• No results found

11. Bijlage

11.1. Bijlage 1: Informed Consent

Informatiebrief voor de deelnemers aan kwalitatief onderzoek

1 Doel van het onderzoek

In het kader van onze thesis ‘De organisatie van een pre-opname-balie in een ziekenhuis: patiënt journey mapping’ doen we onderzoek naar de efficiëntie en effectiviteit van de pre- opnamebalie. Deze masterproef wordt geschreven tot het behalen van de graad van Master in het Management en Beleid van de Gezondheidszorg aan de Universiteit Gent.

Doel van dit kwalitatief onderzoek is, om aan de hand van semigestructureerd diepte- interviews, meer informatie te verwerven over het traject dat een patiënt aflegt eenmaal de beslissing tot operatie is gevallen.

Aan de hand van de data verzameld tijdens deze interviews kan een ‘patient journey’ worden opgemaakt en op basis daarvan een ‘travel sheet’ worden uitgewerkt.

Het onderzoek wordt gevoerd in een zorginstelling dat niet beschikt over een pre- opnamebalie en zorginstelling die wel reeds beschikt over een pre-opnamebalie. Door middel van deze vergelijkende studie kan de efficiëntie worden aangetoond van de pre-opnamebalie in de praktijk, in samenspraak met de bestaande literatuur inzake pre-opnamebalie.

2 Wat wordt van U verwacht als deelnemer?

Voor het uitvoeren van de semi-gestructureerde diepte-interviews zijn er geen specifieke aandachtspunten voor U als deelnemer.

3 Deelname en beëindiging

De deelname aan deze studie vindt plaats op vrijwillige basis. Deelname brengt geen onmiddellijke voordelen met zich mee, maar kan helpen om de efficiëntie van de implementatie van een pre-opnamebalie aan te tonen.

U kan te allen tijde, tijdens de uitvoering van het kwalitatief onderzoek, of na afloop, beslissen niet meer deel te nemen aan het onderzoek. Hiermee worden alle desbetreffende opnames gewist die hebben plaatsgevonden tijdens de semi- gestructureerd diepte-interviews.

105

4 Verloop onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd door middel van kwalitatief onderzoek. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de kwalitatieve onderzoeksmethode, met name semi- gestructureerde diepte-interviews.

Tijdens de interviews wordt gebruik gemaakt van een interviewguide waar de verschillende topics zullen worden bevraagd aangaande het onderwerp.

Het is de bedoeling om dieper in te gaan op het traject die een patiënt aflegt vanaf het ogenblik dat de beslissing tot operatie wordt genomen. Hierdoor kan een ‘Patient Journey’ en ‘Travel Sheet’ worden opgemaakt.

Door middel van interviews komt iedere zorgverlener aan bod die in aanraking komt met de patiënt tijdens opname/ontslag verpleegafdeling, voor/tijdens/na de operatie en de zorgverleners die bijkomend een rol kunnen spelen in de opname en verblijf van de patiënt in de zorginstelling en ontslag van de patiënt.

De interviews vinden individueel plaats. De inhoud van de interviews wordt vastgelegd op audiotape en wordt beschermd. De resultaten worden geanonimiseerd.

5 Kosten

Uw deelname aan deze studie brengt geen extra kosten met zich mee.

6 Vergoeding

Er wordt geen vergoeding voorzien voor deelname aan deze studie.

7 Vertrouwelijkheid

In overeenstemming met de Belgische wet van 22 augustus 2002 zal de persoonlijke levenssfeer worden gerespecteerd en zal U, indien U dit wenst, toegang krijgen tot de verzamelde gegevens. Betreffende de invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR) op 25 mei 2018 zullen de gegevens die worden verzameld, worden verwerkt volgens de principes die de nieuwe Europese Algemene Verordening omtrent Gegevensbescherming (AVG), die sinds 25 mei 2018 van kracht is, oplegt.

Elk onjuist gegeven kan op uw verzoek worden gewijzigd.

Indien U akkoord gaat met deze studie zullen persoonlijke gegevens worden verzameld en worden gecodeerd. Verslagen waarin U wordt geïdentificeerd zullen niet openlijk beschikbaar zijn.

