• No results found

Bestuursverklaring bij het bestand persoonskenmerken

De bestuursverklaring stuurt u, inclusief het gedeelte met aanvullende gegevens, vergezeld van een assurance-rapport, volledig ingevuld en ondertekend aan de NZa.

Het bestuur van

... (statutaire naam zorgverzekeraar) verklaart dat het

op ...(datum) het bestand ‘persoonskenmerken 2014’ met bestandsnaam ...(conform specificatie Zorginstituut Nederland) heeft toegestuurd aan Zorg TTP conform de gevraagde recordspecificatie.

In het bestand zijn alle Zorgverzekeringswetplichtige verzekerden opgenomen die op 1 mei 2014 verzekerd zijn bij ………. (verkorte naam zorgverzekeraar in 2014) met UZOVI-nummer ………..(in 2014) en van wie het BSN is geverifieerd.

In het bestand zijn, conform het sluitrecord, opgenomen: ………. (aantal) detailrecords;

………. (aantal) unieke BSN’s;

………. (som) geboortejaren en –maanden.

Het bestuur heeft er zorg voor gedragen dat op dezelfde datum dat het bestand

‘persoonskenmerken 2014’ aan het Zorginstituut/ZorgTTP is aangeleverd, ook de volledige bestuursverklaring en het assurance-rapport bij deze bestuursverklaring op papier aan de NZa zijn gestuurd.

Toelichting onjuistheden en onzekerheden

(Hieronder licht u de onjuistheden en onzekerheden toe, zie verder instructies in het Protocol NZa, paragraaf 1.6.2)

De aangeleverde gegevens in het bestand ‘persoonskenmerken 2014’ zijn naar het oordeel van het bestuur juist en voldoen aan de door het Zorginstituut gevraagde specificaties. Het bestuur heeft zich er van vergewist dat de gegevens in deze bestuursverklaring, inclusief de aanvullende informatie bij deze bestuursverklaring, juist zijn, in overeenstemming zijn met het aangeleverde bestand en voldoen aan de door het Zorginstituut gevraagde specificaties. De zorgverzekeraar heeft een dossier opgebouwd waarin is aangegeven:

• hoe het bestand ‘persoonskenmerken 2014’ tot stand gekomen is;

• welke maatregelen zijn getroffen om te waarborgen dat de Zorginstituut instructies en het Protocol Onderzoek Zvw met oplevering in 2014 van de NZa zijn nageleefd. Dit dossier is beschikbaar voor review door de Nederlandse Zorgautoriteit.

2014, versie 3 197

Naam: ...

Datum: ... Plaats:...

Handtekening: ...

Bijlage bestuursverklaring: foutentabel met onjuistheden en onzekerheden

Aanvullende informatie persoonskenmerken 2014:

Naam contactpersoon: ……….

Telefoon contactpersoon: ………..

5.4 Gegevensvraag farmacie kostengroepen (FKG’s)

In paragraaf 5.4. is een toelichting opgenomen op de gegevensvraag farmacie kostengroepen 2013. De toelichting is afkomstig uit de brief van Zorginstituut Nederland over de aanlevering gegevens Zvw mét accountantsproduct in 2014 van 25 november 2013 (kenmerk

2013123286).

Bij de aan te leveren gegevens moet de zorgverzekeraar borgen dat de controle-instructies in het protocol van de NZa (waaronder de uitvoering van formele en materiële controles) zijn nageleefd. In paragraaf 4.2 en 5.2.1. van het protocol wordt gesproken over ‘geschoonde opgaven’. Dit betekent dat onjuiste regels uit het bestand moeten worden verwijderd. In lijn met het protocol is er in de bestuursverklaring ruimte opgenomen om onjuistheden en onzekerheden toe te lichten en als bijlage bij de bestuursverklaring moet de foutentabel met onjuistheden en onzekerheden worden meegestuurd.

Gebruik van de gegevens

Binnen het risicovereveningsmodel zijn de FKG’s één van de verdeelcriteria. Om de normatieve bijdrage van een zorgverzekeraar te kunnen vaststellen, bepaalt Zorginstituut Nederland voor elke zorgverzekeraar per FKG de verzekerdenjaren.

