• No results found

bevat de algemene discussie van dit proefschrift. In dit hoofdstuk worden de

General discussion

Hoofdstuk 8 bevat de algemene discussie van dit proefschrift. In dit hoofdstuk worden de

belangrijkste bevindingen en de interpretatie van deze bevindingen besproken. Tevens worden enkele aanbevelingen gedaan voor verder onderzoek en de praktijk. Er wordt geconcludeerd dat de PHQ-9 een betrouwbaar en valide vragenlijst is voor het screenen op depressie in een populatie van verzuimende werknemers. Verder wordt aanbevolen om tijdens de behandeling en verzuimbegeleiding van verzuimende werknemers niet alleen te focussen op het verminderen van de klachten maar ook op persoonlijke factoren zoals RTW-SE en klachteninterferentie. Vanuit de resultaten van het gerandomiseerde onderzoek naar de effectiviteit en kosteneffectiviteit van de ECO-interventie kan geconcludeerd worden dat ECO een veelbelovende interventie is voor verzuimende werknemers met psychische klachten. De procesevaluatie laat zien dat er gedurende de studie een aantal barrières zijn geweest die een optimale implementatie van de ECO-interventie in de weg hebben gestaan. Dit kan gezien worden als een indicatie dat er een hogere effectiviteit van de ECO-interventie behaald kan worden bij een succesvolle implementatie van de interventie. Voor verder onderzoek zou het interessant zijn om de effectiviteit van de ECO-interventie in andere settingen te onderzoeken.

Eindelijk is het zover, ik kan mijn dankwoord schrijven! Terwijl ik dit schrijf besef ik mij dat dit waarschijnlijk het meest gelezen gedeelte van mijn proefschrift zal zijn. Toch wel een beetje cru, want dit is in een avondje geschreven, terwijl de rest van het proefschrift jaren heeft geduurd ;) Tijdens die jaren zijn er heel wat mensen die mij geholpen hebben en hen wil ik graag bedanken. Allereerst wil ik mijn promotor en copromotoren bedanken. Christina, bijna 9 jaar geleden heb jij mij aangenomen als onderzoeker bij het Trimbos-instituut om mee te werken aan verschillende onderzoeken die liepen in het programma Diagnostiek & Behandeling. In 2010 startte het “ECO-onderzoek” en na verloop van tijd bedacht jij dat het misschien wel leuk voor mij was om op dit onderzoek te promoveren. Na enige twijfel (want ik had bij collega’s gezien dat promoveren geen makkie was -) heb ik besloten om ervoor te gaan. Ondanks dat ik mij de afgelopen jaren weleens heb afgevraagd of het er echt van zal komen, heb jij er altijd vertrouwen in gehad. Inmiddels ben jij hoogleraar op de universiteit van Tilburg en inhoudelijk leidinggevend psychiater van het Topklinisch Centrum voor Lichaam, Geest en Gezondheid. Ik vind het bewonderenswaardig hoe jij dit alles weet te combineren! Bedankt voor de kansen en het vertrouwen dat jij me hebt gegeven.

Evelien, ook al was het op afstand, als copromotor stond jij altijd voor mij klaar. Allereerst wil ik je bedanken voor jouw waardevolle commentaren bij het schrijven van dit proefschrift. Ik heb jouw frisse blik op het onderzoek en de artikelen altijd enorm gewaardeerd. Daarnaast wil ik je bedanken voor jouw hartelijke ontvangst bij Tranzo, door jou voelde ik mij er gelijk thuis! Moniek, jij bent niet alleen mijn copromotor maar ook een geweldige collega en inmiddels ook vriendin. De gesprekken over dit proefschrift, de kinderen, het weekend en kleding liepen nog weleens door elkaar heen -. Dankjewel voor al je goede adviezen en steun tijdens dit traject! Hoop nog lang met je te kunnen samenwerken en nog vele etentjes en bakjes met kinderen te mogen doen.

