• No results found

Beantwoording vragen over het expertplatform Over het expertplatform zijn de volgende vragen gesteld:

E. Overige vragen (die niet tot de opdracht aan de commissie behoren) De onderstaande vragen zijn vragen van Tweede Kamerleden aan de

A.3. Beantwoording vragen over het expertplatform Over het expertplatform zijn de volgende vragen gesteld:

• Waarom is de externe expertgroep opgeheven in 2011? (vraag 47).

• Constaterende dat als onderdeel van het programma mgba een groep van acht externe experts werd opgericht die van buitenaf geacht werden om mee te denken, maar in 2011 – wanneer zij zeer kritisch was – werd opgeheven, kan de minister aangeven op basis van welke afwegingen dit besluit was genomen?

(vraag 96).

Beantwoording

Uit de verkregen documentatie kan niet worden afgeleid op basis van welke afwegingen het expertplatform is beëindigd. Uit de documentatie kan enkel worden afgeleid dat de inzet van experts naar verloop van tijd op een andere wijze invulling heeft gekregen.

De Tijdelijke Commissie ict-projecten heeft in haar informatieverzoek van 11 juli 2013 (informatieverzoek nr. 15) eveneens een vraag gesteld over het expertplatform. In de beantwoording van deze vraag schrijft het ministerie van bzk dat het expertplatform negen keer bijeen is geweest in de periode 2010 – 2011.229 In antwoord op het verzoek van de Tijdelijke Commissie ict-projecten schrijft bzk dat in een later stadium de onderwerpen waarvoor het programma behoefte had aan de expertise van de experts zich minder voor plenaire bespreking leenden, en daarom verschoof de betrokkenheid van de experts naar een aantal werkgroepen. Het betreft hier de werkgroepen voor de onderwerpen Specificaties Burgerzaken modules, Gegevens-architectuur en Migratie. Aan deze werkgroepen namen de experts in wisselende aantallen deel, samenhangend met ieders specialisme. Vanaf 2012 zijn er ook werkgroepen ingericht voor de brp-koppelvlakken, waar ook experts bij zijn betrokken.230

229 Het expertplatform is op de volgende negen data bijeen geweest: 9 augustus 2010, 3 september 2010, 16 september 2010, 13 oktober 2010, 25 oktober 2010, 25 november 2010, 10 maart 2011, 12 mei 2011 en 18 mei 2011. De volgende partijen zijn in het expertplatform vertegenwoordigd:

Atos Origin, Capgemini, Everest, Infosupport, Ockham/Procura, Ordina, ovSoftware en Sogeti.

230 Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (2013). Beantwoording informatie-verzoek nr. 15 – mgba. 25 juli 2013.

De vergoeding voor experts betrof aanvankelijk een vaste (forfaitaire) vergoeding.

Mede uit kostenoverwegingen is in 2012 deze regeling om gezet in de mogelijkheid om op basis van een vastgesteld uurtarief de expertise in te zetten. In de beantwoor-ding aan de parlementaire onderzoekscommissie schrijft het ministerie van bzk op individuele basis meermalen experts te hebben geconsulteerd, en twee experts voor langere tijd te hebben ingehuurd.231 In de notitie Verantwoording en Begroting mgba van september 2012 wordt gesteld dat bij de herijking van de meerjarenbe-groting de inzet van het Expertplatform fors is verlaagd, op basis van voortschrijdend inzicht en opgedane ervaring.232

B.5, 7 t/m 10 Beantwoording vragen over onderzoek Gartner

Over het onderzoek dat in 2013 door onderzoeksbureau Gartner werd uitgevoerd, zijn de volgende vragen gesteld:

• Waarom is er in 2013 geen analyse op de door het programma brp gerealiseerde kwaliteit van de software uitgevoerd, maar is er enkel gekeken naar de voort-gang van de Operatie brp? (vraag 49).

• Constaterende dat Gartner stelt dat zij niet heeft gekeken naar de kwaliteit van de brp-software, kan de minister in detail aangeven welke werkzaamheden Gartner in 2013 heeft uitgevoerd? Is bureau Gartner gevraagd een oordeel te geven over de kwaliteit van de brp-software? Zo nee, waarom niet? (vraag 70).

• Waarom heeft Gartner in zijn onderzoek niet naar de kwaliteit van de broncode gekeken, waarom heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken hier niet naar gevraagd en waarom is het bij het ministerie van Binnenlandse Zaken niet opgevallen dat het onderzoek zeer oppervlakkig was en dat aan de hand van het onderzoek niet vastgesteld kon worden wat de status van Operatie brp was?

(vraag 101).

• Hoe kijkt u terug op de rol van Gartner? Welke werkzaamheden hebben zij uitgevoerd in 2013? Waarom is er destijds voor gekozen ze geen inhoudelijk oordeel te laten vellen over de kwaliteit van de software? (vraag 84).

• Kunt u in detail aangeven welke rol Gartner heeft gespeeld? (vraag 103).

• Is het denkbaar dat Gartner bij haar werkzaamheden geen zicht heeft gekregen in de kwaliteit van de brp software waarvan het bit nu vaststelt dat deze abominabel is? (vraag 71).

231 Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (2013). Beantwoording informatie-verzoek nr. 15 – mgba. 25 juli 2013.

232 Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, dgbk (2012). Memo. Verantwoording en Begroting mgba. 13 september 2012.

• Wanneer precies heeft Gartner voorgesteld om ook een oordeel te geven over de kwaliteit van de brp software? (vraag 73).

