• No results found

Beoordeling effecten van de twee varianten

oplossing voor de tracédelen 1 en 2

3.4 Zeef IV - Selectie voorkeurs- oplossing voor de aansluiting

3.4.5 Beoordeling effecten van de twee varianten

Om de varianten ‘ontvlochten gelijkvloers verkeersplein’ en ‘dubbele T-aansluiting’ met elkaar en de referentiesituatie te kunnen vergelijken zijn de effecten op relevante thema’s beschouwd:

- Verkeer;

- Milieu;

- Ruimtelijke ordening;

- Kosten;

- Overige aspecten (sociale veiligheid, robuustheid & faseerbaarheid en huidige en toekomstige mogelijkheden (HOV).

Om de varianten goed te kunnen analyseren is hiervoor een beoorde-lingskader noodzakelijk. De beoordeling van de varianten is qua sys-tematiek gelijk aan de wijze van beoordeling zoals is toegepast bij de aansluiting op het knooppunt Ypenburg en de inpassing in de Vlietzone (hoofdstuk vier). Ook hier zijn de effecten van de twee varianten te-gen de referentiesituatie afgezet. In tabel 3.9 is dit beoordelingskader weergegeven.

figuur 3.8 Schets dubbele ‘T-aansluiting’ en aansluiting Verlengde Regulusweg via de nieuwe Spoorboomweg op de Binckhorstlaan

figuur 3.7 Schets variant ‘ontvlochten gelijkvloers verkeersplein’

38 Notitie Reikwijdte en Detailniveau Rotterdamsebaan

Thema Aspecten

Ruimtelijke ordening Ruimtelijke inpassing Ruimtelijke beleving

Ontwikkelingsmogelijkheden Binckhorst Overige aspecten Sociale veiligheid

Huidige en toekomstige mogelijkheden HOV Robuustheid + aanpasbaarheid

Kosten Aanleg

Kabels en leidingen

* Net als bij Zeef 3 is voor gezondheid geen effectbeoordeling gegeven,

conform de handreiking gezondheid in verkenningen (ministerie van Infrastructuur en Milieu, 2010).

tabel 3.9 Beoordelingstabel voor de twee kansrijke varianten voor deeltracé 4:

aansluiting op de Centrumring

Per thema worden de verschillende aspecten waarop getoetst is weer-gegeven. Voor sommige thema’s, zoals verkeer, luchtkwaliteit, geluid, ecologie en overige milieuaspecten zijn deelrapportages opgesteld.

Deze zijn in de bijlagen van het Trechteringsdocument opgenomen.

Deze deelrapportages bevatten informatie over de effecten voor het gehele tracé.

Het is in deze fase van besluitvorming niet de bedoeling geweest om onderzoek op het niveau van een bestemmingsplan uit te voeren. De uitgevoerde analyses zijn bedoeld om de verschillen tussen varianten te kunnen duiden en om een goede inschatting te geven van de aanwezi-ge problematiek of mate van oplossend vermoaanwezi-gen. In het MER worden voor veel thema’s nadere analyses uitgevoerd.

De effecten per thema worden gescoord middels een vijfpuntsschaal, zie onderstaande figuur.

In tabel 3.10 (p. 40) zijn de effectscores van de twee kansrijke varian-ten voor de aansluiting op de Centrumring weergegeven: ‘Gelijkvloers ontvlochten verkeersplein’ en ‘dubbele T-aansluiting’

Ten aanzien van verkeer geldt dat beide varianten positief scoren. Dit komt, omdat beide varianten dezelfde intensiteiten op de Rotterdam-sebaan hebben als de voorkeursoplossing bij knooppunt Ypenburg (‘+300’): 38.000 motorvoertuigen per etmaal. Dezelfde positieve effec-ten op de Haagweg en andere wegen treden dan ook bij deze varianeffec-ten op. Hoewel beide varianten een iets andere verdeling van het verkeer hebben over het onderliggend wegennet (omdat de wijze van aanslui-ting verschillend is) zijn de onderlinge verschillen beperkt. Met de Dub-bele T-aansluiting en de Spoorboogweg ontstaat een minder kwetsbaar verkeerssysteem doordat verkeersstromen uit elkaar worden gehaald.

