• No results found

BRANDWEERAUTO'S MET PENSIOEN

30 DE SCHAKEL 22-2020

BRANDWEERAUTO'S MET PENSIOEN

Michel van den Boogaart richtte bijna 6 jaar geleden zijn bedrijf “Brand weer op weg” op. Hij koopt en verkoopt internationaal brandweerauto's die net met pensioen zijn, repareert ze waar nodig en doet deze weer van de hand. We zijn benieuwd wat voor plannen Michel met deze ‘uitgebluste’ auto’s heeft en dus maar eens op bezoek in zijn bedrijf aan de Parallelstraat in Haps.

Michel zou je je even kort willen voorstellen?

Begin 2009 zijn Marloes (’83) en ik (‘81) vanuit

Nijmegen naar Haps gekomen. Zij komt oorspronkelijk uit Wamel en ik uit Erp. Destijds bewust gekozen voor een dorp (met oog op toekomstige gezinsuitbreiding) met een goede ligging en bereikbaarheid. Anderhalf jaar verbouwd en aansluitend getrouwd; 11-11-’11 werden Niels & Stijn geboren, 1-9-’13 Lotte. We hebben hier een prettige buurt en ervaren de Hapsenaren als toegankelijk en gezellig.

Welke weg leidt naar zo’n bijzonder hobby/beroep?

M’n ene opa was koeienhandelaar, de andere opa had een varkensfokkerij en transportbedrijf in de Rips. Mijn vader is van het type “mannen van staal”, een “MacGyver” die in 10 minuten van je melkpak een echte helikopter bouwt… Pa had/heeft weinig met software (net als ik) en een voorliefde voor “oud staal”. In mijn jeugd waren er dus diverse oude leger- en brandweervoertuigen, boten, etc. beschikbaar, waar aan geklust werd en vakantie mee gevierd. Toen ik 18 werd had ik binnen een paar weken dus ook alle benodigde rijbewijzen en zijn er vele festivals bezocht met vrienden en vriendinnen in pa’s ex-commandowagen; altijd schik!

Na de HAVO wilde ik F16 piloot worden; ben vrij ver gekomen in het selectieproces maar mijn lengte zat me niet mee. Aansluitend heb ik in Den Bosch HTS

Werktuigbouwkunde en Technische Bedrijfskunde afgerond waarna ik in Wijchen bij mijn afstudeerbedrijf ben blijven hangen. In 2009 ging dit bedrijf echter failliet

waardoor ik in Eindhoven bij de TU/e terecht kwam en aansluitend bij een firma in Son waar we multidisciplinaire banen faciliteerden voor hoger opgeleide techneuten bij onderzoek- en ontwikkelingsomgevingen binnen de Nederlandsche hightech industrie.

Ondertussen had ik privé altijd wel auto’s, boten, modelvliegtuigen en ander

“speelgoed” waarmee ik me vermaakte. Mijn vriendengroep bestond uit mensen die op het circuit te vinden waren, juist wél de weg op gingen als het sneeuwde, avontuurlijk en ondernemend ingesteld zijn, olie door de aderen hadden lopen, etc.

In 2014 liet mijn rug me echter in de steek. Ik moest gedwongen een keuze maken want mijn lichaam accepteerde het niet langer dat ik 12 uur per dag op een stoel zat.

Dit was een moeilijke confronterende tijd. Vervolgens is de keuze gemaakt een nieuwe uitdaging te zoeken die flexibiliteit bood en vooral dicht bij het hart ligt. “Verstand komt met de jaren” kwam ook voor mij uit… want waar ik vroeger een “zo niet, dan toch!”

mentaliteit had, ben ik meer en meer de waarde gaan inzien van een goede work-life balans. Iets waar ik voorheen nooit bij stil stond. Ik kan er nu zijn voor mijn kinderen en als mijn rug ooit opspeelt kan ik desnoods vanaf de bank werken. Die gemoedsrust is werkelijk onbetaalbaar.

Ik ervaar werken niet meer als werken, ondanks dat er meer dan fulltime uren in gaan en kan eenieder aanraden van zijn hobby zijn werk te maken, waar mogelijk.

Michel van den Boogaart

31 DE SCHAKEL 22-2020

Hoe kom je telkens weer aan nieuwe exemplaren?

Dit is het lastigste onderdeel: hier zit zeker 75% van mijn tijd in. Ik ben altijd aan het zoeken: online, bellen met internationale contacten, doorspitten van lokale krantjes, etc. Er is van alles te koop, maar het vinden van de gewilde exemplaren in een goede staat is toch wel écht het lastigste. Mijn voertuigen zijn vaak 25-45 jaar oud; die groep rijdt eigenlijk niet vaak meer in actieve dienst.

