waarop zij een aanvulling vormen. De grootte van deze aanvullingen wordt individueel bepaald op actuariële grondslagen.

11. De op grond van artikel 8 betaalde spaarbijdragen worden door of namens het fonds geboekt op een die persoon betreffende spaarrekening.

12. Elke werknemer voor wie bij het fonds een spaarrekening bestaat, ontvangt van het fonds jaarlijks een opgave van de stand van die rekening, zoals zij wordt gevormd door de betaalde bedragen vermeerderd met rente op basis van het gemiddelde netto directe rendement van de beleggingen van het fonds over het boekjaar, dat voorafgaat aan het jaar waarover de (laatste) rentebijschrijving plaatsvindt, en verminderd met administratiekosten.

13. De gespaarde bedragen voor de tijdelijke overbruggingsuitkering worden na het bereiken van de in de pensioenregeling opgenomen pensioenleeftijd in gelijke termijnen aan de werknemer uitgekeerd. De uitkeringsperiode is daarbij gelijk aan de periode tot aan de datum de 65-jarige leeftijd wordt bereikt.

14. Het gespaarde bedrag voor de vervangende uitkering van het ouderdoms-, nabestaanden- of wezenpensioen wordt aansluitend aan het bereiken van de in de regeling opgenomen

pensioenleeftijd in gelijke termijnen uitgekeerd gedurende ten minste 15 en ten hoogste 25 jaar.

15. Bij het overlijden van de uitkeringsgerechtigde werknemer voordat de uitkeringen zijn ingegaan, worden de spaarbedragen aangewend voor een uitkering aan de in de regeling genoemde nabestaande. De periode waarover voor de nabestaande een uitkering wordt vastgesteld bedraagt ten minste 15 en ten hoogste 25 jaar. Ingeval geen sprake is van een nabestaande, maar wel van één of meer wezen, wordt het gespaarde kapitaal aangewend voor een uitkering aan de wezen. Voor de uitkeringsperiode wordt aangesloten bij de pensioenregeling. Bij afwezigheid van nabestaanden of wezen wordt het gespaarde kapitaal aangewend voor een eenmalige uitkering aan de erfgenamen.

16. Bij overlijden van de werknemer nadat de uitkeringen zijn ingegaan wordt de betaling van de vastgestelde uitkeringen voor de nog resterende periode voortgezet ten behoeve van de in de regeling opgenomen nabestaande. Indien een nabestaande ontbreekt geschiedt de uitkering ten behoeve van de in de regeling vermelde wezen. Bij afwezigheid van nabestaanden of wezen wordt het nog niet tot uitkering gekomen spaarbedrag aangewend voor een eenmalige uitkering aan de erfgenamen.

17. De vrijstelling wordt door het fonds ingetrokken:

- op verzoek van de persoon of de rechtspersoon aan wie de vrijstelling is verleend;

- als naar het oordeel van het fonds de gemoedsbezwaren op grond waarvan de vrijstelling is verleend, niet langer geacht kunnen worden te bestaan.

18. De vrijstelling kan door het fonds worden ingetrokken als de betrokkene de bij de vrijstelling gestelde voorwaarden niet of niet behoorlijk naleeft.

19. Als de vrijstelling is verleend aan een rechtspersoon, vervalt de vrijstelling in ieder geval na verloop van vijf jaren na de datum van ingang van de vrijstelling. Met ingang van de datum waarop de vrijstelling is vervallen, kan een hernieuwd verzoek voor vrijstelling worden ingediend.

Wordt geen hernieuwd verzoek ingediend of wordt een hernieuwd verzoek door het bestuur afgewezen, dan wordt gehandeld als bij een intrekking per de vervaldatum.

20. Met ingang van het tijdstip, waarop een vrijstelling wordt ingetrokken, herleven alle statutaire en reglementaire verplichtingen jegens het fonds en, indien het een werknemer betreft, ook de toekomstige pensioenrechten. Met betrekking tot de dan achterliggende tijd worden bestaande spaarrekeningen – naar keuze van de voorheen vrijgestelde – in stand gelaten en komen nog voor verdere rentebijschrijving en aftrek wegens administratiekosten in aanmerking, of worden omgezet in evenredige pensioenaanspraken ten behoeve van betrokkene(n), een en ander onverminderd het in artikel 10 gestelde.

BIJLAGE B KLACHTEN- EN GESCHILLENPROCEDURE

Artikel 1 Inleidende bepalingen

1. De in de statuten en het pensioenreglement gebruikte begripsbepalingen worden geacht deel uit te maken van deze regeling.