De bereikbaarheid van de deelgebieden in de Bickhorst verbetert in de variant ‘dubbele T-aansluiting’ ten opzichte van de referentiesituatie (dit is de situatie in 2020 zonder realisatie van de Rotterdamsebaan en zonder de Verlengde Regelusweg).

In de variant Dubbele T-aansluiting zijn alle deelgebieden van de Binck-horst, net als in de referentie, goed verbonden met de centrumring.

Voor de deelgebieden van de Binckhorst nabij de A12 wordt dit zelfs verbeterd door de Spoorboogweg. In de variant ontvlochten gelijk-vloers verkeersplein zijn de deelgebieden ten zuiden van de Mercurius-weg daarentegen indirect verbonden met de centrumring.

In beide varianten is er een goede directe verbinding voor de gebieden ten noorden van de Mercuriusweg met de Rotterdamsebaan.

Tussen de varianten is er wel een verschil wat betreft de verbinding van deelgebieden ten zuiden van de Mercuriusweg met de Rotterdamse-baan. In beide varianten is dit een indirecte verbinding. In de variant Dubbele T is deze verbinding minder direct dan in de variant ontvloch-ten gelijkvloers verkeersplein, doordat de Mercuriusweg (oost) niet aansluit op de kruising Mercuriusplein. Dit verkeer moet omrijden via de nieuwe verbinding door de Spoorboogzone. Gelet op de geringe ver-keerstromen vanuit de Trekvlietzone en de omgeving van de KPN is dit aspect voor de varianten echter niet onderscheidend.

De variant Dubbele T heeft een eenvoudigere en robuustere kruispunt-vorm voor het verbinden van de Rotterdamsebaan met de centrumring.

Daarnaast is er bij een T-aansluiting geen noodzaak voor ongelijkvloerse kruisingen van het openbaar vervoer en voor fietsers en voetgangersof langzaam verkeer.

39 Van een veelvoud van varianten naar een Voorkeursvariant

Ten aanzien van luchtkwaliteit geldt dat net als bij verkeer de effecten ten opzichte van de referentiesituatie net zo positief worden beoordeeld als de voorkeursoplossingvoor de aansluiting bij knooppunt Ypenburg (+300), omdat de intensiteiten op de Rotterdamsebaan voor beide va-rianten grotendeels gelijk zijn. Hierdoor wordt veel verkeer van nu druk belaste wegen weggehaald. De verschillende verdeling van het verkeer over het onderliggend wegennet bij de twee varianten zorgt lokaal wel voor enkele verschillen (maximaal circa 1 microgram verschil), maar per saldo blijven de effecten even positief. Voor geluid geldt hetzelfde als voor luchtkwaliteit. Er treedt een sterk positief effect op wegen waar veel mensen wonen, bijvoorbeeld de Haagweg/Rijswijkseweg. Doordat verkeer van de Rotterdamsebaan gebruik gaat maken, neemt de geluid-belasting af.

De overige milieuaspecten scoren neutraal ten opzichte van de refe-rentiesituatie. Dit komt, omdat de aansluiting op de Centrumring in de referentiesituatie grotendeels op dezelfde plaats ligt. Het ruimtege-bruik wordt wel (iets) groter, maar de effecten zijn gering.

Voor de ruimtelijke inpassing, - beleving en ontwikkelingsmogelijkhe-den voor de Binckhorst scoort de variant ‘ontvlochten gelijkvloers ver-keersplein’ negatief. Bij deze variant ligt de nadruk op het autoverkeer.

Voor voetgangers, fietsers en (op termijn) het openbaar vervoer zijn onderdoorgangen en tunnels voorzien. Het versteken van de Binck-horstlaan is alleen mogelijk op grote afstand van het Mercuriusplein.

Ook openbaar vervoerhaltes kunnen door de lengte van de tunnelin-/

uitritten alleen op afstand van het plein gesitueerd worden. Een lang-zaam verkeersnetwerk met de voor stedelijk gebied kenmerkende fijn-mazigheid kan onder deze omstandigheden niet ontstaan.

