• No results found

Beantwoording deelvraag 1: “Wat is de huidige bekendheid met het begrip verantwoord

ervarin-gen hebben zij met verantwoord opdrachtgeverschap in de praktijk?”

Bekendheid en kenmerken van verantwoord opdrachtgeverschap onder opdrachtne-mers

In 2018 is de bekendheid met verantwoord opdrachtgeverschap onder opdrachtnemers 40%.

In 2016 gaven iets meer mensen (45%) aan bekend te zijn met de term ‘verantwoord opdracht-geverschap’, het verschil met 2018 is echter klein. Wat de daling kan verklaren is het feit dat er in Nederland meerdere termen gebruikt worden om ‘goede opdrachtgevers’ en veilige werk-wijzen te benoemen, waardoor een associatie met het eigenlijke begrip ‘verantwoord op-drachtgeverschap’ wellicht wat verwatert, wat tot een lagere ‘bekendheids-score’ in het onder-zoek leidt. We zien verder dat de bekendheid van het begrip ‘verantwoord opdrachtgever-schap’ toeneemt naarmate de vestiging groter is, en dat kleine vestigingen en zzp’ers achter-blijven. Dit was in 2016 ook het geval. Een mogelijke verklaring is dat grote vestigingen mak-kelijker bereikbaar zijn voor de boodschap van verantwoord opdrachtgeverschap, en dus eer-der bewust(-er) worden gemaakt van het begrip en belang van verantwoord opdrachtgever-schap.

Copyright © 2019 TNO Den Haag 43 Alle rechten voorbehouden. De informatie in dit document mag niet zonder de schriftelijke toestemming van TNO aan derden ter inzage of beschikking worden gesteld en mag door de opdrachtgever uitsluitend worden gebruikt ter evaluatie van deze rapportage en van zijn/haar belang bij de verlening van de opdracht.

In 2018 noemen opdrachtnemers als belangrijkste kenmerken van een verantwoord opdracht-gever, dat deze ‘maatregelen neemt voor gezond en veilig werken’ en ‘aandacht heeft voor tijdsdruk en planning’. In de praktijk ervaren opdrachtnemers dat opdrachtgevers zich deze kenmerken nog niet volledig eigen hebben gemaakt. De top drie van zaken die belangrijk zijn voor opdrachtnemers, maar die in de praktijk weinig worden ervaren, wordt gevormd door: het nemen van maatregelen, aandacht voor tijdsdruk en planning, en het beschikbaar stellen van veilige machines en materialen. Ter illustratie: 77% van de opdrachtnemers vindt het nemen van maatregelen voor veilig en gezond werken belangrijk, maar 49% ervaart dit gedrag bij opdrachtgevers. Het verschil tussen het hebben van aandacht voor tijdsdruk en planning is nog groter: 73% verwacht dit gedrag van opdrachtgevers, maar nog geen 40% ervaart dit gedrag in de praktijk. De verschillen tussen het gewenste en ervaren gedrag zijn op sommige punten dus nog groot. Bovendien zien we dat er op de belangrijkste kenmerken van verant-woord opdrachtgeverschap (volgens opdrachtnemers) ten opzichte van 2016 geen verbete-ring is opgetreden. Op andere kenmerken van verantwoord opdrachtgeverschap rapporteren opdrachtnemers wel verbeteringen: er is meer structureel overleg over gezond en veilig wer-ken (een stijging van 14% in 2016 naar 23% in 2018), en er is een stijging te zien in het aantal opdrachtnemers dat rapporteert dat zij om advies worden gevraagd door de opdrachtgever (van 13% in 2016 naar 20% in 2018). Dit zijn nog geen hoge scores op zichzelf, maar het onderzoek laat wel een duidelijke verbetering zien. Ook zien we dat 4 op de 5 opdrachtnemers aangeven dat hun opdrachtgevers ten minste één of meerdere acties onderneemt op het ge-bied van verantwoord opdrachtgeverschap.

Ervaringen in de projectfasen (ontwerpfase, uitvoeringsfase en evaluatiefase)

We zien diversiteit in ervaringen met verantwoord opdrachtgeverschap binnen de fasen van een opdracht. In de ontwerpfase van een opdracht zien we bijvoorbeeld dat volledige inspraak is toegenomen (gerapporteerd door 16% in 2018 ten opzichte van 12% in 2016), maar nog steeds heeft 27% geen enkele invloed in de ontwerpfase. Zzp’ers hebben minder inspraak dan anderen, en in de thuiszorg zien we dat de inspraak hoger ligt. Ook hier zien we dat de mate van inspraak groeit naarmate de vestigingen groter worden. In de metaalsector is de mate van inspraak sterk gedaald (van 20% in 2016 naar 6% volledige inspraak in 2018). Ver-der worden in de bouw minVer-der afspraken vastgelegd dan voorheen. In de thuiszorg valt positief op dat er vaker afspraken worden gemaakt over de competenties van werknemers, scholing en cursussen. In de ontwerpfase is met name nog ruimte voor verbetering in het vastleggen van afspraken rondom tal van zaken, waaronder verantwoordelijkheden, samenwerking met andere opdrachtnemers, inhuur machines, competenties, het budget enzovoorts.

Copyright © 2019 TNO Den Haag 44 Alle rechten voorbehouden. De informatie in dit document mag niet zonder de schriftelijke toestemming van TNO aan derden ter inzage of beschikking worden gesteld en mag door de opdrachtgever uitsluitend worden gebruikt ter evaluatie van deze rapportage en van zijn/haar belang bij de verlening van de opdracht.

