• No results found

“Het bewustzijn moet ontstaan dat het vertrouwen op actuele data de basis is voor alle beslissingen die

In document BIM in beheer biedt kansen (pagina 39-42)

worden genomen in de vastgoedkolom.”

Overgaan op het gebruik van BIM betekent veranderingen in de organisatie, wat zijn volgens jullie de eerste stappen die gemaakt moeten worden om BIM effectief in het beheer in te zetten?

Stap één is de mensen bewust maken van de voordelen. Verder is BIM een proces dat je laagje voor laagje met de gehele organisatie opbouwt. Des te meer laagjes er zijn opgebouwd des te efficiënter het gebruik van BIM wordt. Het is erg belangrijk dat er nog meer discipline komt op het uploaden van aanpassingen / revisies. Het bewustzijn moet ontstaan dat het vertrouwen op actuele data de basis is voor alle beslissingen die worden genomen in de vastgoedkolom.

Ontwikkeling van open standaarden of hoogwaardige en betrouwbare gesloten systemen?

Open standaarden heeft de toekomst, dit is ook de kracht van BIM. De database kan voor beheer worden gevoed vanuit de ontwikkeling en de database voor ontwikkeling wordt weer door een architect aangeleverd.

Dit is een van de vele redenen om het open-source te houden: gegevensoverdracht moet makkelijk en laagdrempelig zijn zodat iedere gebruiker zo volledig mogelijk gebruik kan maken van de beschikbare data.

Hoe zie je de beheersector over tien jaar op het gebied van bouw-ict?

Het beheer van gebouwen en hun vaste installaties/ componenten wordt gedaan vanuit een open-source datamodel. Vanuit de ontwikkelaar en installateur wordt dit model gevoed, vastgoedbeheerders bewaken de integriteit van de data in het model en kunnen vanuit dit model de toekomstige exploitatie en onderhoudsplanning genereren. Op basis van dit soort modellen kunnen ook gemakkelijker investeringstransacties en upgrade trajecten worden aangevangen.

interview met peter sybesma & wouter sjerps

savills

Het verzamelen van de juiste informatiebehoeftes voor het beheer in het ontwerp- en realisatieproces is gericht op het gehele bouwteam, de gebruikers en de beheerders. Maar deze laatste partij staat ook voor keuzes die gemaakt moeten worden ten aanzien van hardware en software voor een succesvolle implementatie van BIM in het beheer. Voor de beheersing van informatie tijdens de levenscyclus van vastgoed moeten er keuzes worden gemaakt over welke processen binnen de organisatie plaatsvinden en welke worden uitbesteed. Belangrijke vraag die een organisatie zichzelf moet stellen is of het BIM modellen moet opstellen. Als de organisatie besluit dit uit te besteden zijn er een aantal mogelijkheden om de BIM modellen in gratis toegankelijke “viewers” met een

eenvoudige gebruikersinterface te bekijken. Besluit de organisatie anders dan zal er extra hardware en software benodigd zijn.

organisatorische factoren

De lijst met softwarepakketten met betrekking tot BIM bereidt zich voortdurend uit en sluiten beter aan op de markt, vandaag de dag zijn er meer dan 150 pakketten die de werkmethodiek BIM ondersteunen. Het is belangrijk dat een organisatie op de hoogte is van zijn eigen software en wat de mogelijkheden hiervan zijn. In lijn met de visie van de organisatie zullen afwegingen worden gemaakt, één softwarepakket kan namelijk meerdere bedrijfsprocessen stroomlijnen.

Verschillende factoren moeten worden afgewogen bij het gebruik van facility management systemen voor de implementatie van de BIM werkmethodiek:

• Wat zijn de mogelijkheden van bestaande systemen, kunnen er extra modules worden aangeschaft om aan de doelstellingen te voldoen of moeten er nieuwe pakketten worden onderzocht?

• Welke diensten levert de gebruiker, hoe kan het gebruik van BIM hierop aansluiten en komen er mogelijkheden om meer diensten aan te bieden door het gebruik van BIM? • Zijn er mogelijkheden tot data te importeren

en exporteren in de bestaande content management systemen om zo aan te kunnen sluiten op BIM modellen en open standaarden?

• Wat zijn de doelstellingen en visies van de softwareontwikkelaars van de gebruikte software, vinden er updates plaats op het gebied van BIM en bieden zij training en uitleg aan over ontwikkelingen?

software

Er is een grote hoeveelheid BIM

softwarepakketten op de markt beschikbaar die grotendeels over dezelfde basisfunc-tionaliteiten beschikken. Het verschil zit onder andere in de gebruiksvriendelijk-heid, populariteit, kosten en import/export mogelijkheden. De facilitair manager kan onderzoek doen naar zowel de huidige als de toekomstige software systemen om BIM op de juiste wijzen in de organisatie in te zetten. Er zijn legio softwarepakketten beschikbaar die voldoen aan de eisen en de wensen van de facilitair manager en de ontwikkelingen van

nieuwe softwarepakketten. De doelstellingen en visie van de organisatie zijn van belang om het juiste besluit te nemen voor een optimale softwarekeuze en implementatie van BIM binnen de organisatie. Daarnaast kan de organisatie kijken naar koppelingen met de aanwezige software van de facilitair manager. Koppelingen kunnen worden gemaakt tussen onder andere de volgende systemen:

• CMMS (Computerized Maintenance Management information System); • CAFM (Computer-aided Facility

Management);

• BAS (Building Automation System); • DMS (Document Management System).

hardware

Aanschaf van nieuwe hardware ten behoeve van de implementatie van BIM valt samen nieuwe werkzaamheden die de gebruiker zal moeten beheersen. De BIM modellen vragen om krachtige hardware. De omvang en de kracht van de hardware is bepalend voor de schaal waarop BIM kan worden toegepast in de organisatie.

Naast de koppeling tussen FMIS en BIM op werkstations om informatie inzichtelijk te maken, bieden softwareleveranciers vaker de mogelijkheid om via de cloud koppelingen te maken. Mobiele platforms, zoals op een smart Phone of tablet, bieden gebruiksvriendelijk en gemakkelijk toegang tot informatie, zodat op locatie informatie van de werkstations/server via de cloud kan worden opgevraagd.

In document BIM in beheer biedt kansen (pagina 39-42)