• No results found

Dit hoofdstuk beschrijft het oordeel van de inspectie over de kwaliteit van het onderwijs op Basisschool De Delta en geeft een toelichting op het

kwaliteitsprofiel uit het vorige hoofdstuk. Daarbij legt de inspectie zo veel mogelijk verbanden tussen de verschillende indicatoren onderling en voor zover relevant tussen de indicatoren en de schoolcontext, de specifieke

doelstellingen van de school en eerdere inspectiebezoeken.

Algemeen beeld

De inspectie concludeert dat het onderwijs op De Delta van voldoende

kwaliteit is. De inspectie constateert met tevredenheid dat de eindopbrengsten van de school over een reeks van jaren van voldoende tot meer dan voldoende niveau zijn. Positief is de inspectie over de aansturing van de kwaliteitszorg, over veel onderdelen van het primaire proces en over de zorg en begeleiding op De Delta. Onvoldoende beoordeelt de inspectie de tussenopbrengsten van de school, onderdelen van de kwaliteitszorg en binnen het primaire proces de actieve betrokkenheid van de leerlingen en de verantwoordelijkheid die zij krijgen voor hun leren.

De inspectie constateert dat met het aantreden van de nieuwe directeur een einde is gekomen aan een periode van discontinuïteit in de aansturing. Ook de schoolontwikkeling is weer terug en er wordt voldaan aan de voorwaarden voor kwaliteitszorg. Door gezamenlijk de schoolontwikkeling ter hand te nemen kan ook de stap worden gezet van een organisatie van professionals naar een professionele organisatie.

Hieronder licht de inspectie dit oordeel toe.

Opbrengsten

De eindopbrengsten van De Delta zijn van voldoende niveau. Ook in moeilijke periodes is het team van De Delta erin geslaagd om steeds voldoende

eindopbrengsten te genereren. Hiervoor verdienen zij een compliment.

De tussenopbrengsten van de school zijn onvoldoende. Dit geldt niet voor de resultaten van technisch lezen, die zijn juist sterk verbeterd. Maar het geldt wel voor de resultaten voor rekenen en wiskunde en voor begrijpend lezen. De tegenvallende resultaten voor rekenen en wiskunde zijn pas recent

geconstateerd en vragen nog om een nadere analyse. Bij die analyse kan ook worden betrokken dat er veel tijd zit tussen de instructie van de leerstof en de verwerking en dat leerlingen ongecorrigeerd gebruik maken van onhandige strategieën.

De inspectie kan de bereikte sociale vaardigheden van de leerlingen nog niet beoordelen. Het instrument dat de school daarvoor gebruikt (Viseon) is namelijk nog niet landelijk genormeerd.

Naast een goede analyse van de tussentijdse rekenresultaten vraagt de inspectie aandacht voor een plan van aanpak voor het verbeteren van de resultaten van de huidige, kleine groep 6 en voor het verder terugdringen van het aantal leerlingen dat langer verblijft in de kleuterbouw van de school.

Rapport periodiek kwaliteitsonderzoek De Delta - 29-3-2007 12 Kwaliteitszorg en voorwaarden voor Kwaliteitszorg

De inspectie concludeert dat veel indicatoren van de kwaliteitszorg op De Delta onvoldoende zijn. Dit resultaat wordt door de inspectie sterk in verband

gebracht met de discontinuïteit in de aansturing. Het is goed om te constateren dat zich op dit terrein een omslag aan het voltrekken is. Zo heeft de school haar leerlingenpopulatie in kaart gebracht en zijn daar eerste consequenties aan verbonden. Dit heeft geresulteerd in een helder document waaraan de school nog verdere gevolgtrekkingen zoals 'speerpunt taal-lezen' en methodische aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling wil toevoegen. Ook is er een begin gemaakt met het maken van opbrengstenoverzichten op basis waarvan het gesprek in de school kan worden gevoerd.

Een sterk punt in de school is dat er ruimte is voor gezamenlijke

schoolontwikkeling. Er zijn afspraken gemaakt over zelfstandig werken en klassenmanagement. Er is nieuw uitdagend materiaal aangeschaft en er is een keuze gemaakt voor een systematisch aanbod voor sociaal emotionele

ontwikkeling en voor voortgezet technisch lezen.

In de voorwaarden voor kwaliteitszorg is al veel bereikt. De schoolleiding zorgt voor breed draagvlak voor de ontwikkelingen. Leerkrachten en bestuur zijn sterk betrokken en de school investeert in de het vergroten van de

betrokkenheid van ouders. Er zijn op dat gebied al een aantal positieve zaken bereikt, bijvoorbeeld de bereidheid van tweederde van de ouders om deel te nemen aan de ouderraadpleging en de bemensing van de oudergeleding in de MR.

