• No results found

Er zullen zoveel netto-inventariswaarden worden berekend als er klasse/categorie van aandelen in elk compartiment zijn.

De netto-inventariswaarde per aandeel van elke klasse/categorie van aandelen van elk compartiment wordt bepaald in Luxemburg, onder de verantwoordelijkheid van de Raad van Bestuur, ofwel wekelijks ofwel halfmaandelijks naar gelang het compartiment.

De nettowaarde per aandeel van de compartimenten Belgische Aandelen, Europese Aandelen, Overheidsobligaties, Finance Dynamic, Technologie Aandelen, Lifestyle Dynamic, Farma-chemie Aandelen, Responsible Utilities, Responsible Materials, Wereld Aandelen, Vlaanderen Aandelen, Responsible Growth Fund, Responsible Growth Fund Defensief, Europese Aandelen High Value, Longer Life, Longer Life Dynamic, Global Thematic en Global Thematic Defensive wordt wekelijks bepaald op woensdag (als de woensdag geen bankwerkdag is, dan gebeurt de bepaling de laatste bankwerkdag in Luxemburg vóór de woensdag) en wordt uitgedrukt in EUR.

De waarde van het aandeel wordt bepaald door de waarde van de nettoactiva van het compartiment te delen door het totale aantal aandelen van dit compartiment dat op dezelfde datum in omloop is, min de verbintenissen die toe te kennen zijn aan het beschouwde compartiment, in overeenstemming met de hieronder beschreven regels. De op deze manier verkregen netto-inventariswaarde per aandeel zal naar boven of naar onder worden afgerond op twee decimalen.

De netto-inventariswaarde van een aandeel hangt af van de waarde van de nettoactiva van het compartiment uit hoofde waarvan dit aandeel is uitgegeven.

De waardering van de nettowaarde van het aandeel wordt bepaald volgens de volgende principes:

I. Tot het vermogen van de Vennootschap behoren:

a. alle contanten in kas of in bewaring, met inbegrip van vervallen of lopende intresten;

b. alle effecten of wissels die direct opvraagbaar zijn en de invorderbare rekeningen (met inbegrip van de opbrengsten van de verkoop van effecten waarvan de prijs nog niet is geïnd);

c. alle effecten, aandelen, deelbewijzen, obligaties, intekeningsrechten, warrants, opties en andere effecten, financiële instrumenten en andere activa die eigendom zijn van de Vennootschap of die door haar werden aangegaan, op voorwaarde dat de Vennootschap aanpassingen kan doorvoeren die niet in strijd zijn met paragraaf (a) hieronder, gelet op de schommelingen van de handelswaarde van effecten die veroorzaakt worden door praktijken zoals ex dividend of ex claim verhandelen of vergelijkbare procedures;

d. alle deelbewijzen of aandelen van andere instellingen voor collectieve belegging;

e. alle dividenden, in contanten of in aandelen, en de distributies die in contanten te ontvangen zijn door de Vennootschap, in de mate dat de Vennootschap er redelijkerwijs kennis van had kunnen hebben;

f. alle lopende intresten op rentedragende activa die eigendom zijn van de Vennootschap, behalve als deze intresten inbegrepen of weerspiegeld zijn in de prijs van deze activa;

g. de initiële kosten van de Vennootschap, met inbegrip van de kosten voor de uitgifte en de distributie van de aandelen van de Vennootschap, in zoverre die niet zijn afgeschreven;

h. alle andere activa in het bezit van de Vennootschap, ongeacht hun aard, met inbegrip van de voorafbetaalde uitgaven.

De waarde van deze activa wordt op de volgende manier bepaald:

a. De waarde van de contanten in kas of in bewaring, direct opvraagbare effecten en wissels en te ontvangen posten, voorafbetaalde uitgaven, dividenden en intresten die zoals hierboven vermeld aangekondigd of vervallen zijn maar nog niet zijn geïnd, zal bestaan uit de nominale waarde van deze activa. Als het evenwel onwaarschijnlijk blijkt dat deze waarde in haar geheel zal kunnen worden geïnd, dan zal ze worden bepaald door een bedrag in mindering te brengen dat de Vennootschap als geschikt acht om de echte waarde van deze activa te weerspiegelen.

b. De waarde van elk effect dat wordt verhandeld of genoteerd op een effectenbeurs, zal worden bepaald volgens zijn laatste koers die beschikbaar is in Luxemburg op de beurs die normaal de belangrijkste markt voor dit effect uitmaakt.

c. De waarde van elk effect of elk ander actief dat verhandeld wordt op elke andere markt die gereglementeerd, regelmatig functionerend, erkend en open is (een “Gereglementeerde Markt”), zal gebaseerd zijn op de laatste in Luxemburg beschikbare koers.

