• No results found

Bent u niet tevreden over de manier waarop wij uw persoonsgegevens bijhouden of

In document gemeenteraad Notulen (pagina 156-160)

verwerken? Meld het aan de VTC (Vlaamse Toezichtcommissie bevoegd voor het behandelen van klachten) https://overheid.vlaanderen.be/vlaamse-toezichtcommissie

5.4 Respect voor de privacy en bescherming van de persoonlijke levenssfeer

De opvang heeft verschillende persoonsgegevens van uw kind en uw gezin Doel van de verwerking van persoonsgegevens

De persoonsgegevens van de kinderen en de gezinnen worden gebruikt in het kader van de

klantenadministratie, de facturatie, het ontwikkelen van het kinderopvangbeleid van de organisator en de naleving van de vergunnings- en subsidievoorwaarden voor kinderopvang.

Categorieën van verzamelde persoonsgegevens

In het kader van onze werking verzamelen wij verschillende persoonsgegevens: contactgegevens, niet-gevoelige persoonsgegevens zoals slaap- en eetgewoontes van kinderen, en gevoelige persoonsgegevens zoals medische gegevens.

Foto’s, filmpjes, beeldmateriaal

In het kinderdagverblijf maken wij foto’s en filmpjes. Dit materiaal gebruiken we om informatie te verstrekken over de activiteiten en de werking van de opvang. Het gaat om algemeen beeldmateriaal van groepsactiviteiten én om portretten van uw kind.

U heeft het recht om het algemeen beeldmateriaal waarop uw kind staat, te laten verwijderen. Dit kan zonder opgave van reden. Contacteer hiervoor de verantwoordelijke.

Voor het maken en gebruiken van portretten van uw kind, vraagt het kinderdagverblijf toestemming.

Dit doen we bij de start van de opvang bij het invullen van de inlichtingenfiche.

U kan op elk moment deze beslissing herzien.

Kinderopvang is een dienstverlening aan gezinnen. Het is onze taak om de privacy van elk kind te beschermen. We vragen u om voorzichtig te zijn met het delen van foto’s van de kinderen in de opvang, op sociale media.

Rechtsgrond

We mogen dit doen op basis van artikel 24 van het decreet van 20 april 2012 houdende de organisatie van kinderopvang van baby’s en peuters, waarin staat welke gegevens we nodig hebben. Daarnaast zijn verwerkingen noodzakelijk voor de uitvoering van de schriftelijke overeenkomst, voor de bescherming van vitale belangen van de kinderen, of in het algemeen belang.

Voor het verwerken van andere gegevens vragen we uw toestemming. Deze toestemming kan u op elk moment intrekken of wijzigen.

Recht van het gezin

Als ouder heeft u recht op informatie en toegang tot deze gegevens. U kan vragen om de gegevens in te zien en er iets aan te verbeteren, door een mail te sturen naar hummeltjeshof@herentals.be. Uw gegevens worden vernietigd als de wettelijke bewaartermijn voorbij is. Gegevens waarvoor geen wettelijke termijn vastligt, worden niet langer bewaard dan nodig.

Vertrouwelijkheid

De organisator van de kinderopvang waarborgt de veiligheid en het vertrouwelijk karakter van het gebruik van de gegevens, zowel door de medewerkers van de opvang als door mogelijke

onderaannemers (bv. een IT-bedrijf). Deze verwerking gebeurt conform de huidige privacywetgeving.

Overmaken aan derden

Als het noodzakelijk is, worden je persoonsgegevens doorgegeven aan Kind en Gezin of Zorginspectie Functionaris voor de gegevensbescherming

De verwerking van de persoonsgegevens gebeurt onder toezicht van onze functionaris voor gegevensbescherming. De contactgegevens van deze functionaris vind je in de schriftelijke overeenkomst.

6. ANDERE DOCUMENTEN 6.1 Verzekering

Ons kinderdagverblijf is verzekerd voor de burgerlijke aansprakelijkheid van de medewerkers en voor lichamelijke ongevallen van de kinderen op de momenten dat zij onder toezicht van de kinderopvang staan. De polissen kan u inkijken bij de verantwoordelijke.

