• No results found

Leren is geen geïsoleerde cognitieve functie in onze hersenen. Wij zijn niet alleen ons brein! Er moet aandacht komen voor het feit dat de context waarin het leren plaatsvindt en de condities waaronder geleerd wordt, naast de inhoud van het onderwijs, eveneens van belang zijn. Tot op heden ontbreekt gedegen informatie of wordt beschikbare informatie over het hoofd gezien. Daarom beoog ik met deze leerstoel ‘Biopsychologie van Leren’ een completer inzicht in de condities voor en de contexten van optimaal leren te kunnen krijgen, op dusdanige wijze dat de leeruitkomsten van het leerproces en de lerende op een efficiënte, effectieve en prettige wijze gemaximaliseerd kunnen worden, waarbij de persoonlijke leercapaciteit van de lerende niet uit het oog verloren wordt.

Daartoe heb ik als doel respectievelijk de genetische, biologische, psychologische en in mindere mate de sociaal-affectieve voorwaarden voor leren en hun mogelijke onderlinge interacties, alsmede interacties met de context, te onderzoeken en inzichtelijk te maken. Het is de ambitie dit te doen door gebruik te maken van reeds bestaande tweelingcohorten (bijv. Oost-Vlaams Meerlingenregister, Nederlands Tweelingen Register), geboortecohorten (bijv. MEFAB, KOALA, RHEA) en andere cohorten (bijv. ALOUD, GOALS, MAAS). Ook data uit lopende interventiestudies (bijv.

Food2Learn, SmartMoves!, De Gezonde Basisschool van de toekomst en PHIT2LEARN) zullen daar onderdeel van uitmaken. Daarnaast zal ook nieuw materiaal verzameld worden. Kenmerkend voor de studies die binnen deze leerstoel (gaan) lopen zijn de longitudinale studies, waarbij langetermijninvloeden van context en condities bestudeerd kunnen worden, in tegenstelling tot de veelal kortetermijnstudies die in de onderwijswetenschappen populair zijn. Bovendien is het de ambitie om op termijn een innovatief instrument genoemd ‘Learning potential’ te ontwikkelen (i.e. valorisatie) waarmee ouders en docenten en lerenden zelf het leerpotentieel van hun kinderen/

leerlingen of zichzelf inzichtelijk kunnen maken, waarop vervolgens door ontwikkeling van diverse interventies handreikingen en onderwijsinnovaties aangeboden kunnen worden die het leerproces, de conditie van de lerende of de leeruitkomst op effectieve, efficiënte en of bevredigende wijze kunnen bevorderen. Dit soort innovaties zullen zich niet beperken tot alleen leerlingen in het primair en secundair onderwijs, maar zullen ook zeker ontwikkeling van instrumenten en apps omvatten die van belang kunnen zijn in het volwassen (afstands)onderwijs.

Dit leidt tot de volgende onderzoeksambities:

• Inzicht verkrijgen in de sensitieve periodes waarbij inzicht in ‘prenatale programmering’ niet vergeten mag worden;

• Inzicht verkrijgen in de optimale leercontexten en -condities voor de (volwassen) lerende;

• Effectiviteitsonderzoek van interventies gericht op optimalisering van de contexten en condities van de lerende;

• Inzicht verkrijgen in de rol van genetica voor leren;

• Ontwikkeling van een instrument genoemd ‘Learning potential’;

• Gebruik van sensortechnologie om de context inzichtelijk te maken;

• Inzet ‘learning analytics’ om de condities van de lerende inzichtelijk te maken;

• Ontwikkeling van studieaanpakadviezen voor (OU-)studenten;

• Ontwikkeling van leidraden voor effectieve leerstrategieën voor docenten/

leerkrachten.

Ik wil stellen dat de context waarin en de condities waaronder leren plaatsvindt steeds belangrijker worden. De snelheid van informatie- en technologische ontwikkeling etc. vereist meer en meer dat lerenden zich de techniek van het leren (het leerproces) eigen maken. Beroepen waarvoor nu nog een opleiding bestaat, bestaan niet meer als de opleiding klaar is. Eens te meer is levenslang leren van belang. Nu we niet meer weten waarvoor we opleiden, wordt het scheppen van het juiste klimaat (i.e. de voorwaarden voor leren) van evident belang.

