• No results found

5.1. De aanbieder voert systematisch kwaliteitsmanagement uit

Verwachting Oordeel

5.1.1 De aanbieder registreert en analyseert incidenten en voert naar aanleiding van de analyse

verbeteringen door. V

Aandachtspunt:

Uit de gesprekken met de professionals en de geraadpleegde documentatie bleek dat HK Zorg een meldformulier gebruikt bij de registratie van incidenten (VIM) en dat HK Zorg incidenten structureel agendeert voor de teamoverleggen. Op het moment van het toezicht hadden zich bij HK Zorg nog geen incidenten voorgedaan. In de gesprekken met de professionals hoorde de inspectie dat HK Zorg niet heeft vastgelegd wat een incident is en wanneer een VIM-melding moet worden gedaan. Het is een aandachtspunt voor HK Zorg om dit vast te leggen, zodat voor alle professionals helder is wanneer een gebeurtenis dient te worden aangemerkt als een incident.

14 | Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd

5.2. De aanbieder zet gekwalificeerde professionals in

Verwachting Oordeel

5.2.1 De aanbieder werkt met geregistreerde professionals, tenzij de inzet van een niet

geregistreerde professional niet afdoet aan de kwaliteit van hulp of noodzakelijk is voor de kwaliteit.

V

5.2.2 De aanbieder zet professionals in die aantoonbaar zijn geschoold voor de functie die zij

uitoefenen. V

5.2.3 De aanbieder biedt professionals de mogelijkheid kennis en vaardigheden actueel te

houden. V

5.3. De aanbieder voldoet aan de geselecteerde nalevingsnormen

Verwachting Oordeel

5.3.1 De aanbieder beschikt over een actuele Verklaring Omtrent Gedrag van personen die

structureel contact hebben met jeugdigen of hun ouders. V

5.3.2 De aanbieder heeft een meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling.

V

15 | Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd

3 Vervolg

HK Zorg voldeed op het moment van het onderzoek aan 16 van de 22 onderzochte verwachtingen uit het toetsingskader Verantwoorde Hulp voor Jeugd. Aan zes verwachtingen voldeed HK Zorg niet. Bij drie verwachtingen formuleert de inspectie een aandachtspunt. Verbetering is nodig op de volgende verwachtingen:

 Professionals werken volgens de richtlijnen van de beroepsgroep.

 Professionals werken doelgericht en planmatig.

 Professionals schatten de veiligheidsrisico’s van de jeugdigen systematisch in.

 De aanbieder organiseert het omgaan met medicatie zorgvuldig.

 Jeugdigen en hun ouders kunnen gebruikmaken van een onafhankelijke vertrouwenspersoon.

 Jeugdigen en hun ouders kunnen een klacht indienen bij een onafhankelijke klachtencommissie.

Bij een aantal verwachtingen heeft HK Zorg inmiddels maatregelen getroffen.

Het aantal cliënten waaraan HK Zorg hulp biedt, is het afgelopen jaar sterk gegroeid. Ten tijde van het toezichtbezoek van de inspectie biedt HK Zorg hulp aan 167 cliënten. Hierbij valt het de inspectie op dat HK Zorg op het moment van het toezicht voor 92 cliënten geen financiering ontvangt. De inspectie ziet hierin een groot risico, hetgeen zeker op de langere termijn door kan werken in de continuïteit van de zorg aan de cliënten van HK Zorg. De eerder genoemde 92 cliënten zijn grotendeels afkomstig uit de gemeenten in jeugdregio IJsselland waarmee HK Zorg geen contract heeft. De bestuurder van HK Zorg is zorgovereenkomsten aangegaan met deze cliënten, in de wetenschap dat er geen financiering voor geregeld is. De inspectie wijst er nadrukkelijk op dat, los van de vraag of de zorg wel of niet gefinancierd is, op de bestuurder de verplichting rust om zorg te dragen voor zowel kwaliteit als continuïteit van zorg. HK Zorg wil in de toekomst als onderaannemer in jeugdregio IJsselland zorg en hulp bieden aan jeugdigen.

Na het onderzoek heeft HK Zorg de inspectie geïnformeerd over een ‘raamovereenkomst uitvoering jeugdhulp’ die zij is aangegaan met een hoofdaannemer. Deze overeenkomst geldt tot het einde van dit kalenderjaar en is erop gericht dat de hoofdaannemer op bepaalde deeltrajecten HK Zorg inschakelt als onderaannemer. Voornoemde raamovereenkomst geeft de inspectie, voor dit moment, voldoende vertrouwen dat HK Zorg voor haar cliënten continuïteit van jeugdhulp kan bieden. Wel verwacht de inspectie door HK Zorg periodiek te worden geïnformeerd hoe deze constructie voor de cliënten zonder financiering in de praktijk uitpakt. Dit betekent dat HK Zorg over de resterende drie kwartalen van 2021 aan de inspectie rapporteert hoe de continuïteit van zorg en jeugdhulp aan haar cliënten over respectievelijk het tweede, derde en vierde kwartaal van 2021 gegarandeerd is.

16 | Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd

Bij deze rapportages dient ook de inbreng van de hoofdaannemer betrokken te worden en in de rapportages zichtbaar te zijn. Deze rapportages moeten binnen 14 dagen na afloop van ieder kwartaal, dus uiterlijk op 14 juli en 14 oktober 2021 en 14 januari 2022, door de inspectie te zijn ontvangen. Ook de voortgang met betrekking tot de benodigde verbeteringen, als opgenomen in dit rapport, dienen in de rapportages te worden opgenomen. Na ontvangst van deze rapportages zal de inspectie beslissen over het vervolgtraject met HK Zorg. Indien bovenstaande rapportages onvoldoende zicht of resultaten bieden, kan de inspectie besluiten tussentijds actie richting HK Zorg te ondernemen.

17 | Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd

Bijlage - Verantwoording

De inspectie voerde het toezicht bij HK Zorg uit op 13 en 14 januari 2021. Om tot een gefundeerd oordeel te komen, gebruikte de inspectie voor het toezicht verschillende informatiebronnen. De informatie uit deze bronnen is met elkaar vergeleken en gewogen. Voor het toezicht zijn de volgende bronnen gebruikt:

 Een gesprek met de bestuurder van HK Zorg.

 Interviews met drie behandelaars.

 Interviews met vijf cliënten, zowel jeugdigen en/of hun ouders als volwassen cliënten.

 Documentenonderzoek.

 Een check van zeven personeelsdossiers op de aanwezigheid van de Verklaring Omtrent het Gedrag van medewerkers, waarbij de inspectie op basis van een aantal criteria zelf de dossiers heeft geselecteerd.

 Een check van vier dossiers van jeugdigen en zeven dossiers van volwassenen, onder andere op de aanwezigheid van een behandelplan en risico-inschattingen en –beoordelingen. De inspectie heeft zelf de dossiers geselecteerd.

Voorafgaand aan het toezicht heeft de inspectie de website van HK Zorg geraadpleegd en de aanwezige documenten van de zorgaanbieder geanalyseerd, waaronder het Jaardocument Maatschappelijke Verantwoording 2015.

De

18 | Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd

Duidelijk. Onafhankelijk. Eerlijk.

www.igj.nl

GERELATEERDE DOCUMENTEN