• No results found

– Bevorderen van een duurzame grootstedelijke ontwikkeling

In document Europa investeert, Vlaanderen groeit! (pagina 11-20)

Gezien het sterk verstedelijkt karakter van Vlaanderen en de belangrijke rol die steden vervullen als motor van groei, innovatie en tewerkstellingscreatie, vormt het bevorderen van een duurzame stedelijke ontwikkeling in Vlaanderen opnieuw een belangrijke as binnen het EFRO-programma.

Rekening houdend met het beperkte budget, worden de middelen ingezet in de steden Antwerpen en Gent. Zij worden vandaag immers het sterkst geconfronteerd met demografische en ruimtelijke uitdagingen.

Om hierop een antwoord te formuleren, kunnen beide steden projecten indienen, die betrekking hebben op:

 aanpassing aan klimaatverandering, via de bevordering van groen, groen-blauwe infrastructuur en klimaatadaptieve ruimte;

 verbetering van het leefmilieu, via het efficiënt gebruik van de beperkte ruimte ((her)gebruik van on(der)benutte terreinen en gebouwen );

 kleinschalige stedelijke projecten die een economische hefboom betekenen voor achtergestelde buurten;

Clemintinalaan Gent

Geïntegreerde territoriale ontwikkeling

Voor de programmaperiode 2014-2020 introduceerde de Europese Commissie het concept ‘Geïntegreerde Territoriale Investeringen’ (GTI’s). Binnen een GTI kunnen lidstaten een specifieke geïntegreerde strategie voor een bepaald gebied ontwikkelen en hiervoor middelen bundelen uit verschillende assen, operationele programma’s en fondsen.

In het Vlaams EFRO-programma wordt in 3 gebieden een dergelijke strategie toegepast, waarbij op een complementaire manier, middelen uit verschillende fondsen ( EFRO en ESF ) worden ingezet :

 GTI Limburg: inspelend op de specifieke reconversieproblematiek in de provincie, als gevolg van de sluiting van Ford Genk, met als basis, het ‘Strategisch Actieplan voor Limburg in het Kwadraat – SALK’;

 GTI West-Vlaanderen: gebaseerd op het strategisch plan ‘West Deal’ voor een toekomstgerichte transformatie van de provincie West-Vlaanderen;

 GTI Kempen: inspelend op de socio-economische en territoriale uitdagingen van dit gebied, met als basis, het ‘Dynamisch Actieplan Kempen – Dynak’.

Acties in een GTI-gebied moeten beantwoorden aan een dubbel criterium: aansluiten bij de eigen regionale strategie en passen binnen de specifieke doelstellingen van het operationeel programma.

De Bedenkers Hogeschool Gent

Budget

Vlaanderen heeft voor de uitvoering van het EFRO-programma 2014-2020 een bedrag van 173,5 miljoen euro aan Europese middelen ontvangen. Dit bedrag wordt als volgt verdeeld over de 4 prioritaire assen:

Samen met de noodzakelijke Vlaamse cofinanciering ( publieke en private sector ) staat een globaal pro-grammabudget ter beschikking van ongeveer 430 miljoen euro.

69,4

34,6 45,6

16,9 6,9

Stimuleren van onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie

Versterken van

concurrentievermogen van kmo's

Stimuleren van overgang naar koolstofarme economie Bevorderen van duurzame stedelijke ontwikkeling Technische bijstand

in miljoen €

De EFRO - beheersstructuren

De EFRO-diensten begeleiden u bij de opmaak en uitvoering van uw project.

Het OP EFRO-Vlaanderen wordt uitgevoerd door de Entiteit Europa Economie van het Agentschap Ondernemen welke optreedt als beheersautoriteit. Hiervoor krijgt ze de nodige steun van 5 provinciale ( Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant, Oost- en West-Vlaanderen ) en 2 grootstedelijke contactpunten ( Antwerpen en Gent ).

De beheersautoriteit staat in voor informatieverstrekking, het lanceren van projectoproepen, de evaluatie van projectvoorstellen, de ondersteuning van projectpromotoren, de organisatie en voorbereiding van Technische Werkgroepen/Comité van Toezicht en de werking van de elektronische applicatie (www.efro.be), Zij staat ook in voor het financieel beheer ( uitbetalingen, controle ) en draagt de eindverantwoordelijkheid voor de efficiënte uitvoering van het programma t.a.v. de Europese Commissie.

De provinciale en grootstedelijke contactpunten ondersteunen de projectverantwoordelijken bij het opstellen van een projectvoorstel ( vorm en inhoud, toegang tot het EFRO-loket, cofinanciering …) en begeleiden de goedgekeurde projecten op het terrein. Er wordt sterk aanbevolen van deze ondersteuning en begeleiding gebruik te maken met het oog op de volledigheid en kwaliteit van het projectvoorstel en de projectuitvoering ( naleving van EFRO-reglementering, wetgeving inzake overheidsopdrachten, mededingingsregels …).

