• No results found

Topiclijst interview naar researchstijlen verhaal 3 Deel 1 Reconstructie

5. Bewaren en opslag van materiaal? /

Parbode magazine. Het doel van het artikel was om de verslaving aan het licht te brengen. Het snuiven van de flesjes is namelijk zo normaal dat niemand het als verslaving ziet. Ook vindt de auteur het taboe op de psychiatrie een boeiend gegeven. Veel mensen pakken niet hun probleem aan, maar grijpen naar een flesje Shilling Oil.

2. Oriëntatie op onderwerp

Het onderzoek dat de auteur heeft verricht is het opzoeken van feiten over deze mogelijke verslaving, en het spreken met de deskundigen, onderzoeker Kamps en de psychiater Nanda.

3. Gericht zoeken naar informatie van bronnen voor productie.

Een van de bronnen was een bekende van hem, al had hij nog nooit met haar gesproken over dit onderwerp. Via deze bron kwam hij ook op een tweede gebruikster van Shilling Oil. Daarnaast is hij ook bij de winkel Soeng Ngie langs geweest om meer informatie over de Shilling Oil te krijgen.

4. Checken

De auteur heeft het internet gebruikt om informatie over bedrijven te checken. Hij kwam er zo achter dat menthol verslavend werkt, hij heeft dit dubbel gecheckt bij de psychiater.

5. Bewaren en opslag van materiaal? /

Deel 2 Betrouwbaarheid van bronnen en informatie

1. Check je de informatie die je in openbare bronnen/op internet vond? Gebruik voorbeelden uit de bronanalyse! Begin met feitelijke info. Hoe ga je na of het klopt?

De auteur heeft de beweringen van de onderzoeker Kamps gecheckt bij psychiater Nanda. Ook heeft hij veel feiten dubbel gecheckt. Zo heeft hij bijvoorbeeld vragen nog een keer gesteld om te kijken of er de tweede keer hetzelfde antwoord uitkwam en heeft hij dubbel gecheckt of hij de naam van de bron mocht gebruiken. Ze gaf beide keren dezelfde antwoorden.

2. Hoe beoordeel je betrouwbaarheid van mondelinge bronnen? Gebruik de bronnen uit de drie verhalen.

De auteur vond de bron uit zijn eigen netwerk zeer betrouwbaar, omdat haar verhaal klopte met het gedrag dat hij van haar kende. De tweede bron die hij via de eerst bron had, vond hij minder betrouwbaar, omdat hij dacht dat zij toch verslaafd was. Hij had geen background check gedaan over de onderzoeker Kamps, daarom heeft hij meer van wat hij zei gecheckt op internet. Toch vond hij deze bron betrouwbaar. De psychiater vond hij zeer betrouwbaar omdat die al veel informatie had opgezocht, zelfs te veel (technische) informatie die hij niet allemaal kon gebruiken.

Bronanalyse verhaal 3

Auteur: Christio Wijnhard Titel stuk: Vooruit met behoud van cultuur en natuur

M/V: man Medium: De Ware Tijd

Opleiding: / Genre: achtergrondverhaal

Leeftijd: 39 Mailadres auteur: christiowijnhard@gmail.com

Gebruikte bronnen: 8

Kolom: Soort info: Soort bron: Omschrijving

soort bron:

Opmerkelijk Informatie die mist: Het stuk zou nog beter zijn als het ondersteund werd door cijfers,

bijvoorbeeld van de bevolking, op het gebied van educatie, etc.

Beoordeling bronnen:

De verhouding formele/informele bronnen is evenredig.

M/V verhouding: 6 mannen, 1 vrouw.

Waarschijnlijk heeft dit ermee te maken dat er geen vrouwelijke autoriteiten op dit gebied zijn. De auteur heeft wel zowel een mannelijke als vrouwelijke ervaringsdeskundige aan het woord gelaten. Granman Aptuk Noewahe 6 19 20 Ervaring Mening Ervaring Persoon Autoriteit Johan Neni 7

8 MeningMening Persoon Gedupeerde

Carlos Welisiwen 910 11 Mening Ervaring Ervaring Persoon Ervaringsdesk undige Debbie

Merenke 11 Ervaring Persoon Ervaringsdeskundige

Van de Gronden 1414 21 Feit Mening Ervaring Persoon Autoriteit Goedschalk 14 15 16 21 Feit Feit Feit Feit Persoon Autoriteit Samoe Schelts 17 18 19 20 Ervaring Ervaring Feit Feit Persoon

Stichting Kuluwayak 9 16 18 Feit Feit Feit

Stichting Formele bron

Topiclijst interview naar researchstijlen verhaal 3

Deel 1 Reconstructie

Hoe is verhaal 3 tot stand gekomen?

- Welke zoekactiviteiten (gericht en ongericht)? - Welke informatie gezocht?

