• No results found

Bij dit thema zijn alle partijen uit de netwerksamenwerking in meer of mindere mate betrokken. Binnen de netwerk-samenwerking kunnen kleinere netwerk-samenwerkingsverbanden en coalities ontstaan die met dit thema aan de slag gaan.

10.4 Bezoekersmanagement

Om de doelstellingen binnen het thema

bezoekersmanagement te bereiken, moeten ook voor dit thema de handen ineen geslagen worden. Alle partners in de netwerksamenwerking kunnen immers bijdragen aan het sturen van de bezoekers in plaats en tijd, bijvoorbeeld door gasten te verwijzen naar de juiste locaties in het gebied en door evenementen of activiteiten te organiseren op rustige momenten.

Hiervoor wordt:

• in het recreatieplan (zie onder het thema recreatie en toerisme) ingezet op de juiste voorzieningen op de juiste plekken (op basis van de recreatieve zonering);

• een verkenning uitgevoerd naar de bestaande gebieden buiten het Natura 2000-gebied waar de recreatieve voorzieningen versterkt kunnen worden en naar eventuele

nieuwe gebieden die aangewezen kunnen worden voor intensieve recreatie (al dan niet in combinatie met de ontwikkeling van nieuwe natuur);

• verkend of de druktemeter van Visit Brabant ingezet kan worden als communicatiemiddel (zie het thema communicatie en marketing) om bezoekers te spreiden in de tijd;

• ingezet op communicatie om de bewustwording van bezoekers te verbeteren en (gedrags)regels over te brengen (zie ook het thema communicatie en marketing);

• de samenwerking met en tussen ondernemers en vrijwilligers die in het gebied werkzaam zijn versterkt;

Voor het versterken van de samenwerking met en tussen ondernemers en vrijwilligers die in het gebied werkzaam zijn, wordt het bestaande gastherennetwerk benut en verder uitgebouwd. Deze activiteit is verder uitgewerkt binnen het thema educatie.

Betrokken partijen en samenwerkingspartners

Ook bij dit thema zijn alle partijen uit de

netwerksamenwerking in meer of mindere mate betrokken.

Binnen de netwerksamenwerking kunnen kleinere samenwerkingsverbanden en coalities ontstaan die met dit thema aan de slag gaan.

10.5 Communicatie en marketing

Gericht op de interne communicatie wordt een beknopt communicatieplan opgesteld waarin beschreven wordt op welke wijze de betrokkenheid van de partners in de netwerksamenwerking wordt behouden en versterkt.

Daarnaast wordt ingegaan op de wijze waarop de partijen, zowel binnen als buiten de netwerksamenwerking, worden geïnformeerd over de stand van zaken van het

Jongeneele Ruigt

uitvoeringsprogramma en de actualiteiten en ontwikkelingen in het gebied. Het uitvoeringsprogramma vormt de leidraad voor de interne communicatie. De netwerkpartners zijn hiervoor gezamenlijk verantwoordelijk.

Voor de externe communicatie en marketing is het belangrijk dat alle partners in het netwerk hetzelfde verhaal vertellen aan de bezoekers, zodat de identiteit en boodschap van het gebied duidelijk is en behouden blijft. Een periodiek overleg wordt opgezet met alle partners die zich bezig houden met communicatie en marketing in en rond het gebied. Hierbij worden ook de toeristische beleidsambtenaren van de gemeenten betrokken.

Gezamenlijk wordt een marketingplan opgesteld. Dit plan borduurt voort op wat er in de afgelopen jaren in gang is gezet vanuit een breed marketing- en communicatieteam en strategisch kernteam onder aanvoering van het Parkschap.

Het plan richt zich hoofdzakelijk op het doorontwikkelen van het merk Biesbosch (mede in relatie tot NLDelta). Daarbij wordt ingezet op het informeren en voorlichten van bezoekers en het uitdragen van de identiteit en hierbij behorende boodschap van het gebied.

Hierbij komen de volgende thema’s aan bod:

• natuurwaarden en cultuurhistorische waarden

• recreatieve voorzieningen

• toegankelijkheid/bereikbaarheid

• gedragsregels en bewustwording

• duurzaamheid en klimaatadaptatie

Daarnaast worden in het communicatieplan afspraken gemaakt over de communicatie uitingen (bijvoorbeeld een huisstijl, website, nieuwsbrieven, info-mailadres, publicaties, informatieborden).

Het themajaar rondom 600 jaar Sint Elisabethvloed in 2021 wordt benut om extra aandacht te genereren voor (het verhaal van) de Biesbosch. Gezamenlijk wordt ingezet op een interessant programma van activiteiten.