Kortom:

• Alle kinderen hebben het recht om hun eigen potentieel te bereiken. Als we willen dat onze kinderen bereiken wat ze kunnen, dan moeten we erkennen dat de ultieme prestatie al begint op de eerste dag van het leven en dat ouders hierin een kritische factor zijn. Dit is tevens voor een lerende economie essentieel.

• Leren is een samenspel tussen architect en aannemer. Context en condities (i.e. omgevingsfactoren, onder andere gecreëerd door ouders, leerkracht/docent en ‘peers’) zijn daarbij essentieel om tot een optimaal leerproces te komen.

Identificatie van (context- en conditie-specifieke) sensitieve periodes om te leren zijn daarbij een voorwaarde.

• Leren is een levenslang bouwproces. Het stopt niet als de schoolcarrière voorbij is. Transformatie (op oudere leeftijd) op basis van condities voor en contexten van leren is overleven. Leren, dat staat als een huis!

• Wetenschap bedrijven is geen monodisciplinaire aangelegenheid meer.

Wetenschap vereist integratie van veel disciplines en is daarmee een multidisciplinair terrein geworden. Bovendien zijn we er niet met alleen wetenschappers. De brug tussen wetenschap en praktijk is nog steeds wankel.

En als we toch aan het bouwen zijn stel ik voor dat we ook proberen deze brug te verder te verstevigen.

Dankwoord

Een huis komt er niet zonder opdrachtgever. Deze leerstoel was er dan ook nooit gekomen zonder het vertrouwen dat Saskia Brand-Gruwel, decaan van de faculteit Psychologie en onderwijswetenschappen, en Anja Oskamp, rector magnificus van de Open Universiteit, in mij gesteld hebben.

Ook mijn eigen leerproces is een heel bouwwerk geweest, waarvoor ik de architect, de aannemers en de vele bouwvakkers zeer dankbaar ben. Ik denk dat ik de beste architecten ter wereld heb gehad. Pap, mam, jullie hebben mij niet alleen de juiste biologie en psychologie meegegeven, ook hebben jullie mij in mijn eerste fase van mijn bouwproject de beste leeromgeving gegeven die een mens zich maar kon wensen.

Gerard Hornstra, jij hebt als mijn eerste promotor het fundament van mijn wetenschappelijke carrière gelegd. Jij hebt mij de grondbeginselen van het wetenschappelijk denken bijgebracht, het reflecteren en het kritisch zijn. Hartelijk dank daarvoor, mijn eigen promovendi mogen het nog elke dag aan den lijve ondervinden.

Jelle Jolles, mijn wetenschappelijke puberteit met de o zo dynamische tienerjaren heb jij in goede banen weten te leiden. Het was niet altijd makkelijk, maar vooral wat betreft wetenschapsmanagement en valorisatie heb ik veel van jou geleerd. Bedankt voor het opperen van de aannemer-architect metafoor, daarvan was jij de echte grondlegger!

Paul Kirschner, jij was de aannemer van mijn wetenschappelijk volwassen worden. Jij bent de beste mentor die een (jong)-volwassene zich in deze levensfase kan wensen.

Jij bent eerlijk en recht door zee, zegt waar het op staat. Jij wist mij altijd op de juiste wijze bij te sturen en vooral ook te inspireren.

Dan staat er een nieuwbouwhuis, maar het is nog niet gedaan met de verdere ontwikkeling en het onderhoud. Maurice Zeegers ik ben je zeer dankbaar dat je met vele anderen (collega’s OU, collega’s UM, collega’s VU) het wetenschappelijk onderhoud pleegt. Bedankt allemaal voor de vele, vaak verhelderende, discussies die wij voeren.

Soms vindt er een aardbeving plaats, die het huis of eigenlijk de hele wijk waarin het staat op zijn grondvesten doet schudden. De gebouwen in de wijk lopen wat scheurtjes op. Dan moet je geen luchtkastelen bouwen. Om met Mahatma Ghandi te spreken ‘Slechts diegene mag slopen, die iets beters kan bouwen’. Marcus Specht, Rob Martens, Hans Hummel, Marco Kalz en Marjan Vermeulen hartelijk dank voor de vele kritische discussies die wij het afgelopen jaar gevoerd hebben en die mij als manager gevormd hebben. Laten we samen verder blijven bouwen aan een mooi en succesvol Welten instituut.