In minder dan de helft van de gevallen worden de huidige verantwoordelijkheden vastgelegd, en de scores op de andere items zijn nog lager (ongeveer tussen de 10% en 30%). Er is dus meer inspraak in de ontwerpfase, maar er kan veel meer vastgelegd worden in de ontwerpfase om veilig en gezond werken te waarborgen.

In de uitvoeringsfase van een opdracht zien we dat de betrokkenheid van opdrachtgevers bij de uitvoer de afgelopen twee jaar ongeveer gelijk is gebleken (14% is volledig betrokken en 56% is vrij betrokken in 2018), aldus opdrachtnemers. In 1 op de 10 gevallen is de opdracht-gever helemaal niet betrokken bij de uitvoer. In de thuiszorg speelt dit vaker dan in andere sectoren. Dit is volgens opdrachtnemers te verklaren door de aard van het werk.

Het borgen van een veiligheidscultuur kan nog verbeterd worden in de uitvoeringsfase. Maxi-maal 1 op de 3 opdrachtnemers geeft aan dat mensen aangesproken worden op onveilig ge-dag en dat er toezicht is op de werkvloer, en dat veilig en gezond werken een agendapunt is.

Met name in de metaalsector wordt minder over veilig en gezond werken gesproken. Ook worden er in 80% van de gevallen sectorbreed geen beloningen en boetes aan veilig of on-veilig gedrag verbonden. Dit kunnen belangrijke onbenutte prikkels zijn om on-veilig en gezond gedrag te stimuleren, vooral in kleinere vestigingen en voor zzp’ers.

Als laatste is er in de evaluatiefase van een opdracht in wisselende mate sprake van verant-woord opdrachtgeverschap. Zo geeft de meerderheid van opdrachtnemers (76%) aan niet of nauwelijks te evalueren. Dit is bovendien niet verbeterd sinds 2016. Maar wanneer er dan geëvalueerd wordt, zijn opdrachtnemers wel tevreden over deze evaluaties. Grote(-re) bedrij-ven rapporteren vaker te evalueren en gesprekken te voeren over veilig en gezond werken dan kleine bedrijven en zzp’ers. Zij kunnen meer invloed uitoefenen en nemen waarschijnlijk ook grotere opdrachten aan, waarbij de kans ook toeneemt dat er geëvalueerd wordt. In de bouwsector zou men op basis van de aanvullende wetgeving verwachten dat er meer moge-lijkheden zijn voor evaluatie en feedback, bijvoorbeeld door het (na-)bespreken van V&G plan-nen. We zien in de bouw echter een aantal beperkte, maar weliswaar negatieve, trends in de evaluatiefase. Zo zijn er in vergelijking met 2016 minder kansen om problemen rondom V&G aan te geven, is er minder overleg over V&G in de toekomst, en wordt opdrachtnemers minder om feedback gevraagd. We kunnen daarom niet van een overduidelijke voortrekkersrol van de bouwsector ten opzichte van andere sectoren spreken.

Copyright © 2019 TNO Den Haag 45 Alle rechten voorbehouden. De informatie in dit document mag niet zonder de schriftelijke toestemming van TNO aan derden ter inzage of beschikking worden gesteld en mag door de opdrachtgever uitsluitend worden gebruikt ter evaluatie van deze rapportage en van zijn/haar belang bij de verlening van de opdracht.

Samenvattend zien we sectorbreed dat er nog veel te verbeteren valt bij het in de praktijk brengen van verantwoord opdrachtgeverschap, maar dat een ontwikkeling duidelijk is ingezet.

In de ontwerpfase zien we de meest duidelijke verbeteringen, de uitvoeringsfase is redelijk constant gebleven, en aan de evaluatiefase kan nog veel verbeterd worden. Het feit dat er meer overleg wordt gepleegd in de ontwerpfase over veilig en gezond werken is een aanwij-zing dat dit onderwerp niet meer als additioneel wordt behandeld, maar steeds meer een dui-delijk agendapunt wordt. Een dergelijke ontwikkeling is in de evaluatiefase ook wenselijk, vooral gezien het feit dat de meerderheid van de opdrachtnemers op dit moment vrijwel nooit met de opdrachtgever evalueert over veilig en gezond werken. Verder blijven zzp’ers en kleine bedrijven op vrijwel alle vlakken achter op de ontwikkelingen in de grotere vestigingen.

Bekendheid en ervaringen opdrachtgevers

Onder opdrachtgevers is een verkennend, niet-representatief onderzoek uitgevoerd. Uit dit onderzoek blijkt dat 44% van de opdrachtgevers bekend is met het begrip verantwoord op-drachtgeverschap. Opdrachtgevers noemen als belangrijkste kenmerken van een verant-woord opdrachtgever: ‘maatregelen nemen voor gezond en veilig werken’ en ‘aandacht heb-ben voor tijdsdruk en planning’. Van de opdrachtgevers geeft een ruime meerderheid (80%) aan dat zij maatregelen nemen om gezond en veilig werken te bevorderen. Een nog grotere groep (88%) rapporteert dat zij aandacht besteden aan tijdsdruk en planning in hun samen-werking met opdrachtnemers. Andere kenmerken die opdrachtgevers belangrijk vinden zijn het beschikbaar stellen van veilige materialen en machines, en het geven van feedback over gezond en veilig werken aan de opdrachtnemer.

4.2 Beantwoording deelvraag 2: “Wat zijn knelpunten, waar liggen kansen voor mogelijke