• No results found

In dit hoofdstuk wordt een beschouwing gegeven over de kwaliteit van het onderwijs op De Bundel in Apeldoorn. Na een beschrijving van ontwikkelingen in de context van de school volgt de algemene conclusie. Het hoofdstuk wordt afgesloten met een toelichting op de algemene conclusie.

Context

De school valt onder het bevoegd gezag van de Bestuurscommissie Openbaar Primair Onderwijs Apeldoorn. Op 1 augustus 2006 verandert de

bestuursstructuur. De organisatie wordt verzelfstandigd en ondergebracht in een nieuwe stichting met de naam Leerplein055. De 31 scholen voor primair onderwijs worden aangestuurd door een algemeen directeur en vier unit directeuren.

De Bundel heeft tot en met het schooljaar 2003-2004 gewerkt met twee locaties die elk voor alle acht groepen onderwijs verzorgden: De Bundel-West en De Bundel-Oost. De school stond onder leiding van één directeur en twee locatiecoördinatoren. Met ingang van 1 augustus 2004 is De Bundel-Oost als zelfstandige school verder gegaan onder de naam Het Woudhuis met

brinnummer 27XE. De Bundel-West is verder gegaan onder de naam De Bundel onder het brinnummer 23RY. Beide scholen stonden onder leiding van één directeur. De directiestructuur verandert op 1 augustus 2006. Beide scholen krijgen dan een eigen directeur.

Op de laatste teldatum (oktober 2005) staan 202 leerlingen op De Bundel ingeschreven. De directie verwacht voor de komende jaren een stabiel leerlingenaantal van ongeveer 200 leerlingen. Vrijwel alle leerlingen (97 procent) hebben geen leerlingengewicht; de overige leerlingen hebben een leerlinggewicht 0.70.

Het team heeft in de laatste jaren te maken gehad met meerdere gevallen van ziekteverzuim. Dit heeft tot extra werkdruk geleid en tevens remmend gewerkt op onderwijskundige veranderingen. De situatie is inmiddels verbeterd

waardoor nieuwe mogelijkheden ontstaan voor verandertrajecten.

Het schoolgebouw biedt voldoende onderwijskundige mogelijkheden, maar te weinig werk- en overlegruimtes voor de coördinator van de leerlingenzorg en het team. Met een inmiddels geplande verbouwing zullen de knelpunten verdwijnen.

De inspectie concludeert dat de ontwikkelingen in de context van de school vooral positief zijn. Het ziekteverzuim blijft echter een aandachtspunt.

Algemene conclusie

Vergelijking van gegevens met voorgaande jaren zijn door het zelfstandig verdergaan van Het Woudhuis in 2004 beperkt tot de schooljaren 2004-2005 en 2005-2006.

De inspectie concludeert dat er sinds de inspectiebezoek van 2005 (Jaarlijks onderzoek) geen ingrijpende veranderingen hebben plaatsgevonden.

Op veel onderdelen is de kwaliteit gehandhaafd, maar door meerdere redenen, waaronder de organisatorische gevolgen van de verzelfstandiging van De Bundel en het ziekteverzuim, is de ontwikkeling van de school vertraagd.

Rapport periodiek kwaliteitsonderzoek Basisschool De Bundel - 26-6-2006 12 Alle aspecten van het pedagogisch-didactisch handelen dragen voldoende bij aan de kwaliteit van de school. Enkele onderdelen van het klassenmanagement blijven wel een aandachtspunt voor de school. De afstemming van de

instructie en de verwerking op de verschillen in ontwikkeling tussen leerlingen is op schoolniveau van voldoende kwaliteit. Wel zijn er duidelijke verschillen waargenomen. Datzelfde geldt ook voor de mate waarin de leerlingen

verantwoordelijkheid krijgen voor hun eigen leerproces. Monitoring en coaching zijn daarbij noodzakelijk omdat er op deze onderdelen nog te weinig sprake is van een doorgaande lijn.

De resultaten liggen zowel op tussentijdse momenten als aan het einde van de basisschoolperiode op een niveau dat verwacht mag worden en dragen

daarmee voldoende bij aan de kwaliteit van de school.

Toelichting

De kwaliteitszorg krijgt op De Bundel voldoende aandacht. Kwaliteitsdenken maakt waarneembaar deel uit van de schoolcultuur. Vrijwel alle indicatoren van kwaliteitszorg zijn voldoende waarneembaar in de school aanwezig.

De school heeft op leerlingniveau voldoende inzicht in de samenstelling van de leerlingenpopulatie en in de specifieke onderwijsvragen van de leerlingen in het bijzonder.

Het managementcontract geeft inzicht in de aandachtspunten en

veranderonderwerpen van het lopende schooljaar. Het document dient tevens als verantwoording naar het bevoegd gezag. Daarbij komen zowel de

opbrengsten als de onderdelen van leren en onderwijzen voldoende aan de orde.

De evaluatie van de opbrengsten krijgt momenteel te weinig systematische aandacht. Hoewel de gegevens wel beschikbaar zijn, vinden er slechts

incidenteel analyses plaats en krijgen de uitkomsten geen vervolg in het kader van de schoolontwikkeling.

Op bovenschools niveau is afgesproken dat de Kwaliteitsmeter van Beekveld en Terpstra het zelfevaluatie-instrument is waarmee periodiek de onderdelen van leren en onderwijzen worden geëvalueerd. Dit instrument vervangt meerdere andere zelfevaluatie-activiteiten. De uitkomsten dienen tevens als basis voor het nieuwe schoolplan. De voorliggende aanpak leidt tot een voldoende cyclische aanpak van de kwaliteitszorg. Eerste ervaringen met de kwaliteitsmeter zijn recent beschikbaar gekomen. De leerlingen hebben daartoe vragenlijsten ingevuld.