- Welke bronnen gevonden? 1. Idee/invalshoek voor verhaal

De auteur heeft al vaker reisverslagen geschreven, ook vaker over Apetina, en nu ging er een expeditie van het WNF naartoe. De auteur is zelf ook van inheemse afkomst, dus vindt dit een interessant onderwerp. Apetina leeft afgezonderd en één met de natuur, maar willen toch vooruitgang zonder het verlies van cultuur. Deze twee aspect zijn normaal tegenstrijdig, maar komen nu samen voor het behoud van de natuur. Dit is een interessant proces.

2. Oriëntatie op onderwerp

De auteur ging zelf mee op de expeditie. Daarbij observeerde hij, en stelde hij vragen. 3. Gericht zoeken naar informatie van bronnen voor productie.

De auteur kent de mensen van het dorp die in het artikel aan het woord komen, omdat hij er al een paar keer geweest is. Hij vertrouwt de bronnen, omdat zijn van het Wereld Natuurfonds Nederland en het Conservation International Suriname zijn, en die organisaties zich inzetten voor het milieu.

4. Checken

De auteur heeft hoor- en wederhoor toegepast bij verschillende bronnen. Ook heeft hij architectuurtekeningen gezien, is hij erbij geweest toen er

verschillende telefoontjes werden gepleegd, en heeft hij naderhand nog een gesprek gehad met de betrokkenen. Ook heeft hij de informatie gecheckt met de informatie uit een ouder artikel van Parbode.

5. Bewaren en opslag van materiaal? /

Deel 2 Betrouwbaarheid van bronnen en informatie

1. Check je de informatie die je in openbare bronnen/op internet vond? Gebruik voorbeelden uit de bronanalyse! Begin met feitelijke info. Hoe ga je na of het klopt?

De auteur heeft de menselijke bronnen alleen bij de andere menselijke bronnen gecheckt. Hij heeft niet gecheckt of de wetten die volgens Goedschalk en van Gronden waren gewijzigd ook daadwerkelijk waren gewijzigd. Ook heeft hij niet gecheckt of het klopt dat er in Frans Guyana beschermde gebieden zijn waar ook de inheemse bewoners zelf niet mogen jagen. Hij had dit wel willen checken, maar heeft het uiteindelijk voor waarheid aangenomen omdat hij er ook over heeft gepraat met Samoe.

2. Hoe beoordeel je betrouwbaarheid van mondelinge bronnen? Gebruik de bronnen uit de drie verhalen.

Bij een bron (Welisiwen) heeft de auteur hem als zeer betrouwbaar beoordeeld omdat hij “passie heeft gezien” bij de desbetreffende persoon. Een andere bron, Neni, schatte hij minder betrouwbaar in omdat hij “heel eager was om te vertalen”, hiervan werd de auteur toch wat wantrouwig. De directeur van WNF (Goedschalk) vond de auteur minder betrouwbaar dan de directeur van CIS (van de Gronden), omdat die eerste “meer in it for the money” zou zijn, en de laatste “meer gevoel had om het voor elkaar te krijgen”. De inheemse autoriteiten en bewoners werden door de auteur als “zeer betrouwbaar” gewaardeerd, wellicht door de inheemse afkomst van de auteur zelf.

Bronanalyse verhaal 1

Auteur: Astra de Drie Titel stuk: Aanta; nierpatiënten in Suriname neemt toe: het begin van het einde

M/V: vrouw Medium: Asjedie

Opleiding: AHKCO Genre: nieuwsblog

Leeftijd: / Mailadres auteur: adrylencio@hotmail.com

Gebruikte bronnen: 4

Kolom: Soort info: Soort bron: Omschrijving

soort bron:

Opmerkelijk Informatie die mist: Het interview met de nierpatiënt had eventueel in de tekst verwoven kunnen worden, waardoor het het verhaal van de arts/assistent en de feiten had kunnen

ondersteunen. De krant als bron had vervangen kunnen worden door een wetenschappelijk onderzoek.

Beoordeling bronnen:

Er zijn meer formele (3) dan informele (1) bronnen aan het woord gekomen. Omdat alle formele bronnen een ander facet belichten is er geen sprake van een scheve verhouding..

M/V verhouding: 2 mannen, 1 vrouw.

De Ware Tijd 1 Feit Document Artikel uit

dagblad

Sandra Anipa 5 Feit Persoon Deskundige

Dr. Punwasi 5

6 MeningFeit Persoon Deskundige

Dhr.

Karamantana 7 Ervaring Geluid/persoon Ervaringsdeskundige Dit interview was een geluidsfragme nt, en niet uitgeschreven.

Topiclijst interview naar researchstijlen verhaal 1

Deel 1 Reconstructie

Hoe is verhaal 1 tot stand gekomen?

- Welke zoekactiviteiten (gericht en ongericht)? - Welke informatie gezocht?