• No results found

4A. Prominentie afzender persbericht

1. De organisatie waarvan het persbericht afkomstig is het onderwerp van het nieuwsbericht of krijgt meer aandacht in het bericht dan andere actoren (tel het aantal regels)

2. In het bericht wordt ongeveer gelijkwaardig aandacht besteed aan de organisatie waarvan het persbericht afkomstig is als aan andere actoren.

3. In het persbericht wordt meer aandacht besteed aan (een van de) andere actoren in het nieuwsbericht dan aan de organisatie waarvan het persbericht afkomstig is.

4B. Andere bronnen in het artikel

Niet elke actor die in het bericht genoemd wordt is ook een bron (informatiebron voor de journalist). Een andere bron herken je doordat deze herkenbaar (en in de tekst

aanwijsbaar) geciteerd of geparafraseerd wordt. Ook kan een bron als zodanig worden herkend door formuleringen als ‘volgens’, ‘anonieme bronnen meldden dat..’

4C. Type van andere bron in het artikel.

1. Vertegenwoordiger van dezelfde voetbalclub 2. Vertegenwoordiger van een andere voetbalclub 3. Voetballer van dezelfde voetbalclub

4. Voetballer van een andere voetbalclub 5. Voetbalanalyticus

6. Overig

4D-F. Verhouding van afzender en andere bron

D. Een of meer andere bronnen is het oneens met uitspraken of het handelen van de afzender van het persbericht. Dat blijkt uit uitspraken van deze bron(nen) of uit hun beschreven handelen. (conflict aparte categorie?)

E. Een of meer andere bronnen is het eens met uitspraken of het handelen van de afzender van het persbericht. Dat blijkt uit uitspraken van deze bron(nen) of uit hun beschreven handelen

F. Het is niet duidelijk of een of meer andere bronnen het eens dan wel oneens zijn met uitspraken of het handelen van de afzender van het persbericht.

Frames van de nieuwsberichten

Om te onderzoeken op welke wijze de voetbalclubs ervoor zorgen dat hun berichten worden overgenomen wordt er gekeken of ze bepaalde frames toepassen. Dit gebeurt op een

deductieve manier, wat wil zeggen dat er vanuit de literatuur bepaald wordt welke frames er mogelijk gebruikt worden en dan vervolgens wordt er onderzocht of zowel de press releases als de nieuwsberichten een bepaald frame toepassen.

Bij de volgende 5 frames mag worden aangegeven of ze wel(1) of niet(0) van toepassing zijn. Er zijn meerdere categorieën/frames per bericht mogelijk.

4G. Sportief frame (voor de club)

Na een wedstrijd wordt een verslag gedaan van de uitkomst. Dit kan wint, verlies of gelijkspel betekenen. Wat de uitslag ook betreft, het bericht framed het als een sportieve prestatie van de club in kwestie.

Vragen:

- Wordt de uitslag van de wedstrijd gerelateerd aan het sportieve succes of falen van

betreffende speler(s)/team?

- Wordt degradatie/promotie gerelateerd aan het sportieve succes of falen van

betreffende speler(s)/team?

- Wordt de aankoop van een speler of nieuwe trainer gerelateerd aan een mogelijk

sportief succes voor de club?

4H.Economisch frame

De verkoop of inkoop van een speler, de bouw van een nieuw stadion of een andere

gebeurtenis of probleem dat economische gevolgen heeft voor een speler, de club of andere groepen. Het bericht kan vanuit deze consequenties worden benadrukt.

Vragen:

- Wordt er bericht over winst of verlies op financieel gebied, nu of in de toekomst? - Wordt er bericht over financiële consequenties naar aanleiding van een

probleem/incident?

- Wordt er bericht over financiële gevolgen (positief of negatief) als gevolg een actie

van de betreffende club of speler?

4I. Eenheid frame

Dit zal vaak bij negatief nieuws plaatsvinden. Wanneer er een bepaald verlies of conflict is geweest, zal de club roepen om eenheid bij de spelers en de fans om zo de orde te bewaren. Echter kan het ook gebeuren bij een positief nieuws, wat gerelateerd wordt aan de eenheid van het team.

Vragen:

- Worden de fans/spelers/club door de betreffende club opgeroepen tot

eenheid/verbondenheid naar aanleiding van een probleem/incident/degradatie?

- Worden de fans/spelers/club door de betreffende club opgeroepen tot

eenheid/verbondenheid naar aanleiding van een positieve gebeurtenis (winst/kampioenschap)?

4J. Conflict frame

Wanneer er een conflict plaatsvindt tussen individuen (spelers, bestuurders etc.) of groepen (voetbalclubs) waarbij dus meerdere partijen betrokken zijn. Hierbij zullen beide partijen benoemd worden en zal er geen schuld aan een groep worden gewezen, maar meer een beschrijving van het conflict.

Vragen:

- Toont het bericht aan dat er onenigheid of een probleem is individuen of groepen? - Toont het bericht twee of meer kanten van het probleem/de onenigheid?

- Verwijt een individu of groep de ander voor het probleem/onenigheid? 4K. Verantwoordelijkheidsframe

In het geval van een bepaald probleem zal de verantwoordelijkheid van de oorzaak of de oplossing hiervan aan een individu of groep worden toegekend.

Vragen:

- Suggereert het bericht dat een bepaald individu of groep (speler of voetbalclub)

verantwoordelijk is voor het probleem?

- Suggereert het bericht bepaalde oplossingen voor het probleem?

- Suggereert het bericht dat een bepaald individu of groep verantwoordelijk is voor de

oplossing van het probleem?

4L. Human interest frame

Dit frame maakt een bepaalde gebeurtenis of probleem menselijker/persoonlijker of belicht het vanuit een meer emotionele hoek.

Vragen:

- Gaat het verhaal in op het privéleven van een speler of andere actor uit het verhaal? - Gaat het verhaal in op de sportieve prestaties (positief of negatief) van een speler? - Gaat het verhaal in op de carrière van een speler of andere actor uit het verhaal?