Bij de ‘dubbele T-aansluiting’ blijft oversteken voor voetgangers en fietsers op de belangrijkste plaatsen in de ruimtelijke structuur van de Binckhorst mogelijk. Dat is bevorderlijk voor de bereikbaarheid van de huidige en eventueel toekomstige bebouwing aan de Binckhorstlaan en voor het gebruik van de openbare ruimte. In de ‘dubbele T-aansluiting’

functioneert de Binckhorstlaan, ook door de inpassing op maaiveld en de groenstructuur, als ruggengraat voor toekomstige ontwikkelingen aan weerszijden van de weg.

Voor de aspecten: sociale veiligheid, huidige en toekomstige mogelijk-heden HOV en robuustheid/aanpasbaarheid van de aansluiting, geldt dat de variant ‘dubbele T-aansluiting’ duidelijk beter scoort. Ten aan-zien van het HOV is het uitgangspunt voor het ontwerp een vrijliggende HOV-baan in zijligging. In de variant ‘ontvlochten gelijkvloers verkeers-plein’ is het nodig het Mercuriusplein ongelijkvloers te kruisen. In de variant ‘dubbele T-aansluiting’ kan de vrije HOV baan aan de oostzijde van de Binckhorstlaan langs het kruispunt worden geplaatst en wordt deze zonder conflict met het autoverkeer afgewikkeld op maaiveld. De negatieve score voor de variant ‘ontvlochten gelijkvloers verkeersplein’

komt doordat in deze variant tunnels voor langzaam verkeer aan beide zijden van het verkeersplein opgenomen moeten worden. Deze tun-nels zullen, zeker de eerste jaren als de Binckhorst nog niet volledig ontwikkeld is, niet prettig zijn om in de avonduren te gebruiken. Erva-ringen uit het verleden laten zien dat langzaam verkeerstunnels zeer moeilijk sociaal veilig te maken zijn.

Ten slotte geldt dat de ‘dubbele T-aansluiting’ eenvoudiger aan te pas-sen is dan een complex verkeersplein. Dit vergroot de robuustheid/

flexibiliteit en toekomstwaarde van de ‘dubbele T-aansluiting’.

Thema/Aspect Gelijkvloers ontvlochten verkeersplein Dubbele T-aansluiting

Verbeteren bereikbaarheid Binckhorst - +

Op peil houden doorstroming verkeer op hoofdwegennet 0 0

Verminderen verkeer op Haagweg-Rijswijkseweg* ++ ++

Het creëren van een verkeersnetwerk waarbij het wegtype ++ ++

overeenkomt met de hoeveelheid en het type verkeer dat daar gebruik van maakt

Robuustheid voor de toekomst + ++

Mogelijkheden voor openbaar vervoer en langzaam verkeer - +

Luchtkwaliteit stedelijk gebied ++ ++

Geluid stedelijk gebied ++ ++

Water 0 0

Bodem 0 0

Archeologie, Cultuurhistorie/Landschap 0 0

Ecologie 0 0

Ruimtelijke inpassing - 0

Ruimtelijke beleving - 0

Ontwikkelbaarheid Binckhorst - +

Sociale veiligheid - 0

Huidige en toekomstige mogelijkheden HOV - +

Robuustheid en aanpasbaarheid - +

* De variant ‘dubbele T-aansluiting’ leidt tot significant minder verkeer op de Haagweg-Rijswijkseweg dan de variant ‘gelijkvloers ontvlochten verkeersplein’, maar dit komt niet tot uitdrukking in de effectscore (als bijvoorbeeld een zevenpuntsschaal of negenpuntsschaal was gekozen, was dit verschil wel weer te geven) tabel 3.10 Effectbeoordeling varianten ‘ontvlochten verkeersplein’ en ‘dubbele T-aansluiting’

40 Notitie Reikwijdte en Detailniveau Rotterdamsebaan

Uit de tabel en bovenstaande toelichting blijkt dat de variant ‘dubbele T-aansluiting’ duidelijk beter scoort en daardoor als voorkeursoplos-singvoor de aansluiting op de Centrumring kan fungeren.

Op basis van onderzoek naar verkeer, milieu, ruimtelijke ordening, kosten en overige aspecten kan geconcludeerd worden dat de variant

‘dubbele T-aansluiting’ als voorkeursoplossing voor de aansluiting van de Rotterdamsebaan op de Centrumring kan dienen.

3.5 Via vier ‘zeven’ naar een