2. In deze regeling wordt verstaan onder:

de administratie:

de instantie die is belast met de uitvoering van de pensioenregeling;

de belanghebbende:

de persoon die op grond van het pensioenreglement rechten kan ontlenen, of meent te kunnen ontlenen, aan het bepaalde in de statuten en het pensioenreglement, alsmede de bestuurder van een aangesloten onderneming;

klacht:

verklaring van een belanghebbende dat hij door de administratie bij de uitvoering van de regeling niet correct is bejegend;

geschil:

geschil over de uitvoering van het pensioenreglement tussen het fonds en een belanghebbende, waarbij de rechten van een belanghebbende in het geding zijn, niet betrekking hebbende op een besluit van algemene strekking of de uitoefening van een discretionaire bestuursbevoegdheid.

de directeur:

de directeur van de administratie

Artikel 2 Klachtenprocedure

1. Een belanghebbende kan zich schriftelijk tot de directeur wenden met een klacht. De klacht is ontvankelijk indien de klacht is ingediend binnen vier weken nadat het feit waarop de klacht is gericht, zich heeft voorgedaan.

2. Binnen vier weken na ontvangst van de klacht, brengt de directeur zijn oordeel en de naar aanleiding van de klacht al dan niet genomen maatregelen, schriftelijk ter kennis van de belanghebbende.

3. Indien de belanghebbende niet tevreden gesteld is met de reactie van de directeur, kan de belanghebbende zich binnen vier weken na dagtekening van het oordeel van de directeur tot het bestuur wenden.

4. De klacht van de belanghebbende wordt door de voorzitter van werknemerszijde en de voorzitter van werkgeverszijde in behandeling genomen. De voorzitters passen hoor en wederhoor toe.

5. De behandeling van de klacht door de voorzitters kan schriftelijk plaatsvinden.

6. Binnen acht weken na dagtekening van de bij het bestuur ingediende klacht, brengen de voorzitters hun oordeel en de naar aanleiding van de klacht genomen maatregelen ter kennis van de belanghebbende en de administratie.

Artikel 3 Geschillenprocedure

1. Indien een geschil is gerezen in een contact tussen de administratie en een belanghebbende, is de administratie gehouden haar standpunt op verzoek van de belanghebbende gemotiveerd op schrift te stellen, binnen vier weken nadat haar een zodanig schriftelijk verzoek heeft bereikt.

2. Indien de belanghebbende niet wenst te berusten in de op zijn verzoek ontvangen reactie, is hij gerechtigd zich binnen vier weken met een gemotiveerd bezwaarschrift tot het bestuur te richten.

3. Het bestuur stelt een nader onderzoek naar de feiten in, waarbij hoor en wederhoor wordt toegepast, hetzij mondeling, hetzij schriftelijk.

4. Het geschil wordt behandeld in een bestuursvergadering, of wordt, indien het spoedeisend karakter van het geschil dit vergt, in een schriftelijke procedure aan het bestuur voorgelegd. Zo spoedig mogelijk na het onderzoek van de feiten, brengt het bestuur zijn definitieve beslissing ter kennis van de belanghebbende.

5. De belanghebbende kan de klacht of het geschil na het doorlopen van de procedure in het tweede, respectievelijk derde, artikel voorleggen aan de Ombudsman Pensioenen.

BIJLAGE C FACTOREN PENSIOENREGLEMENT 2016

behorende bij het pensioenreglement 2016 van de Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Schoen-, Leder- en Lederwarenindustrie.

BIJLAGE D KERNCIJFERS 2016

Pensioengrondslag

De pensioengrondslag is het pensioengevend salaris minus de franchise.

Maximum pensioengevend salaris € 59.039 (artikel 5 lid 3)

Franchise € 13.550 (artikel 5 lid 5)

Premie* (artikel 14 lid 2)

De premie wordt berekend over de pensioengrondslag.

Totale premie 24%

Premieverdeling tussen werkgever en werknemer* (artikel 14 lid 3) Werkgeversdeel 15,55%

Werknemersdeel Schoenindustrie 7,73%

Werknemersdeel Lederindustrie 6,18%

Werknemersdeel Lederwarenindustrie 5,19%

*Toelichting premie

Cao-partijen zijn een premie overeengekomen van 24%, waarvan 2%-punt wordt gefinancierd uit de premie voor de voormalige overgangsregeling (1,4%) en het gezamenlijke deel van de

bestemmingsreserve cao-partijen (0,6%).

Cao-partijen zijn overeengekomen dat op het werknemersdeel van de premie een korting wordt verleend die wordt gefinancierd uit de sector gebonden delen van de bestemmingsreserve cao-partijen. Deze korting is afhankelijk van de hoogte van de sector gebonden bestemmingsreserve en verschilt derhalve per sector.

In de in het overzicht vermelde premiepercentages is de financiering uit de premie voor de voormalige overgangsregeling en de bestemmingsreserve cao-partijen reeds verwerkt.

GERELATEERDE DOCUMENTEN