• No results found

2. samenwerking,

3. kennis, en 4. menskracht.

Hieronder gaan we dieper in op deze vier factoren.

1. Betrokkenheid van het beleid

Stakeholders geven aan dat er behoefte is aan het stroomlijnen van beleid op het gebied van de volksgezondheid, met als resultaat een duidelijke visie. Het is noodzakelijk dat het beleid uitstraalt dat volksgezondheid een belangrijk

onderwerp is. Met het beleid bedoelen we het openbaar lichaam op de BES- eilanden en VWS. Zo is het van belang dat stakeholders (waaronder beleidsmakers) het eens worden over wat de belangrijkste

gezondheidsproblemen zijn die aangepakt moeten worden. Ook is het belangrijk dat het beleid het belang van verbetering van de gegevensvoorziening

onderkent (zie ook paragraaf 5.1). Hierin worden stappen gezet; recent hebben beleidsmakers op de BES-eilanden de noodzaak tot verbetering onderschreven (Werkgroep Zorg Caribisch Nederland, 2014).

2. Samenwerking

Volgens stakeholders ontbreekt het veelal aan goede samenwerking en afstemming. Samenwerking en afstemming zijn essentieel om de beperkte capaciteit zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Voor een goede samenwerking en afstemming is het van belang om aan te sluiten bij lopende initiatieven. Daarnaast is samenwerking te overwegen met partijen uit Europees Nederland die ervaring hebben op de BES-eilanden.

3. Kennis

Op dit moment is volgens de stakeholders nog onvoldoende kennis aanwezig op de BES-eilanden voor het maken van een volksgezondheidsrapportage. Het gaat hierbij om vaardigheden als het analyseren van gegevens en de vertaling van deze gegevens naar betekenis voor het beleid. Belangrijk is ook de aanwezigheid van kennis over het hele proces rond het maken van een

volksgezondheidsrapportage. Begeleiding en ondersteuning vanuit partijen met ervaring op bovenstaande terreinen kan behulpzaam zijn bij het ontwikkelen van dit soort kennis. Er kan bijvoorbeeld gedacht worden aan ondersteuning in de vorm van (tele)conferenties en het organiseren van stakeholderbijeenkomsten. Bij begeleiding en ondersteuning door mensen van buiten de BES-eilanden is van belang dat de kennis ook overgedragen wordt op de lokale personen. Op die manier kunnen de lokale stakeholders op termijn steeds meer zelf doen.

4. Menskracht

Uit gesprekken met stakeholders blijkt dat er onvoldoende menskracht

beschikbaar is voor het maken van een brede volksgezondheidsrapportage. Door de capaciteit te vergroten, kan voorkómen worden dat mensen uit noodzaak meerdere petten op hebben met verschillende taken. Dit verkleint de kans dat bepaalde taken blijven liggen. Van belang is dat goed gekeken wordt naar welke kennis ontbreekt (zie vorige punt) en daarvoor (tijdelijk) geschikte mensen aan te stellen of in te huren. Voor de langere termijn kan gedacht worden aan het opleiden van lokale mensen, zodat minder menskracht van buiten de BES- eilanden nodig is.

5.3 Toekomst

In 2017 zou er volgens de Wet publieke gezondheid een eerste nota

volksgezondheid voor de BES-eilanden moeten zijn. Die zou gebaseerd moeten zijn op een brede volksgezondheidsrapportage. Op basis van onze bevindingen komen we tot de conclusie dat dit op deze termijn niet haalbaar is. Toch kan er nu actie worden ondernomen om voor 2017 een eerste

volksgezondheidsrapportage te maken. De daarop volgende rapportages kunnen dan stapsgewijs verbeterd worden. In de vorige paragrafen hebben we enkele aangrijpingspunten ter verbetering van de informatievoorziening en organisatie rond een volksgezondheidsrapportage voor de langere termijn beschreven. Met het oog op 2017 is het van belang om de aanwezige gegevens optimaal te benutten en af te stemmen met de informatiebehoefte van de lokale

stakeholders. Er kunnen kwalitatieve methoden worden ingezet om met

beeld te krijgen en prioriteiten te stellen. Naast inhoudelijke prioriteiten mag een visie op de toekomst van de informatievoorziening niet ontbreken.

