• No results found

BELANGRIJKE RISICOFACTOREN Strategisch

Literatuurlijst Artikelen

BELANGRIJKE RISICOFACTOREN Strategisch

Intern:

Implementatie van strategie

Onderkenning van belangrijke transformerende technologieën Integratie van overnames

Extern:

Wereldwijde economische recessie Internationale activiteiten

Ondersteuning belanghebbenden Operationeel

Intern:

Mensen aantrekken en vasthouden Projectmanagement van veranderingen Productierisico’s Inkoop grondstoffen Wijziging kostenstructuur Extern: Milieurisico’s Productrisico’s Negatieve publiciteit Verschillen in energieprijzen Seizoensinvloed Financieel Extern:

Belastinggeschillen, rechtszaken, schadeloosstelling, garanties, overheidsingrijpen Valutakoersschommelingen Rentewijzigingen Pensioenen Credit rating Naleving Extern: Wet- en regelgeving

Vastgestelde risico’s en risicomanagement Strategische risico’s

Extern

Een wereldwijde economische recessie kan een schadelijk effect hebben op de activiteiten van de onderneming en de bedrijfsresultaten.

De onderneming is internationaal actief en daarom blootgesteld aan een verscheidenheid van risico’s, waarop zij in veel gevallen geen invloed heeft en die de onderneming schade kunnen berokkenen.  De onderneming tracht haar activiteiten geografisch te spreiden om zo kansen te benutten en het risico van politieke of economische instabiliteit te verkleinen.

Als de onderneming voor haar strategie geen steun krijgt van de belanghebbenden kan dat een negatieve uitwerking hebben op de onderneming en haar activiteiten.

 De onderneming probeert een duidelijke strategie vast te stellen en uit te voeren en zoekt steeds de dialoog op met belanghebbenden.

Intern

Het niet kunnen uitvoeren van de strategische plannen kan de onderneming en haar activiteiten nadelig beïnvloeden.

 De haalbaarheid van de strategische plannen van de onderneming wordt voortdurend in de gaten gehouden door de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen. Specifieke aandacht wordt gegeven aan macro-economische ontwikkelingen, algemene marktontwikkelingen, geografische spreiding, opkomende markten, politieke risico’s, toekomstige overnames en desinvesteringen. De onderneming zou niet in staat kunnen zijn belangrijke transformerende technologieën te onderkennen.

 De onderneming streeft steeds naar duurzame groei door research en ontwikkeling, productie en verkoop van nieuwe producten en voegt regelmatig nieuwe activiteiten en technologieën toe via samenwerkingsverbanden, joint ventures of overnames.

Succes kan uitblijven bij de integratie van overgenomen activiteiten en niet de volledige synergie-effecten opleveren.

 Wij besteden veel aandacht aan integratie van overnames omdat dit een voorwaarde is voor het realiseren van de beoogde resultaten. Het beleid en de richtlijnen worden onmiddellijk

geïmplementeerd bij nieuw verworven onderdelen. Operationele risico’s

Extern

Seizoensinvloeden kunnen een nadelig effect hebben op de bedrijfsresultaten van de onderneming.  De activiteiten van de onderneming zijn gedeeltelijk seizoensgebonden vanwege de invloed van het weer. Een terugval in inkomsten kan niet altijd in hetzelfde verslagjaar gecompenseerd worden. Verschillen in energieprijzen vormen een risico voor de concurrentiepositie van verscheidene chemische activiteiten van de onderneming.

 De onderneming runt enkele energie-intensieve bedrijven. Een ongelijkheid in energietarieven kan de concurrentiepositie van deze bedrijven beïnvloeden.

Negatieve publiciteit en beschadiging van handelsmerken van de onderneming kunnen activiteiten en resultaten treffen.

 De gevarieerde portfolio van de onderneming, het merkenbeleid en respons managementsysteem verschaffen een zekere mate van bescherming.

Claims uit productaansprakelijkheid kunnen de activiteiten en bedrijfsresultaten negatief beïnvloeden.  Momenteel is de onderneming betrokken bij een aantal productaansprakelijkheidszaken. De onderneming is echter van mening dat eventuele, nu nog niet verantwoorde kosten en verplichtingen geen wezenlijke invloed zullen hebben op de geconsolideerde financiële positie. De onderneming voert een centraal beleid om de verzekeringsdekking te optimaliseren.

Door de aard van haar activiteiten blijft de onderneming milieurisico’s lopen.

