• No results found

Aan de Gewone Algemene Vergadering van Sofina NV wordt de volgende bestemming van de winst van het boekjaar van 1.379.769 duizend EUR voorgesteld:

in duizend EUR

Nettodividend van 2,11 EUR 72.268

Roerende voorheffing op het dividend 30.972

Bestuurders 2.168

Beschikbare reserves 112.130

Overgedragen winst 1.162.247

1.379.769

De bestemming van het resultaat omvat de uitkering aan 34.250.000 aandelen van een nettodividend van 2,11 EUR per aandeel, ofwel een stijging met 0,08 EUR tegen-over het voorgaande boekjaar.

Het totale brutodividend bedraagt 103.240 duizend EUR, met inbegrip van 30.972 duizend EUR aan roerende voorheffing.

Als dit voorstel wordt goedgekeurd, zal met ingang van 18 mei 2021 aan elk aandeel, tegen detachering van cou-pon nr. 23, een dividend van 2,11 EUR netto na aftrek van de roerende voorheffing worden uitbetaald (1).

De betalingen worden in België door Euroclear Belgium uitgevoerd.

(1) De begunstigden bedoeld in art. 264 alinea 1, 1° en 264/1 van het WIB 92 en de buitenlandse pensioenfondsen en erkende pensioenspaarfondsen en de houders van een in aanmerking komende individuele spaarrekening zoals bedoeld in artikelen 106 § 2, 115 § 1 en § 2, 117 § 2 van het KB/WIB 92 en in artikel 266, aliena 4 van het WIB 92 kunnen het brutobedrag van coupon nr. 23 (zijnde 3,014286 EUR) uitbetaald krijgen op voorwaarde dat ze de vereiste attesten ten laatste op 27 mei 2021 voorleggen. Begunstigden van overeenkomsten tot het vermijden van dubbele belasting kunnen een vermindering verkrijgen van de roerende voorheffing volgens de voorwaarden in de overeenkomst.

1 4 0 SOFINA JAARVERSLAG 2020 1 41 gen: Som van de “Uitgestelde belastingvorderingen”,

“Andere financiële vlottende activa”, “Vorderingen op dochterondernemingen”, “Overige vlottende vor-deringen” en “Belastingen” (op activa), verminderd met “Langlopende voorzieningen”, “Langlopende financiële verplichtingen” en “Uitgestelde belasting-verplichtingen”, “Schulden aan dochterondernemin-gen”, “Kortlopende handels- en overige schulden”, en “Belastingen” (op verplichtingen). Deze maken niet het voorwerp uit van aparte regels in de interne informatie voor het groepsbeheer en werden dus gegroepeerd teneinde deze informatie voor beheer te weerspiegelen (zie punt 2.1 van de Toelichtingen bij de geconsolideerde financiële staten).

• Portefeuille in transparantie: Sofina NV beheert haar portefeuille op basis van het totaal aan inves-teringen die zij rechtstreeks dan wel onrechtstreeks via beleggingsdochterondernemingen, aanhoudt.

Tijdens de voorbereiding van de financiële staten als Beleggingsentiteit wordt de reële waarde van de rechtstreekse participaties (rechtstreeks of in beleg-gingsdochter-ondernemingen) overgedragen naar de activa van de balans. Daarentegen wordt de sectorin-formatie (op basis van interne financiële rapporterin-gen) opgesteld op basis van de volledige portefeuille in transparantie (dit wil zeggen op het geheel van de participaties van de portefeuille die rechtstreeks dan wel onrechtstreeks door Sofina NV wordt aangehou-den via de dochterondernemingen), en derhalve op basis van de totale reële waarde van elke investering die uiteindelijk (rechtstreeks dan wel onrechtstreeks via deze dochterondernemingen) wordt aangehou-den. De voorstelling van dividenden of van de kasstro-men volgt dezelfde logica.

• PSU: Perfomance Share Units aangeboden aan de begunstigden in het kader van het LTIP.

• Total Shareholder Return (“TSR”): Gemiddelde jaar-lijkse rentabiliteit (zoals hierboven gedefinieerd).

• UNPRI: Principles for Responsible Investment zoals ontwikkeld door de Verenigde Naties (www.unpri.org).

• Vennootschap: Sofina NV.

van een Beleggingsentiteit zoals gedefinieerd door IFRS 10:

- zij heeft meer dan één investering;

- zij heeft meer dan één investeerder;

- zij heeft investeerders die geen verbonden partijen zijn;

- zij houdt eigendomsrechten aan onder de vorm van aandelen of gelijkaardige belangen.

