• No results found

3  Reële alternatieven

3.4  Beïnvloedende factoren

Belangrijke factoren aan de afnamezijde die de keuze beïnvloeden zijn de technische eisen. Hoe hoger de eisen met betrekking tot zaken als bandbreedte, latency of jitter, hoe aantrekkelijker dark fiber wordt. Bij dark fiber kan de afnemer immers zelf de keuze voor de apparatuur voor het belichten maken. Hoewel huurlijnen ook goede garanties kennen, is de bandbreedte vaak relatief beperkt. Wanneer dataverbruik lager is, wordt VPN

interessanter qua prijs. Omdat het verkeer dan echter wel over een publiek netwerk gerouteerd wordt, zijn er vaak minder garanties voor de beschikbaarheid van bandbreedte. Dark fiber geeft dus ook meer controle over de verbinding dan een VPN en dat kan ook belangrijk zijn bij toepassingen waarbij veiligheid en betrouwbaarheid belangrijk zijn. Om dark fibers af te kunnen nemen is wel een hoog kennisniveau nodig binnen de organisatie. De organisatie moet immers zelf voor de belichting, routering en netwerkin-richting (ring/ster) zorgen. Bij VPN’s speelt dat veel minder. Deze zaken zijn dan allemaal in handen van de aanbieder. Organisaties met minder aanwezige ICT-kennis of een wens meer uit te besteden zullen eerder voor VPN oplossingen kiezen.

Verder is afstand ook een belangrijke determinant. Vooral de kosten van dark fibers en in mindere mate voor VPN’s en huurlijnen, hangen sterk af van de afstand. Bij dark fibers kan het verkeer immers niet gerouteerd worden over het al bestaande netwerk, maar moet er een dedicated vezelpaar toegewezen worden die verder door aanbieders niet gebruikt kan worden. Daarom zal voornamelijk bij korte afstanden eerder voor dark fiber gekozen worden. Met korte afstanden wordt voornamelijk gedoeld op geografisch regionaal georiënteerde organisaties, zoals bijvoorbeeld een politiekorps. Organisaties met vestigingen door het hele land kiezen daarentegen eerder voor VPN’s.

Wanneer locaties regelmatig verhuizen, worden oplossingen als dark fibers en huurlijnen ook snel minder interessant. Contracten duren langer en verhuizen is lastiger omdat er, vooral bij dark fiber, nieuwe infrastructuur aangelegd moet worden. Soms kan de keuze ook afhangen van praktische beperkingen zoals rivieren, bruggen of het feit dat het een historisch pand betreft. Op deze panden mag vaak geen straalverbinding gerealiseerd worden en soms is ook het aansluiten van glas gelimiteerd. Ook de levertijd is van belang. Wanneer er zeer snelle behoefte is, is glas ongunstig. In die gevallen zal eerder gekozen worden voor straalverbindingen of al bestaande infrastructuur, bijvoorbeeld koper of coax. Aan de aanbodzijde speelt dat de aanbieder infrastructuur bij de locaties moet hebben. Wanneer dat niet het geval is, wordt het duurder om huurlijnen en dark fiber te leveren. Bij deze diensten geldt immers dat aan beide kanten dezelfde infrastructuur moet liggen. Huurlijnen kunnen immers niet aan één kant koper zijn en aan de andere kant glas, idem voor dark fiber. Bij VPN is dat makkelijker. Hierbij kunnen probleemloos locaties op koper gekoppeld worden aan locaties op glas. Dat betekent dat de footprint van de aanbieder zeer belangrijk is. Daarnaast speelt, zoals al eerder gezegd, dat het voor aanbieders vaak minder gunstig is om dark fibers te leveren. Ze zijn immers een vezel kwijt per klant waarmee bij eigen belichting en routering vaak meerdere klanten bediend konden worden.

3.5 Conclusies

In dit hoofdstuk is nader gekeken in welke mate de verschillende diensten om locaties te koppelen als reëel alternatief voor elkaar gezien worden. In het geval van dark fiber geven afnemers relatief vaak aan de andere oplossingen niet als alternatief te zien, al worden VPN oplossingen toch vaker als alternatief gezien dan huurlijnen. Dark fibers lijken dus slechts in beperkte mate vervangbaar door huurlijnen en VPN’s. Dark fiber zit echt aan de bovenkant van de zakelijke markt waar hoge eisen gesteld worden, bijvoorbeeld op het gebied van bandbreedte, garanties, latency of security.

Een opvallend klein deel van de organisaties die huurlijnen afnemen geeft aan dark fiber expliciet niet als reëel alternatief te zien. Daarbij geven ook weinig afnemers van dark fibers aan huurlijnen als alternatief te zien, wat erop duidt dat dark fiber meer een alternatief vormt voor huurlijnen dan andersom. Het beeld dat VPN een belangrijke dienst

is voor het koppelen van locaties wordt hier bevestigd. De andere oplossingen worden slechts in beperkte mate als alternatief gezien.

Belangrijke factoren aan de afnamezijde die de keuze beïnvloeden zijn de technische eisen en het aanwezige kennisniveau. Hoe hoger de technische eisen en de mate waarin de organisatie controle wil hebben over de koppelingen, hoe aantrekkelijker dark fiber wordt. Dat stelt echter ook eisen aan de kennis die inhouse aanwezig is. Bij met name VPN’s zijn bijvoorbeeld garanties lager. Bij minder hoog dataverkeer is VPN echter wel gunstiger qua prijs. Ook afstand is belangrijk. Voornamelijk bij korte afstanden wordt eerder voor dark fiber gekozen worden. Organisaties met vestigingen door het hele land neigen daarentegen mogelijk eerder naar VPN’s. Tot slot spelen ook zaken als levertijd, continuïteit van locaties en andere praktische beperkingen.

Een factor aan de aanbodzijde die de keuze van de afnemer bepaalt is dat het bij VPN’s makkelijker is om alle locaties aan te sluiten tegen lagere kosten. Dat heeft ermee te maken dat locaties op verschillende infrastructuur toch onderling gekoppeld kunnen worden. Daarnaast is de footprint van de aanbieder belangrijk. Voornamelijk huurlijnen en dark fibers zijn makkelijker en goedkoper te leveren als er al infrastructuur in de buurt ligt. Tot slot is uiteraard ook de bereidwilligheid van telecommunicatieaanbieders om dark fiber te leveren belangrijk.

4 Ontwikkelingen in vraag en aanbod