Zoals gezegd zijn voor het bouwproces vele vakmensen nodig en vele handen maken licht werk. Dank aan alle samenwerkingspartners. Hierbij denk ik onder andere aan de vele scholen en schoolbesturen, maar ook aan de kenniscentra waar ik mee heb mogen samenwerken en nog samenwerk. De bouw van een huis vereist echter ook een financiële investering. Mijn dank aan subsidieverstrekkers als NWO, NRO en industriële partners en stichtingen is dan ook groot.

Inmiddels ben ik in de fase van de ander-regulatie terecht gekomen en mag ik nu vele anderen helpen in hun bouwproces. Ondertussen weten zij als geen ander mij ook nog steeds wetenschappelijk uit te dagen en te stimuleren. Dankjewel promovendi:

Willemien, Esther, Olga, Elissa, Nikki, Martin van Dijk, Jérôme, Aukje, Joyce, Inge, Vera, Nikos, Esmee, Martin Coenjaerts, Bob en Marleen.

Ook mijn ‘dream team’ ‘Brein, Leefstijl en Leren’, met Celeste Meijs en Jérôme Gijselaers als onderaannemers, en de vakgroep FEEEL (Fostering Efficient, Effective, and

Enjoyable Learning) wil ik bedanken voor de fantastische samenwerking en de mooie projecten die wij draaien. Ik hoop dat er nog vele volgen.

Dan is de oplevering van ‘het huis’ bijna een feit. Gelukkig komt er dan nog een laatste kritische check. Mieke Haemers, dankjewel dat je mij altijd zo goed ondersteunt en de laatste puntjes op de ‘i’ zet.

Ook thuis hebben wij nog twee bouwprojectjes rondlopen. Lieve Puck en Bo, ook al vinden jullie dat ik af en toe ontzettend zeur en heb jij, Puck, al helemaal geen zin om je huiswerk te maken, toch proberen Frank en ik jullie de allerbeste voorwaarden voor leren mee te geven. Dankjewel Puck, dat je zoveel begrip opgebracht hebt dat mama de laatste tijd zo vaak met ‘werk’ bezig was en dat je me uiteindelijk het advies gaf om maar ontslag te nemen om ‘putjesschepper’ op zee te worden. Enne, vanaf nu zal ik laten zien dat professoren niet alleen maar chagrijnig zijn. Bo, dankjewel voor de mooie tekening en het feit dat jij mijn persoonlijke pr-dame bent; het hele schoolplein is nu op de hoogte dat jouw mama professor is. Ik weet dat jullie trots zijn op mij, maar ik ben supertrots op twee zulke fantastische meiden!

Lieve Frank, zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens. En eigen haard is goud waard.

Ook al laat ik thuis de boel af en toe op zijn grondvesten trillen, jij bent altijd onze rots in de branding. Jij steunt en inspireert mij als geen ander.

Oost west, thuis best!

Ik heb gezegd.

Referenties

Altenburg, T. M., Chinapaw, M. J. M., & Singh, A. S. (2016). Effects of one versus two bouts of moderate intensity physical activity on selective attention during a school morning in Dutch primary schoolchildren: A randomized controlled trial. Journal of Science and Medicine in Sport, 19, 820-824.

Barenberg, J., Berse, T., & Dutke, S. (2011). Executive functions in learning processes:

Do they benefit from physical activity? Educational Research Review, 6, 208–222.

Boschloo, A., Ouwehand, C., Dekker, S., Lee, N., De Groot, R. H. M., Krabbendam, L. &

Jolles, J. (2012). The Relation Between Breakfast Skipping and School Performance in Adolescents. Mind, Brain, and Education, 6, 81–88.

Boschloo, A., Krabbendam, L., Dekker, S., Lee, N., De Groot, R. H. M., & Jolles, J. (2013).

Subjective sleepiness and sleep quality in adolescents are related to objective and subjective measures of school performance. Frontiers in psychology, 4.

Bronfenbrenner, U. (1977). Toward an experimental ecology of human development.

American Psychologist, 32, 513.

Burke, S. N., & Barnes, C. A. (2006). Neural plasticity in the ageing brain. Nature Reviews Neuroscience, 7, 30-40.

Buss, C., Davis, E. P., Muftuler, L. T., Head, K., & Sandman, C. A. (2010). High pregnancy anxiety during mid-gestation is associated with decreased gray matter density in 6–9-year-old children. Psychoneuroendocrinology, 35, 141-153.

