• No results found

Brief aan adviesbureaus aanleveren digitale bodemgegevens

In document Duurzaam bodembeleid gemeente Borsele (pagina 109-113)

Duurzaam bodembeleid gemeente Borsele, 7 juni 2012

Aan de Bodemadviesbureaus.

datum : 4 oktober 2010

behandeld door : I.J. Bebelaar

doorkiesnummer : 0118 555439

onderwerp: digitaal aanleveren bestanden SIKB xml 0101 Geachte heer/mevrouw,

In september 2009, is door de gezamenlijke overheden uit de provincie Zeeland een bijeenkomst gehouden voor de 37 aanwezige bodemadviesbureaus. Deze bijeenkomst ging over het digitaal aanleveren en uitwisselen van xml bestanden tussen overheid en bodemadviesbureaus. Tijdens deze bijeenkomst zijn een aantal werkafspraken gemaakt. Door middel van deze brief wil ik u informeren over de stand van zaken. Het is een positief geluid.

Stand van zaken, de hoofdzaken,

Adviesbureaus

Bodemonderzoeken worden momenteel door alle in Zeeland werkende bodemadviesbureaus digitaal aangeleverd. Dit gebeurt zowel in een pdf als xml bestand. Nog niet alle bodemadviesbureaus leveren hun gegevens standaard digitaal aan, maar als de overheid er om vraagt wordt het alsnog per

omgaande aangeleverd.

Onderzoekscontouren, verontreinigingscontouren, saneringscontouren worden nog niet door allen ingetekend en in xml aangeleverd. Dat is wel de bedoeling. Het conclusieveld wordt niet altijd ingevuld en behoort dan een tekst te zijn van minder dan 50 karakters. Hiervoor wil ik graag uw aandacht vragen.

Alle automatiseringssystemen van de overheden lezen en exporteren in xml, volledig en juist.

Alle gemeentelijke afdelingen informeren op tijd de klant aan welke eisen bodemonderzoeken moeten voldoen en op welke wijze deze moet worden aangeleverd (inclusief pdf en xml versie SIKB0101 versie 8). Dat is daarmee voorwaarde voor de opdrachtverlening door de overheid.

Per overheid wordt op verschillende manieren de eis juridisch ingekaderd (zoals bijvoorbeeld in de bouwverordening) waardoor niet aanleveren ook een weigeringsgrond kan zijn voor de

bouwvergunning.

Soms ontbreken er gegevens in het aangeleverde xml bestandje en vult de overheid dit nu nog zelf aan in het gemeentelijk BIS systeem. Wat er te allen tijde in MOET zitten, zijn: x en y- coördinaten boorpunten, analyses, mengmonsters, naam adviesbureau en rapportnummer. Ontbreekt een van deze gegevens dan wordt altijd contact gezocht met het adviesbureau waarna zij deze alsnog correct aanleveren.

Nieuwe versie (9) van het SIKB xml 0101

Er wordt maximaal 1 x per jaar een nieuwe versie SIKB-xml 0101 gemaakt. De verwachting is dat begin 2011 een nieuwe versie (9) beschikbaar komt, waarin diverse verbeteringen zijn doorgevoerd. Dat werkt als vanzelf via updates in alle automatiseringssystemen die in gebruik zijn. Momenteel is het SIKB bezig de landelijke minimale dataset aan te passen (door velden toe te voegen). Wanneer deze dataset klaar is, is de minimale dataset voor heel Nederland gelijk. Deze minimale dataset komt overeen met de Zeeuwse dataset van 2009, maar dan met een paar aanvullingen. Vanuit de overheid houden wij een vinger aan de pols waardoor de kwaliteit verbetert.

Nadere informatie

Het bovenstaande is de grove stand van zaken. Van nieuwe ontwikkelingen kunt u kennisnemen via uw eigen software leverancier en branche vereniging. Op websites van Bodemplus, SIKB en agentschap.nl wordt u op de hoogte gehouden van verdere ontwikkelingen.

Vanuit de provincie Zeeland, door middel van het Zeeuws Platform Bodembeheer, komen we begin 2011 met een vervolg op deze brief.

Heeft u vragen of opmerkingen, dan vernemen wij die graag. U kunt uw vraag of opmerkingen mailen naar bodem@veere.nl.

E.M. Janse

Voorzitter van het Zeeuws Platform Bodembeheer.

Duurzaam bodembeleid gemeente Borsele, 7 juni 2012

Bijlage:

Voor de belangstellenden hierna nog details van afgelopen jaar.

14 september 2009

Op 14 september 2009 was er de bijeenkomst. Dat heeft voor bodemadviesbureaus en overheden een aantal actiepunten opgeleverd. In een notitie zijn de actiepunten vastgelegd en wellicht ten overvloede treft u diezelfde notitie hierbij nogmaals aan. De adviesbureaus die niet aanwezig waren zijn ook geïnformeerd.

September 2009

Na de bijeenkomst is SIKB aangeschreven met het verzoek een aantal velden in het protocol te verwerken. Dat is uitgevoerd en vanaf 1 januari 2010 functioneel in de versie 8. Tevens gevraagd om de updates te beperken tot maximaal 1 x per jaar. Daar was al uitvoering aan gegeven.

Oktober 2009

In een vergadering van SIKB te Gouda hebben wij een verkorte versie mogen tonen en in een samenvatting vermeld hoe wij in het Zeeuwse met de digitale uitwissel problematiek omgaan. Onze gezamenlijke inzet is omarmd en heeft geresulteerd in een vervolg. De reden hiervoor is dat men wil voorkomen dat er in Nederland een reeks “verschillende minimale datasets” rondgaan. Dat is namelijk niet in het belang van de eenduidigheid bij de adviesbureaus.

December 2009

Het vervolg is dat een projectgroep “Digitaal normaal” vanuit SIKB met de Zeeuwse dataset als basis aan de slag is gegaan voor een verbeteringsvoorstel voor geheel Nederland. In de projectgroep zijn onder andere vertegenwoordigd de overheden Rotterdam, Uden, Almelo, Friesland, Zeeland. Augustus 2010

De doorlooptijd van de projectgroep is best wel lang geweest omdat het moeilijk is om steeds de betrokkenen op dezelfde datum bij elkaar te krijgen. We zijn drie keer 2 uur bij elkaar geweest in Utrecht voor overleg. De uitwerking is vervolgens gedaan door vertegenwoordigers van SIKB. Onze inzet vanuit Zeeland was om vooral datgene wat al digitaal bestaat bij het adviesbureau en laboratorium, een op een door te sturen via het XML- protocol. Een kwestie van een druk op de knop. Dit deel is nog niet geheel uit de verf gekomen. De inbreng vanuit vertegenwoordigers van de ICT en bodemadviesbureaus moet nog plaats vinden maar zoals het er nu naar uitziet is dat voor een volgende versie.

Het huidige concept resultaat is dat alle velden uit de Zeeuwse set blijven bestaan en dat er nog een aantal aan worden toegevoegd. Ook zal dat invloed hebben op het protocol zelf en het is dan in 2011 functioneel.

September 2010

De wijzigingsvoorstellen worden voor 20 september 2010 ingebracht en in januari 2011 van kracht via de versie 9. Bodemadviesbureaus en software makers worden geïnformeerd en ook zij hebben nog inbreng op de verbeteringsvoorstellen. Het is een continu proces van verbeteren en dat wordt maximaal 1 x per jaar doorgevoerd.

In document Duurzaam bodembeleid gemeente Borsele (pagina 109-113)