• No results found

5.1 Bedrijf

Het bedrijf Marcelis is een deels gesloten bedrijf in Castenray. Dit bedrijf heeft in 2008 4 vleesvarkenafdelingen omgebouwd met behulp van de ComfortClass- benadering. Hierbij worden 400 vleesvarkens in één grote groep gehouden. De betreffende stal is gebouwd in 1975. Een volledige roostervloer en ver- sleten hokinrichting waren de reden tot renovatie. Een belangrijke reden om met grote groepen te werken is het automatisch kunnen wegen en selecteren van vleesvarkens. Doordat het bedrijf werkt met beren, is het secuur op gewicht af- leveren van de beren erg belangrijk.

5.2 Beschrijving oude situatie

Het bedrijf Marcelis heeft een bestaande vleesvarkensstal omgebouwd met be- hulp van de ComfortClass-benadering. Hierbij zijn vier afdelingen samengevoegd tot één afdeling. De oude afdelingen boden plaats aan in totaal 360 vleesvar- kens met 10 vleesvarkens per hok. De hokken hadden volledig betonnen roos- ters en betonnen hokafscheiding. Figuur 5.1 geeft de oude situatie weer.

39 5.3 ComfortClass-ombouw

De verschillende afdelingen zijn volledig gestript, waarbij afdelingsmuren, en hokafscheidingen grotendeels verwijderd zijn. Enkele muren zijn blijven staan zodat vleesvarkens hierachter kunnen schuilen. Er is op deze manier één afde- ling van 340 m2 ontstaan met ruimte voor 400 vleesvarkens. Het percentage

dichte vloer bedraagt tussen de 20 en 25% en is gecreëerd door een combina- tie van rubbermatten, geitenroosters, gaatjesbeton en kunststofvloer. Hiermee zoekt de ondernemer naar een optimale vloeruitvoering.

Voedering vindt plaats door middel van brijbakken. Deze zijn geplaatst ach- ter een sorteersluis, waardoor de vleesvarkens in twee groepen gevoerd kunnen worden, afhankelijk van het diergewicht.

5.4 Renovatiewerkzaamheden

Voor het ombouwen van de afdelingen om met behulp van de ComfortClass- benadering het welzijn te verhogen moesten de afdelingsmuren en een groot aantal hokafscheidingen worden verwijderd. De renovatie bestond uit: - het slopen van afdelingsmuren;

- het plaatsen van nieuwe brijbakken achter een weegsluis verdeeld over 2 groepen;

- een nieuwe opbouw van de hokafscheidingen voor de 2 voergroepen; - het omleggen van de voerinstallatie;

- de installatie van afleidingsmateriaal en een ventilatiesysteem. Figuur 5.2 geeft de nieuwe opbouw van de afdeling.

40

Figuur 5.2 Situatieschets hokindeling van de vleesvarkenafdeling op

het bedrijf Marcelis na verbouwing

ziekenboeg o o o o vo erbakken weegsluis o o o 5.5 Verbouwingsinvestering

De verbouwingsinvestering bedroeg € 85 exclusief btw per dierplaats van 0,85 m2 (inclusief vergunningen, sloop, aanpassing ruwbouw, voedering, sor-

teersysteem, elektra, afleidingsmateriaal). Hierbij is alle eigen arbeid ingerekend met een bouwvakkerstarief van € 40 per uur en deze bedraagt € 27 per var- kensplaats.

5.6 Onderdelen ComfortClass naar basisbehoeften

De tien gedefinieerde basisbehoeften binnen het ComfortClass-concept worden tussen bedrijven op verschillende wijze zo veel als haalbaar is benaderd. Bij het bedrijf van Marcelis is het als volgt ingevuld.

1. Verzadiging

Voedering vindt plaats met brijbakken. De varkens worden onbeperkt ge- voerd, waarbij kleinere varkens afgezonderd zijn van de zware vleesvarkens door selectie met behulp van weegstations. Er zijn 46 vreetplaatsen voor 400 dieren: dat is 1 vreetplaats op 8,7 varkens. Drinkwater is zowel in als buiten de vreetruimtes beschikbaar.

41 2. Rust

De ligruimte in de stal is afgezonderd van de mest-, speel- en vreetruimte. Het deel dichte vloer om op te rusten bedraagt 40% van 0,85 m2: dat is

0,34 m2 tegen 0,32 m2 in een gangbare stal. Een aantal schotten zorgen

voor afscheiding, zodat beschutte plekken ontstaan zijn. 3. Exploratie, verkennen en wroeten

De heer Marcelis heeft een speeltoestel ontwikkeld, bestaande uit een draaibare bus gevuld met grind, zie onder.

