• No results found

Pakket B: gevoeligheidsanalyses

Bijlage 1 Beschrijving beweegkuur (prototype eind november 2008)

Deze informatie is verstrekt door het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) in november 2008 en valt onder de verantwoordelijkheid van het NISB.

De Beweegkuur bestaat uit drie varianten.

1 Zelfstandig Beweegprogramma (netto kosten ca 315 euro pp )

Het programma bestaat uit 8 consulten bij de leefstijladviseur. Tijdens de intake wordt het Beweeggedrag, het cardiovasculair risico profiel en patiëntspecifieke informatie in kaart gebracht. Daarnaast worden mogelijke beweegactiviteiten en voorkeuren van de patiënt besproken. Op basis hiervan maakt de leefstijladviseur een Beweegplan, dat in het tweede consult besproken wordt. Vervolgens wordt de patiënt in zes follow-up gesprekken (na 2, 4, 8, 16, 32, 52 wkn) begeleid bij het omgaan met belemmerende of beperkende factoren, het volhouden van de beweegactiviteiten, het aangepaste voedingspatroon en de integratie van het Beweegplan in de dagelijkse routine. De activiteiten voor het Beweegplan worden in overleg met de patiënt gezocht en gevonden in het ADL beweegpatroon en in aansluiting met het lokale beweegaanbod. Daarbij wordt, indien de patiënt dit zelf ook wil, zo veel mogelijk aansluiting gezocht bij groepsactiviteiten.

De begeleiding op het gebied van voeding wordt verzorgd door een diëtist. De leefstijladviseur verleent follow-up op de behandeling van de diëtist. Daarnaast worden groepsbijeenkomsten over voeding geïnitieerd voor alle BeweegKuur patiënten binnen een praktijk. Ook wordt contact gelegd met lokale sport- en beweegaanbieders om een passend beweegaanbod te vinden c.q. zelf te organiseren. Daarbij gaat de voorkeur uit naar beweegactiviteiten in groepsverband.

2 Opstartprogramma (netto kosten ca 415 euro pp )

Het opstartprogramma bestaat uit een combinatie van coaching door de leefstijladviseur (6 consulten) en een opstart programma bij de fysiotherapeut (5 beweegconsulten, mogelijk groepsgewijs). Na de intake bij de leefstijladviseur en indicatiestelling voor het opstartprogramma, krijgt de patiënt een intakegesprek bij de fysiotherapeut. De fysiotherapeut inventariseert de startdrempels en onderzoekt op welke wijze de patiënt hierbij geholpen kan worden. Doel van dit programma bestaat uit het wegnemen van startdrempels en het bespoedigen van

beweegparticipatie in het ADL en het lokale aanbod. De fysiotherapeut stelt het Beweegplan op en legt dit uit in het 2e consult. Vervolgens begeleidt de fysiotherapeut de patiënt in 4 wekelijkse consulten bij de uitvoering van het Beweegplan. Deze begeleiding dient plaats te vinden aansluitend aan de beweegactiviteit, dus in het lokale aanbod. Hierbij wordt zo veel mogelijk aansluiting gezocht bij groepsactiviteiten. Na de opstartfase met hulp van de fysiotherapeut start de begeleiding door de leefstijladviseur. Zij neemt de begeleiding op dat moment over van de fysiotherapeut. De leefstijladviseur begeleidt de patiënt in 5 consulten bij het omgaan met belemmerende of beperkende factoren, het volhouden van de beweegactiviteiten, het aangepaste voedingspatroon en de integratie van het Beweegplan in de dagelijkse routine. Ook in dit programma worden er (groepsgewijze) voedingsadviezen door een diëtist gegeven. De

RIVM-rapport 260401005 90

3 Begeleid Beweegprogramma (netto kosten ca 870 euro pp)

Dit programma bestaat uit een combinatie van coaching door de leefstijladviseur (5 consulten) en bewegen onder begeleiding van een fysiotherapeut. Het traject bij de fysiotherapeut is uitgebreider dan bij het Opstartprogramma en duurt 12 weken. Na de intake bij de leefstijladviseur en

indicatiestelling voor het Begeleid Beweegprogramma, krijgt de patiënt een intakegesprek bij de fysiotherapeut. Ook in dit programma stelt de fysiotherapeut het Beweegplan op. Dit gebeurt aan de hand van het patiënt profiel (subgroep) en basisfitheid.

Er wordt gestart onder individuele begeleiding waarna overgegaan wordt op een programma van 3 x per week groepsgewijs trainen bij de fysiotherapeut. De frequentie wordt geleidelijk

afgebouwd naar 2 x per week waarbij de patiënt begint met sporten in het lokale (zo veel mogelijk groepsgewijze) beweegaanbod.

Na deze periode vindt uitstroom plaats naar het lokale sportaanbod tenzij blijkt dat de patiënt daar nog niet aan toe is. In deze situatie wordt het bewegen bij de fysiotherapeut verlengd met 4 weken. Na de 12 (of 16) weken bouwt de fysiotherapeut de begeleiding in 2 follow-up momenten af. Hij stelt hiervoor een Beweegplan voor de patiënt in het lokale aanbod op en zorgt voor een ‘warme’ overdracht binnen dit lokale beweegaanbod.

In de afbouwfase bij de fysiotherapeut neemt de leefstijladviseur de begeleiding van de patiënt geleidelijk over. In 5 consulten (om de 6-8 wkn) begeleidt zij de patiënt bij het omgaan met belemmerende of beperkende factoren, het volhouden van de beweegactiviteiten, het aangepaste voedingspatroon en de integratie van het Beweegplan in de dagelijkse routine. Ook in dit

programma wordt op dezelfde wijze als in de andere programma's voedingsadvies door een diëtist verstrekt, waarbij de leefstijladviseur de follow-up tijdens de coachingsmomenten verzorgd.

Indicatiestelling voor de drie varianten van de BeweegKuur

Het vaststellen van het soort beweegprogramma waaraan de patiënt gaat deelnemen, gebeurt op basis van aanwezigheid nevenpathologie, aanwezigheid van bewegingsgerelateerde klachten en aanwezigheid van inspanningsbeperkingen (<100% van verwacht) volgens inspannings-ECG. Indien geen van de drie criteria aan de orde zijn kan de patiënt starten in programma 1. In andere gevallen wordt gestart in programma 2 of 3.

Kosten van de BeweegKuur

Per pakket zijn de netto kosten vermeld. De nettokosten van elk pakket hebben betrekking op louter patiëntgebonden kosten. De begeleiding door de leefstijladviseur, dietist en de

fysiotherapeut zijn bij deze kosten inbegrepen. De kosten die men moet maken voor deelname in het lokale beweegaanbod niet. Bij het ‘begeleid beweegprogramma’ wordt een eigen bijdrage van 15 euro per maand aan de patiënt gevraagd. Deze is verrekend in de kosten.

Additioneel komen kosten voor overhead/overleg en evt. kosten voor een inspannings-ECG. De kosten van de BeweegKuur zijn berekend op basis van het prototype van de BeweeegKuur d.d. november 2008. Meer voorwaardescheppende kosten zoals kosten van additionele opleiding en lokale ondersteuning zijn niet in de prijs verwerkt.

Bijlage 2 – Leefstijlbegeleiding in medische