Heb je bij het aankopen daarvan een bepaalde voorkeur voor brandweerauto’s?

Wanneer je een ouder voertuig zoekt omdat je goedkoop wilt rijden, binnen oldtimer- of overgangsregelingen, of omdat je op (wereld)reis wilt zónder elektronica, dan zijn er weinig voertuigen die deze tijd goed overleven. Leger- en politievoertuigen zijn vaak afgetrapt, ambulances hebben veelal veel kilometers en de bouwbus is na 10 jaar al op.

Een brandweerwagen staat veelal verwarmd binnen, kent vaak vaste chauffeurs die veelal netjes met hun spullen omgaan en belangrijker: er is budget voor onderhoud.

Ik koop ze daarom ook alleen rechtstreeks uit dienst en zelden tot nooit van

particulieren waar ze buiten gestaan hebben. Ik ben dus niet persé brandweerwagen-liefhebber maar ik vind nergens betere kwaliteit…

Met name de bus-modellen met stahoogte zijn voor velen toepasbaar. Klanten zetten die in als foodtruck, crossbus, bandbus, festivalvervoer, eyecatchers en veelal

campers/reisvoertuigen. Tegenwoordig ligt daarnaast de focus op 4x4 busjes en trucks.

Wij leveren klanten de voertuigen, geregistreerd zoals gewenst en technisch in orde. Zij maken er vervolgens van wat ze willen. In het

wereldreisdomein is daar ook vaak veel contact en overleg met gespecialiseerde reisvoertuigbouwers of motor tuning specialisten. Klant ontzorgen staat dan centraal.

Wanneer is een brandweerauto afgeschreven?

Ze komen uit dienst wanneer ze financieel

afgeschreven zijn. Een beetje VW of Mercedes is dan

technisch nog láng niet op! Vooral in voertuigen van voor 2000 zit weinig tot geen elektronica en daar kan dus iedereen met een beetje rechterhanden of gezond verstand aan sleutelen. Onderdelen zijn vaak gewoon nog via de dealer beschikbaar en anders zijn er altijd gespecialiseerde bedrijven. Al heb je met een strakke Zwitser met minder dan 10.000 km op de teller eigenlijk zelden iets nodig… Vandaar mijn focus op de kwalitatief hoogwaardige exemplaren. Een roestobject restaureren is tijdrovend en daarmee duur en de rekening komt toch, want de algehele staat is dan meestal navenant. Mijns inziens kun je dus beter met een goede basis starten

dan met angst voor onbetrouwbaarheid op pad te moeten gaan.

32 DE SCHAKEL 22-2020

Bij de brandweerpost Haps hebben ze vorig jaar een nieuwe brandweerauto gekregen.

Heb je de oude wagen van de post Hapse brandweerkèls kunnen bemachtigen?

Ja en nee. Deze is me destijds wel via een handelaar in Boxmeer aangeboden maar dat model is niet echt gewild; cabine te groot, daardoor woongedeelte te klein, en een veel te lage topsnelheid… Een beetje Zwitser heeft snelle assen en loopt vlot over de

honderd; van intimi begreep ik dat de Hapse post toch met enige regelmaat zelf werd ingehaald op de snelweg…!

Welk merk brandweerauto gaat het langst mee?

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat vooroordelen waar zijn. De Duitse bouwers lopen toch altijd voorop met hun “Deutsche gründlichkeit”. Er gaat technisch niets boven een Mercedes. Een Fransoos heeft vaak wat mooiere

ronde lijnen, maar blinkt toch niet uit in

betrouwbaarheid. Laten we het niet over Amerikanen, Engelse of Russen hebben… Scandinaviërs zijn wel goed, maar kennen weer geen bus-modellen.

Een andere inkopper is natuurlijk de afkomst.

Uit rijkere regio’s, zoals het Duitse Beieren of

Zwitserland, komen altijd betere exemplaren vandaan dan uit de voormalige DDR of Oostblok landen.

Moet je zelf nog veel sleutelen aan de voertuigen, voordat je ze in de verkoop doet?

Het liefste sleutel ik de hele dag mee maar dan komt het overige werk niet af. M’n collega is daarom onmisbaar. In dit geval een ex-brandweerman met

>35 jaar APK-ervaring die al lang met pensioen mag maar daar gelukkig nog lang niet aan toe is. Samen controleren wij voertuigen en voeren daarbij

reparaties uit. De rest komt er bij de externe APK uit. Aansluitend krijgen ze wat cosmetische aandacht en gaan ze online. Na verkoop voorzien we ze van NL kenteken en moeten we vaak bij voertuigen het brandweerinterieur eruit halen of de complete brandweeropbouw eraf takelen of voorzien van bijv.

grotere wielen of vermogens optimalisatie.