Crone, E. A., & Dahl, R. E. (2012). Understanding adolescence as a period of social-affective engagement and goal flexibility. Nature Reviews Neuroscience, 13(9), 636-650.

Crone, E. A., & Ridderinkhof, K. R. (2011). The developing brain: from theory to neuroimaging and back. Developmental Cognitive Neuroscience, 1(2), 101-109.

De Groot, R. H. M., Van Dijk, M. L., & Kirschner, P. A. (2015). Cohort profile of the GOALS study: A large-scale research of physical activity in Dutch students. British Journal of Educational Technology, 46, 947-952.

De Groot, R. H.M., Stein, A. D., Jolles, J., Van Boxtel, M. P.J., Blauw, G. J., Van de Bor, M., & Lumey, L. H. (2011). Prenatal famine exposure and cognition at age 59 years.

International Journal of Epidemiology, 40, 327-337.

Dekker, S., Krabbendam, L., Lee, N., Boschloo, A., De Groot, R. H. M., & Jolles, J. (2016).

Dominant Goal Orientations Predict Differences in Academic Achievement during Adolescence through Metacognitive Self-Regulation. Journal of Educational and Developmental Psychology, 6, 47.

Diekelmann, S., & Born, J. (2010). The memory function of sleep. Nature Reviews.

Neuroscience, 11, 114–26.

Dobbing J. (1981). Nutritional growth restriction and the nervous system. In: Davison, A. N. & Thompson, R. H. S. (Eds). The molecular bases of neuropathology (pp. 221–233).

London: Edward Arnold.

Dweck, C. S. (1986). Motivational processes affecting learning. American Psychologist, 41, 1040-1048.

Elliot, A. J., & Church, M. A. (1997). A hierarchical model of approach and avoidance achievement motivation. Journal of Personality and Social Psychology, 72, 218-232.

Elliot, A. J., & Harackiewicz, J. M. (1996). Approach and avoidance achievement goals and intrinsic motivation: A mediational analysis. Journal of Personality and Social Psychology, 70, 461-475.

Elliot, A. J., & McGregor, H. A. (2001). A 2 x 2 achievement goal framework. Journal of Personality and Social Psychology, 80, 501-519.

Elliot, A. J., McGregor, H. A., & Gable, S. (1999). Achievement goals, study strategies, and exam performance: A mediational analysis. Journal of Educational Psychology, 91, 549-563.

Field, T. (2011). Prenatal depression effects on early development: a review. Infant Behavior and Development, 34, 1-14.

Gelman, S. A. (2009). Learning from others: Children’s construction of concepts. Annual Review of Psychology, 60, 115–140.

Gielen, M., De Groot, R. H. M., Antoniou, E., Kremers, S., Godschalk, R., Hornstra, G.,

& Zeegers, M. (2017) in preparation.

Gijselaers, H. J. M., Kirschner, P. A., Verboon, P., & De Groot, R. H. M. (2016). Sedentary behavior and not physical activity predicts study progress in distance education.

Learning and Individual Differences. 49, 224-229.

Gijselaers, H. J. M., Barbera, E., Kirschner, P. A., & De Groot, R. H. M. (2016). Physical activity, sleep, and nutrition do not predict cognitive performance in young and middle-aged adults. Frontiers in Psychology, 7.

Gijselaers, H. J. M., Kirschner, P. A., & De Groot, R. H. M. (2016). The Consumption of Breakfast, Fish and/or Caffeine does not Predict Study Progress in Adult Distance Education. International Journal for Vitamin and Nutrition Research, 1, 1-9.

Gijselaers, H. J. M., Kirschner, P. A., & De Groot, R. H. M. (2015). Chronotype, sleep quality and sleep duration in adult distance education: Not related to study progress. Learning and Individual Differences, 44, 46-52.

Gogtay, N., Giedd, J. N., Lusk, L., Hayashi, K. M., Greenstein, D., Vaituzis, A. C., ... &

Rapoport, J. L. (2004). Dynamic mapping of human cortical development during childhood through early adulthood. Proceedings of the National academy of Sciences of the United States of America, 101, 8174-8179.

Gómez-Pinilla, F. (2008). Brain foods: The effects of nutrients on brain function.

Nature Reviews. Neuroscience, 9, 568–78.