• Wat waren de overwegingen bij het ministerie om niet op dat voorstel in te gaan? (vraag 74)

• Is het denkbaar dat Gartner geen oordeel over de kwaliteit van de brp software mocht afgeven omdat bij de opdrachtgever reeds bekend was dat dit een doorstart van het programma onmogelijk zou maken? (vraag 75).

Beantwoording

Begin 2013 wordt duidelijk dat er mogelijk opnieuw (na een recente herijking van de planning in de zomer van 2012) vertraging optreedt in de bouw van de brp -voor-ziening. Naar aanleiding van dit bericht wordt onderzoeksbureau Gartner gevraagd de stand van zaken van de bouw te objectiveren233, en een review uit te voeren op de omvang, voortgang en haalbaarheid van de planning van de brp en Migratie-voorziening.234 In een eerste deelproduct beschrijft Gartner dat de scope van de opdracht bestaat uit de volgende onderdelen:

1. Het valideren en bepalen van de omvang van de brp-voorziening en bijhorende migratievoorzieningen;

2. Het uitvoeren van een voortgangsanalyse om te bepalen in welke mate de werkzaamheden en voorzieningen gereed zijn;

3. Het uitvoeren van een haalbaarheids- en risicoanalyse op de huidige en gefa-seerde planning, welke risico’s worden gezien en op welke wijze kunnen deze worden gemitigeerd?235

Al snel blijkt uit eerste bevindingen van Gartner dat het om een serieuze vertraging gaat. Parallel aan het onderzoek van Gartner wordt binnen het ministerie daarom al gewerkt aan mogelijke oplossingsscenario’s. In april 2013 besluit de stuurgroep Gartner de opdracht te verstrekken deze scenario’s te objectiveren.236 In een tweede deelonderzoek onderzoekt Gartner een drietal scenario’s op omvang, planning, kosten, aansluiting bij de programmadoelstellingen, bestuurlijke afspraken, haalbaarheid en bijbehorende risico’s. Uitkomst van dit tweede deelonderzoek laat zien dat er op basis van de beschikbare documentatie nog een grote marge bestaat

233 Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (2013). Verslag stuurgroep mgba.

5 april 2013.

234 Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (2013). Van: dgbw/opdrachtgever mgba. Aan: stuurgroep mgba. Memo Stand van zaken mgba. 23 april 2013.

235 Gartner (2013). Review programma mgba op omvang, voortgang en haalbaarheid. Definitief concept, 31 mei 2013.

236 Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (2013). Van: dgbw/opdrachtgever mgba. Aan: stuurgroep mgba. Memo Stand van zaken mgba. 23 april 2013.

in de schatting van de omvang en kosten van de scenario’s. Naar aanleiding van de uitkomst van dit tweede deelonderzoek besluit het ministerie van bzk om twee van de drie scenario’s in de zomermaanden nader uit te werken om zo de onzekerheids-marges te verkleinen. De twee overgebleven scenario’s zijn:

• Scenario 2: Dubbel beheer vermijden door uitbouw van gba-v. De doelstellingen van de modernisering worden gerealiseerd via verbouw / uitbouw van de bestaande gba-v.

• Scenario 3: Dubbel beheer vermijden door gba-v toe te voegen aan brp. Daartoe bouwt het programma mgba een koppelvlak gba-v waarmee in feite de functionaliteit van de gba-v wordt toegevoegd aan de brp. Daardoor kan de gba-v bij de start van de brp worden uitgezet.

In een derde deelonderzoek evalueert Gartner deze twee verder uitgewerkte scenario’s met als doel om deze opnieuw te evalueren en in te schatten op risico’s op het vlak van aansluiting bij de programmadoelstellingen, bestuurlijke afspraken, technische haalbaarheid, omvang, planning en kosten. Beide scenario’s worden door Gartner beschouwd als technisch haalbaar. Scenario 2 verbetert sneller de leverings-snelheid en actualiteit van gegevens (spil in de infrastructuur). Scenario 3 realiseert uiteindelijk een betere gegevenskwaliteit en is flexibeler aan te passen in de toekomst.

De ontwikkelkosten van scenario 2 worden door Gartner ingeschat op €18 miljoen.

De ontwikkelkosten voor scenario 3 worden ingeschat op €21 miljoen.237

In 2017 schrijft Gartner naar aanleiding van vragen van de Tweede Kamer dat in de opdrachtverlening het ministerie van bzk de focus heeft gelegd op het vaststellen van de omvang en de voortgang en haalbaarheid van het programma. Hoewel door Gartner voorgesteld, is er toentertijd geen analyse op de door het programma gerealiseerde kwaliteit van de software uitgevoerd, zo schrijft Gartner. Gartner constateert dat deze aanbeveling om naar de softwarekwaliteit in een later stadium alsnog is opgevolgd door het ministerie van bzk. Deze reviews zijn niet uitgevoerd door Gartner, maar de terugkoppeling hierover aan de Tweede Kamer geeft geen beeld van een onvoldoende mate van kwaliteit van de opgeleverde software.238 Uit de documentatie die aan de commissie beschikbaar is gesteld, kan niet worden opgemaakt of en wanneer Gartner dit voorstel heeft gemaakt, en evenmin waarom door het ministerie van bzk niet op het voorstel is ingegaan.

237 Gartner (2013). Evaluatie scenario’s. Eindrapportage. Definitieve versie.

238 Gartner (2017). Memo. Verduidelijking Gartner werkzaamheden obrp. Amsterdam, 5 september 2017.

B.6. Beantwoording vragen over Gateway Reviews