 De onderneming gebruikt gevaarlijke stoffen, chemicaliën en biologische en toxische verbindingen bij diverse productontwikkelingen en fabricageprocessen. We zijn en worden nog steeds

geconfronteerd met het risico van accidentele verontreiniging. We kunnen te maken krijgen met situaties waarin wij niet voldoen aan milieuwetgeving, met overheidsmaatregelen, schade aan

bezittingen en mogelijk persoonlijk letsel en daaruit voortvloeiende claims wegens schade aan bezit. Er zijn draaiboeken voor crisissituaties om deze risico’s te beperken

Intern

De ambitieuze groeiplannen van de onderneming zouden niet gehaald kunnen worden als wij er niet in slagen de juiste mensen aan te trekken en vast te houden.

 De onderneming hecht groot belang aan het aantrekken, vasthouden, motiveren en opleiden van haar medewerkers met behulp van HR-instrumenten zoals de Talent Factory en biedt duidelijkheid in de werkomgeving door effectieve informatie en communicatie. Er is speciale aandacht nodig in de opkomende markten.

Als het management van de onderneming bij veranderings pojecten niet voldoende is, kan dit mogelijk leiden tot verlies van belangrijke medewerkers of kennis, of leiden tot andere ontwrichting van de gang van zaken, wat een negatief effect zou kunnen hebben op de productiviteit en klantgerichtheid.

 De onderneming voert belangrijke projecten uit op het gebied van inkoop, IT, HR en verscheidene bedrijfsterreinen die een aanzienlijk projectmanagement vereisen. De onderneming beschikt over veel ervaring op het gebied van projectmanagement. Onze beste medewerkers zijn betrokken bij het management van essentiële projecten, die onder supervisie staan van de Raad van Bestuur. Onvermogen om de kostenstructuur van de activiteiten van de onderneming snel aan te passen aan veranderingen in het economische klimaat kan een negatieve invloed hebben op de bedrijfsresultaten van de onderneming.

 De onderneming houdt continu de macro-economische ontwikkelingen en algemene stemming op de markt in de gaten. Onze onderdelen zijn operationeel uitmuntend doordat zij hun kostenstructuur voortdurend bewaken en de onderneming maakt gebruik van een margemanagementprogramma. Bij veranderingen in het economische klimaat verschuift de toewijzing van de middelen van de onderneming wereldwijd in lijn met de nieuwe optimale situatie.

Risico’s verbonden aan productieprocessen kunnen een nadelige invloed hebben op de bedrijfsresultaten van de onderneming.

 De onderneming tracht productierisico’s zoveel mogelijk te beperken door spreiding van de productie en adequaat voorraadbeheer in combinatie met goede planning voor onvoorziene omstandigheden en passende regelingen voor risico-overdracht (bijvoorbeeld verzekeringen). Gebrek aan grondstoffen, stijgende kosten en hogere uitgaven voor grondstoffen, aardolie en aardgas, en veranderingen van de productmix kunnen de resultaten van de onderneming negatief beïnvloeden.  De onderneming maakt gebruik van haar inkoopkracht en langdurige relaties met leveranciers om grondstoffen in te kopen en een betrouwbare levering daarvan onder optimale voorwaarden te

garanderen. De onderneming is gevoelig voor prijsbewegingen die zouden kunnen leiden tot uitholling van de marges en mogelijke vervanging van haar producten door andere. Dankzij een mondiaal inkoopbeleid is het mogelijk onze inkoopkracht te bundelen om zo beter productgerelateerde en niet-productgerelateerde eisen te kunnen stellen. De bedrijven van de onderneming houden de markten waarin de onderneming actief is nauwlettend in de gaten met het oog op ontwikkelingen en kansen. Financiële risico’s

Extern

Valutakoersschommelingen kunnen een nadelige invloed hebben op de financiële resultaten van de onderneming.

 De onderneming heeft activiteiten in meer dan 80 landen en rapporteert in euro’s. Zij is vooral gevoelig voor de wisselkoers tussen de euro en de Amerikaanse dollar, het Britse pond, de Zweedse kroon en Latijns-Amerikaanse en Aziatische valuta’s. De onderneming kent een dekkingsbeleid voor bepaalde valutarisico’s

Een lagere kredietbeoordeling door de grote ratingbureaus kan leiden tot hogere financieringslasten of tot een beperkte beschikbaarheid van krediet.

 Ultimo 2007 waren onze ratings: Standard and Poor’s A- (A minus) en Moody’s A3.

De financiële positie en de resultaten kunnen nadelig worden beïnvloed wanneer de onderneming er onvoldoende in zou slagen risico’s die verband houden met rentewijzigingen te verminderen.  De onderneming voert een centraal beleid om de financieringslasten te minimaliseren en de met rentepercentages verband houdende risico’s te beheersen.