Greenwood, P. M. (2007). Functional plasticity in cognitive aging: review and hypothesis. Neuropsychology, 21, 657.

Gutteling, B. M., De Weerth, C., Zandbelt, N., Mulder, E. J., Visser, G. H., & Buitelaar, J. K.

(2006). Does maternal prenatal stress adversely affect the child’s learning and memory at age six?. Journal of Abnormal Child Psychology, 34, 787-796.

Gutman, L. M., Sameroff, A. J., & Cole, R. (2003). Academic growth curve trajectories from 1st grade to 12th grade: Effects of multiple social risk factors and preschool child factors. Developmental Psychology, 39, 777.

Harackiewicz, J. M., Durik, A. M., Barron, K. E., Linnenbrink-Garcia, L., & Tauer, J. M.

(2008). The role of achievement goals in the development of interest: Reciprocal relations between achievement goals, interest, and performance. Journal of Educational Psychology, 100, 105-122.

Hart, B., & Risley, T. R. (1995). Meaningful differences in the everyday experience of young American children. Paul H Brookes Publishing.

Hedden, T., & Gabrieli, J. D. (2004). Insights into the ageing mind: a view from cognitive neuroscience. Nature Reviews Neuroscience, 5, 87-96.

Huizink, A. C., Robles de Medina, P. G., Mulder, E. J. H., Visser, G. H. A., & Buitelaar, J. K.

(2003). Stress during pregnancy is associated with developmental outcome in infancy.

Journal of Child Psychology and Psychiatry, 44, 810–818.

Klaassen, E. B., De Groot, R. H. M., Evers, E. A., Snel, J., Veerman, E. C., Ligtenberg, A. J., Jolles, J., & Veltman, D. J. (2013). The effect of caffeine on working memory load-related brain activation in middle-aged males. Neuropharmacology, 64, 160-7.

Krabbendam, L., Bakker, E., Hornstra, G., & Van Os, J. (2007). Relationship between DHA status at birth and child problem behaviour at 7 years of age. Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids, 76, 29-34.

Lee, N. C., Krabbendam, L., Dekker, S., Boschloo, A., De Groot, R. H. M., & Jolles, J. (2012).

Academic motivation mediates the influence of temporal discounting on academic achievement during adolescence. Trends in Neuroscience and Education, 1, 43-48.

Lucas A. (1991) Programming by early nutrition in man. In: Bock, G. R. & Whelan, J.

(Eds), The childhood environment and adult disease (pp. 38–55). Chichester: Wiley.

Lustig, C., Shah, P., Seidler, R., & Reuter-Lorenz, P. A. (2009). Aging, training, and the brain: a review and future directions. Neuropsychology Review, 19, 504-522.

Marmorstein, N. R., Malone, S. M., & Iacono, W. G. (2004). Psychiatric disorders among offspring of depressed mothers: Associations with paternal

psychopathology. The American Journal of Psychiatry, 161, 1588–1594.

Moonen, H. M., Van Boxtel, M. P., De Groot, R. H.M., & Jolles, J. (2008). Improvement in physical functioning protects against cognitive decline: A 6-year follow-up in the Maastricht Aging Study. Mental Health and Physical Activity, 1, 62-68.

Mora, F., Segovia, G., & del Arco, A. (2007). Aging, plasticity and environmental enrichment: structural changes and neurotransmitter dynamics in several areas of the brain. Brain Research Reviews, 55, 78-88.

Nehlig, A., Daval, J. L., & Debry, G. (1992). Caffeine and the central nervous system:

Mechanisms of action, biochemical, metabolic and psychostimulant effects. Brain Research Reviews, 17, 139–169.

Neroni, J., Gijselaers, H. J., Kirschner, P. A., & De Groot, R. H. M. (2015). The Adult Learning Open University Determinants (ALOUD) study: Biological and psychological factors associated with learning performance in adult distance education. British Journal of Educational Technology, 46, 953-960.

Neroni, J., Meijs, C., Gijselaers, H.J. M., Kirschner, P. A., & De Groot, R. H. M. (submitted).

Learning strategies and academic performance in adult distance education.

Neroni, J., Meijs, C., Leontjevas, R., Kirschner, P. A., & de Groot, R. H. M. (submitted).

Goal orientation and academic performance in adult distance education.

