• No results found

BRENDA BERENDSEN EN DENISE PEELS

In document Open Universiteit (pagina 52-55)

Provinciaal en regionaal

BRENDA BERENDSEN EN DENISE PEELS

5 H O O F D S T U K

53 53

S O C I A L E P A R A G R A A F

Organisatie

De Open Universiteit heeft ultimo 2017 634 medewerkers (528 fte’s) in dienst, exclusief onbezoldig-de en bijzononbezoldig-dere hoogleraren. Het wetenschappelijk personeel (WP) omvat 273 fte’s, het ononbezoldig-der- steunend beheerspersoneel (OBP) 255 fte’s. Ten opzichte van 2016 stijgt de omvang van het WP met 14 fte’s. De omvang van het OBP daalt met 1 fte. Afgerond is de verhouding 52% WP versus 48% OBP.

Naast het onderscheid tussen WP en OBP maakt de Open Universiteit onderscheid tussen generieke overhead en overhead voor onderwijs- en onderzoekondersteuning, op grond van het benchmark-onderzoek overhead universiteiten van Berenschot. Op 31 december 2017 bedraagt de generieke overhead 23,3%. Op dezelfde datum in 2016 25,2%. Ten opzichte van de eerste meting, op basis van de formatie op 31 december 2010, is het percentage generieke overhead gedaald van 30,5% naar 23,3%.

Het ziekteverzuimpercentage exclusief zwangerschap bedraagt in het verslagjaar 4,50. Dat is 0,12%

lager dan in 2016. Het ziekteverzuimpercentage ligt nog steeds ruim boven de Verbaannorm 2016 (3,40%). De Verbaannorm geeft een indicatie van het haalbare ziekteverzuim-niveau in een organisatie, afgezet tegen het ingeschatte haalbare verzuim in heel Nederland. In 2018 wordt de Verbaannorm opnieuw berekend op basis van de formatie per 1 januari 2018. De gemiddelde meldingsfrequentie daalt in 2017 naar 0,89 (0,94 in 2016).

HRM

Tot eind 2017 is het HR-beleidsplan 2014 – 2016 richtinggevend. Eind 2017 is het Instellingsplan 2018 – 2022 vastgesteld, dat de basis vormt voor het strategisch HR-beleidsplan 2018 – 2022.

Het verslagjaar staat voornamelijk in het teken van de strategiesessies Resultaat- en ontwikkel- gesprekken, het nieuwe huisvestigingsbeleid voor studiecentra, het plan van aanpak voor risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E), de ontwikkeling van het leer- en loopbaanportaal yOUdevelop, het medewerkersonderzoek, de toename van het aantal werving- en selectieprocedures en de verhoging van het aantal vrouwelijke hoogleraren. Opvallend bij de werving en selectie van wetenschappelijk personeel is de toename van het aantal dienstverbanden met medewerkers die een niet-Nederlandse nationaliteit hebben.

Bij de faculteiten Management, Science & Technology en Psychologie en onderwijswetenschappen vinden voorafgaande aan de resultaat- en ontwikkelgesprekken strategiesessies plaats, om vertalin-gen te kunnen maken naar teamdoelstellinvertalin-gen en individuele afspraken tijdens het RenO-gesprek.

Voor management en medewerkers zijn trainingen RenO-gesprekken georganiseerd.

Het College van bestuur besluit in 2017 dat in elf vestigingsplaatsen eigen studiecentra blijven, waarvan vier uitsluitend voor tentaminering. De studiecentra in Alkmaar, Breda, Den Haag en Emmen sluiten op 1 september 2018. De medewerkers van die studiecentra krijgen een andere standplaats.

In 2017 stemt de Ondernemingsraad in met het plan van aanpak voor de RI&E. Daarin staat hoe de Open Universiteit de aanbevelingen uitvoert die ArboNed doet in een rapport dat in mei 2017 verschijnt. Naar aanleiding daarvan benoemt de Open Universiteit een preventiemedewerker.

De uitvoering en voortgang van het plan van aanpak is tweemaal per jaar onderwerp van gesprek in het bedrijfsvoeringsoverleg. Dat wordt dan aangevuld met de preventiemedewerker, een vertegen-woordiger van de Ondernemingsraad en de bedrijfsarts.

54 Sociale paragraaf

Ontwikkeling van het leer- en loopbaanportaal yOUdevelop voor medewerkers start in het najaar van 2017. Dat portaal is een aanvulling op reeds beschikbare instrumenten en activiteiten die de Open Universiteit aanbiedt voor stimulering van loopbaanontwikkeling en duurzame inzetbaarheid.

Dan gaat het onder meer om de duurzame inzetbaarheidsscan, de leergang Academisch leiderschap, loopbaanadvies en permanente educatie. yOudevelop wordt in 2018 geïmplementeerd.

In oktober 2017 wordt het medewerkersonderzoek uitgevoerd, als vervolg op het medewerkerson-derzoek 2015. De respons in 2017 bedraagt 73,8%. Eind november zijn de resultaten gepresenteerd aan het College van bestuur en het management. Begin december 2017 zijn alle medewerkers geïnformeerd over de uitkomsten. Die zijn per organisatie-eenheid en (sub)afdeling besproken.

Alle organisatie-eenheden dienen de twee belangrijkste verbeterpunten te benoemen. Op basis hiervan wordt vóór 1 maart 2018 een plan van aanpak opgesteld.

In de cao Nederlandse Universiteiten staat dat de universiteiten in samenspraak met het Lokaal Overleg een plan van aanpak opstellen om de hoge werkdruk te verminderen en actief te werken aan duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Omdat werkdruk en werkbeleving nadrukkelijk onderdelen zijn van het medewerkersonderzoek, spreekt de Open Universiteit met het Lokaal Overleg af, dat het plan van aanpak wordt opgesteld zodra de resultaten van het medewerkers-onderzoek bekend zijn.

De Open Universiteit overlegt jaarlijks met het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH).

Dat netwerk beoogt bevordering van een evenredige vertegenwoordiging van vrouwen in de universitaire gemeenschap en zet zich in voor structurele en duurzame verbetering van de positie van vrouwen in de wetenschap. Het LNVH monitort jaarlijks de man-vrouwverdeling en de percenta-ges vrouwelijke wetenschappers en bestuurders bij Nederlandse universiteiten, universitaire medische centra en andere wetenschappelijke organisaties. Het aandeel vrouwelijke hoogleraren bij de Open Universiteit is ultimo 2016 gestegen van 24,5% naar 29,1%. Volgens de Monitor Vrouwelijke Hoogleraren 2017 heeft de Open Universiteit daarmee het grootste aandeel vrouwelijke hoogleraren van de veertien universiteiten. De verwachting is, dat het aandeel vrouwelijke hoogleraren komende jaren verder toeneemt. De Open Universiteit wil het percentage vrouwelijke hoogleraren verhogen tot 35 in 2020.

Het ministerie van OCW stelt in het verslagjaar de Westerdijk stimuleringsregeling in, om honderd extra vrouwelijke hoogleraren te benoemen. Naar aanleiding hiervan geeft de Open Universiteit haar drie faculteiten de mogelijkheid ieder een nieuwe leerstoel in te stellen. De benoemingsprocedures vinden eind 2017 plaats en in januari 2018 worden drie vrouwelijke hoogleraren benoemd.

In document Open Universiteit (pagina 52-55)