Onze verzekeringsmaatschappij is Ethias, Prins-Bisschopssingel 73, 3500 Hasselt. Polisnummer burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongevallen: 45.022.899

Bij een ongeval van uw kind moet de eerste dokter die het kind ziet, het medisch attest voor de verzekering invullen. U ontvangt van ons papieren die zo vlug mogelijk binnengebracht moeten worden.

U doet aangifte van schadegevallen of ongevallen bij de verantwoordelijke of haar vervangster, binnen de 24 uur na het gebeuren, zodat deze de verzekeringsinstelling op de hoogte kan brengen.

6.2 Inlichtingenfiche en aanwezigheidsregister

Voor elk opgevangen kind wordt een inlichtingenfiche ingevuld. Dit is belangrijk voor de veiligheid van elk kind. De inhoud van de inlichtingenfiche omvat:

• de identificatiegegevens van het kind en de ouders

• de bereikbaarheidsgegevens van de ouders en de behandelende arts

• de specifieke aandachtspunten over de gezondheid en de manier van omgaan met uw kind

• de personen die het kind mogen ophalen.

Zorg ervoor dat de inlichtingenfiche over uw kind altijd juist is. Geef veranderingen in de gegevens (over de gezondheid ) van uw kind, uw contactgegevens en de huisarts onmiddellijk door. Wij vragen

uw toestemming om deze persoonlijke gegevens te verwerken in het kader van het naleven van de vergunningsvoorwaarden. Wij garanderen een zorgvuldige omgang met de inlichtingenfiche.

De organisator voorziet een aanwezigheidsregister. Daarin staat voor elk kind het uur van aankomst en vertrek per dag. Deze registratie gebeurt tot op de minuut nauwkeurig. Per maand wordt er een overzicht van deze opvangprestaties aangeboden ter ondertekening. Ouders nemen zelf het initiatief om te controleren en hun handtekening te plaatsen. Het aanwezigheidsregister wordt 12 maanden bewaard.

6.3 Kwaliteitshandboek

Het Hummeltjeshof heeft een kwaliteitshandboek. Het kwaliteitshandboek beschrijft hoe we werken. U vindt er onze doelstellingen voor het pedagogisch beleid, de betrokkenheid van ouders, de

klachtenprocedure, de crisisprocedure, onze werkwijze, onze organisatiestructuur, onze verbeterplannen,…U kan het kwaliteitshandboek inkijken, vraag ernaar.

7. WIJZIGINGEN IN HET HUISHOUDELIJK REGLEMENT EN OPZEGMODALITEITEN VOOR DE SCHRIFTELIJKE OVEREENKOMST

7.1 Werkwijze bij wijziging van het huishoudelijk reglement

Elke verandering aan het huishoudelijk reglement in uw nadeel melden we schriftelijk minstens 2 maanden vóór de aanpassing. Deze moet u als ouders ondertekenen voor ontvangst en kennisname.

U heeft het recht om de schriftelijke overeenkomst op te zeggen zonder schade- of opzegvergoeding na kennisname van een wijziging in uw nadeel, op voorwaarde dat u dit doet binnen de twee

maanden nadat u op de hoogte werd gebracht. U bezorgt uw opzegbrief met de reden en de datum van de stopzetting van de overeenkomst aan de verantwoordelijke. Een handtekening op de

opzegbrief is verplicht en dient als een geldig bewijs.

7.2 Gelijkwaardige opzegmodaliteiten voor de schriftelijke overeenkomst

Door de ouders

Om de administratie en de opvang van nieuwe kindjes vlot te laten verlopen, vragen wij u tenminste één maand op voorhand het beëindigen van de opvang te melden aan de coördinator, tenzij van deze termijn wordt afgeweken omwille van gerechtvaardigde redenen, bijvoorbeeld plotse werkloosheid van één van de ouders.

Door het kinderdagverblijf

Het stadsbestuur van Herentals kan deze overeenkomst schorsen of opzeggen als:

• ouders de bepalingen van het huishoudelijk reglement of de overeenkomst niet naleven

• facturen niet (tijdig) betaald worden

• geen gevolg gegeven wordt aan de mondelinge en schriftelijke verwittigingen van de verantwoordelijke van de opvang

• ouders de noodzakelijke documenten niet bezorgen aan de verantwoordelijke.