Paus, T. (2005). Mapping brain maturation and cognitive development during adolescence. Trends in Cognitive Sciences, 9(2), 60-68.

Ramchandani, P. G., O’Connor, T. G., Evens, J., Heron, J., Murray, L., & Stein, A. (2008).

The effects of pre-and postnatal depression in fathers: A natural experiment comparing the effects of exposure to depression on offspring. Journal of Child Psychology and Psychiatry, 49, 1069–1078.

Raz, N. (2009). Decline and Compensation in Aging Brain and Cognition: Promises and Constraints. Neuropsychology Review, 19, 411–414.

Saliasi, E., Van den Berg, V., Jolles, J., de Groot, R. H. M., Chinapaw, M. J., & Singh, A.S.

(2017). Acute effects of short and longer exercise bouts on cognitive performance in adolescents. Submitted.

Sameroff, A. (2010). A Unified Theory of Development: A Dialectic Integration of Nature and Nurture. Child Development, 81, 6–22.

Smits, J. A. E., & Vorst, H. C. M. (1998). Schoolvragenlijst. Nijmegen: Berkhout Nijmegen B.V.

Sünram-Lea, S. I., Foster, J. K., Durlach, P., & Perez, C. (2001). Glucose facilitation of cognitive performance in healthy young adults: Examination of the influence of fast-duration, time of day and pre-consumption plasma glucose levels.

Psychopharmacology, 157, 46–54.

Thompson, P. M., Cannon, T. D., Narr, K. L., Van Erp, T., Poutanen, V. P., Huttunen, M., ... &

Dail, R. (2001). Genetic influences on brain structure. Nature Neuroscience, 4, 1253-1258.

Van den Berg, V., Saliasi, E., De Groot, R. H. M., Jolles, J., Chinapaw, M. J. M., & Singh, A.

S. (2016). Physical Activity in the School Setting: Cognitive Performance Is Not Affected by Three Different Types of Acute Exercise. Frontiers in Psychology, 7, 723.

Van der Wurff, I. S. M., Bakker, E. C., Hornstra, G., Kirschner, P. A., Gielen, M., Godschalk, R. W. L., . . . De Groot, R. H. M. (2016a). Association between prenatal and current exposure to selected LCPUFAs and school performance at age 7. Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids (PLEFA), 108, 22-29.

Van der Wurff, I. S., De Groot, R. H. M., Stratakis, N., Gielen, M., Hornstra, G., & Zeegers, M. (2015). Maastricht essential fatty acid birth cohort. Lipid Technology, 27, 59-62.

Van der Wurff, I. S. M., Von Schacky, C., Berge, K., Kirschner, P. A., & De Groot, R. H.

M. (2016b). A protocol for a randomised controlled trial investigating the effect of increasing Omega-3 index with krill oil supplementation on learning, cognition, behaviour and visual processing in typically developing adolescents. BMJ Open, 6, e011790.

Van der Wurff, I. S., Von Schacky, C., Berge, K., Zeegers, M. P., Kirschner, P. A., & De Groot, R. H. M. (2016c). Association between blood omega-3 index and cognition in typically developing Dutch adolescents. Nutrients, 8, 13.

Van Dijk, M.L., De Groot, R. H. M., Savelberg, H. H. C. M., Van Acker, F., & Kirschner, P. A.

(2014). The association between objectively measured physical activity and academic achievement in adolescents: Findings from the GOALS study. Journal of Sport and Exercise Psychology, 36, 460-473.

Van Dijk, M.L., De Groot, R. H. M., Van Acker, F., Savelberg, H. H. C. M., & Kirschner, P. A. (2014). Active commuting to school, cognitive performance and academic achievement: An observational study in Dutch adolescents using accelerometers.

BMC Public Health, 14, 799

Van Praag, H. (2009). Exercise and the brain: Something to chew on. Trends in Neurosciences, 32, 283–290

Winter, B., Breitenstein, C., Mooren, F. C., Voelker, K., Fobker, M., Lechtermann, A., … Knecht, S. (2007). High impact running improves learning. Neurobiology of Learning and Memory, 87, 597–609.

Wright, K. P., McHill, A. W., Birks, B. R., Griffin, B. R., Rusterholz, T., & Chinoy, E. D. (2013).

Entrainment of the human circadian clock to the natural light-dark cycle. Current Biology: CB, 23, 1554–8.