• No results found

NME-GOS ( Natuur- en Milieu Educatie - Gelders Overleg en Samenwerking) en IVN- Consulentschap Gelderland (2003)

component / aspect van leerlijn beknopte beschrijving van uitwerking afbakening Doelen: diverse, zie toelichting

Doelgroep: NME-centra, scholen, beleidsmakers. Leerdomein: NME

Schooltype(n) en leerjaren: PO groep 1 tot en met 8

soorten leerinhoud Steekt in op vaardigheden (denk, doe en voel), gerangschikt in zes ontwikkelingsgebieden.

mate van detaillering

leerinhoud Geeft geen onderwerpen of aan te leren concepten, maar benoemt wel leerdoelen voor vaardigheden per ontwikkelingsgebied.

Inhoud

fasering van leerinhoud Verdeelt inhoud over de gebruikelijke ‘bouwen’ binnen het PO. Einddoelen van eerdere leerjaren zijn te zien als tussendoelen voor de einddoelen van latere leerjaren.

Toepas sing

suggesties didactische modellen en werkvormen Noemt per ontwikkelingsgebied beknopt relevante didactische theorieën en criteria. In de leerlijnen per ontwikkelingsgebied worden ook

werkvormen genoemd.

kaderstellende documenten In de leerlijnen per ontwikkelingsgebied wordt aangegeven bij welke kerndoelen wordt aangesloten.

betrokken vakinhouden Ontwikkelingsgebieden zijn vastgesteld op basis van input van deelnemers aan een NME-conferentie.

maatschappelijk belang Ontwikkelingsgebieden zijn vastgesteld op basis van input van deelnemers aan een NME-conferentie.

leer- en ontwikkelings-

psychologische inzichten Maakt onderscheid in 4 aspecten van verandering: ruimte tijd, verwantschap en complexiteit. Bespreekt per ontwikkelingsgebied kort theorie over ontwikkeling van leerlingen op dat gebied.

Onderbouwing

vakdidactische inzichten Verwijst naar een aantal publicaties over duurzame ontwikkeling en standaarden voor NME.

Toelichting

Inhoud - afbakening

Er worden meerdere doelen genoemd. Beknopt weergegeven:

 meer structuur aanbrengen in het programma-aanbod van de NME-centra door het beschrijven van de belangrijkste vaardigheden die door NME ontwikkeld worden

 leerervaringen ordenen in doorgaande leerlijnen, waarmee deze ontwikkeling optimaal gestimuleerd kan worden en waardoor mogelijkheden ontstaan voor effectiever onderwijs

 meer mogelijkheden tot onderlinge uitwisseling en gezamenlijke ontwikkeling van programmaonderdelen door de in het basispakket beschreven productspecificaties

 een eenduidig beeld van de NME-activiteiten die in Gelderland voor het primair onderwijs worden uitgevoerd, voor scholen en beleidsmakers

 integratie van duurzaamheidsaspecten in de programma's

 adequate advisering van basisscholen met behulp van het NME-Makelaarprogramma26, waarbij gebruik gemaakt wordt van het basispakket-model en de kerndoelen (uitgewerkt in Natuur-nabij), in combinatie met de op school aanwezige relevante methoden en mogelijk ook enkele

onderwijstelevisieprogramma’s.

De doelgroepen lijken vooral de NME-centra zelf te zijn, aangezien het document onderdeel is van een lopende discussie rond verbetering van dienstverlening aan het primair onderwijs, om uiteindelijk een

26 Het NME-makelaarprogramma houdt in dat scholen advies krijgen van een NME-centrum bij het invullen van hun eigen leerlijn. Hierbij wordt geholpen bij het kiezen van producten en worden soms ook afspraken voor scholen geregeld. Deze aanpak sluit aan op die van Natuur-nabij.

basisprogramma-aanbod te kunnen samenstellen. Scholen en beleidsmakers worden echter ook genoemd als doelgroepen.

Het leerdomein is NME, ingeperkt tot die zaken die de betrokken NME-centra als kern van hun werk zien. Voor het primair onderwijs is daarom het onderwerp levensfuncties van het menselijk lichaam niet opgenomen. Qua schooltypen en leerjaren is gekozen voor het primair onderwijs van groep 1 tot en met 8.

Inhoud - soorten leerinhoud

Er worden geen onderwerpen genoemd, het gaat uitsluitend om vaardigheden die leerlingen zouden moeten ontwikkelen. Deze zijn gerangschikt in zes verschillende leergebieden:

Zorg en verantwoordelijkheid Waarnemen en onderzoeken Rechtvaardigheid en keuzevaardigheid Besef Waardering Duurzame veranderingen

Met vaardigheden worden ‘denk-, doe- en gevoelsvaardigheden’ bedoeld.

Inhoud - mate van detaillering leerinhoud

Voor ieder ontwikkelingsgebied is een leerlijn opgesteld met daarin per bouw leerdoelen. De leerlijn is bedoeld als een overzicht van productspecificaties, oftewel eisen aan producten voor verschillende leeftijden.