Wie kan een projectvoorstel indienen?

In principe komen alle organisaties met rechtspersoonlijkheid in Vlaanderen in aanmerking. Prioriteitsas 4 (Bevorderen van een duurzame grootstedelijke ontwikkeling) is enkel toegankelijk voor actoren uit de steden Antwerpen en Gent.

Welke projecten komen in aanmerking voor EFRO-subsidiëring?

Tijdens de looptijd van het programma worden door de beheersautoriteit projectoproepen gelanceerd, waarin inhoudelijke accenten worden gelegd. Uiteraard moet elk project steeds passen binnen de specifieke doelstellingen van het programma en het beschikbare budget.

De looptijd van een EFRO-project bedraagt maximaal 2 jaar voor werkingsprojecten en 3 jaar voor investeringsprojecten. Investeringsprojecten bestaan minimaal voor 50% uit investeringskosten.

Een project kan pas EFRO-steun ontvangen, wanneer het beschikt over een sluitend financieel plan, m.a.w.

als de cofinanciering gegarandeerd is.

De EFRO-steun is steeds additioneel en maakt maximaal 40% van de totale subsidiabele projectkost uit.

Het project moet zelf de overige financiering voorzien. Deze financiering kan zowel afkomstig zijn van de projectpartners (promotor, eventuele copromotoren) als van overheden en de private sector. Wat de Vlaamse overheid betreft, dient – naargelang het thema - een aanvraag te worden gericht aan de bevoegde minister. Van de projectpartners wordt een minimale eigen financiële bijdrage van 15%

verwacht.

Hoe dien je een projectvoorstel in?

Projectvoorstellen worden ingediend op basis van projectoproepen, bekend gemaakt via de website en de nieuwsbrief van het Agentschap Ondernemen. Daarnaast voorzien de provinciale en grootstedelijke con-tactpunten eveneens een aantal gerichte communicatieacties.

Een projectleider dient, binnen een vastgestelde termijn ( meestal 2 tot 3 maanden ), een projectvoorstel in via de EFRO-applicatie (www.efro.be). Toegang krijgen tot de EFRO-applicatie kan door middel van een federaal ‘token’ of een elektronische ID-kaart-lezer.

Voor begeleiding vooraf en bij indiening, kan de projectleider beroep doen op het programmasecretariaat en de provinciale en stedelijke contactpunten.

Binnen de prioritaire as 4 (grootstedelijke ontwikkeling) kunnen echter permanent projectvoorstellen ingediend worden. Deze as staat enkel open voor de steden Antwerpen en Gent.

Hoe verloopt de evaluatie van jouw project?

Het centraal programmasecretariaat voert een eerste screening uit van de projectvoorstellen, op basis van een aantal ontvankelijkheids- en selectiecriteria. Deze beoordeling vormt de basis voor een verdere inhoudelijke beoordeling door een Technische Werkgroep.

De Technische Werkgroep is samengesteld uit experten geselecteerd uit diverse diensten binnen de Vlaamse overheid ( eventueel aangevuld met externe deskundigen ). De Technische Werkgroep formuleert adviezen en geeft opmerkingen op de projectvoorstellen.

De finale goedkeuring van de projectvoorstellen gebeurt door het Comité van Toezicht. Het Comité bestaat uit een vertegenwoordiging van de Vlaamse Regering, de provincies, de lokale besturen, de sociale partners, het maatschappelijk middenveld en de Europese Commissie.

Tussen het indienen van een projectvoorstel en de eindbeslissing van het Comité van Toezicht, verloopt doorgaans een periode van 3 tot 4 maanden.

Bio-incubator Leuven

Een duidelijke EFRO-communicatie verzorgen

Het is belangrijk dat de financiële steun aan projecten in het kader van het OP EFRO duidelijk ‘zichtbaar’

is. De Europese en Vlaamse financiële tussenkomst moet aan het brede publiek bekend gemaakt worden.

Het publiek moet de nodige informatie krijgen over de rol die Europa speelt (in samenwerking met Vlaan-deren) bij de totstandkoming van het project.

Bij de projectopmaak moeten hiervoor een aantal specifieke communicatie- en promotieacties voorzien worden.

Om de projectverantwoordelijken hierbij te ondersteunen wordt een handleiding ‘Communicatie voor Promotoren’ ter beschikking gesteld en wordt door de contactpunten de nodige hulp geboden om een professioneel communicatieplan op te maken. Het correct uitvoeren van deze communicatieacties is een voorwaarde bij het uitkeren van de Europese ( en eventueel Vlaamse ) steun.

Een goedgekeurd project opstarten.

De ondertekening van de projectovereenkomst tussen de promotor en de EFRO-beheersautoriteit. vormt het officiële startschot van het EFRO-project. Voor de ondertekening van de overeenkomst organiseert de promotor, samen met het betrokken contactpunt en het centraal programmasecretariaat, een eerste

‘begeleidingscomité’. Tijdens deze bijeenkomst ontvangt de promotor de nodige richtlijnen om een correcte inhoudelijke en financiële EFRO-projectadministratie te voeren.

