• No results found

2 VOORONDERZOEK

2.10 Bodemonderzoeken

Ter plaatse van de onderzoekslocatie en in de directe omgeving daarvan zijn in het verleden de volgende bodemonderzoeken uitgevoerd:

Perceel Iepenlaan 1a (ontwikkellocatie Lidl)

Verkennend Bodemonderzoek Iepenlaan 1a (v.m. sporthal), Iwaco kenmerk 3362490, 18 maart 1998.

In de bovengrond (0-0,5 m-mv) zijn plaatselijk lichte verontreinigingen met PAK vastgesteld. In de ondergrond (0,5-2,0 m-mv) zijn lichte verontreinigingen met cadmium aangetoond. In het grondwater zijn licht verhoogde gehalten aan tolueen en arseen gemeten.

Briefrapport, Aanvulling bodemparagraaf Iepenlaan 1 Woerden, HASKONINGDHV NEDERLAND B.V., kenmerk T&PBF4420L001D0.1, 3 mei 2017.

Uit het rapport blijkt dat door het bevoegd gezag is aangegeven dat:

“de milieuhygiënische bodemkwaliteit op de gehele kadastrale percelen gemeente Woerden, sectie B, nummers 8640 en 8639 is nog niet vastgelegd. Het is nodig dat met het uit te voeren verkennende bodemonderzoek ook de gedempte sloten ter plaatse van de ontwikkellocatie worden onderzocht”.

Het blijkt dat de voormalige sloten in het gebied allen in dezelfde periode zijn gedempt. Uit de

uitgevoerde bodemonderzoeken en saneringen in de omgeving blijkt dat de voormalige sloten

zijn gedempt met diffuus heterogeen verontreinigde grond. Er zijn geen asbestanalyses

uitgevoerd.

Rapport verkennend bodemonderzoek Lidl Iepenlaan 1a te Woerden 14 juli 2017

Projectnummer 170324 pagina 6 van 22

Perceel Hazelaarstraat 39 / Iepenlaan 1b (voormalige moskee)

Indicatief bodemonderzoek naar de kwaliteit van grond en grondwater op een terrein gelegen aan de Boerendijk te Woerden, Tukkers bv, rapportnummer 1602, 11 april 1991.

Het onderzochte perceel grenst aan de zuidoostzijde van onderhavige herontwikkelingslocatie.

Het bodemonderzoek is uitgevoerd in verband met de voorgenomen bouw van een moskee. In de licht puinhoudende bovengrond is een lichte PAK-verontreiniging aangetoond. In het grondwater zijn matige verontreinigingen met zink en arseen aangetoond, alsmede lichte verontreinigingen met aromaten en EOX.

Geadviseerd is om het grondmonster uit te splitsen (separate analyse op PAK) en het grondwater te herbemonsteren en opnieuw te analyseren op de parameters arseen, zink, aromaten en EOX.

Verkennend bodemonderzoek Hazelaarstraat 39 Woerden, VBP Holland, projectnummer 03.M.1589, 21 januari 2003.

Het onderzoek is uitgevoerd in verband met de voorgenomen uitbreiding van de moskee. Uit het vooronderzoek blijkt dat in navolging op bovengenoemd onderzoek (1991) een heranalyse van het grondwater is uitgevoerd op de parameter arseen (bodeminformatie niet aanwezig in het archief van de ODRU). Er is na heranalyse geen verhoogd arseengehalte meer aangetoond in het grondwater.

Er zijn bij het uitgevoerde bodemonderzoek geen verontreinigingen aangetoond in grond en grondwater.

Verkennend bodem- en asbestonderzoek Iepenlaan 1b te Woerden, Grondslag, project 24152, 5 november 2015.

Het bodemonderzoek is uitgevoerd in verband met de aanvraag van een omgevingsvergunning in het kader van de voorgenomen herontwikkeling van de locatie (sloop en nieuwbouw van de moskee). In de grond zijn lichte verontreinigingen aangetoond met diverse zware metalen, minerale olie, PAK en PCB’s. De verhoging aan minerale olie wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van PAK. In het grondwater is een matige verhoging aan barium aangetoond. In de grond is zowel visueel als analytisch geen asbest aangetoond.

Aanvullend bodemonderzoek Iepenlaan 1b in Woerden, Envita, rapportnummer 205913-10/R01, 8 december 2015.

De aanleiding voor het aanvullend bodemonderzoek vormen de resultaten van het door Grondslag uitgevoerde verkennend bodemonderzoek. Op basis van dat onderzoek zou de kleiige ondergrond vanwege het voor het mengmonster aangetoonde gehalte minerale olie niet voor hergebruik in aanmerking komen. Bovendien is geen inzicht verkregen in de

milieuhygiënische kwaliteit van de bodem ter plaatse van het inmiddels gesloopte pand, hetgeen vanuit de aankoop van het onroerend goed en de graafwerkzaamheden in het kader van de te realiseren nieuwbouw (graafwerkzaamheden tot ruim in de kleilaag) gewenst is.