Eigen ontwerp speeltoestel op het bedrijf Marcelis

4. Sociaal contact

Sociaal contact is gerealiseerd door grote groepen van 400 vleesvarkens te vormen. Er zijn voldoende vreet-, lig- en wroetruimtes aanwezig. Alle activi- teiten kunnen door meerdere vleesvarkens tegelijk gedaan worden. 5. Excretie

Er is een duidelijke mestplaats. Deze is afgezonderd van andere plaatsen. Door oude hokafscheidingen wordt een mestruimte gecreëerd. Door middel

42

van ventilatie wordt getracht extra te sturen op het mesten op de gewenste plaats.

6. Comfortgedrag

De oude hokafscheidingen bieden voldoende mogelijkheden om zich te schuren.

7. Locomotie

Door het grotere oppervlak van 340 m2

per hok en verschillende hokgebie- den is er absoluut en verhoudingsgewijs meer ruimte voor alle activiteiten dan in een gangbare stal.

8. Geen ongemak door ziekte

Gezonde biggen bij opleg en een goede verzorging zijn de basis voor een goede gezondheid. Door de grote ruimte kunnen dieren vluchten voor hok- genoten. In de stal kunnen daarnaast twee soorten voer verstrekt worden, geheel toegespitst op wat de varkens nodig hebben.

9. Thermocomfort en licht

De stal biedt voldoende ruimte om in warme dagen de meest aangename lig- plaatsen te zoeken. Verlichting gebeurt geheel met tl-verlichting.

10. Veiligheid

Zware en lichte dieren vreten gescheiden door aparte vreetruimtes. Daar- naast bieden de oude hokafscheidingen mogelijkheden om zich te kunnen verschuilen.

5.7 Onderdelen ComfortClass geclusterd

Onderstaand zijn de investering voor de verschillende onderdelen op het bedrijf Marcelis uiteengezet. Omdat de diverse investeringen niet aan één enkel onder- deel kunnen worden toegeschreven zijn deze samengevoegd per groep. 1. Rust, Locomotie, Excretie, Veiligheid

Rust, locomotie en de mestruimte zijn verkregen door de afdeling om te bouwen naar één grote groep. De ruwbouwkosten hiervan bedragen ruim € 35 per dierplaats. Hierbij is de eigen arbeid ingerekend met € 40 per uur en zijn alle materialen (roosters) tegen nieuwprijs ingerekend. De rubberen matten zijn ingerekend tegen een tarief van € 10 per vierkante meter. Daar- naast is de veiligheid van de dieren geborgd door verschillende schotten in de stal. Deze schotten zijn de oude niet verwijderde hokafscheiding en hier-

43 voor zijn geen kosten ingerekend. Nieuwbouw zal een besparing opleveren

van € 15 per dierplaats door het kleiner aantal aanwezige hokafscheidingen. 2. Verzadiging, Exploratie, Sociaal contact

Vleesvarkens kunnen ongehinderd en onbeperkt vreten in aparte ruimtes. Lichte dieren worden afgezonderd van zware dieren door een weegsluis. Hierdoor wordt extra voldaan aan de wensen voor de onder punt 1 genoem- de veiligheid. De investering voor deze weegsluis bedraagt € 40 per plaats. Voor de ombouw zijn brijbakken met in totaal 48 vreetplaatsen aangeschaft. De investering voor de brijbakken is niet specifiek voor ComfortClass en is daarom niet meegerekend.

De investering voor het speeltoestel is (inclusief eigen uren) geschat op € 200. Sociaal contact is gerealiseerd door grote groepen toe te passen. Hier zijn geen extra investeringen voor ingerekend.

3. Comfortgedrag, Thermocomfort, Gezondheid

Hiervoor zijn geen extra investeringen gedaan. De stal wordt op dezelfde methode geventileerd als voorheen.

De totale extra investering die kan worden toegeschreven aan de toepassing van de ComfortClass-benadering bedraagt in verbouwsituatie circa € 77 per dierplaats (tabel 5.1). De extra kosten bij nieuwbouw zouden € 27 per plaats bedragen.

Tabel 5.1 Overzicht van de investeringsbedragen op het bedrijf

Marcelis per cluster van welzijnsbehoeften (€ per dierplaats)

Cluster a) Verbouwing Waarvan ComfortClass Nieuwbouw

RLEV 35 -/- 15

VES 42 42

CTG 0 0

Totaal (afgerond) 85 77 27

a) Clusters: RLEV: Rust, Locomotie, Excretie, Veiligheid; VES: Verzadiging, Exploratie, Sociaal contact; CTG: Comfortgedrag, Thermocomfort, Gezondheid.

44