De promotor organiseert, in overleg met het betrokken contactpunt, tijdens de looptijd van een EFRO-project nog 2 bijkomende ‘begeleidingscomités’: halverwege de looptijd van het EFRO-project en bij de EFRO- project-afsluiting.

Infrax Torhout

Hoe wordt de Europese steun uitbetaald?

De projectleider dient viermaandelijks een inhoudelijk- en financieel voortgangsrapport in bij de Beheersautoriteit. De indiening gebeurt digitaal via de EFRO-applicatie,

Ook alle bijhorende bewijsstukken zoals facturen, betalingsbewijzen, contracten en aanbestedingen dienen te worden bezorgd aan de Entiteit Europa Economie van het Agentschap Ondernemen.

De effectieve uitbetaling van de toegekende EFRO-steun gebeurt na ontvangst en controle van het volledig voortgangsrapport, twee tot drie maanden na ontvangst van uw betalingsaanvraag.

Een tijdige en correcte rapportage van de projectvoortgang vormt een absolute voorwaarde voor de uitbetaling van de EFRO- subsidie .

Winkelstraat Genk Prodem Mol

De Loop Gent

Petroleum Zuid Antwerpen

Het EFRO-programmasecretariaat tot uw dienst

Voor meer informatie kan je steeds contact opnemen met een EFRO -contactpunt in jouw buurt of met het centraal programmasecretariaat te Brussel.

EFRO beheersautoriteit en centraal programmasecretariaat EFRO

 EFRO beheersautoriteit

Agentschap Ondernemen, Entiteit Europa Economie (Dhr. Werner Van den Stockt), Ellipsgebouw, Koning Albert II-laan 35, bus 12, 1030 Brussel

economie.europa@vlaanderen.be (tel. 02 553 38 63 - fax 02 502 47 02)

 Centraal programmasecretariaat EFRO

Agentschap Ondernemen, Entiteit Europa Economie (Dhr. Marc De Frenne), Ellipsgebouw, Koning Albert II-laan 35, bus 12, 1030 Brussel

marc.defrenne@agentschapondernemen.be (tel. 02 553 38 57 - fax 02 502 47 02)

o prioriteit 1: ‘Stimuleren van onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie’

Erik.degendt@agentschapondernemen.be (tel. 02 553 37 22) Wouter.borremans@agenstchapondernemen.be (tel. 02 553 38 32) Liezelotte.deschryvere@agentschapondernemen.be (tel. 02 553 37 23) o prioriteit 2: ‘Versterken van het concurrentievermogen van Kmo’s’:

Philippe.rousseau@agentschapondernemen.be (tel. 02 553 37 07) Frederik.maertens@agenstchapondernemen.be (tel. 02 553 38 37)

o prioriteit 3: ‘Stimuleren van de overgang naar een koolstofarme economie’:

Stefaan.pennewaert@agentschapondernemen.be (tel. 02 553 37 25) Ahmed.abdelhakim@agentschapondernemen.be (tel. 02 553 37 04) o prioriteit 4: ‘Bevorderen van een duurzame stedelijke ontwikkeling’:

Ahmed.abdelhakim@agentschapondernemen.be (tel. 02 553 37 04) Liezelotte.deschryvere@agentschapondernemen.be (tel. 02 553 37 23) Provinciale EFRO-contactpunten

 Provincie Antwerpen, Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen Stijn.aertbelien@provincieantwerpen.be (tel. 03 240 68 24)

 Provincie Limburg, Universiteitslaan 1, 3500 Hasselt rdaniels@limburg.be (tel. 011 23 74 32)

 Provincie Vlaams-Brabant, Provincieplein 1, 3010 Leuven claudine.carton@vlaamsbrabant.be (tel. 016 26 74 14)

 Provincie Oost-Vlaanderen, Seminariestraat 2, 9000 Gent heidi.tency@oost-vlaanderen.be (tel. 09 267 86 37)

 Provincie West-Vlaanderen, Provinciehuis Boeverbos, Koning Leopold III-laan 41, 8200 Sint-Andries ellen.cardoen@west-vlaanderen.be (tel. 050 40 31 72)

Stedelijke EFRO-contactpunten:

 Antwerpen (Dienst strategisch coördinator Fondsen), Generaal Lemanstraat 55, 2018 Antwerpen Steven.sterkx@stad.antwerpen.be (tel. 03 338 61 92)

 Gent (Strategische Subsidies - Strategie en Coördinatie), AC Portus – Keizer Karelstraat 1, 9000 Gent, Postadres: stadhuis, Botermarkt 1, 9000 Gent, joris.demoor@gent.be (tel. 09 266 82 00)

In document Europa investeert, Vlaanderen groeit! (pagina 11-20)