• No results found

Beste vrijwilliger,

Bij deze nodigen wij u uit om mee te doen aan een onderzoek over ’Wat het vrijwilligerswerk in de palliatieve terminale zorg vrijwilligers geeft’. In deze brief vindt u informatie over dit

onderzoek.

Doel van het onderzoek

Onderzoekers van de Universiteit voor Humanistiek willen onderzoek doen naar de ervaringen van de vrijwilligers in de palliatieve terminale zorg in het bijzonder naar wat het werk hen zelf geeft.

’Dat je voor jezelf weet dat je echt iets voor een ander doet en dat ja, dat geeft je een stuk voldoening.’

’Dat je een verhaal van een ander krijgt van degene die ziek is, die overlijdt, die heeft zoveel levenservaring, de bagage die je van diegene kan krijgen dat kan je eigen leven verrijken.’ ’Ik heb zo gevoeld, ik mag zijn zoals ik ben, het is allemaal goed.’

(homepage VPTZ Nederland, 2014)


Belang van deelname aan het onderzoek

Op het gebied van motivatie, stress en coping en de rol van vrijwilligers in de palliatieve terminale zorg is vrij veel onderzoek gedaan. Altruïstische motieven en maatschappelijke verantwoordelijkheid zijn invloedrijke redenen voor de keuze om vrijwilliger te worden in de palliatieve terminale zorg. Maar er zijn ook andere redenen die een rol spelen bij deze keuze, bijvoorbeeld; werkervaring opdoen, persoonlijke groei en een speciale interesse in dood en sterven. Daarnaast is er onderzoek gedaan naar hoe familieleden van overledenen de geboden zorg door vrijwilligers ervaren en hoe professionals in de palliatieve terminale zorg vrijwilligers waarderen.

Als onderzoekers willen wij graag meer inzicht krijgen in wat het vrijwilligerswerk in de palliatieve terminale zorg vrijwilligers geeft; dus meer inzicht krijgen in de persoonlijk impact van het werk. VPTZ Nederland kan met deze kennis mogelijk vrijwilligers die ze al heeft, beter scholen en begeleiden en vrijwilligers, die ze nog niet heeft, beter werven en selecteren.

Daarnaast zijn de uitkomsten van het onderzoek van strategisch belang voor VPTZ Nederland. Uw deelname aan het onderzoek wordt zeer op prijs gesteld.

Het streven is om ter ere van het 30-jarig jubileum van VPTZ Nederland een boekje voor de vrijwilligers uit te brengen met een bewerking van de uitkomsten van het onderzoek, gelardeerd

met geanonimiseerde fragmenten uit de brieven. Een mooie gelegenheid om extra aandacht en waardering te geven aan het waardevolle werk van vrijwilligers!

Methode van onderzoek en de vertrouwelijkheid van de gegevens

Dit onderzoek zal worden uitgevoerd met vrijwilligers in de palliatieve terminale zorg die via hun organisatie aangesloten zijn bij de vereniging Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Nederland, door middel van een ‘Brievenproject’. 


Met alles wat u inbrengt zal vertrouwelijk worden omgegaan. Alleen de onderzoekers zullen op de hoogte zijn van uw persoonlijke gegevens zoals (mail)adres, leeftijd, geslacht en hoelang u vrijwilliger bent in de palliatieve terminale zorg. Deze persoonlijke gegevens behandelen wij vertrouwelijk. De gegevens van het onderzoek zullen worden geanonimiseerd en vinden hun neerslag in een afstudeerscriptie en in een boekje ter ere van het 30-jarig jubileum van VPTZ Nederland.

Praktische informatie: wat is de bedoeling?

U wordt uitgenodigd om een brief te schrijven over wat het vrijwilligerswerk in de palliatieve terminale zorg u geeft. U bent geheel vrij in de keuze of u de brief op de pc of met de pen schrijft, ook de vorm en de omvang van de brief mag u zelf bepalen. Wij willen u wel verzoeken uw (mail)adres, leeftijd, geslacht en hoelang u vrijwilliger bent in de palliatieve terminale zorg in de brief te vermelden.

U kunt uw brief sturen vanaf 24 januari tot en met 8 maart 2014. Deze kunt u richten aan: Dhr. M Sakkers, postbus 463, 3500 AL, Utrecht of mart.sakkers@student.uvh.nl onder vermelding van’Brievenproject’.

Wat zijn de mogelijke voor- en nadelen

Het onderzoek kost u alleen tijd. U kunt zelf bepalen wanneer en hoeveel brieven u schrijft, zolang het binnen de aangegeven periode is.

Deelname aan het onderzoek

Door de brief te sturen, stemt u in dat de brief gebruikt wordt voor wetenschappelijk onderzoek en publicatie. Uw deelname aan dit onderzoek is geheel vrijwillig en u kunt zich op ieder moment terugtrekken uit het onderzoek.

Nadere informatie

Wanneer u nog vragen hebt over dit onderzoek dan kunt u zich richten tot één van de onderzoekers.

Met vriendelijke groet,

Dhr. Mart Sakkers, master student aan de Universiteit voor Humanistiek, geestelijk verzorger in opleiding, mailadres: mart.sakkers@student.uvh.nl

Prof. dr. Anne Goossensen hoogleraar zorgethische aspecten van de informele zorg, onderzoeker aan de Universiteit voor Humanistiek, mailadres: a.goossensen@uvh.nl

Nieuw onderzoeksproject:

Samenwerkingsverband tussen VPTZ Nederland en de Universiteit voor Humanistiek. ’Wat geeft het werk in de palliatieve terminale zorg de VPTZ-vrijwilliger?’

’Dat je voor jezelf weet dat je echt iets voor een ander doet en dat ja, dat geeft je een stuk voldoening.’

’Dat je een verhaal van een ander krijgt van degene die ziek is, die overlijdt, die heeft zoveel levenservaring, de bagage die je van diegene kan krijgen dat kan je eigen leven verrijken.’

’Ik heb zo gevoeld, ik mag zijn zoals ik ben, het is allemaal goed.’

(homepage VPTZ Nederland, 2014)

Als u (ook) wilt delen over wat het werk in de palliatieve terminale zorg u geeft, dan nodigen wij u van harte uit om deel te nemen aan ons ’Brievenproject’. 


Het streven is om ter ere van het 30-jarig jubileum van VPTZ Nederland een boekje voor de vrijwilligers uit te brengen met een bewerking van de uitkomsten van het onderzoek, gelardeerd met geanonimiseerde fragmenten uit de brieven. Een mooie gelegenheid om extra aandacht en waardering te geven aan het waardevolle werk van vrijwilligers!

Voor meer informatie klikt u op de onderstaande link. Met vriendelijke groet,

Dhr. Mart Sakkers, master student aan de Universiteit voor Humanistiek, geestelijk verzorger in opleiding.

Prof. dr. Anne Goossensen, hoogleraar zorgethische aspecten van de informele zorg, onderzoeker aan de Universiteit voor Humanistiek.