De opzegging of schorsing wordt per aangetekende brief meegedeeld met vermelding van reden en ingangsdatum.

8.TOT SLOT

Dit huishoudelijk reglement is opgesteld op en goedgekeurd door de gemeenteraad op ….volgens de op dat moment geldende regelgeving en richtlijnen van Kind en Gezin. Alle regels over kinderopvang vind je op www.kindengezin.be

Hebt u vragen of opmerkingen bij dit reglement of bij de werking van het Hummeltjeshof? Praat dan met de verantwoordelijke.

ONTVANGST EN KENNISNAME HUISHOUDELIJK REGLEMENT

De ouders verklaren dat ze het huishoudelijk reglement hebben ontvangen en er kennis van hebben genomen, en bevestigen dit met hun handtekening en de vermelding van de datum.

Handtekening van beide ouders Datum

Stemming op besluit 1

- unaniem voor

Sector ondersteunende diensten Staf van de algemeen directeur

53 2019_GR_00319 Projectvereniging Kempens Karakter - goedkeuring verlenging

GOEDGEKEURD

Beschrijving

Context, relevante voorgeschiedenis en fasen

Op 16 november 2007 richtten de gemeenten Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Lille, Nijlen, Olen en Vorselaar de projectvereniging Kempens Karakter op. In 2011 traden de gemeenten Berlaar en Lier toe. Vanaf 1 januari 2014 maken ook de gemeenten Heist-op-den-Berg, Hulshout en Putte deel uit van de projectvereniging.

In de zitting van 5 november 2013 keurde de gemeenteraad de gewijzigde statuten van Kempens Karakter goed en werd de projectvereniging verlengd voor de periode van 2014 tot en met 2019.

In het najaar van 2019 moet de gemeente opnieuw een belangrijke formele stap nemen in functie van de samenwerking met Kempens Karakter, met name de verlenging van de projectvereniging en een bevestiging van de engagementen van de gemeente voor een nieuwe periode van 6 jaar (2020-2025).

Op 23 september 2019 keurde het college van burgemeester en schepenen de verlenging van projectvereniging Kempens Karakter principieel goed. De verlenging van de projectvereniging moet gebeuren door de gemeenteraad.

Juridische grond

• Decreet Lokaal Bestuur

• Statuten projectvereniging Kempens Karakter

Argumentatie

Binnen Kempens Karakter was nooit het opzet om echt aan toeristische productontwikkeling te doen en was er ook niet echt een gezamenlijk toeristisch DNA. Dat is toekomstgericht logischer te

ontwikkelen binnen Neteland (cfr. dossier bovenlokaal cultuurbeleid en ambitienota/visietekst Neteland 2020-2025). Voor de deelwerking toerisme willen we daarom graag Kempens Karakter als overlegforum behouden om de erfgoedprojecten te valoriseren, echter zonder daar een zware structuur, deelwerking, dotaties en bureaucratie aan te koppelen.

Besluit

De gemeenteraad keurt de verlenging van de projectvereniging 'Kempens Karakter' goed en bevestigt de bestaande engagementen binnen de deelwerkingen 'cultureel erfgoed' en 'onroerend erfgoed'.

De gemeenteraad gaat akkoord om de deelwerking toerisme te heroriënteren naar een overleg om erfgoedprojecten te valoriseren (cfr. cultuur, bibliotheek, jeugd).

Stemming op besluit 1

- unaniem voor

54 2019_GR_00321 Iveka: goedkeuring agenda buitengewone algemene vergadering van 13 december 2019, goedkeuring statutenwijziging, goedkeuring voorstellen partiële splitsing door overneming en vaststelling mandaat GOEDGEKEURD

Beschrijving

Context, relevante voorgeschiedenis en fasen

Het stadsbestuur neemt voor de activiteit distributienetbeheer elektriciteit en/of gas deel aan

In document gemeenteraad Notulen (pagina 156-160)

Outline

GERELATEERDE DOCUMENTEN