Op basis van zowel het door Grondslag als Envita uitgevoerde onderzoek blijkt dat (op citaat):

 de zwak puinhoudende zandige bovengrond licht verontreinigd is met PAK en voor hergebruik indicatief in aanmerking komt als grond van klasse achtergrondwaarde, altijd toepasbaar;

 in de (ongeroerde) matig siltige kleiige ondergrond geen verontreinigende stoffen zijn

aangetoond en voor hergebruik indicatief in aanmerking komt als grond van klasse

achtergrondwaarde, altijd toepasbaar;

Rapport verkennend bodemonderzoek Lidl Iepenlaan 1a te Woerden 14 juli 2017

Projectnummer 170324 pagina 7 van 22

 een baan geroerde zandige kleigrond is aangetroffen ter plaatse van de in lijn staande boringen 2, 107, 106, 105, 104 en 4, hetgeen op basis van oude topografische kaarten waarschijnlijk samenhangt met de aanwezigheid van een gedempte sloot;

 de geroerde zandige kleigrond plaatselijk sterk verontreinigd is met lood (boring 105) en licht verontreinigd is met diverse zware metalen, minerale olie, PAK en PCB;

 de omvang van het sterk met lood verontreinigde bodemvolume (rondom boring 105) circa 15 m

3

bedraagt en derhalve geen sprake is van een geval van ernstige

bodemverontreiniging;

 de grond plaatselijk (rondom boring 106) dusdanig licht verontreinigd is met minerale olie dat een deel van de zandige kleigrond, ingeschat op 15 à 30 m

3

, indien deze grond vrijkomt niet binnen de locatie hergebruikt kan worden en naar een erkend

verwerkingsbedrijf dient te worden afgevoerd;

 in totaal 30 à 45 m

3

met lood en minerale olie verontreinigde zandige kleigrond grond niet voor hergebruik binnen de locatie in aanmerking komt en indien deze grond vrijkomt naar een erkende verwerkingslocatie (reinigingsbedrijf) dient te worden afgevoerd.

 het overige deel van de zandige kleigrond (rondom de boringen 2 en 4 en deels tussen de boringen 105 en 106) dusdanig verontreinigd is met minerale olie, zink en PCB dat deze van klasse industrie is. De hoeveelheid industriegrond wordt ingeschat op 30 à 60 m

3

;

 visueel is geen asbestverdacht materiaal op het maaiveld en in de opgeboorde en ontgraven grond waargenomen.

Perceel Hazelaarsstraat 37 (kinderdagverblijf)

Verkennend bodemonderzoek conform NEN 5740, Search Ingenieursbureau, Hazelaarstraat 37 te Woerden, projectnummer 25.15.00580.1, 3 november 2015.

Het onderzochte perceel grenst aan de westzijde van de Iepenlaan 1A. De locatie is in gebruik als kinderdagverblijf. Uit het vooronderzoek blijkt dat op de locatie een gedempte sloot aanwezig is. Bij het onderzoek is hier geen specifieke onderzoek naar uitgevoerd.

De zintuiglijk met baksteen verontreinigde bovengrond is licht verontreinigd met kwik en PAK. De zintuiglijk schone boven- en ondergrond is niet verontreinigd. Het grondwater is licht

verontreinigd met nikkel, zink, barium en naftaleen.

Opgemerkt wordt dat uitsluitend uitpandig onderzoek heeft plaatsgevonden.

Verkennend bodemonderzoek conform NEN 5740, SGSSEARCH Ingenieursbureau, Hazelaarstraat 37 te Woerden, projectnummer 25.16.00395.1, 6 januari 2017.

Dit onderzoek betreft een aanvulling op bovengenoemd onderzoek (2015). Onderhavig onderzoek richt zich op de bodemkwaliteit onder het pand.

In de bovengrond zijn plaatselijk sporen baksteen waargenomen. Tijdens de

veldwerkzaamheden is in de bodem geen bijmenging met asbestverdacht puin waargenomen.

In de boven- en ondergrond zijn geen verontreinigingen met de onderzochte parameters

aangetoond. In het grondwater is een licht verhoogd gehalte aan barium vastgesteld.

Rapport verkennend bodemonderzoek Lidl Iepenlaan 1a te Woerden 14 juli 2017

Projectnummer 170324 pagina 8 van 22

Perceel Boerendijk ongenummerd (voormalige school, huidig brandweerkazerne) Op het perceel van de brandweerkazerne ten zuiden van de ontwikkellocatie zijn de navolgende bodemonderzoeken en –saneringen uitgevoerd:

Verkennend en aanvullend bodemonderzoek Boerendijk te Woerden, De Straat Milieu-adviseurs B.V., projectnummer B01A1026, 18 juli 2002.

Deelsaneringsplan Boerendijk(toekomstige brandweerkazerne) te Woerden, De Straat Milieu-adviseurs B.V., projectnummer B02G0022, 2 oktober 2002.

Evaluatierapport grondsanering Boerendijk ongenummerd te Woerden, De Straat Milieu-adviseurs B.V., projectnummer B02G0023, 21 mei 2003.

Ten zuiden van de onderzoekslocatie is de brandweer gevestigd aan de Boerendijk. Op deze

locatie is bekend dat er verontreiniging aanwezig is (geweest). In de erfophoging van een

voormalige boerderij, bestaande uit onder meer puin- en koolasdeeltjes, is een sterke

verontreiniging aan PAK aangetoond. De verontreiniging is afgedekt met een leeflaag en

verharding. In de zuidoosthoek van het perceel is een verontreiniging aan minerale olie

aanwezig geweest. Deze verontreiniging is in zijn geheel verwijderd. De beschikking op de

evaluatie van de sanering is opgesteld door de provincie Utrecht (kenmerk 2005WEM000204i,

d.d. 14 januari 2005).