d. Als de effecten niet verhandeld of genoteerd zijn op een effectenbeurs of op een andere Gereglementeerde Markt, of als voor de waarden die genoteerd of verhandeld zijn op een dergelijke beurs of op een dergelijke andere markt, de overeenkomstig de bepalingen sub (b) of (c) hierboven bepaalde prijs niet representatief is voor de waarschijnlijke waarde van de realisatie van deze effecten, zullen deze effecten worden gewaardeerd op basis van de waarschijnlijke te realiseren waarde die voorzichtig en te goeder trouw wordt geschat.

e. De deelbewijzen of aandelen van instellingen voor collectieve belegging zullen worden gewaardeerd tegen hun laatste bepaalde en beschikbare netto-inventariswaarde of, als deze prijs niet representatief is voor de rechtmatige marktwaarde van deze activa, zal de Raad van Bestuur de prijs bepalen op een rechtmatige en rechtvaardige basis.

f. De liquidatiewaarde van spots, termijncontracten (forward contracts) of optiecontracten die niet verhandeld worden op aandelenbeurzen of andere Gereglementeerde Markten, komt overeen met hun nettoliquidatiewaarde die bepaald is overeenkomstig het door de Raad van Bestuur opgestelde beleid, op een basis die consequent wordt toegepast op elke contractsoort. De liquidatiewaarde van termijncontracten, spots, termijncontracten (forward contracts) of optiecontracten die verhandeld worden op effectenbeurzen of andere Gereglementeerde Markten, zal zijn gebaseerd op de laatste prijs die beschikbaar is voor de afwikkeling van deze contracten op de effectenbeurzen of Gereglementeerde Markten waarop deze termijncontracten, spots, termijncontracten (forward contracts) of optiecontracten door de Vennootschap worden verhandeld. Als een termijncontract, spot, termijncontract (forward contracts) of optiecontract niet te gelde kan worden gemaakt op de dag waarop de nettoactiva worden gewaardeerd, zal de Raad van Bestuur op een rechtmatige en redelijke wijze de basis bepalen die zal dienen om de liquidatiewaarde van dit contract te bepalen. De swaps worden gewaardeerd tegen hun marktwaarde.

g. De waarde van de geldmarktinstrumenten die niet worden verhandeld of genoteerd op een effectenbeurs of een andere gereglementeerde markt en die een resterende looptijd van minder dan twaalf maanden en meer dan negentig dagen hebben, zal hun nominale waarde zijn, vermeerderd met de lopende intresten. De geldmarktinstrumenten met een resterende looptijd gelijk aan of kleiner dan negentig dagen, worden gewaardeerd volgens de ’amortized cost basis’-methode, die dicht bij de marktwaarde ligt.

h. De intrestswaps worden gewaardeerd tegen hun marktwaarde die wordt opgesteld met de van toepassing zijnde rentecurve als referentie.

i. Alle andere effecten of andere activa worden gewaardeerd op basis van hun waarschijnlijke, voorzichtig en te goeder trouw geschatte te realiseren waarde volgens de procedures die de Raad van Bestuur heeft opgesteld.

De waarde van alle activa en verbintenissen die niet zijn uitgedrukt in de referentiemunt van het compartiment, wordt omgezet naar de referentiemunt van de klasse, de categorie of het compartiment tegen de wisselkoers die in Luxemburg geldt op de dag van de waardering in kwestie. Als deze koersen niet beschikbaar zijn, dan zal de wisselkoers voorzichtig en te goeder trouw worden bepaald volgens de procedures die de Raad van Bestuur heeft opgesteld.

De Raad van Bestuur kan naar believen elke andere waarderingsmethode toelaten als hij meent dat deze waardering beter de waarschijnlijke te realiseren waarde weerspiegelt van een actief dat in het bezit is van de Vennootschap.

II. De verbintenissen van de Vennootschap omvatten:

a. alle invorderbare leningen, effecten en rekeningen;

b. alle lopende intresten op de leningen van de Vennootschap (met inbegrip van alle rechten en kosten die aangegaan zijn voor de verbintenis voor deze leningen);

c. alle voorziene of te betalen uitgaven (met inbegrip van de administratieve uitgaven, de uitgaven voor advies en beheer, de stimuleringsuitgaven, de depositokosten en de kosten voor de administratieve agent);

d. alle bekende, al dan niet vervallen, verplichtingen, met inbegrip van alle vervallen contractuele verplichtingen die betalingen in contanten of in natura als voorwerp hebben, met inbegrip van het bedrag van de dividenden die de Vennootschap heeft aangekondigd maar nog niet heeft betaald;

e. een gepaste provisie voor toekomstige belastingen op het kapitaal en op het inkomen (aangegaan op de dag van de waardering in kwestie) die op geregelde tijdstippen is vastgelegd door de Vennootschap en, indien nodig, alle andere reserves die toegelaten en goedgekeurd zijn door de Raad van Bestuur, net als een bedrag (als daar reden toe is) dat de Raad van Bestuur kan beschouwen als een provisie die volstaat voor elke eventuele aansprakelijkheid van de Vennootschap;