Met de rapporten van tevredenheidspeilingen onder ouders en leraren heeft de school voldoende inzicht in hun mening over de school. De uitkomsten van het onderzoek onder ouders heeft recent tot een inhoudelijke discussie en

vervolgens nieuwe aanpak van (anti)pestgedrag geleid.

De borging van gerealiseerde verbeteringen en veranderingen vindt voldoende gestructureerd plaats. De directie bewaakt dit aspect van kwaliteitszorg.

Afspraken zijn vastgelegd in een bijlage bij het schoolplan.

Voor de sociale veiligheid (indicator 1.7) geldt dat de school hier aandacht aan besteedt via het methodisch aanbod. Het beleid over sociale veiligheid is echter nog niet beschreven en vastgesteld. De indicator als geheel draagt daarmee in onvoldoende mate bij aan de kwaliteit van de school. Deze conclusie staat los van het feit dat de veiligheidsbeleving van leerlingen en teamleden als positief kan worden aangemerkt.

Rapport periodiek kwaliteitsonderzoek Basisschool De Bundel - 26-6-2006 13 Het leerstofaanbod voor Nederlandse taal en rekenen-wiskunde voldoet aan de kerndoelen en biedt voldoende mogelijkheden om in te spelen op de

onderwijsvragen van de leerlingen. Versterking van het aanbod voor met name de taalontwikkeling in groep 1 en 2 is nodig. De leerlijnen en de tussendoelen zijn nu onvoldoende duidelijk vastgelegd. Dit onderdeel is terecht reeds een aandachtpunt van het team. De school besteedt aandacht aan passende leerstof voor leerlingen met meer mogelijkheden.

Op basis van de bijgewoonde lessen constateert de inspectie dat het

pedagogisch en didactisch handelen op alle indicatoren van voldoende niveau is. De lessen hebben een voldoende structuur, de uitleg is voldoende duidelijk en de leerlingen zijn actief bij de lessen betrokken.

Twee indicatoren vragen om attentie. Uit de lesobservaties blijkt dat er binnen de school verschillen zijn bij de wijze waarop de leraren inspelen op verschillen in mogelijkheden tussen leerlingen. De onderwijs- en begeleidingsvragen van de leerlingen vertonen waarneembare verschillen. In de meeste groepen spelen de leraren daar voldoende op in, maar van een consistente lijn door de school is nog te weinig sprake. Hetzelfde geldt voor de manier waarop de leerlingen verantwoordelijkheid kunnen ontwikkelen voor hun eigen leerproces.

Uit de op de school aanwezige gegevens blijkt dat de ouders nauw bij de school betrokken zijn. Ouders hebben ruime mogelijkheden daadwerkelijk ondersteunend bij de school betrokken te zijn.

De uitvoering van de zorg vindt plaats aan de hand van beschreven procedures en adequate instrumenten. De toetskalender omvat voor alle groepen relevante signaleringsprogramma's voor de cognitieve vakken. Voor de

sociaal-emotionele ontwikkeling wil de school aansluiten bij het methodisch aanbod, maar van een objectieve signalering is slechts beperkt sprake. Hier ligt dan ook een verbeterpunt.

Op basis van de toetsresultaten bepalen de leraren of leerlingen voor een handelingsplanning in aanmerking komen. Daartoe zijn criteria opgesteld. Van een grondige analyse van de resultaten is echter te weinig sprake.

Trendanalyses en analyses op groepsniveau worden niet of nauwelijks gemaakt.

Er zijn relatief veel handelingsplannen in bedrijf. Voor een deel van de

handelingsplannen geldt dat de beschreven aanpak ook als onderdeel van het klassenmanagement kan worden aangemerkt. Handelingsplanning kan dan meer toegespitst worden op de specifieke zorgvragen. In bijzondere situaties kan ook extern advies ingewonnen worden vanuit het samenwerkingsverband WSNS.

De handelingsplannen zijn gebaseerd op een model waarin de relevante onderdelen zijn opgenomen. Het formuleren van de doelen in meetbare en realistische termen heeft de aandacht van de coördinator van de

leerlingenzorg, maar blijft een verbeterpunt.

De uitvoering gebeurt volgens afspraak zowel binnen als buiten de groep en de resultaten komen tijdens leerlingbesprekingen aan de orde waarbij bepaald wordt wat het effect is geweest en welke vervolgstappen wenselijk zijn.

De school maakt gebruik van de Cito eindtoets om haar opbrengsten te verantwoorden. De uitkomsten van de laatste twee schooljaren (2005 en 2006) liggen achtereenvolgens één maal rond en één maal onder het niveau dat verwacht mag worden.

Rapport periodiek kwaliteitsonderzoek Basisschool De Bundel - 26-6-2006 14 De school gebruikt aan het einde van het basisonderwijs geen genormeerde vragenlijst of instrument om de sociale vaardigheden van de leerlingen te bepalen. Om deze reden is van een beoordeling van indicator 12.2 afgezien.

Voor de tussentijdse opbrengsten gaat de inspectie de resultaten na van de meest recente toets voor technisch lezen in groep 3 en 4, rekenen-wiskunde in groep 4 en 6 en begrijpend lezen in groep 6. De resultaten liggen op een niveau dat verwacht mag worden.

Rapport periodiek kwaliteitsonderzoek Basisschool De Bundel - 26-6-2006 15

GERELATEERDE DOCUMENTEN