• No results found

Beschrijving wachtstatus Urgent plaatsen Classificaties

In document Voorschrift zorgtoewijzing 2021 (pagina 37-41)

Nachtzorg en toezicht bij Actief plaatsen

2.5.5.1 Beschrijving wachtstatus Urgent plaatsen Classificaties

Urgent plaatsen

Beschrijving Urgent plaatsen Toegangskaders/ Criteria

Urgent plaatsen

Streefnorm Urgent plaatsen

Budgetmogelijkheden Urgent plaatsen

Prioriteit in classificaties. Classificaties staan op volgorde van prioriteit.

Er is een directe noodzaak voor (intramuraal) doorplaatsen, opname vanuit de thuissituatie of het uitbreiden van zorg thuis bij PTZ. In de situatie dat opname zeer dringend nodig is, heeft de beschikbaarheid van een plek voorrang op de wens/voorkeur van een cliënt en/of zijn directe omgeving.

Eventuele ophoging van zorg thuis of extra ambulante begeleiding lost het

gevaarscriterium niet op. Of.

De huidige opnamesituatie biedt door een gevaarscriterium geen verantwoorde oplossing voor een cliënt en/of de veiligheid voor (andere cliënten in) zijn directe omgeving. Of.

Het (behandel)doel van de huidige opname is gerealiseerd en doorstroom is noodzakelijk om een (behandel)plek voor iemand anders vrij te maken. De streefnorm (voor opname) is maximaal 4 weken. Per classificatie is de streefnorm verder geconcretiseerd.

Budgetmogelijkheden voor inzet van extra (overbruggings)zorg,

nachtzorg/toezicht en/of begeleiding zijn afhankelijk van de classificatie.

1. Geen Crisisbed beschikbaar

Er is sprake van een IBS/Crisismaatregel GGZ óf van een crisissituatie bij de cliënt door een acuut gewijzigde situatie waardoor het gevaarscriterium op de voorgrond staat. Het lukt de (regionale) crisisregisseur en/of crisiszorgaanbieder(s) niet om voor de cliënt een crisisbed te regelen binnen de

streefnorm.

Door een afgegeven IBS óf een acute

crisissituatie met gevaarscriterium is direct een (tijdelijke) intramurale opname noodzakelijk. De crisisregisseur of crisiszorgaanbieder constateert dat er geen crisisbed beschikbaar is voor de cliënt binnen de streefnorm.

IBS/ Crisismaatregel: 0-24 uur Overige crisis: V&V: 0 - 24 uur GZ: 0 - 48 uur GGZ(via Zvw): 0-72 uur

Ruime mogelijkheden voor inzet van noodzakelijke (overbruggings)zorg thuis, inclusief toezicht (zie 2.5.3). Dit op voorwaarde dat mantelzorg en/of vrijwilligerszorg niet (direct) kan worden ingezet of geen passende oplossing kan bieden.

2. PTZ Er is sprake van een terminale levensfase bij de cliënt (PTZ) waardoor inzet van extra zorg thuis, opname in een hospice of intramurale opname noodzakelijk is. De noodzakelijke zorg kan niet direct (volledig) worden ingezet.

De behandelend (huis)arts geeft aan dat de cliënt terminaal is. De levensverwachting is maximaal 3 maanden.

0-5 dagen (opname) Ruime mogelijkheden voor inzet van noodzakelijke (overbruggings)zorg thuis, inclusief toezicht (zie 2.5.3). Dit op voorwaarde dat mantelzorg en/of vrijwilligerszorg niet (direct) kan worden ingezet of geen passende oplossing kan bieden.

Voorschrift Zorgtoewijzing 2021 | 38 3. RM-WZD

Art. 28a

Gedwongen opname voor een cliënt is noodzakelijk op grond van een afgegeven RM (WZD Art.28a) door de strafrechter. Cliënt verblijft veelal in een Penitiaire Inrichting (PI) of een setting voor Forensische Zorg. Doorstroom naar een Wlz-plaats is de best passende oplossing.