Tegenwoordig bouwen we samen met

carrosseriewerkers ook voertuigen om van 4x2 naar 4x4 of van laagdak naar versie met stahoogte. We bouwen zelf bewust geen campers in op klantwens; dan kom je in het

“smaak” domein terecht en dat is altijd ieder voor zich. Al is daar wel veel vraag naar…

33 DE SCHAKEL 22-2020

Waar komen de kopers vandaan en heb je specifieke voorkeuren van landen?

Het gros gewoon uit Nederland en verrassend genoeg letterlijk vanuit alle lagen van de bevolking. Maar dit moet je liggen; mensen die met “een witte uit Schijndel” op vakantie gaan zullen niet snel bij ons komen. Tegenwoordig gaat ook veel op export, van oldtimer liefhebbers tot wereldreizigers. Denk hierbij aan landen als Dubai, Amerika, Zwitserland, Engeland, Ierland, Duitsland, etc.

Waar wordt een oude brandweerauto zoal voor gebruikt en pas je de voertuigen aan als een klant dat wenst?

Foodtrucks, muziekbands, (motor)crossers, bosbouwers, festivalgangers, reizigers, nomaden, eyecatchers voor bedrijven, investeringsobjecten, woonhuis, B&B, etc.

Wereldwijd is er een grote populatie mensen die huis en haard verkopen en er in gaan wonen of langere reizen maken, soms met complete gezinnen met kinderen. In alle gevallen zorgen wij dat de registratie in orde is en het voertuig technisch nagekeken.

Is het niet moeilijk afscheid te nemen van een auto die je helemaal hersteld hebt?

We kopen eigenlijk alleen goede exemplaren in dus herstellen/restaureren niets. Er zijn wel degelijk diverse kwalitatief hoogwaardige exemplaren geweest

die ik meerdere jaren apart gezet heb om ooit zelf te verbouwen of “alvast voor de kinderen…”.

Uiteindelijk is er dan toch die nuchtere vrouw die me eraan herinnert dat we privé geen 2-3-4 campers nodig hebben en de kids nog lang geen 18 zijn. Uiteindelijk vinden deze pareltjes altijd een goed thuis (anders laat ik ze gewoon niet gaan).

34 DE SCHAKEL 22-2020

Heb je zelf ook een brandweerwagen in gebruik met je gezin?

Jazeker! In 2006 heb ik in Ramingstein te Oostenrijk een Mercedes L613D uit 1980 gekocht. Destijds met 10.900 originele kilometers, inmiddels

27.000km. Dit is een speciale uitvoering van de Düsseldorfer serie. Normaal hebben die een 3.8L 4 cilinder diesel met 86pk en topsnelheid van 98kmh.

De mijne heeft de grote 5.6L 6 cilinder met 130pk, de snelle achteras en grotere wielen, waardoor de topsnelheid op 116kmh ligt; ideaal cruisen voor ons. Daarnaast is hij inmiddels wegenbelasting en milieuzone vrij. Qua vaste lasten kun je eigenlijk niet goedkoper rijden. Het verbruik ligt op 1:7,5 en dat is best netjes voor een voertuig van 5ton kg (en ik rijd meestal 90-100kmh). Daarnaast zijn het goede investeringen, want waar een nieuw/jong voertuig jaarlijks fors afschrijft stijgt in dit geval de waarde alleen maar. Daarbij heeft het een hoge gunfactor en krijg je overal een lach. Ideaal.

Wat doet het met je als je ergens een exemplaar van je tegenkomt?

Dat brengt eigenlijk altijd wel een lach op het gezicht ja!

Soms zie ik ze onderweg of op grote meetings, maar ook op marktplaats of ik krijg een telefoontje van “de nieuwe eigenaar”. Met een aantal klanten is de relatie zelfs uitgegroeid tot echte vriendschappen, of situaties waarin klanten uiteindelijk ook leverancier van zijn/haar dienst worden. Heel leuk.

Verzamel je nog ander voertuigen als brandweerauto’s?

Generiek kun je stellen dat ik een voorliefde heb voor voertuigen uit jaren ’80 tot eind jaren ’90. Mijn eerste auto was een witte VW Golf 1 LX 1.6D uit 1983, die ik kocht toen ik 12 was van mijn peetoom en die heb ik nog steeds en die gaat ook nooit meer weg!

Idem voor m’n Kreidler brommer, die heb ik sinds m’n 16de.

Het eerste voertuig wat ik ooit kocht in Zwitserland was een prachtige zilveren Mercedes 500SEC uit 1982. Bij thuiskomst mocht ik die echter meteen inleveren bij pa; die parel mocht niet verkocht worden. Die staat dus tot op heden verwarmd gestald en zal nooit zout of regen gaan zien. In 2007 kwam er een Zwitserse PUCH 230G jeep cabrio uit 1980 op mijn pad.