f. alle andere verbintenissen van de Vennootschap, van welke aard dan ook, overeenkomstig de algemeen aanvaarde boekhoudkundige beginselen. Voor de waardering van het bedrag van deze verbintenissen zal de Vennootschap rekening houden met uitgaven die ze moet dragen, waaronder, maar niet beperkt tot, de oprichtingskosten, de offertekosten, de commissielonen die verschuldigd zijn aan de beheermaatschappij, de investeringsbeheerders en -adviseurs, indien nodig met inbegrip van de prestatiekosten, de kosten en commissielonen die verschuldigd zijn aan de boekhouders en revisoren, de depositaris en indien nodig zijn correspondenten, aan de domiciliatie-, registratie-, transfer- en administratieve agenten, de distributeurs, de noteringsagent, aan elke uitbetalende instantie, de permanente vertegenwoordigers van de plaatsen waar de Vennootschap zich moet registreren, net als aan iedere andere werknemer van de Vennootschap, de vergoeding van de bestuurders (indien nodig), net als de uitgaven die redelijkerwijs door de bestuurders worden gedaan, de verzekeringskosten en de redelijke reiskosten voor de raden van bestuur, de kosten voor rechtsbijstand en de revisie van de jaarrekeningen van de Vennootschap, de kosten voor de registratieverklaringen bij de overheidsinstanties en de effectenbeurzen in het Groothertogdom Luxemburg of in het buitenland, de bekendmakingskosten, met inbegrip van de kosten voor de voorbereiding, de drukkosten, de kosten voor de vertaling en de verspreiding van de prospectussen, voor de periodieke verslagen en de aangiften van de registratie, de Certificaten van de aandelen, de kosten van de verslagen voor de aandeelhouders, alle belastingen en rechten die afgehouden worden door de overheidsinstanties en alle vergelijkbare taksen, alle andere uitgaven voor de exploitatie, met inbegrip van de kosten voor de aankoop en verkoop van activa, de intresten, de financiële, bank- en bemiddelingskosten, de postkosten en de kosten voor telefonie en telex. De Vennootschap zal door een raming voor het jaar of voor elke andere periode rekening kunnen houden met de administratieve en andere kosten die een regelmatig of tijdelijk karakter hebben.

III. De verbintenissen van de Vennootschap omvatten:

a. De opbrengsten die volgen uit de uitgifte van aandelen die behoren tot een klasse/categorie van aandelen, zullen in de boeken van de Vennootschap worden toegekend aan het compartiment dat voor deze klasse/categorie van aandelen is opgezet en het overeenkomstige bedrag zal het aandeel van nettoactiva van dit compartiment die toe te kennen zijn aan de klasse/categorie van uit te geven aandelen verhogen, en de activa, verbintenissen, inkomsten en kosten in verband met deze klasse(n)/categorie(ën) zullen worden toegekend aan het overeenkomstige compartiment, in overeenstemming met de bepalingen van dit artikel;

b. Als een actief voortvloeit uit een ander actief, dan zal dit laatste actief in de boeken van de Vennootschap worden toegekend aan hetzelfde compartiment waartoe het actief behoort waaruit het voortvloeit. Bij elke nieuwe waardering van een actief zal de verhoging of de verlaging van de waarde worden toegekend aan het overeenkomstige compartiment;

c. Als de Vennootschap een verbintenis ondersteunt die toe te kennen is aan een actief van een bepaald compartiment of aan een verrichting die is uitgevoerd in verband met de activa van een bepaald compartiment, dan zal deze verbintenis worden toegekend aan dit compartiment;

d. Als een actief of een verbintenis van de Vennootschap niet kan worden toegekend aan een bepaald compartiment, dan zal dit actief of deze verbintenis worden toegekend aan alle compartimenten, in verhouding tot de netto-inventariswaarde van de betrokken klassen/categorieën van aandelen of op een andere manier die de Raad van Bestuur voorzichtig en te goeder trouw zal bepalen. Elk compartiment zal alleen verantwoordelijk zijn voor de verbintenissen die toe te kennen zijn aan dit compartiment;

e. Na de distributies aan de bezitters van aandelen van een klasse/categorie zal de nettowaarde van deze klasse/categorie van aandelen worden verminderd met het bedrag van deze distributies.

Alle waarderings- en bepalingsregels moeten worden geïnterpreteerd en opgesteld in overeenstemming met de algemeen aanvaarde boekhoudkundige beginselen.

