• No results found

Dit hoofdstuk beschrijft het oordeel van de inspectie over de kwaliteit van het onderwijs op De Barte en geeft een toelichting op het kwaliteitsprofiel. Daarbij legt de inspectie zo mogelijk verbanden tussen de verschillende onderzochte indicatoren onderling en - voor zover relevant - tussen de indicatoren en de schoolcontext, de specifieke doelstellingen van De Barte en eerdere

inspectieonderzoeken.

Algemeen beeld

In dit afsluitende onderzoek naar de kwaliteitsverbetering (OKV) op De Barte staat de vraag centraal of de doelen van het schoolverbeteringstraject zijn bereikt en de kwaliteit van het onderwijs weer op een aanvaardbaar niveau is gebracht. De inspectie komt tot de conclusie dat de inspanningen van de school tot het gewenste resultaat hebben geleid. Het traject van geïntensiveerd toezicht wordt beëindigd. Ten eerste zijn de opbrengsten van een voldoende niveau. Ten tweede zijn essentiële onderdelen van het onderwijsleerproces verbeterd. De doelen uit het verbeterplan van de afgelopen twee jaar zijn in belangrijke mate gerealiseerd. Vooral het meer opbrengstgericht werken is van cruciaal belang geweest, alsmede de verbeterde onderlinge samenwerking in het team. De inspectie beschouwt het huidige positieve elan als

vertrouwenwekkend voor de schoolontwikkeling.

Tijdens het OKV is gebleken, dat voor een aantal onderdelen nog verbeteringen noodzakelijk zijn. Zo is de differentiatie in de tijd, instructie en verwerking op de verschillen tussen leerlingen op schoolniveau van onvoldoende niveau. Ook kan de verantwoordelijkheid die leerlingen krijgen voor hun eigen leerproces, verder toenemen. Tevens is gebleken dat het vaststellen van de effecten van de extra geboden hulp aan leerlingen aan kwaliteit moet winnen. Dit geldt ook voor onderdelen van de kwaliteitszorg. Met name de evaluatie van onderwijs en leren en het analyseren van leeropbrengsten verdienen de komende periode de nodige aandacht om ervoor te zorgen dat de school haar kwaliteit bewaakt.

Een solide kwaliteitszorg kan voorkomen dat de school opnieuw

geconfronteerd wordt met geïntensiveerd toezicht, zoals in het verleden is gebeurd. In 2003 is het toezicht ook een periode verscherpt geweest.

Toelichting Resultaten

De inspectie beoordeelt de eindopbrengsten als voldoende. Dit baseert zij op een analyse van de resultaten op een landelijk genormeerde eindtoets over drie jaren. De laatste twee jaar voldoen de leerresultaten op het einde van het basisonderwijs aan de door de inspectie gestelde ondergrens.

Rapport onderzoek naar de kwaliteitsverbetering o.b.s. De Barte - 24-3-2009 14 Gedurende de schoolperiode zijn de resultaten eveneens van een voldoende niveau. Dit oordeel is gebaseerd op een analyse van de resultaten voor technisch lezen in de groepen 3 en 4, begrijpend lezen in groep 6 en rekenen en wiskunde in de groepen 4 en 6. De resultaten van drie van de vijf toetsen liggen boven de ondergrenzen die de inspectie hanteert. Hierbij is rekening gehouden met de specifieke leerlingkenmerken.

Voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften stelt de school een leerlijn vast, die voorzien is van een ontwikkelingsperspectief en daarvan afgeleid tussendoelen voor de resterende schoolperiode. Vervolgens wordt leerstof gekoppeld aan de doelen. Voor de betreffende leerlingen heeft de inspectie vastgesteld dat zij naar verwachting presteren.

Over de sociale vaardigheden van de leerlingen geeft de inspectie geen oordeel, omdat de school niet beschikt over genormeerde gegevens voor dit onderdeel. Wel brengt de school de sociaal-emotionele ontwikkeling in kaart.

Kwaliteitszorg

Drie onderdelen waren in 2007 al op orde: het inzicht in de leerlingenpopulatie, de borging van kwaliteit en het waarborgen van de sociale veiligheid. De planmatigheid van verbeteringen is nu ook als voldoende beoordeeld. De school heeft de afgelopen periode aangetoond gericht te werken aan

verbeteractiviteiten. Drie andere onderdelen hebben zich positief ontwikkeld, maar de verbeteringen hebben nog niet geleid tot een voldoende beoordeling.