Dit voertuig is in eerste instantie ontwikkeld door PUCH/Steyr/Mercedes in opdracht van het Zwitserse leger. Dit was zo’n succes dat deze direct door Mercedes in serieproductie genomen werd en nu al 43 jaar gebouwd wordt als Mercedes G-klasse. En zo zijn er nog wel meer voorbeelden waar geen blauwe zwaailampen op zitten...

Waar laat je al die voertuigen? Heb je een eigen opslag?

Vooropgesteld zou ik vandaag nog stoppen met dit werk wanneer ik dit buiten op een grasveld of kaal industrieterrein zou moeten doen (m’n collega trouwens ook…).

Dit soort voertuigen waardeert (en verdient) het droog gestald te staan.

Thuis kan ik er 8-9 verwarmd onder brengen en in het dorp staan op twee andere plekken gemiddeld nog 30-40 overige exemplaren.

35 DE SCHAKEL 22-2020

Kunnen geïnteresseerden je voertuigen bezichtigen of heb je open dagen/rondleidingen?

Zeker nu in coronatijd is er een grote vraag naar boten/caravans/campers waarin zelfstandig gerecreëerd kan worden. Zonder naast de schoenen te lopen durf ik te stellen dat we vrij ver gaan om onze klanten te helpen. We ontvangen echter alleen bezoek op afspraak en bespreken vooraf telefonisch altijd eerst wat mensen zoeken.

Dat is namelijk de enige manier om te bepalen of wij iets voor elkaar kunnen betekenen. We kennen dus geen inloopuurtjes of excursies (al zijn uitzonderingen natuurlijk altijd te maken).

Je hebt ook een bedrijfsnaam en een website?

Brand weer op weg www.brandweeropweg.nl Hoe is die naam ontstaan?

Een bedrijfsnaam is altijd lastig en op dat gebied ben ik niet persé heel creatief. Een goede vriend kwam met deze woordspeling en dat is ‘m gebleven! Een Nederlander snapt de spatie, een buitenlander moet je het soms wel eens uitleggen.

De website… die is al 4 jaar klaar maar moet nog gevuld worden en dat kan ik alleen zelf. Ik heb alleen niet zoveel met software, dus blijft dat liggen. We adverteren echter op Marktplaats, dat van Ebay is, en zij hebben hun google zoekopdrachten goed voor elkaar. Aangezien we zeer speciale zeldzame voertuigen aanbieden, vinden vele buitenlanders zelfs op die manier ook de weg naar Haps. En dan is er altijd nog mond-op-mond reclame… de 4x4 reiswereld is niet zo groot, dus dat werkt ook prima.

Daarnaast vind ik het wel lachen dat het ondernemen prima lukt zonder in de huidige digitale wereld online actief te zijn op social media etc.

Kun je enkele leuke anekdotes vertellen?

Ik kan wel een boekje schrijven! Ja… sommige zaken blijven gewoon bij, zoals een raggae-band uit Apeldoorn; die lui hadden een mooie kijk op het leven! Maar bijv. ook een echtpaar van middelbare leeftijd waarvan de vrouw terminaal is en die de laatste jaren samen nog even willen genieten. Dan zet ik een stapje extra. Op een gegeven moment hadden we een crashtender van een Zwitsers vliegveld. Een enorme 6x6 met dikke 20L V10 turbo diesel. Deze is uiteindelijk gekocht door een Oostenrijkse

vliegtuigengineer die op zijn 48ste zijn leven omgegooid heeft, 50 kilo afgevallen is, afscheid genomen heeft van zijn huis én vrouw en er zelf in is gaan wonen. Ook stonden we een keer met een truck in de wachtrij van de Paaspopcamping en werden we er door de security uitgehaald en naar een apart terrein

geloodst. In eerste instantie vreesden we dat dit aan bepaalde groen/grijze blikjes met rode letters lag (…), maar later bleek dat ze oprecht dachten dat we van de brandweer waren. Ze konden er om lachen en we mochten backstage blijven staan. Erg leuk.

Tot zover. Bedankt voor jullie interesse en mocht iemand vragen hebben dan zijn deze altijd welkom.

Blijf gezond en maak er wat moois van!

Groetjes, Michel

Michel bedankt voor het interview en we wensen je nog vele veilige kilometers met je bijzondere voertuigen.

36 DE SCHAKEL 22-2020

37 DE SCHAKEL 22-2020

OOIT GEDACHT AAN VRIJWILLIGERSWERK

GERELATEERDE DOCUMENTEN