Ongunstige ontwikkelingen op de beurs kunnen de activa van pensioenfondsen treffen en hogere pensioenlasten en -premies tot gevolg hebben.

 De pensioenfondsen van de onderneming volgen een gediversifieerd investeringsbeleid en voeren een actief beleid om hun investeringsportefeuille af te stemmen op hun vereiste risicoprofielen. Ongunstige ont wikkelingen op de aandelenmarkt leidden in 2002 tot een materiële voorziening op de balans en tot aanvullende pensioen lasten in 2002 en de daaropvolgende jaren

De uitkomst van belastinggeschillen, rechtszaken, aansprakelijkheden en garanties, alsmede wet- en regelgeving kunnen een negatief effect hebben op de activiteiten van de onderneming en op het bedrijfsresultaat.

 Er zijn diverse vorderingen ingediend die alle door de onderneming worden aangevochten. Verder is de onderneming betrokken bij geschillen met fiscale autoriteiten. Hoewel de afloop niet met zekerheid kan worden voorspeld, is de leiding van de onderneming van oordeel dat de uiteindelijke uitkomst geen wezenlijke invloed zal hebben op de geconsolideerde financiële positie, maar dat deze wel van

invloed kan zijn op de timing van de belastingbetalingen. Nalevingsrisico’s

Extern

De onderneming kan verantwoordelijk worden gehouden voor mogelijke aansprakelijkheid vanwege niet-naleving van wet- en regelgeving.

 Zo is de onderneming wat betreft antitrustwetgeving betrokken bij onderzoek door

mededingingsautoriteiten in de EU, de VS en andere landen naar vermeende schendingen van de antitrustwetgeving in deze gebieden, en bij geschillen hierover. De onderneming probeert deze risico’s zoveel mogelijk te beperken met speciale nadruk op het naleven van haar Business Principles. De onderneming hanteert een uitgebreid programma om naleving van mededingingsregels te bevorderen, inclusief middelen voor training, controle en beoordeling.

Verklaring Raad van Bestuur

De Raad van Bestuur is verantwoordelijk voor het instellen en het adequaat functioneren van interne controles en procedures bij de onderneming. De Raad van Bestuur heeft daarom een breed scala aan processen en procedures ingevoerd om de Raad van Bestuur controle te geven over de activiteiten van de onderneming. Deze processen en procedures bevatten maatregelen met betrekking tot het algemene controleregime, zoals een gedragscode met Business Principles, Corporate Directives en Authority Schedules, maar ook een aantal specifieke maatregelen, zoals een risicomanagementsysteem, een controlesysteem en een procedure met “letters of representation”, die door de verantwoordelijke managers op verschillende niveaus binnen de onderneming moeten worden afgegeven.

Al deze maatregelen en procedures moeten er met een redelijke mate van zekerheid voor zorgen dat belangrijke risico’s voor de onderneming gesignaleerd en aangepakt worden en dat de operationele en financiële doelstellingen van de onderneming worden gehaald met naleving van de toepasselijke wet- en regelgeving. De individuele onderdelen van bovenstaande interne controlemechanismen zijn conform het COSO Enterprise Risk Management Framework.

Er is een Internal Control Officer benoemd om ervoor te zorgen dat deze maatregelen worden beoordeeld op hun effectiviteit. Ter ondersteuning en controle van de naleving van wetten en regels, waaronder de Business Principles van de onderneming, is een Compliance Committee geformeerd. Internal Audit biedt de Raad de zekerheid dat de interne controleprocessen, zoals opgesteld en gepresenteerd door het management, toereikend zijn en correct functioneren.

De onderneming heeft de beursnotering aan NASDAQ beëindigd en de registratie bij de SEC ingetrokken. Het management ziet er echter nog steeds strikt op toe dat de interne controlesystemen naar behoren functioneren in de hele organisatie.

Terwijl de onderneming constant werkt aan voortdurende verbetering van de processen en procedures met betrekking tot de financiële rapportage, is de Raad van Bestuur van mening dat deze processen en procedures:

- Een redelijke mate van zekerheid bieden dat dit jaarverslag geen onnauwkeurigheden van materieel belang bevat;

- In het jaar 2007 goed hebben gewerkt en

- Ook in 2008 goed zullen werken.

Het jaar 2008 zal in het teken staan van de integratie van de nieuw verworven activiteiten van ICI binnen het systeem van Governance & Control.

Bijlage 3 Risicoparagraaf ING Groep