• No results found

Een bijzondere vergadering van de Historische Commissie op Urk

en vervangen worden door digitale syste- men, die nog onvolledig en onbeholpen zijn. Vandaar zijn aanschaf van de grote ruimtes hier op Urk, aanvankelijk één, nu reeds drie naast elkaar.

Vervolgens leidde hij ons rond door een grote hal achter dit ‘boekenlaboratorium’. Hier staan honderden meters lange boekplanken met daarop vele duizenden boeken. Aan het begin van iedere gang met planken staan bordjes: welke boeken men er kan vinden: algemeen medisch, medisch- Het Foksdiep is een straat in een nieuw-

bouw bedrijventerrein, waar Van Lieburg een loods heeft gekocht. Er is een kleine vergaderruimte, die tevens dienst doet als boekenlaboratorium. Hier bewerkt en ko- pieert hij (delen van) boeken en kunnen promovendi en onderzoekers literatuur uitzoeken. Mart ontving ons in zijn werk- ruimte. In zijn boeiende en welbespraakte stijl vertelde hij over zijn activiteiten in Nederland en op Urk. Hij beschreef de be- zuinigingen in de universiteiten, waarbij ruimtes en hele bibliotheken verdwijnen

specialistisch, cultuur, muziek, religieus, kerkgeschiedenis, enz. Tussen de boeken op de planken staan ook meer gedetailleerde indicaties van de inhoud.

Dat hier een grote activiteit plaatsvindt en het nog lang niet klaar is, moge blijken uit de stapels boeken die hier en daar in de gangen op de grond liggen.

Op de bovenverdieping staat het archief van de Vereniging voor Fysiotherapie opgeslagen. Behalve boeken staat hier ook een grote verzameling antieke apparaten op het gebied van echografie, ultrasone therapie, hoogtezonnen en UV-licht. Fysiotherapie betaalt hiervoor een klein bedrag.

In het belendende pand, Foksdiep 6, is ‘De Eenhoorn’ gevestigd. Dit is het ‘Centrum voor Farmaceutisch erfgoed’, eigendom van de Vereniging voor Farmacie. Deze ruimte staat aanzienlijk minder vol dan het ‘Medisch Leesmuseum’. Er staan enkele antieke farmaciekasten met oude vijzels, potten, apparaten en boeken. Voorts prachtige oude boekenkasten vol boeken. Op de bovenverdieping nog meer antieke spullen. Ook is hier een vergaderzaaltje, dat regelmatig gebruikt wordt door de Vereniging, ook voor bijeenkomsten met de leden over geschiedenis.

Onlangs heeft Van Lieburg een derde pand hier weer naast, nr. 4, aangeschaft. Dit

De historische Commissie bezoekt het ‘medisch Leesmuseum’ van prof. mart van Lieburg aan het foksdiep 8 op urk. Ook de panden rechts hiervan (nr. 6 en 4) horen hier sinds kort bij. V.l.n.r.: Joris Panhuysen, frans Zonneveld en gerd rosenbusch.

Historie

mededelingen

wordt het ‘Centrum voor medisch- historische documentatie en medisch erfgoed’. Ook zal er een colloquiumzaaltje komen voor bijeenkomsten.

De Historische Commissie heeft belangstelling voor dit complex, omdat we regelmatig worden geconfronteerd met prachtige verzamelingen van oude boeken van overleden radiologen en unieke antieke apparatuur uit ziekenhuizen. Deze worden aangeboden aan onze Vereniging, die ons dan weer vraagt waar het kan worden opgeslagen. Dit zou een prachtige mogelijkheid zijn, waarbij tevens een jaarlijkse historische bijeenkomst zou kunnen worden gehouden. Kortom, de Historische Commissie gaat dit overleggen met het bestuur.

Overigens is het papieren archief van onze vereniging vanaf 1901 opgeslagen in het Rijksarchief in Den Haag. Dit is gedaan door de eerdere archivarissen Van Wylick, Graafland en Puylaert. Onze huidige archivaris, Joris Panhuysen, is nu klaar met het schonen en organiseren van de laatste 15 jaar van het archief, benevens stukken archief van 1970-2005, en voorts de verenigingsverslagen 1985-2005. Dit bezet reeds sinds enkele jaren een volledige kamer van zijn woonhuis in Maastricht. Binnenkort komt hier nog het volledig archief van het Concilium Radiologicum bij, een tiental archiefdozen. Vervolgens wil hij dit grote archiefwerk afronden en er een afsluitend verslag voor MemoRad van maken.

Daarna moet er een opvolger komen voor de functie van archivaris. We vragen alle leden na te denken over deze interessante, belangrijke en veeleisende functie. Uiteraard hebben we hierover ook intensief contact met het bestuur.

Op 19 maart 2013 heeft de Historische Commissie het Rijksarchief in Den Haag bezocht en er de hoofdarchivaris gesproken. Volgens de nieuwe richtlijnen mogen hier nog slechts archieven van staatsinstituten en organisaties worden opgeslagen; gezien onze oude relatie is men echter bereid ons archief gratis te blijven herbergen. Onderwerp van bespreking blijft nog de wijze van bewaren van het digitale archief.

Na afloop van de interessante bespreking met en rondleiding door Van Lieburg, draaiden we de rollen om. Hij veranderde van gastheer in gast en werd toehoorder bij onze vergadering in restaurant ‘Het Achterhuis’ aan de Urker haven. Agendapunten waren o.a. het archief, de Radiologendagen (na ampele discussie besloten we om toch weer prominent aanwezig te zijn), het ISHRAD- congres in Canterbury, het symposium over de Coolidge- buis in Brussel op 5 oktober, de ‘Domusdag’ in december, onze eigen internationale reis ‘In het voetspoor van Röntgen’ in het voorjaar 2014, en de themadag van Jos van Engelshoven op 25 maart 2014 in Maastricht.

n

Kees Vellenga

‘De eenhoorn’ aan het foksdiep 6 op urk; ‘Centrum voor farmaceutisch erfgoed’. ruimte en historie op farmaceutisch gebied. De tienduizenden boeken staan op honderden meters planklengte opgeborgen. Bordjes geven aan wat er ongeveer te vinden is.

Onderweg langs de planken staan meer gedetailleerde aanwijzingen.

een deel van het archief van de nederlandse Vereniging voor fysiotherapie op de boven- verdieping van het ‘medisch Leesmuseum’.

MEMOmededelingenRAD