Het systematisch analyseren van de leerresultaten gebeurt nog in onvoldoende mate op schoolniveau. Het evalueren van het onderwijs en leren is zeer recent gestart, door middel van het uitvoeren van een quick-scan. Verder dan het verzamelen van de resultaten is de school nog niet gekomen. Ook een vervolgplanning ontbreekt. Ten slotte heeft de inspectie kritiek op de

verantwoording van gerealiseerde kwaliteit aan derden. De opsomming in de schoolgids is nauwelijks informatief waar het gaat om concreet geboekte resultaten en knelpunten.

Onderwijsleerproces

In het leerstofaanbod zijn twee verbeteringen vastgesteld. In de eerste plaats krijgen nu voldoende leerlingen leerstof aangeboden tot en met het niveau voor groep 8. Ook de afstemming van het aanbod voor Nederlands taal is verbeterd.

Zo wordt het taalbeleidsplan uitgevoerd en is een nieuwe taalmethode ingevoerd. die tegemoet komt aan de onderwijsbehoeften van leerlingen.

Hoewel nog pril, is er een voorzichtige uitwerking van het taalbeleid zichtbaar in de groepen. De vorming van een zogenoemde schakelklas is ook een voorbeeld van de extra aandacht voor het taalonderwijs. De school heeft hoge verwachtingen van de resultaten van dit project, dat volgend jaar zijn laatste (subsidie)jaar ingaat. Verder besteedt de school extra aandacht aan het technisch lezen. Nog dit jaar zal de school een aanbod voor voortgezet lezen invoeren, omdat de huidige werkwijze te weinig rendeert.

Rapport onderzoek naar de kwaliteitsverbetering o.b.s. De Barte - 24-3-2009 15 In het onderwijsleerproces in de groepen is ook vooruitgang geboekt. In het bijzonder betreft het de kwaliteit van de uitleg, de aandacht voor strategieën en het volgen van de vorderingen van de leerlingen door de leraren. Op een drietal punten stelt de inspectie vast dat verbetering nodig en wenselijk blijft.

Ondanks het gebruik van taakborden en weektaken is de keuze-vrijheid en eigen verantwoordelijkheid voor leerlingen te beperkt. Ook de structuur van zelfstandig werken is op schoolniveau nog onvoldoende zichtbaar. Het tweede aandachtspunt is de differentiatie van instructie en verwerking. Het beeld door de groepen heen is te wisselend. In een deel van de groepen is afstemming zichtbaar en van een adequaat niveau, maar elders nog (helemaal) niet. In het verlengde van de hier bovengenoemde punten ligt het derde verbeterpunt: het differentiëren van tijd naar verschillen tussen leerlingen. Vooral leerlingen die meer kunnen, krijgen nu te weinig leerinhouden aangeboden die zijn

toegesneden op hun mogelijkheden.

Schoolklimaat

Het vorige inspectierapport was kritisch over het veiligheidsgevoel van

leerlingen. Uit de leerlingenenquête blijkt weliswaar dat pesten voorkomt, maar ook dat leraren adequaat reageren. De resultaten van de enquête geven wel aanleiding voor nader onderzoek bij individuele leerlingen. Naar aanleiding van eerdere enquêtes hebben alle leerlingen inmiddels een weerbaarheidscursus gevolgd. Leraren geven opnieuw aan zich voldoende veilig te voelen op school.

Uit de ouderenquête blijkt dat zijn in het algemeen tevreden zijn over de communicatie met de school en de mogelijkheden tot actieve betrokkenheid.

Zorg en begeleiding

De leerlingenzorg heeft in de zin van structuur en organisatie een sterke ontwikkeling doorgemaakt. Procedures en afspraken zijn geborgd. De

planmatigheid waarmee de zorg verleend wordt, is verbeterd ten opzichte van het vorige inspectie-onderzoek. Naar het oordeel van de inspectie blijft vooralsnog de evaluatie van de effecten van de zorg een aandachtspunt. Er nog in onvoldoende mate sprake van een scherpe evaluatie van zowel het resultaat als het proces van de verleende hulp. Concrete aanknopingspunten voor verdere behandeling blijven ten onrechte achterwege. De inspectie stelt overigens vast dat over de inhoud van het handelingsplan met de ouders wordt gecommuniceerd.

Rapport onderzoek naar de kwaliteitsverbetering o.b.s. De Barte - 24-3-2009 17

GERELATEERDE DOCUMENTEN