Zoals hierboven vermeld consolideert Sofina NV geen dochterondernemingen (IFRS 10, §27). Voor die behandeling bestaat een uitzondering voor elke dochteronderneming die diensten levert verbonden met de investeringsactiviteiten van Sofina (te weten Sofina Asia Private Ltd). Deze dochteronderneming wordt integraal geconsolideerd.

• Eigen vermogen: Net Asset Value (zoals hieronder gedefinieerd).

• Euro Stoxx 50 Net Return Index EUR (“EUR Stoxx 50”):

Ticker gebruikt Bloomberg (SX5 T Index). Deze index wordt ook voorgesteld gezien zijn veelvuldig gebruik op de financiële markten.

• Gemiddelde jaarlijkse rentabiliteit: gemiddeld jaar-lijks groeipercentage berekend op basis van de vari-atie van het eigen vermogen per aandeel (NAVPS) over de relevante periode die eindigt op 31 december 2020 door rekening te houden met het (de) brutodi-vidend(en) per aandeel van Sofina. Dit wordt op jaar-basis omgerekend. Bij wijze van voorbeeld: de gemid-delde jaarlijkse rentabiliteit (of TSR) wordt op één jaar berekend op de volgende manier en op basis van de formule “XIRR” in Excel:

Jaar NAVPS

(t‑1) Bruto‑

dividend voor het boekjaar (in EUR)

NAVPS

(t) Prestatie (in %)

2020 226,92 2,90 264,59 18,00%

Er wordt opgemerkt dat de vergelijking van de TSR van Sofina tegenover een referte-index gebeurt op basis van identieke periodes.

Sinds 2016 meet de Vennootschap haar prestatie op de lange termijn door de evolutie van haar eigen ver-mogen per aandeel te vergelijken met een referte-in-dex, de MSCI ACWI Net Total Return EUR Index (“MSCI ACWI”). De NAVPS wordt verkozen boven de beurs-koers van Sofina teneinde beter de prestatie van het

zijn met de begrippen van het LTIP.

• General Partners: Gespecialiteerde teams die inves-teringsfondsen beheren in niet-beursgenoteerde ondernemingen door zich te concentreren op durf- en groeikapitaalfondsen (ook fondsen voor venture capital en growth equity genoemd).

• LTIP: Winstdelingsregeling op de lange termijn inge-voerd door Sofina (Long Term Incentive Plan).

• Management Group: Leden van de teams Investment, Tax & Legal, Corporate Services en HR en die als management kwalificeren binnen de Sofina-groep.

• MSCI ACWI Net Total Return EUR Index (“MSCI ACWI”): Ticker gebruikt door Bloomberg (NDEEWNR Index). Deze index is de referte-index die wordt gebruikt door Sofina.

Deze referte-index wordt als de meest aangewezen beschouwd vanwege (i) de wereldwijde investerings-strategie van Sofina (die de vergelijking met een internationale index “World Index” (“WI”) voor ontwik-kelde markten vereiste) en (ii) de investeringen van de Sofina-groep in Azië en in de rest van de wereld (die redenen waren om te kiezen voor een index “All Countries” (“AC”) voor opkomende markten). Het in hoofdzaak Europees aandeelhouderschap van de Vennootschap en het feit dat zij op Euronext Brussels noteert, leidden tot de keuze van een notering in euro voor deze index.

• Net Asset Value (“NAV”): Nettoactiva of eigen vermo-gen. De NAV per aandeel (“NAVPS”) komt overeen met het nettoactief per aandeel of het eigen vermogen per aandeel (berekend op basis van het aantal aande-len in circulatie op het moment van afsluiting van het boekjaar).

Sofina nam dus sinds 1 januari 2018 het statuut van Beleggingsentiteit aan overeenkomstig de IFRS 10-norm. Sindsdien komt haar eigen vermogen of NAV genoemd in dit Jaarverslag, overeen met de reële waarde van haar participaties en ook van haar directe dochterondernemingen en hun participaties en andere activa en verplichtingen.

• Net cash: Som van de “geldmiddelen en kasequiva-lenten”, “deposito’s” en “beleggingen van kasmidde-len”, verminderd met “financiële schulden” in kort- en langlopende verplichtingen. “Vorderingen op doch-terondernemingen” en “schulden aan dochteronder-nemingen” zijn niet opgenomen in de net cash. De term wordt gebruikt in de interne informatie voor het groepsbeheer (zie punt 2.1 van de Toelichtingen bij de geconsolideerde financiële staten).

info@sofinagroup.com | www.sofinagroup.com