Voor een cliënt is een Rechtelijke Machtiging afgegeven door de strafrechter, maar het is nog niet duidelijk of een passende zorgaanbieder gevonden kan worden voor deze cliënt en/of deze cliënt tijdig opgenomen kan worden binnen een passende (beveiligde) locatie.

0 - 5 werkdagen na afgiftedatum zorgtoewijzing of na afstemming met zorgkantoor (als indicatiebesluit nog niet is afgegeven). n.v.t. 4. Doorstroom Crisisbed

Cliënt verblijft op een crisisbed. Doorstroom vanuit het crisisbed naar een reguliere plaats is een betere oplossing voor de cliënt én noodzakelijk om plaats te maken voor een nieuwe crisisopname.

Er is bij de cliënt een blijvende noodzaak voor verblijfszorg. De voorkeuraanbieder

(dossierhouder) heeft voor de cliënt geen reguliere, passende plaats beschikbaar binnen de streefnorm. Hierdoor kan cliënt niet uitstromen van het crisisbed. Voor de GGZ geldt zo spoedig mogelijke doorstroom vanuit Zvw (crisisopame) naar Wlz (reguliere opname). Ruimte voor verlenging is daarom zeer beperkt.

V&V: 0 - 4 weken (incl. verlenging 2x2) GZ: 0 - 12 weken (incl. verlenging 2x6) GGZ: 0 - 2 weken

n.v.t.

5. RM/ ZM Voor de cliënt is een Rechtelijke Machtiging (V&V/GZ) of ZorgMachtiging (GGZ)

afgegeven omdat er verzet is tegen opname. Gedwongen opname van deze cliënt is dringend/ urgent nodig.

Deze classificatie geldt nadrukkelijk niet voor iemand met een Besluit tot opname en verblijf (BOV art. 21 verklaring). Iemand kan met deze verklaring niet meer aangeven of hij het eens of oneens is met opname (geen bereidheid of geen verzet) óf kan de gevolgen van een keuze niet goed meer overzien. Inhoudelijk moet voor deze cliënten de best passende wachtstatus met classificatie gekozen worden maar niet de combinatie Urgent plaatsen/ RM.

Deze classificatie wordt alleen gebruikt als er een actuele RM of ZM aanwezig is, maar géén zicht is op plaatsing binnen de ten

uitvoeringleggingstermijn van de machtiging (maximaal vier weken geldig). Een RM of ZM kan na 4 weken niet verlengd worden als er geen opname heeft plaatsgevonden. Omdat een RM niet verlengd kan worden is de streefnorm voor opname krap geformuleerd (0-2 weken na afgiftedatum RM/ ZM). Hierdoor is er enige uitloopruimte om samen op tijd een oplossing te realiseren. Als een opname

bijvoorbeeld binnen 3 weken gerealiseerd wordt is dat dus geen reden om een zorgaanbieder daarop aan te spreken.

0 - 2 weken Ruime mogelijkheden voor inzet van noodzakelijke (overbruggings)zorg thuis, inclusief toezicht (zie 2.5.3). Dit op voorwaarde dat mantelzorg en/of vrijwilligerszorg niet (direct) kan worden ingezet of geen passende oplossing kan bieden.

6. Doorstroom GRZ

Cliënt verblijft op een plaats voor Geriatrische revalidatiezorg (GRZ) via de Zvw of Wlz maar

Er is geen medische noodzaak meer voor verblijf op een GRZ plaats. Op basis van zijn

Voorschrift Zorgtoewijzing 2021 | 39 is uitbehandeld. Op basis van zijn

Wlz-indicatie moet de cliënt doorstromen naar reguliere Wlz-zorg zodat de GRZ plaats zo spoedig mogelijk beschikbaar komt voor een nieuwe cliënt. Onder het wachtlijstbeheer voor de Wlz valt niet de uitstroom naar een ander domein (Zvw, Wmo of JW).

Wlz-indicatie moet deze cliënt doorstromen naar reguliere Wlz-zorg.