Beschouwing

De BES-eilanden zijn sinds de transitie in 2010 vrijwel continu in ontwikkeling. Deze veranderingen vergen veel van het beleid, de professionals en de rest van de bevolking. De lokale overheid dient keuzes te maken: bijvoorbeeld waar het geld wel of niet aan wordt besteed. Een brede volksgezondheidsrapportage kan daarbij behulpzaam zijn. Dit type informatie helpt beleidsmakers bij het stellen van prioriteiten en het maken van keuzes in het volksgezondheidsbeleid. Het verbeteren van de gegevensvoorziening en het verbeteren van de organisatorische mogelijkheden voor het maken van een brede

volksgezondheidsrapportage zijn belangrijk, maar de volgende punten moeten daarbij niet uit het oog verloren worden:

 Zorg voor een goede aansluiting bij de informatiebehoefte op de eilanden.

 Zorg voor aansluiting bij lopende ontwikkelingen.

 Zadel mensen niet met veel extra werk op en zorg dat de administratieve druk zo laag mogelijk blijft.

 Zie het hele proces als een groeimodel. Koester lopende ontwikkelingen (verbeter eventueel de kwaliteit) en onderneem initiatieven om lacunes in de gegevensvoorziening op te vullen.

 Iets wat goed werkt in Europees Nederland, hoeft niet goed te werken op de BES-eilanden (voorkom blauwdruk denken).

Literatuur

AIDS Support Group Saba (2012). ASGS Foundation Annual report. Creating an Epidemic of Health. Saba, Aids SupportGroup Saba.

Centraal Bureau voor de Statistiek (2014). "Bevolkingstrends

2014.Levensverwachting in Caribisch Nederland verschilt weinig met Nederland." from http://www.cbs.nl/nl-

NL/menu/themas/bevolking/publicaties/bevolkingstrends/archief/2014/2 014-bevolkingstrends-levensverwachting-caribisch-nederland-art.htm. Curconsult (2013). ''Samen verder bouwen''.Tweemeting Belevingsonderzoek

Caribisch Nederland.Het tweede vervolgonderzoek naar de beleving van de veranderingen door de burgers van Caribisch Nederland als gevolg van de gewijzigde staatkundige verhoudingen binnen het Koninkrijk. Curconsult.

Dekkers EHBM & Abbink F (2013). Uitvoeringstoets Neonatale Hielprikscreening in Caribisch Nederland 2013. Bilthoven, RIVM.

Gezondheidsraad (2012). Het Rijksvaccinatieprogramma in Caribisch Nederland. Den Haag, Gezondheidsraad.

Grievink L, Fuchs G, O'Niel J ,Van Sonderen E, Gerstenbluth I, Alberts JF. (2002a). The Bonaire Health Study. Methodology and main results. Curaçao, ISOG.

Grievink L, Fuchs G, O'Niel J, Van Sonderen E, Gerstenbluth I, Alberts JF. (2002b). The Sint Eustatius Health Study. Methodology and main results. Curaçao, ISOG.

Grievink L, Fuchs G, O'Niel J, Van Sonderen E, Gerstenbluth I, Alberts JF. (2002c). The Saba Health Study. Methodology and main results. Curaçao, ISOG.

Kloosterboer K (2013a). Kind op Bonaire. Kinderrechten in Caribisch Nederland, UNICEF Nederland.

Kloosterboer K (2013b). Kind op Sint Eustatius. Kinderrechten in Caribisch Nederland, UNICEF Nederland.

Kloosterboer K (2013c). Kind op Saba. Kinderrechten in Caribisch Nederland, UNICEF Nederland.

Meegdes J (2014). Advies: functie- en capaciteitsprofiel ziekenhuis Bonaire. Nu en in de toekomst [in press]. Utrecht, Capaciteitsorgaan.

Nibud (2014). Minimumvoorbeeldbegrotingen voor Bonaire.

PAHO (2012). The Netherlands Antilles. Health in the Americas, 2012 Edition: Country Volume. Pan American Health Organization, 2012.

Public Health Service Curaçao (2013a). Update Dengue Fever 2013, St. Maarten, St. Eustatius en Saba. Curaçao , Public Health Service Curaçao.

Public Health Service Curaçao (2013b). Update Dengue Fever 2013, Bonaire. Curaçao, Public Health Service Curaçao.

Schippers EI (2013). Standpunt op advies Gezondheidsraad

Rijksvaccinatieprogramma Caribisch Nederland. Brief aan de Tweede Kamer van de minsiter van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Den Haag, VWS.

Schwiebbe L, van Rest J, Verhagen E, Visser RWM, Kist-van Holthe J, Hirasing RA. (2011). "Childhood Obesity in the Caribbean" West Indian Med J 60(4): 442.