Betrokken partijen en samenwerkingspartners

Binnen het thema communicatie en marketing wordt samengewerkt tussen en met veel verschillende partijen uit de netwerksamenwerking: Staatsbosbeheer, gemeenten, provincies, de bezoekerscentra, het gastherennetwerk, ondernemers, marketingorganisaties, vrijwilligers, enzovoorts.

Belangrijk is dat alle partijen hetzelfde verhaal vertellen aan de bezoekers, zodat de identiteit en boodschap van het gebied duidelijk is en behouden blijft.

10.6 Educatie

De projecten en activiteiten voor het thema educatie betreffen de drie onderdelen:

• een programma voor scholen

• de opleiding en coördinatie van de vrijwillige gidsen in het gebied

• behoud en ontwikkeling van het gastherennetwerk.

Scholenprogramma

De activiteiten ten behoeve van het scholenprogramma zijn gericht op:

• het opzetten van een gezamenlijk scholenprogramma met het Biesboschcentrum Dordrecht, het Biesbosch MuseumEiland en het Biesboschcentrum Drimmelen;

• afstemmen van het scholenprogramma met het programma vanuit de Nederlandse delta;

• de thema’s klimaatadaptatie en duurzaamheid een plek geven binnen het scholenprogramma;

• het zoeken naar financiering voor het verder uitbouwen van het scholenprogramma;

• het werven van nieuwe scholen die mee gaan doen;

• het voortzetten van het project ‘Groen doet Goed’ gericht op scholieren binnen de provincie Zuid-Holland.

Gidsennetwerk

Gericht op de vrijwillige school- en publieksgidsen wordt ingezet op:

• coördinatie van het vrijwilligersnetwerk door IVN in samenwerking met de bezoekerscentra (uniformiteit in de vergoedingen, uitstraling en boodschap);

• het verzorgen van een opleiding voor de gidsen in de Biesbosch door IVN;

• het werven van nieuwe vrijwilligers en het vormen van één gidsennetwerk voor de Biesbosch;

• het organiseren van activiteiten in het gebied vanuit het vrijwilligersnetwerk in samenwerking met onder andere bezoekerscentra en ondernemers (bijvoorbeeld lezingen, wandeltochten, kanotochten en excursies).

Gastherennetwerk

Activiteiten gericht op het versterken van het gastherennetwerk zijn:

• het gastherennetwerk voortzetten en uitbouwen samen met de gastheren;

• samen met de gastheren een financieringsmodel voor het gastherennetwerk uitwerken;

• organiseren van activiteiten voor en door het gastherennetwerk;

• het gastherennetwerk benutten om bewustwording voor natuurwaarden bij bezoekers te vergroten;

• het gastherennetwerk betrekken bij het opstellen en uitvoeren van het communicatieplan (zie hoofdstuk communicatie en marketing).

Overige

Daarnaast zouden de volgende projecten en activiteiten (die soms in het verleden al in gang gezet zijn) opgepakt kunnen worden:

• Beleefweek: gedurende één week van het jaar worden verschillende activiteiten georganiseerd in de Biesbosch.

Doel is het beleven van het gebied, maar gelijktijdig het uitdragen van de boodschap en het vergroten van het bewustzijn van de bezoekers.

• Natuur en theater: het organiseren van

theatervoorstellingen in het natuurgebied met respect voor de natuurwaarden.

• Biesbosch, bron van gezond leven: dit project is gericht op de natuur als belangrijke basis voor de gezondheid van mensen.

• Schone Rivieren acties: minimaal één keer per jaar wordt een opschoonactie georganiseerd in het gebied, waarbij alle gebruikers worden betrokken om samen het gebied schoner te maken. Het netwerk van rivierafvalonderzoekers in de Biesbosch wordt uitgebreid.

Betrokken partijen en samenwerkingspartners

Om de activiteiten rond het thema educatie te coördineren wordt de werkgroep educatie die voorheen actief was binnen het Parkschap nieuw leven ingeblazen. In deze werkgroep zullen in elk geval IVN, Staatsbosbeheer, het Biesboschcentrum Dordrecht, het Biesbosch MuseumEiland en het Biesboschcentrum Drimmelen participeren. Ook andere partijen uit het netwerk kunnen hierbij aanhaken. Belangrijk is bovendien om ook partners vanuit de delta gelegenheid te geven hierbij aan te sluiten en vice versa.

Schotse Hooglanders

Bijlagen