• No results found

Hoofdstuk 3 – Inbeslagneming en confiscatie in Engeland (en Wales)

7. Belasting van wederrechtelijk verkregen voordeel

dat het geld on the balance of probabilities uit misdrijf afkomstig is of bestemd is voor een misdrijf.352

7. Belasting van wederrechtelijk verkregen voordeel

Deel 6 POCA heeft betrekking op de uitoefening van fiscale bevoegdheden (exercise of revenue

functions). Deze fiscale bevoegdheden kunnen worden ingezet wanneer er redenen zijn om te

vermoeden dat een (rechts)persoon (deels) door strafbaar handelen inkomen, winst of voordeel heeft genoten en hiervan geen belastingaangifte is gedaan bij de Engelse belastingdienst (HMRC).353 Het doel van deze bevoegdheden is het creëren van een mogelijkheid om inkomen te belasten dat geen duidelijke legitieme oorsprong heeft: “All the Agency [NCA] has to show is that

it has reasonable grounds to suspect criminal conduct (of whatever kind) and that there is income (however indirect) which flows from it. There is no need to trace the income.”354

De NCA kan de fiscale bevoegdheden van de HMRC overnemen,355 maar enkel wanneer het gaat om inkomstenbelasting, kapitaalbelasting, vennootschapsbelasting, bijdragen aan de nationale verzekering, wettelijk betaald ziekteverlof, wettelijk ouderschapsverlof, wettelijk betaald adoptieverlof, en studentenleningen.356 Een strafrechtelijke veroordeling is niet vereist (vrijspraak vormt geen beletsel).357 Bovendien is niet vereist dat een vervolging ter zake van een strafbaar feit is gestart.358 Civiele en fiscale ‘ontneming’ kunnen zowel afzonderlijk van elkaar als gezamenlijk worden toegepast en sluiten bovendien toekomstige strafrechtelijke vervolging en strafrechtelijke confiscatie niet uit.359

Deze fiscale poot van de POCA zal ook van belang zijn in geval van criminele erfenissen. Ingevolge artikel 321 POCA kan de NCA erfbelasting heffen360 als sprake is geweest van een overdracht zoals bedoeld in de Inheritance Tax Act 1984 en de waarde die is overgedragen (geheel of ten dele) te herleiden is tot criminele vermogensbestanddelen (criminal property).

8. Samenwerkingsinstrumenten

Artikel 74 en 141 POCA regelen handhaving van de POCA buiten het grondgebied van het Verenigd Koningrijk. Indien de officier van justitie het aannemelijk acht dat confisqueerbare vermogensbestanddelen zich buiten het Verenigd Koninkrijk bevinden, kan hij een Request for

Assistance aan de Engelse Minister van Binnenlandse Zaken sturen, die vervolgens het verzoek

kan doorsturen aan de overheid van het betreffende land.361

De Proceeds of Crime Act 2002 (External Requests and Orders) Order 2005 en de Criminal

Justice (International Co-operation) Act 1990 (Enforcement of Overseas Forfeitures) Order 2005

352 Rees, Fischer & Thomas 2015, p. 5; artikel 294-298 POCA

353 Artikel 317 POCA.

354 Fenech v SOCA [2014] STC 742; Rees, Fisher & Thomas 2015, p. 202.

355 Rees, Fisher & Thomas 2015, p. 202.

356 Income tax, capital gains tax, corporation tax, national insurance contributions, statutory sick pay, statutory maternity, paternity and adoption pay, student loans (artikel 323 POCA).

357 Artikel 240 lid 2 POCA; Rees, Fisher & Thomas 2015, p. 202.

358 Artikel 240 lid 2 POCA.

359 Smith 2016, p. 32; NCA, Civil recovery and tax, <www.nationalcrimeagency.gov.uk/about-us/what-we-do/economic-crime/civil-recovery-and-tax>.

360 De percentages zijn te vinden in artikel 7 en schema 1 van de Inheritance Tax Act 1984

73 maken restraint van vermogensbestanddelen die zich in het Verenigd Koninkrijk bevinden mogelijk indien hierom door een buitenlandse handhavingsautoriteit wordt verzocht. De tenuitvoerlegging van buitenlandse forfeiture orders wordt eveneens geregeld in deze instrumenten.362

9. Mate van succesvol beslag en confiscatie

In beginsel zijn de respondenten van Engeland (en Wales) succesvol bij het in beslag nemen en confisqueren van voorwerpen met een vermoedelijk criminele herkomst. De standaardsituaties leveren in Engeland (en Wales) geen problemen op, omdat in die gevallen de civiele procedure uitkomst biedt. Met andere woorden, het wettelijk kader biedt voldoende mogelijkheden om tot confiscatie van voorwerpen met een (vermoedelijk) crimineel vermogen over te kunnen gaan.

Toch geven de respondenten van Engeland (en Wales) ook aan dat zij bij de confiscatieprocedure belemmerd worden. Volgens een van de respondenten van Engeland (en Wales) is dat voornamelijk te wijten aan het aantal zaken in verhouding tot de slechts beperkt beschikbare middelen.

10. Conclusie

Met de invoering van de POCA is getracht om de bestaande Engelse confiscatie- en witwaswetgeving te consolideren in één overkoepelende wet. Het resultaat is een wet met ruim vijfhonderd bepalingen en een lange lijst met wijzigingen die de afgelopen jaren zijn geïmplementeerd. De POCA bevat drie confiscatiepijlers: strafrechtelijk, civielrechtelijk en fiscaalrechtelijk.

Ten aanzien van de in de inleiding beschreven vier standaardsituaties kan het volgende worden opgemerkt. Vermogensbestanddelen die niet aan een bepaalde persoon kunnen worden gekoppeld (met inbegrip van tegoeden die zijn aangetroffen op onbeheerde bankrekeningen) kunnen via de civielrechtelijke in rem-procedure worden aangepakt. Artikel 245A lid 6 POCA maakt het mogelijk voor de High Court om een bevriezingsbevel ten aanzien van associated property uit te vaardigen, ook indien niet duidelijk is wie de eigenaar van de vermogensbestanddelen is. Artikel 246 lid 6 POCA maakt in deze gevallen ook een interim receiving order mogelijk. Vervolgens kunnen de vermogensbestanddelen via een recovery order in beslag worden genomen (zie paragraaf 6.3-6.5). Specifieke vermelding verdient nog de bevoegdheid van politie- en douanebeambten om contant geld in beslag te nemen indien het gaat om ten minste £ 1000 en er redelijke gronden zijn om te vermoeden dat dit geld verkregen is uit of bestemd is voor misdrijf (zie paragraaf 6.6).

Erfenissen die (geheel of ten dele) bestaan uit de opbrengsten van (vermoede) strafbare activiteiten van de erflater kunnen eveneens via de civielrechtelijke weg worden geconfisqueerd indien aannemelijk kan worden gemaakt dat de erfenis een criminele herkomst heeft. In dergelijke gevallen kan de fiscaalrechtelijke weg eveneens worden bewandeld.

Ingeval van zogenaamde windhappers (personen die geen (of nauwelijks) geregistreerd inkomen hebben, maar wel veel geld te besteden hebben), kan het inkomen via de fiscaalrechtelijke tak van de POCA worden belast, eventueel naast een civielrechtelijk confiscatietraject.

362 Zie ook de Crime (International Co-operation) Act 2003 (Commencement No. 1) Order 2004 en de Proceeds of Crime Act 2002 (External Requests and Orders) (Amendment) Order 2016. Verder: Smith 2016, p. 64-65.

75