7. Doorstroom ELV

Cliënt verblijft op een plaats voor

Eerstelijnsverblijf (ELV) maar de noodzaak hiervoor is niet meer aanwezig. Op basis van zijn Wlz-indicatie moet de cliënt doorstromen naar reguliere Wlz-zorg zodat de ELV plaats zo spoedig mogelijk beschikbaar komt voor een nieuwe cliënt.

Er is geen medische noodzaak meer voor verblijf op een ELV plaats. Op basis van zijn Wlz-indicatie moet deze cliënt doorstromen naar reguliere Wlz-zorg.

0 - 4 weken n.v.t.

8. Doorstroom Ziekenhuis

Cliënt verblijft in het ziekenhuis maar er is geen medische specialistische behandeling meer nodig (verkeerd bed problematiek). Op basis van zijn Wlz-indicatie moet de cliënt zo spoedig mogelijk doorstromen naar

verblijfszorg, naar een plaats waar VPT geboden wordt of naar huis waar passende zorg thuis geboden wordt.

Er is geen medische noodzaak meer voor medisch specialistische behandeling in het ziekenhuis. Op basis van zijn Wlz-indicatie moet deze cliënt doorstromen naar reguliere Wlz-zorg. De cliënt maakte voor de

ziekenhuisopname geen gebruik van

verblijfszorg en kan niet (direct) terug naar de thuissituatie. Of

De zorgvraag van de cliënt is zo veranderd dat hij niet kan terugkeren naar de Wlz- instelling waar hij voor de ziekenhuisopname woonde. Of In de thuissituatie van de cliënt moet nog adequate en/of specifieke zorg thuis ingeregeld worden.

0 - 4 weken n.v.t.

Voorschrift Zorgtoewijzing 2021 | 40 2.5.5.2 Rollen wachtstatus Urgent plaatsen

Classificaties Urgent plaatsen

Rol Zorgkantoor Urgent plaatsen Rol Zorgaanbieder Urgent plaatsen Verwachtingen cliënt Urgent

plaatsen Prioriteit in classificaties. Classificaties staan op volgorde van prioriteit.

Het zorgkantoor heeft een pro-actieve rol en biedt (on)gevraagd ondersteuning na het binnenkomen van een melding (als er nog geen indicatiebesluit aanwezig is) of mutatiebericht (op een actuele zorgtoewijzing).

Het zorgkantoor bewaakt dat voor een cliënt een adequate oplossing wordt geregeld binnen de streefnorm. Alternatieve mogelijkheden en vervolgstappen worden tijdig met betrokken partijen besproken.

Het zorgkantoor neemt geen taken van de zorgaanbieder over als dat geen toegevoegde waarde heeft. De rol van het zorgkantoor is per classificatie geconcretiseerd, door de urgentie van de zorgbehoefte is er geen verschil tussen cliënten met of zonder overbruggingszorg.

De (voorkeur)aanbieder zorgt voor een tijdige melding van de wachtstatus Urgent Plaatsen via een mutatiebericht als er een zorgtoewijzing aanwezig is. Of doet dit zo snel mogelijk na ontvangst van een zorgtoewijzing als er nog geen actueel indicatiebesluit aanwezig is. Dit laatste kan alleen bij het ontstaan van een crisissituatie.

De (voorkeur)aanbieder pakt de hoofdrol en vraagt actief om ondersteuning door het zorgkantoor als dat nodig is, dat kan ook voordat een zorgtoewijzing is ontvangen. Er wordt een duidelijk rolverdeling afgesproken tussen zorgaanbieder en zorgkantoor.

De situatie van de cliënt is zorgelijk. Het is noodzakelijk dat de cliënt zo snel mogelijk opgenomen of doorgeplaatst wordt. In de meeste gevallen betekent dit dat de cliënt niet direct bij de aanbieder van voorkeur terecht kan maar (tijdelijk) bij een andere aanbieder terecht komt die een plaats beschikbaar heeft.

1. Geen Crisisbed beschikbaar

• V&V/ GZ Binnen 2 werkdagen na ontvangst van deze wachtstatus wordt contact opgenomen met de regionale crisisregisseur, crisiszorgaanbieder of voorkeuraanbieder, als die zelf nog geen initiatief hebben genomen tot contact. (Voor de GGZ geldt dat de crisiszorg via de Zvw loopt.)

