• No results found

5.2   E FFECTBEOORDELI NG EN UI TVOERI NGSVOORWAARDEN

5.2.2   Buizerd

N e st e n bu ize r d

Er is één buizer dnest aanwezig in de t e verw ij der en veget at ies ( fact sheet Kam pen 3) . Tevens liggen t w ee buizerdnest en binnen 75 m et er afst and van een clust er ( fact sheet Zwolle 7 en Dieren 27) . De w erkzaam heden zorgen niet voor een perm anent effect op het leefgebied van deze laat st genoem de nest en. De nest bom en van deze soort en en een zone van 25 m et er rondom blij v en onaanget ast . Om dat buit en het broedseizoen w ordt gew erkt , w orden effect en op deze verblij fplaat sen voorkom en. Deze nest en blij ven daar om v erder buit en beschouwing.

Over ige buizer dnest en liggen op m eer dan 75 m et er van de werkzaam heden.

Werkzaam heden op m eer dan 75 m et er ( Soor t enst andaard Buizerd) worden niet als

De volgende opt ies uit het Model act ivit eit enplan van Rij ksw at erst aat zij n van t oepassing voor het t e verw ij deren buizer dnest :

Opt ie 1. Nest en behouden

De bom en m et nest en blij ven gespaard inclusief een zone van m inim aal 25 m et er. Hierm ee wor dt beschadiging van de ver blij fplaat s voorkom en. Om dat er m ogelij k wel verst or ing opt reedt is w el een ont heffing van de Flora- en faunaw et nodig.

Opt ie 2. Nest en verw ij deren

De buizerd is in st aat een eigen nest t e bouwen. De nest en kunnen verw ij derd w orden indien uit een om gevingscheck blij kt dat geschikt e locat ies aanwezig zij n. Deze locat ies m oet en in het t err it orium van de buizerd liggen en niet wor den bezet door andere buizerds of andere soort en roofvogels. Hierdoor wordt geen afbreuk gedaan aan de st aat van inst andhouding. Er is w el een ont heffing van de Flora- en faunaw et nodig.

Om t e bepalen of opt ie 1 of opt ie 2 v an t oepassing is, zij n de volgende st appen doorlopen.

1. Bepalen t er r it or ium groot t e buizerd

Voor een buizerdt er rit orium is een st raal van 500 m aangehouden. Deze afst and is bepaald aan de hand van de fusieafst and. Deze bedraagt 1000 m voor de buizer d. De fusieafst and is een arbit r aire afst and t ussen 2 niet - uit sluit ende waarnem ingen op basis w aarvan kan w orden beslot en t ot één of m eer t err it oria. De fusieafst and is ook van t oepassing op niet gelij kt ij dig aanget r offen nest en ( van Dij k & Boele, 2011) . Referent ie:

van Dij k A.J. & Boele A. 2011. Handleiding SOVON Broedvogelonderzoek. SOVON Vogelonderzoek Nederland, Nij m egen.

2. Bepalen of alt ernat ieven aanwezig zij n

I n een st r aal van 500 m et er is bepaald aan de hand van een lucht fot o uit 2014 of bosj es aanwezig zij n. Deze bosj es m ogen niet in de buurt van m enselij ke bebouwing liggen en niet bezet zij n door buizer ds of andere roofvogels.

Als er geen alt ernat ieven aanwezig zij n dan wor dt gekozen voor opt ie 1: het bet reffende buizer dnest wor dt gespaard. Als er w el alt ernat ieven zij n dan w ordt gekozen voor opt ie 2: het verw ij deren van het nest .

Voor het buizer dnest is vast gest eld dat voldoende alt ernat iev en binnen 500 m aanwezig zij n.

Het nest kan daarom w orden verniet igd. I n de volgende figuur st aat dit op det ailkaart weergegeven.

Figu u r 5 .1 D e t a il u it fa ct sh e e t Ka m pe n 3 : t e ve r n ie t ige n bu ize r dn e st ( om cir k e ld) e n de a a n w e zige a lt e r n a t ie ve n e st loca t ie s ( bla u w ge a r ce e r d) .

Fu n ct ion e e l le e fge bie d bu iz e r d

De w erkzaam heden hebben geen effect op het funct ioneel leefgebied van de buizer d. Na afronding van de w erkzaam heden is het gehele t errit orium onveranderd geschikt als foerageer- en rust gebied voor deze soort .

On ve r w a ch t e sit u a t ie s

Als bij cont role vlak voor de w erkzaam heden nog een nieuw nest wordt aanget roffen op een locat ie w aar veget at ie zal wor den ver wij der d, wor dt allereerst een om gevingscheck

uit gevoerd.

 Als de omgevingscheck uitwijst dat de soort een nieuw nest in de omgeving kan maken of dat er geschikt e nest en in de om geving aanw ezig zij n, zal de veget at ie worden ver wij der d.

Hiervoor w ordt op voorhand ont heffing aangevraagd van ar t . 11 Ffwet . Er wor dt geen afbreuk gedaan aan de gunst ige st aat van inst andhouding

 Als de omgevingscheck uitwijst dat dit niet het geval is, blijft de vegetatie gespaard inclusief een zone van 25 m et er er om heen.

Toe t e pa sse n u it v oe r in gsv oor w a a r de n

Voor de uit v oering van de w erkzaam heden gelden de volgende uit voeringsvoorw aarden

 Werkzaam heden vinden plaats buiten broedperiode van de buizerd: maart t/ m juli

 Pas nadat vastgesteld is dat de verblijfplaats verlaten is, wordt gestart met de werkzaam heden

Con clu sie bu iz e r d

Er is één buizer dnest aanwezig in de t e verw ij der en veget at ie. Uit een om gevingscheck is gebleken dat voor het nest voldoende alt ernat iev e locat ies aanwezig zij n. Het nest kan daarom wor den ver niet igd. Op de locat ie wordt buit en het broedseizoen van de buizerd gewerkt ( m aart t / m half j uli) en pas nadat is vast gest eld dat de buizer d de het nest heeft essent ieel belang als foerageergebied van de bever. Een effect op verblij fplaat sen of foerageergebieden is daarom uit geslot en.

On ve r w a ch t e sit u a t ie s

Als bij cont role vlak voor de w erkzaam heden nog een nieuw e verblij fplaat s w ordt aanget roffen op een locat ie w aar veget at ie zal w orden verwij der d, dan zullen de volgende st appen wor den doorlopen:

 Eerst zal worden bekeken of het mogelijk is om de verblijfplaats inclusief de vegetatie binnen een cirkel m et een st raal van 30 m et er hier rondom heen alsnog t e lat en st aan

 Als dat niet kan, dan zal de verblijfplaats worden afgebroken. Hiervoor wordt op voorhand ont heffing aangev raagd van art . 11

 Met het afbreken van de burcht zal worden gewacht tot na augustus en geschieden in overleg m et een deskundige

 Bij het ongeschikt maken van een verblijfplaats gelden de aanvullende

uit voeringsv oorwaarden zoals genoem d onder “ Toe t e passen uit voeringsvoorw aarden” in het Model Act ivit eit enplan van Rij ksw at er st aat

Con clu sie be ve r

Verblij fplaat sen of leefgebieden v an bev ers wor den niet aanget ast evenm in is sprake van verst oring. Een ont heffing is daarom eigenlij k niet nodig. Echt er er w ordt alsnog een