Er is veel basiskwaliteit aanwezig op De Delta, wel stelt de inspectie vast dat er verschillen zijn gegroeid binnen de school, dit geldt bijvoorbeeld bij de instructie maar ook bij het pedagogisch handelen. Ook constateert de inspectie dat er nog geen cultuur binnen de school is ontstaan waarbij leerkrachten van elkaar leren en elkaar scherp houden. De omslag naar een professionele organisatie heeft de nodige aandacht van de schoolleiding.

Sinds kort doet de inspectie onderzoek naar de mate waarin de school actief burgerschap en sociale integratie bevordert. Veel scholen doen al het nodige aan dit onderwerp, maar dit gebeurt nog veelal op een impliciete manier. Zo ook op De Delta. De inspectie constateert dat op dit onderdeel de school nog geen concrete visie of planmatig aanbod heeft uitgewerkt. Omdat de school waarneembare risico's ziet in de houding en vaardigheden van de leerlingen waardeert de inspectie deze indicator als voldoende.

Onderwijs en leren

De inspectie komt tot een voldoende oordeel over het primaire proces van onderwijs en leren op De Delta. Op basis van haar lesbezoeken en gesprekken komt de inspectie tot een voldoende oordeel voor aanbod, voor tijd, voor pedagogisch en didactisch handelen en voor omgaan met verschillen.

Onvoldoende beoordeelt de inspectie de actieve rol van de leerlingen en de verantwoordelijkheid die zij hebben voor hun eigen leren.

Het aanbod van de school voldoet aan de kerndoelen en de leerinhouden worden aangeboden t ot en met groep acht. Ook slaagt de school er in om het aanbod in de kleuterbouw te verantwoorden. De Delta beschikt daar over een heldere leerlijn die is gebaseerd op de tussendoelen voor ontluikende

geletterdheid en gecijferdheid.

Rapport periodiek kwaliteitsonderzoek De Delta - 29-3-2007 13 Leerkrachten gaan efficiënt met tijd om, wat zichtbaar is in goed

klassenmanagement. Leerlingen worden positief benaderd en hun

zelfvertrouwen wordt gestimuleerd. Leerkrachten volgen de ontwikkeling van de leerlingen en leggen deze vast in hun klassenadministratie. Leerkrachten leggen helder uit. In de meeste lessen op de school was er voldoende aandacht voor leerstrategieën. Wel ontbreekt het vaak aan een reflectie op de

gehanteerde leerstrategieën, waardoor onduidelijk blijft om waarom een bepaalde aanpak voor een leerling het handigst is.

De school kent nog geen 'Delta'-aanpak. Hoewel de basiskwaliteit veelal voldoende is en de verschillen tussen leerkrachten zeker niet enorm groot zijn, werken de leerkrachten ieder op hun eigen manier. Er zijn weinig

gemeenschappelijke schoolbrede afspraken waardoor leerkrachten in

onvoldoende mate kunnen voortbouwen op wat er in vorige groepen is bereikt.

Dit heeft op de Delta ook geleid tot een sterk leerkrachtgestuurde

klassenorganisatie waarin weinig ruimte is voor eigen verantwoordelijkheid van leerlingen. Een sturing die ook negatieve gevolgen heeft voor de actieve betrokkenheid van leerlingen.

Zowel bij de verwerking als bij de instructie sluiten leerkrachten aan bij de verschillen tussen leerlingen. Doordat er relatief veel tijd zit tussen de instructie en de verwerking constateert de inspectie tijdens de verwerkingsfase een grote instructiebehoefte.

Zorg en begeleiding

De inspectie concludeert dat de zorg en begeleiding op de Delta een voldoende kwaliteit heeft. De school volgt de schoolprestaties van de leerlingen in voldoende mate, zowel op cognitief gebied als sociaal-emotioneel. De school heeft de procedures in de zorg en begeleiding goed beschreven. Taken en verantwoordelijkheden zijn belegd en er is een goede toetskalender.

Gesignaleerde uitval leidt tot een heldere analyse van het probleem en tot een duidelijk plan van aanpak. Handelingsplannen geven voldoende houvast bij de uitvoering van de zorg en na afloop van de zorgperiode worden zij geëvalueerd.

De zorg en begeleiding op de Delta richt zich echter nog te weinig op het coachen van leerkrachten bij de uitvoering van de zorg. Ook hier kan de school nog een professionaliseringsslag maken. Systematische klassenbezoeken gericht op het versterken van leerkrachtcompetenties bij de zorguitvoering maken daar onderdeel van uit.

Rapport periodiek kwaliteitsonderzoek De Delta - 29-3-2007 15

GERELATEERDE DOCUMENTEN