Om te bepalen of een verzekerde tot een FKG wordt gerekend, worden de aangeleverde farmaciedeclaraties gekoppeld aan zogenoemde FKG DDD-referentiebestanden. Op basis van deze DDD-referentiebestanden kan een verzekeraar, voor eigen gebruik, een selectie maken van de farmaciedeclaraties en het aantal verzekerden per FKG bij benadering berekenen. De FKG DDD-referentiebestanden worden per vereveningsjaar aangemaakt op basis van het ATC- referentiebestand. Eind september 2014 stelt het Zorginstituut de volgende

referentiebestanden aan de zorgverzekeraars beschikbaar: (1) het ATC-referentiebestand vereveningsjaar 2015 en het bijbehorende ex ante DDD-referentiebestand en (2) het ex post DDD-referentiebestand vereveningsjaar 2013. Voor elk vereveningsjaar worden voor het FKG- model 'somatische zorg' en 'geneeskundige GGZ' aparte ATC- en DDD-referentiebestanden beschikbaar gesteld.

De FKG-DDD-referentiebestanden komen tot stand met behulp van de door Z-Index

maandelijks uitgebrachte G-Standaard. Het auteursrecht voor het gebruik van de G-Standaard berust bij Z-Index. De referentiebestanden mogen daarom alleen worden gebruikt als de zorgverzekeraar beschikt over een licentieovereenkomst met Z-Index voor het gebruik van de G-Standaard. In het algemeen zal dat het geval zijn in verband met de geautomatiseerde afhandeling van declaraties van apotheken. Het is verboden de FKG-DDD-referentiebestanden door te leveren aan derden.

Op te leveren gegevens

Voor de bepaling van de FKG's zijn farmaciegegevens nodig. In het bestand betrekt u alle ontvangen en gecontroleerde declaraties op verzekerdeniveau van geneesmiddelen, die zijn afgeleverd in 2013 in het kader van de Zvw, voor zover u die gegeven de uiterste

aanleverdatum van het bestand kunt meenemen. Het is niet toegestaan dat u een raming opneemt voor de nog te ontvangen declaraties.

Voor alle verzekerden Zvw (aan wie in 2013 geneesmiddelen zijn afgeleverd en voor wie een declaratie is ontvangen) geeft u, per receptregel, de volgende gegevens op:

1 Geverifieerd BSN/sofinummer; 2 Geboortejaar en -maand; 3 Geslacht;

4 Datum van aflevering;

5 Prestatiecode (ZI-artikelcode); 6 Voorgeschreven dosering; 7 Afleveringseenheid;

8 Gemiddelde (voorgeschreven) dagdosering; 9 Hoeveelheid afgeleverd middel;

10 Indicatie debet/credit; 11 Schadebedrag in centen.

In het sluitrecord moet een som worden opgenomen die bestaat uit de optelling van de absolute schadebedragen in het bestand (dus zonder debet/credit denominatie). Dit getal dient ter identificatie van het bestand en staat ook in de bestuursverklaring. In de

bestuursverklaring wordt tevens het saldo van alle schadebedragen in het bestand gevraagd (dus de creditbedragen worden afgetrokken).

In hoofdstuk 7 van dit handboek is een bestandsspecificatie opgenomen.

Een model van de bestuursverklaring is opgenomen aan het einde van deze paragraaf.

Ontbrekend BSN

Er kunnen uitsluitend farmaciegegevens van verzekerden mét een geverifieerd BSN in het bestand worden opgenomen. Het BSN mag immers uitsluitend worden gebruikt als de

gebruiker (in dit geval de zorgverzekeraar) zich ervan heeft vergewist dat het BSN betrekking heeft op de persoon wiens persoonsgegevens hij verwerkt.

Wijzigingen ten opzichte van vorig jaar

• Er zijn enkele tekstuele aanpassingen in de omschrijving van de rubrieken in de bestandsspecificatie.

• De tekst van de bestuursverklaring is gewijzigd, zie ook het begin van deze paragraaf.