• No results found

Hoofdstuk 6: Wat kan de ZLTO doen?

6.3 Begeleiding

De ZLTO kan haar leden en klanten op meerdere manieren ondersteunen wanneer zij een VAB locatie bezitten of begeren. Dit gaat voornamelijk over adviezen met betrekking tot fiscale regelingen, wet en regelgeving omtrent ruimtelijke ordening en financiën. Daarnaast kunnen de adviseurs helpen met het opstellen en indienen van principeverzoeken en is het mogelijk om trainingen te verzorgen.

Fiscale adviezen

Bij bedrijfsbeëindiging zijn er een aantal fiscale regelingen die belangrijk zijn zoals de

landbouwvrijstelling en de status (privé of zakelijk) van het woonhuis. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de stakingswinst van het bedrijf en of dat verminderd kan worden (bijvoorbeeld met kosten van sloop) en fiscale taxaties waarbij afspraken worden gemaakt met de belastingdienst, zodat duidelijk wordt wat mensen aan de eind van de rit overhouden.

Dit kan allemaal onoverzichtelijk zijn voor een ondernemer. Daarom biedt de ZLTO adviseurs aan om te helpen met het doorspitten van regelingen, het maken van afspraken met de belastingdienst (fiscale taxaties) en het opstellen van een planning.

Herbestemming

De adviseurs helpen ondernemers om tot de situatie te komen die zij wensen. Hierbij nemen de adviseurs de fiscale, financiële en ruimtelijke ordeningsaspecten van de planvorming op zich. Vooral bij de ZLTO hebben de adviseurs ook oog voor de sociale wensen van de ondernemer, zoals toekomst voor de familie en omgang met de omgeving.

Veranderend beleid

Het (gemeentelijk) beleid omtrent ondernemen in het buitengebied verandert continu. De ZLTO, en voornamelijk de lokale afdelingen, kunnen ondernemers helpen in de gaten te houden wat er

verandert en wanneer. De veranderingen kunnen namelijk een grote impact hebben op de ruimte die ondernemers hebben. Door leden actief op de hoogte te houden van veranderingen krijgen ze de kans om hier tijdig op te reageren.

Wanneer de gemeente aan een nieuw bestemmingsplan werkt, kan de ZLTO in samenwerking met de lokale afdeling input verzamelen en dit communiceren naar de gemeente. Dit kan worden gedaan met een afdelingsvisie. In bijlage E en F staan de afdelingsvisies van Someren en Dongen-Loon op Zand ter voorbeeld. Deze afdelingsvisies geven een algemeen beeld van de ZLTO visie op de VAB problematiek en laat de afdeling dit toespitsen tot wat belangrijk is in hun gemeente. Met deze afdelingsvisies kan de afdeling zelf invulling geven aan het maatwerk dat in hun omgeving nodig is bij bijvoorbeeld sloopregelingen, ruimte voor ruimte en zoneringen.

Bij Someren en Dongen-Loon op Zand was er al een duidelijk verschil te zien. Leden van afdeling Loon op Zand, een gemeente met veel recreatie, stelden dat er duidelijke grenzen nodig zijn bij de

ontwikkeling van nevenactiviteiten en niet-agrarische hoofdactiviteiten. Om dit te onderbouwen noemden ze voorbeelden in gemeente Loon op Zand waarbij er spanningen waren tussen agrarische bedrijven en niet-agrarische functies (voornamelijk burgerwoningen, maar ook andere activiteiten zoals dagopvang voor kinderen). De voorstellen die hieruit voortkwamen waren bijvoorbeeld een maximum grootte voor de dagopvang voor kinderen welke was begonnen met 25 en nu rond de 175 kinderen op een dag ontving. Dit zorgde voor veel overlast bij de buren. Ook was er beter beleid nodig met betrekking tot burgerwoningen. Ze noemden voorbeelden van burgers die in het buitengebied kwamen wonen en klachten indienden bij de gemeente over overlast van agrarische bedrijven.

Bij afdeling Someren stonden ondernemers veel positiever tegenover nevenactiviteiten. Hier zaten ondernemers meer met de verkoopbaarheid van de agrarische bedrijven en met de leefbaarheid van het platteland. Voornamelijk het tweede kwam naar voren. ZLTO leden in deze afdeling gaven aan dat het buitengebied langzaam leegliep. Ze maakten zich wel zorgen over de toename van

burgerwoningen, maar nevenactiviteiten en andere bedrijvigheid waren hier geen punt. In Someren werd dan ook niet opgeroepen tot restricties van nevenactiviteiten.

De adviseurs van de ZLTO kunnen daarnaast helpen met het opstellen van principeverzoeken. Omdat dit proces als onoverzichtelijk wordt ervaren kan het wenselijk zijn om het iemand te laten doen die er ervaring mee heeft. De rentmeesters van de ZLTO hebben hier al ervaring mee en kunnen ondernemers en initiatiefnemers helpen bij het opstellen van de principeverzoeken en ze kunnen helpen het proces korter te maken door gedegen contact te houden met de betreffende gemeente. Voorlichting

Ondernemers zijn niet altijd op de hoogte van alles dat komt kijken bij de VAB problematiek. Dit gaat bijvoorbeeld over de fiscale regelingen die mogelijk zijn, het waardeverschil van sloop en specifiek beleid. Dit is allemaal informatie die voor de ondernemer erg nuttig kan zijn. De ZLTO kan actief voorlichting bieden over de mogelijkheden bij het stoppen van de bedrijfsvoering of het beginnen

van een activiteit op een VAB locatie. Dit kunnen algemene voorlichtingsavonden zijn, in tegenstelling tot de individuele hulp die adviseurs kunnen bieden. Deze voorlichtingsavonden organiseert de ZLTO al voor o.a. de nieuwe melkveewet, veranderingen in de pachtwet en de PAS. Ondernemerstrainingen

Een idee dat is voorgesteld in een van de gesprekken is het trainen van niet-agrarische ondernemers. Dit komt vanuit de gedachte dat de ZLTO er is voor alle ondernemers in de groene ruimte, dus ook niet-agrarische ondernemers. In dit geval ging het specifiek over ondernemers op VAB locaties. Door deze te ondersteunen met trainingen in het starten van een onderneming wordt de kans van slagen vergroot.

In document De Vrijkomende Agrarische Bebouwingen (pagina 42-44)