• Verdere monitoring en opvolging is afhankelijk van de cliëntsituatie.

• Het zorgkantoor kan om aanvullende informatie vragen als er extra overbruggingszorg en/of nachtzorg/ toezicht wordt geleverd.

• Beschikt een cliënt nog niet over een indicatie voor Wlz-zorg, dan wordt die zo snel mogelijk aangevraagd bij het CIZ als de inschatting is dat iemand recht heeft op Wlz-zorg.

(Zie bijlage G, daarin staan ook de overige

verantwoordelijkheden van alle betrokken partijen bij een crisissituatie beschreven).

• Binnen 2 werkdagen na het ontstaan van de crisissituatie (of na ontvangst van de zorgtoewijzing) wordt op de aanwezige zorgtoewijzing een MAZ of mutatiebericht verstuurd naar het zorgkantoor om de status door te geven.

• Binnen 2 werkdagen na het ontstaan van een crisissituatie met een (verwacht) Wlz-recht wordt contact gezocht met het zorgkantoor als er in de regio geen crisisbed beschikbaar is. • Verdere frequentie van afstemming tussen de

(crisis)zorgaanbieder of crisisregisseur en het zorgkantoor is afhankelijk van de cliëntsituatie.

• VV: Als er een actuele zorgtoewijzing aanwezig is en de dossierhouder kan een cliënt niet direct plaatsen, dan regelt de

De situatie van de cliënt is zorgelijk. Het is noodzakelijk dat de cliënt zo snel mogelijk op een crisisbed opgenomen wordt. In deze fase wordt niet meer gekeken naar de wens van de cliënt maar naar een aanbieder die een plaats beschikbaar heeft.

Voorschrift Zorgtoewijzing 2021 | 41 dossierhouder (DH) of coördinator zorg thuis (CZT) de

noodzakelijke overbruggingszorg tot crisisopname.

• GZ: Als er een actuele zorgtoewijzing aanwezig is en er is niet direct een crisisbed beschikbaar, dan regelt de DH/ CZT, in afstemming met de crisisregisseur, de noodzakelijke overbruggingszorg tot crisisopname.

• GGZ: Als er een actuele zorgtoewijzing aanwezig is regelt de DH/ CZT de noodzakelijke overbruggingszorg tot

crisisopname. 2. PTZ • Binnen 2 werkdagen na ontvangst van deze status wordt

contact opgenomen met de (voorkeurs)aanbieder als er tot die tijd nog geen onderlinge afstemming is geweest.

• Verdere monitoring en opvolging is afhankelijk van de cliëntsituatie.

• Het zorgkantoor kan om extra informatie vragen als er overbruggingszorg en/of toezicht geleverd wordt.

• Binnen 2 werkdagen na het ontstaan van een vraag om PTZ wordt op de aanwezige zorgtoewijzing een MAZ of

mutatiebericht verstuurd naar het zorgkantoor om de status door te geven. (Is er nog geen zorgtoewijzing aanwezig dan gebeurt dit binnen 2 werkdagen of na ontvangst van de zorgtoewijzing).

• Binnen 2 werkdagen na het ontstaan van vraag om PTZ wordt contact opgenomen met het zorgkantoor als niet alle noodzakelijke zorg, nachtzorg en/of toezicht kan worden ingeregeld.

• Verdere frequentie van afstemming tussen de zorgaanbieder en het zorgkantoor is afhankelijk van de cliëntsituatie.

Is er palliatief terminale zorg (PTZ) nodig, dan is het belangrijk dat de zorg zo snel mogelijk wordt uitgebreid. Dat kan zijn in de thuissituatie, in een hospice of intramuraal. Het kan betekenen dat de cliënt (tijdelijk) bij een andere aanbieder terecht komt die een plaats beschikbaar heeft.

3. RM- WZD

In document Voorschrift zorgtoewijzing 2021 (pagina 37-41)