Swaan C.N., Gerstenbluth I, Halabi Y, Van den Kerkhof J.H.T.C. (2010). Infectieziekten in Caribisch Nederland. In: Staat van Infectieziekten in Nederland 2010. Bijkerk P, Van Lier EA, Swaan C.M., Kretzschmar M.E.E. Bilthoven, RIVM.

Van Lier EA, Oomen PJ, Giesbers H, Conyn-van Spaendonck MAE, Drijfhout IH, Zonnenberg-Hoff IF, de Melker HE (2014). Vaccinatiegraad

Rijksvaccinatieprogramma Nederland; verslagjaar 2014. Bilthoven, RIVM.

Werkgroep Zorg Caribisch Nederland (2014). Advies van de Werkgroep Zorg Caribisch Nederland aan de Minister van VWS. Saba, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Westerbeek A & Andriessen P (2013). Monitor op ontwikkelingen in de zorg. Trendrapport Caribisch gebied 2013. Utrecht, FWG.

Bronnen CBS Omnibus  Gezondheid en aandoeningen http://statline.cbs.nl/StatWeb/selection/?DM=SLNL&PA=82291NED&VW =T  Leefstijl http://statline.cbs.nl/StatWeb/selection/?DM=SLNL&PA=82292NED&VW =T  Medische contacten http://statline.cbs.nl/StatWeb/selection/?DM=SLNL&PA=82293NED&VW =T

CBS Bevolkingsstatistiek Caribisch Nederland

 Caribisch Nederland; bevolking (1 januari); geslacht, leeftijd

http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=80534ned&D 1=0&D2=0&D3=0&D4=a&D5=l&HD=111214-

1546&HDR=T&STB=G1,G2,G3,G4

 Caribisch Nederland; bevolking (1 januari); geslacht, leeftijd

http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=80534ned&D 1=0&D2=0&D3=1-18&D4=1-3&D5=l&HD=111214-

1549&HDR=T&STB=G1,G2,G3,G4&CHARTTYPE=3

 Caribisch Nederland; bevolkingsontwikkeling, geboorte, sterfte, migratie http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=80539ned&D 1=1,3&D2=0&D3=a&HDR=T&STB=G1,G2&VW=T

CBS Gezondheidsenquête

a) Gezondheid aandoeningen beperkingen; persoonskenmerken

http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=81173 NED&D1=0-1&D2=a&D3=0&D4=l&HD=110829-

0959&HDR=G3,G2,T&STB=G1

b) Leefstijl, preventief onderzoek; persoonskenmerken

http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=81177ned&D 1=0,62&D2=0-2,4-12,26-

38&D3=0&D4=l&HDR=T&STB=G1,G2,G3&VW=T ZVK Caribisch Nederland

Gegevens uit registratiesysteem Zorgverzekeringskantoor Caribisch Nederland verkregen op schriftelijk verzoek.

Bijlage 1

Afkortingen

aids acquired immune deficiency syndrome / acquired

immunodeficiency syndrome

AMC Academisch Medisch Centrum

BES Bonaire, Sint Eustatius en Saba

BMR bof, mazelen en rubella (rodehond)

CBS Centraal Bureau voor de Statistiek

CIb Centrum Infectieziektebestrijding

CN Caribisch Nederland

DKT-Hib difterie kinkhoest, tetanus en Haemophilus influenzae type B DKTP difterie kinkhoest, tetanus en polio

DSM Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders ECDC European Centre for Disease Prevention and Control

GGD Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst

HIS huisartsinformatiesysteem

hiv human immunodeficiency virus

IGZ Inspectie voor de Gezondheidszorg

IQ intelligentiequotiënt

JGCN Jeugdzorg en Gezinsvoogdij Caribisch Nederland

PAHO Pan American Health Organization

PIENTER Peiling Immunisatie Effect Nederland Ter Evaluatie van het Rijksvaccinatieprogramma

PIVA Persoonsinformatievoorziening Nederlandse Antillen en Aruba RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

RVP Rijksvaccinatieprogramma

SMR Standardised Mortality Ratio

soa seksueel overdraagbare aandoening(en)

SVP-CN Stichting Verslavingszorg en Psychiatrie Caribisch Nederland TNO Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk

onderzoek

TOPV Trivalent oral polio vaccine

VTV Volksgezondheid Toekomst Verkenning(en)

Vumc VU medisch centrum

VWS Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Wpg Wet publieke gezondheid