Bij afwezigheid van kwade trouw, nalatigheid of kennelijke fout zal elke beslissing die genomen wordt bij de berekening van de netto-inventariswaarde door de Raad van Bestuur of door een professional uit de financiële sector, door een Vennootschap of door een andere organisatie die de Raad van Bestuur kan aanduiden om de netto-inventariswaarde te berekenen, definitief zijn en de Vennootschap en haar huidige, vroegere of toekomstige aandeelhouders binden.

IV. Voor de noden van deze titel:

a. zullen de aandelen die teruggekocht zullen worden door de Vennootschap overeenkomstig de bepalingen van artikel 8 van de statuten van de Vennootschap, worden beschouwd als uitgegeven en bestaande aandelen tot onmiddellijk na het door de Raad van Bestuur vastgelegde tijdstip van de dag van de waardering tijdens dewelke een dergelijke waardering is gemaakt, en zullen ze vanaf dat moment tot de prijs ervoor is betaald worden beschouwd als een verbintenis van de Vennootschap;

b. zullen de door de Vennootschap uit te geven aandelen worden behandeld als waren ze gecreëerd vanaf het door de Raad van Bestuur vastgelegde tijdstip van de dag van de waardering tijdens dewelke een dergelijke waardering is gemaakt, en zullen ze vanaf dat moment worden behandeld als een vordering van de Vennootschap tot de prijs ervoor is betaald;

c. zullen alle investeringen, saldo’s in contanten of andere activa van de Vennootschap, uitgedrukt op een andere wijze dan in de referentiemunt van het compartiment, worden gewaardeerd met inachtneming van de wisselkoersen die in Luxemburg gelden op de dag van de waardering; en d. zal op elke dag van waardering waarop de Vennootschap een contract zal hebben aangegaan

met als doel:

- een activabestanddeel te verwerven, het voor dit activabestanddeel te betalen bedrag worden beschouwd als een verbintenis van de Vennootschap, terwijl de waarde van dit activabestanddeel zal worden beschouwd als een actief van de Vennootschap;

- elk activabestanddeel te verkopen, het voor dit activabestanddeel te ontvangen bedrag worden beschouwd als een actief van de Vennootschap en zal dit te leveren activabestanddeel niet meer worden opgenomen in de activa van de Vennootschap;

evenwel onder voorbehoud dat indien de precieze waarde of aard van deze tegenpartij of dit activabestanddeel niet bekend is op de dag van de waardering, de Vennootschap hun waarde zal schatten.

Gepaste voorzieningen zullen worden samengesteld voor de uitgaven ten laste van elk compartiment van de Vennootschap, en er zal eventueel rekening gehouden worden met de verbintenissen buiten balans volgens billijke en voorzichtige criteria.

De Raad van Bestuur is bovendien gemachtigd om de berekening van de netto-inventariswaarde van de activa van een of meerdere compartimenten van de Vennootschap en de uitgiftes, terugbetalingen en omzettingen van aandelen tijdelijk op te schorten in de volgende gevallen:

a. wanneer een beurs of markt die de noteringen levert voor een significant deel van de activa van een of meerdere compartimenten van de Vennootschap gesloten is in andere periodes dan de normale vakantieperiodes, of als de verrichtingen er worden opgeschort of aan beperkingen worden onderworpen;

b. wanneer de markt van een valuta waarin een significant deel van de activa van een of meerdere compartimenten van de Vennootschap wordt uitgedrukt gesloten is in andere periodes dan de normale vakantieperiodes, of als de verrichtingen er worden opgeschort of aan beperkingen worden onderworpen;

c. wanneer de communicatie- of berekeningsmiddelen die normaal worden gebruikt voor de bepaling van de waarde van de activa van een of meerdere compartimenten van de Vennootschap worden opgeschort of als om een of andere reden de waarde van een belegging van een of meerdere compartimenten van de Vennootschap niet kan worden bepaald met de gewenste snelheid en juistheid;

d. wanneer wissel- of transferbeperkingen van kapitalen de uitvoering van verrichtingen voor rekening van een of meerdere compartimenten van de Vennootschap verhinderen of wanneer de aankoop- en verkoopverrichtingen voor zijn rekening niet kunnen worden uitgevoerd aan normale wisselkoersen;

e. wanneer factoren die onder meer het gevolg zijn van de politieke, economische, militaire, monetaire situatie en die ontsnappen aan de controle, verantwoordelijkheid en de verweermiddelen van de Vennootschap, de beschikking over activa van een of meerdere compartimenten en de bepaling van de netto-inventariswaarde van de aandelen van een of meerdere compartimenten op een normale en redelijke wijze verhinderen;

f. na een eventuele beslissing om een of meerdere compartimenten van de Vennootschap te ontbinden.

De opschorting van de berekening van de netto-inventaris van de aandelen van een of meerdere compartimenten van de Vennootschap, wordt aangekondigd door publicatie in de « Lëtzebuerger Journal » en per brief aan diegenen die een terugkoop hebben aangevraagd.