• No results found

cheque en wissel verlopen worden ook ‘blanco betalingsverkeer’ genoemd

In document Leidraad bij uw (pagina 133-139)

05 0

HET FINANCIËLE PLAATJE

Welke betalingsmiddelen zijn gangbaar in de internationale handel en wat zijn de risico’s?

Wanneer u zaken doet met partners in het buitenland kan u de betaling op verschillende manieren regelen, die elk eigen risico’s met zich mee-brengen. Ook moet u kiezen in welke valuta u de zaak wil afhandelen.

Internationale overschrijving

De meest gebruikte en gekende betalingsvorm is de internationale overschrijving: het overdragen van geld van de ene bedrijfsrekening naar de andere. Internationale overschrijvingen worden in Europa tus-sen banken onderling afgehandeld via SWIFT (Society For Worldwide Interbank Telecommunication). Dit systeem wordt al sinds eind jaren 70 gebruikt en is zeer betrouwbaar. De exporteur is echter pas zeker over zijn betaling als het geld op zijn rekening staat.

Cheque

Een cheque is een schriftelijk onvoorwaardelijke opdracht tot betaling van een bepaalde geldsom aan een bepaalde begunstigde. Indien u een cheque ontvangt dan geeft u deze aan de bank. Deze zal de cheque of-wel ter incasso aannemen, ofof-wel onder gewoon voorbehoud afrekenen.

Als de cheque ter incasso wordt aangenomen, dan zal de bank eerst het geld uit het buitenland willen ontvangen voordat u uw geld krijgt.

Indien de bank de cheque onder gewoon voorbehoud afrekent, dan kan de bank de betaling teniet doen indien ze geen geld uit het buitenland ontvangt.

Wissel

Een wissel is een onvoorwaardelijke opdracht van de schuldeiser aan de debiteur om een bepaalde geldsom op een bepaalde datum te beta-len aan de begunstigde. Op de wissel dient de vervaldag aangeduid te zijn. Aanvaarding van de schuld gebeurt door acceptatie van de wissel.

Op de voorkant van de wissel moet ‘geaccepteerd’ geschreven worden, vergezeld van een datum en handtekening. De acceptatie van de wissel is eerder een engagement dan een zekerheid. Men loopt dus nog een risico op wanbetaling.

De betaling van de wissel kan echter worden gegarandeerd door ‘voor aval’ te laten tekenen. De bank van de betrokkene plaatst dan op de voorzijde ‘goed voor aval’. Concreet wil dit zeggen dat een derde zich borg stelt om de wissel te betalen indien de debiteur niet betaalt.

Betaling in vreemde valuta

Als u betaald wordt in vreemde valuta, stel u dan volgende vragen of onderneem volgende acties:

• Kunnen deze valuta opnieuw gebruikt worden voor uw eigen betalingen naar het buitenland?

• De waarde van vreemde valuta kan sterk fluctueren.

Voordat u de vreemde valuta ontvangt kan u met uw bank een vaste koers overeenkomen door een ‘valutatermijntransactie’ of een ‘valutaoptie’.

• Onderzoek of koersrisico’s kunnen verzekerd worden.

• Neem in offertes een ‘valutaclausule’ op zodat schommelingen verrekend kunnen worden.

• Kijk kritisch naar valutaclausules die leveranciers in hun offertes hebben opgenomen.

05 1

HET FINANCIËLE PLAATJE

05 2

HET FINANCIËLE PLAATJE

Promesse of orderbriefje

Een promesse is een belofte om te betalen op een bepaalde datum en op een bepaalde plaats. Als de promesse niet betaald wordt, dan zal er een protest van niet-betaling opgesteld worden.

Welke betalingscondities zijn gangbaar en wat zijn voor- en nadelen?

Voorafbetaling

Bij voorafbetaling wordt de leverancier betaald vooraleer hij heeft gele-verd. Voor de leverancier is dit uiteraard de meest zekere vorm van be-taling, maar de afnemer heeft geen zekerheid dat de goederen effectief geleverd zullen worden. Het voordeel voor beiden zit in de eenvoudige en administratief goedkope procedures.

Blanco betaling

Bij blanco betaling factureert de leverancier op het moment van leve-ring en spreekt met de afnemer af wanneer de betaling zal plaatsvin-den. De leverancier heeft dus geen betalingszekerheid, de afnemer betaalt evenwel pas bij levering van de goederen of zelfs enige tijd daarna, wanneer er sprake is van leverancierskrediet.

Welke formules ondersteunen de financiering van export op korte termijn?

Van moeilijk in te schatten debiteurenrisico over langer transport tot complexere douaneformaliteiten: elk exportcontract, hoe kort de looptijd ook is, houdt risico’s in. Gelukkig bestaan er formules om uw export te financieren en u tegelijk te beschermen tegen politieke en commerciële risico’s en andere mogelijke valkuilen.

1. Het documentair incasso

Kent u uw klant reeds voldoende of gaat het niet om hoge bedragen,

05 3

HET FINANCIËLE PLAATJE

dan is het documentair incasso de geknipte formule. U verscheept het order naar uw klant in het buitenland, maar hij kan de goederen pas in ontvangst nemen nadat hij de factuur effectief heeft betaald (op zicht) of via de acceptatie van een wissel zijn betalingsverbintenis heeft aan-vaard. Als leverancier houdt u dus de controle over uw goederen.

2. Het documentair krediet

Deze formule – ook bekend als ‘Letter of Credit’ – is enigszins com-plexer dan het documentair incasso, maar bouwt nog meer zekerheid in voor exporteur én importeur. Dat gebeurt door een mechanisme van vooraf bepaalde ‘terms en conditions’ en de bijbehorende betalingsver-bintenis van één of zelfs verschillende banken (confirmatie). Zeker in het geval van een relatief nieuwe zakenrelatie, een hoog politiek risico of aanzienlijke bedragen is een documentair krediet geen overbodige luxe.

Het systeem werkt als volgt: u verscheept uw goederen pas nadat uw bank bevestigd heeft dat het documentair krediet geopend is. Vervol-gens wordt de betaling uitgevoerd wanneer u bij uw bank de documen-ten heeft voorgelegd die bewijzen dat het order correct verstuurd is en aan alle voorwaarden is voldaan. De onherroepelijke bankverbintenis tot betalen zorgt ervoor dat u als exporteur niet afhankelijk bent van de wil en mogelijkheid van uw klant om te betalen.

3. Commercial finance

Om u bijkomend te beschermen tegen commerciële risico’s, kan com-mercial finance of ‘factoring’ een oplossing bieden. Bij deze formule verkoopt u uw facturen of handelsvorderingen aan uw bank. In ruil krijgt u liquide middelen die u meteen kan inzetten als werkkapitaal.

Bovendien bent u beschermd tegen wanbetalingen, want een niet-be-taling wordt via dit systeem niet op u verhaald.

Welke exportfinancieringen bestaan op middellange en lange termijn?

In het geval van kapitaalgoederen en diensten – machines en onderde-len, bouw- of infrastructuurwerken, zwaar rollend materieel … – lopen projecten vaak over verschillende jaren. Bij dit soort projecten wil de koper vaak de contractprijs uitgesteld te betalen, gespreid in de tijd.

Dat betekent dat u zich gedurende die hele periode blootstelt aan

aller-Uitrustingsgoederen?

Uitrustingsgoederen zijn machines of

In document Leidraad bij uw (pagina 133-139)