Han, Aartjan, Gijsbert, Wilco, Leona, Filip en Suzanne, medeauteurs van artikelen in dit proefschrift. Ik heb veel van jullie geleerd. Heel fijn dat jullie, ondanks jullie volle agenda’s, de tijd hebben genomen om mijn artikelen van waardevol commentaar te voorzien! Gijsbert, ik wil jou ook bedanken voor de prettige samenwerking en voor het inzicht die jij me hebt gegeven in de bedrijfsgeneeskundige zorg. Wilco, ik wil jou in het bijzonder bedanken voor je hulp bij de statistische analyses.

Leden van de promotiecommissie, heel hartelijk dank voor het lezen en beoordelen van mijn proefschrift.

Natuurlijk bedank ik ook alle onderzoeksdeelnemers en deelnemende bedrijfsartsen van Achmea en GGZBreburg, want zonder jullie was dit proefschrift er nooit geweest.

Het Trimbos-instituut wil ik bedanken voor de ruimte die ik heb gekregen om mijn proefschrift af te ronden. Ik wil de (oud-)collega’s van Diagnostiek & Behandeling en Zorginnovatie bedanken voor de fijne samenwerking en interesse in mijn vorderingen met dit proefschrift, maar natuurlijk ook voor alle gezellige afdelingsetentjes en lunches in de plaza of lunchwandelingen (tja het blijft een moeilijke keuze -).

Namrita, Wietske, Hanne en Lars, jullie hebben als stagiaire of uitzendkracht meegewerkt aan het onderzoek waar dit proefschrift op gebaseerd is. Wat hebben jullie een hoop interviews afgenomen! Bedankt voor jullie inzet en bijdrage.

Mijn paranimf, Anna, ik ben blij dat ik je heb leren kennen. We zien elkaar niet zo vaak meer als toen we nog collega’s waren bij het Trimbos, maar als we elkaar zien is het altijd vertrouwd en gezellig. Hopelijk volgen en nog vele etentjes in Katwijk, Leiden en Amsterdam. In januari 2013 promoveerde jij en stond ik naast je als jouw paranimf. Vandaag staan wij hier weer, alleen nu moet ik het doen en ik hoop dat ik het net zo geweldig ga doen als jij toen deed!

Lief zusje en paranimf, Suzanne, wat ben ik blij dat jij naast me staat vandaag! En niet alleen vandaag sta je naast me... We hebben de afgelopen jaren samen veel gelachen en gehuild. Ik kan mij echt geen beter zusje dan jou wensen. Love you!

Familie en vrienden, bedankt voor jullie interesse in mijn werk en dit proefschrift, maar vooral bedankt voor de vele ontspannende en gezellige momenten die we samen hadden. Hopelijk volgen er nog heel veel! Cor en vooral Prijna, heel erg bedankt voor alle extra oppasuurtjes. Zonder jullie was ik nu nog bezig geweest.

Lieve papa en mama, jullie hebben altijd in mij geloofd, al hadden jullie soms geen idee waar ik mee bezig was ;) Jullie staan altijd voor mij klaar en ik weet dat jullie supertrots op mij zijn. Dank jullie wel voor alles!

Drie jaar geleden tijdens mijn zwangerschapsverlof van Zoë werd mijn eerste artikel uit dit proefschrift gepubliceerd. Nu, tijdens mijn zwangerschapsverlof van Tara, schrijf ik dit dankwoord. Het combineren van het moederschap en het schrijven van een proefschrift was niet altijd makkelijk, maar lieve Zoë en Tara jullie zijn de allerbeste afleiding die er bestaat! Dankjewel kleine meisjes van mij, ik hou zielsveel van jullie.

Tot slot, lieve Ruud, wat ben ik blij dat jij er altijd voor mij bent! Jouw relativeringsvermogen, eeuwige optimisme (tot vervelends aan toe), humor en onvoorwaardelijke steun en liefde hebben ervoor gezorgd dat ik zover gekomen ben. Ik kan mij geen leven zonder jou voorstellen en weet zeker dat wij nog heel veel mooie en liefdevolle jaren met onze meisjes tegemoet gaan!

| Curriculum Vitae