106 Bij het verwerken van de resultaten zal uw identiteit blijven behoren tot vertrouwelijke informatie.

Wij als studenten zijn verantwoordelijk voor de correcte verwerking en de informatieplicht die daarmee gepaard gaat. Daarom vragen wij graag uw aandacht voor het feit dat wij informatie verzamelen in het kader van een project rond de pre- opnamebalie in opdracht van een zorginstelling in Vlaanderen, waarmee de efficiëntie van de pre-opnamebalie kan worden aangetoond.

Uiteraard mogen wij uw persoonsgegevens enkel gebruiken voor de onderzoeksdoeleinden die beschreven staan in het formulier voor geïnformeerde toestemming.

Het kan dat uw gegevens worden ingekeken door personen die zich in landen bevinden die op het vlak van wettelijke bescherming van gegevens niet dezelfde normen gebruiken als de EU. In dat geval verbinden wij er ons toe om de voorwaarden van de Europese en de Belgische wetgeving rond de bescherming van persoonsgegevens te laten respecteren.

Vervolgens geven wij u graag nog mee dat, conform de relevante wetgeving, de gegevens die als deel van het onderzoek verzameld werden gedurende minstens 12 maanden zal worden bewaard.

Tot slot heeft u ook het recht om een klacht in te dienen over hoe uw informatie wordt behandeld. Dit kan u doen bij de Belgische toezichthoudende instantie die verantwoordelijk is voor het handhaven van de wetgeving rond gegevensbescherming: Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) Drukpersstraat 35, 1000 Brussel Telefoon: +32 2 274 48 00 e-mail: contact@apd-gba.be Website : www.gegevensbeschermingsautoriteit.be

Wij verzoeken u evenwel voorafgaand en/of tegelijkertijd een vraagstelling en/of kennisgeving te doen aan ons als studenten en tevens verantwoordelijke voor de studie.

Rik Renard / Lucas Lemaître

107 rik.renard@ugent.be lucas.lemaitre@ugent.be

8 Contactpersoon

Indien U aanvullende informatie wenst over de studie of over Uw rechten en plichten kan U in de loop van de studie, op elk ogenblik dat U dit wenst, contact opnemen met:

Rik Renard +32471322939 rik.renard@ugent.be

Toestemmingsformulier

Ik heb het document “Informatiebrief voor de deelnemers aan kwalitatief onderzoek” pagina 1 tot en met 3 gelezen en hiervan een kopij gekregen. Ik stem in met de inhoud van het document en stem in tot deelname aan het onderzoek.

Ik heb een kopij gekregen van het ondertekende en gedateerde ‘Toestemmingsformulier’. Ik heb uitleg gekregen over de aard en het doel van het onderzoek en wat van mij als participant wordt verwacht. Men heeft mij voldoende tijd gegeven vragen te stellen over het onderzoek en indien van toepassing heb ik op alle vragen een bevredigend antwoord gekregen.

Ik stem ermee in volledig samen te werken met de onderzoeker.

Ik kan mij op elk ogenblik terugtrekken uit deze studie zonder hiervoor een reden op te geven en zonder dat dit op welke wijze dan ook een invloed zal hebben op mijn verdere relatie met de onderzoeker of andere betrokken zorgverleners.

Men heeft mij ingelicht dat gegevens aangaande het onderzoek worden verwerkt en worden bewaard gedurende de looptijd van het project. Ik stem hiermee in en ben op de hoogte dat ik recht heb op toegang en verbetering van deze gegevens indien nodig. Indien ik toegang zou wensen tot de gegevens, dien ik mij hiervoor te richten tot de onderzoekers, Rik Renard en Lucas Lemaître, die verantwoordelijk zijn voor de verwerking van de gegevens verzameld tijdens de semi-gestructureerde diepte – interviews.

108 Ik ben bereid op vrijwillige basis deel te nemen aan deze studie.

Naam vrijwilliger:

Datum:

Handtekening:

Ik bevestig hierbij als hoofonderzoeker dat ik de aard en het doel van de studie heb uitgelegd aan de bovenvermelde vrijwilliger. De vrijwilliger stemde toe om deel te nemen aan de studie door het plaatsen van zijn/haar persoonlijke handtekening.

Naam van de onderzoeker:

Datum:

109