Inhoud - fasering van leerinhoud

Er wordt afgebakend per bouw: 1/2, 3/4, 5/6, 7/8.

Per bouw of onderwijssegment worden nieuwe leerdoelen genoemd. Deze kunnen als tussendoelen voor de volgende onderwijssegmenten worden gezien. Binnen de leerjaren worden geen aparte tussendoelen beschreven.

Toepassing - suggesties didactische modellen en werkvormen

Bij ieder ontwikkelingsgebied worden suggesties voor werkwijzen en voorbeeldmatige onderwerpen genoemd. In een hoofdstuk met achtergrondinformatie worden per ontwikkelingsgebied relevante didactische theorieën en criteria. toegelicht.

Onderbouwing - kaderstellende documenten

Bij het opstellen van de leerlijn waren de nieuwste kerndoelen voor het primair onderwijs nog niet in definitieve vorm beschikbaar. Er is gebruikgemaakt van de kerndoelen zoals die voorgesteld zijn in het advies herziening kerndoelen 2002.

Naast de vermelding van relevante kerndoelen in de leerlijnen per ontwikkelingsgebied wordt in een hoofdstuk met achtergrondinformatie ook aangegeven welke ontwikkelingsgebieden in het zogeheten kerndeel van de kerndoelen vallen en welke meer in het differentieel deel thuishoren27. Voor de ontwikkelingsgebieden Besef, Zorg en verantwoordelijkheid en Waarnemen en onderzoeken wordt geconstateerd dat deze passen binnen het kerndeel. Voor de ontwikkelingsgebieden Waardering, Rechtvaardigheid en keuzevaardigheid en Duurzame veranderingen wordt geconcludeerd dat deze vooral zouden kunnen passen binnen het differentieel deel en dat het daardoor nodig kan zijn om basisscholen te overtuigen van het belang van de leerprocessen.

De indeling tussen kern en differentieel deel is in de uiteindelijk in 2006 ingevoerde kerndoelen niet overgenomen.

Onderbouwing - betrokken vakinhouden

De ontwikkelingsgebieden zijn voortgekomen uit begrippenclusters, samengesteld op basis van die begrippen die deelnemers aan een NME-conferentie (2001, Van peuter tot puber) tot de kern van het NME-werk vonden behoren. In een hoofdstuk met achtergrondinformatie wordt per ontwikkelingsgebied aangegeven welke achtergrondliteratuur hierbij aansluit. Ook wordt aangegeven dat de ontwikkelingsgebieden met elkaar verbonden kunnen worden.

27 De indeling in kern (70% van de onderwijstijd) en differentieel deel (30% van de onderwijstijd) was in het advies voor de kerndoelen opgenomen, maar is niet uitgewerkt in de uiteindelijk in 2006 ingevoerde versie van de kerndoelen.

Onderbouwing - maatschappelijk belang

De ontwikkelingsgebieden zijn voortgekomen uit begrippenclusters, samengesteld op basis van die begrippen die deelnemers aan een NME-conferentie (2001, Van peuter tot puber) tot de kern van het NME-werk vonden behoren.

Onderbouwing - leer/ en ontwikkelingspsychologische inzichten

In een hoofdstuk met achtergrondinformatie wordt per ontwikkelingsgebied de theorie over de ontwikkeling van leerlingen op dat gebied besproken. Ook wordt apart, onder de titel doorgaande leerlijnen, aangegeven dat de programma’s van kleuterleeftijd tot groep 8 veranderen in vier aspecten: ruimte, tijd, verwantschap en complexiteit. Deze constatering wordt gedaan op basis van de matrix Natuur-nabij, het achterliggende ‘SLO- NOB-model’, een tweetal methoden en bestaand NME-aanbod.

Onderbouwing - vakdidactische inzichten

De indeling in ontwikkelingsgebieden wordt vergeleken met een aantal publicaties over NME en Leren voor Duurzaamheid: raamleerplan duurzame ontwikkeling (Zwiers et al), kwaliteitscriteria (Hovinga et al) en duurzaamheid als leergebied (Lijmbach et al 2000). Vermeld wordt welke doelen of sleutelbegrippen uit deze indelingen al dan niet overgenomen zijn in de ontwikkelingsgebieden. In de leerlijnen per ontwikkelingsgebied wordt ook vermeld bij welk thema van Leren voor duurzaamheid wordt aangesloten.

Overige informatie

 Natuur-nabij en Basispakket NME zijn ordeningen vanuit verschillende perspectief: Natuur-nabij werkt vanuit de onderwerpen, Basispakket NME vanuit vaardigheden. Aangegeven wordt dat een NME-centrum de indelingen kan combineren in één programma.

Bijzonderheden

 Deze leerlijn biedt een indeling die niet uitgaat van onderwerpen, maar van ontwikkelingen. Dat maakt de leerlijn tijdlozer en minder trendgevoelig.

 Deze leerlijn vormt een stap in een afstemmingsproces tussen NME-organisaties om te komen tot een basisaanbod aan programma’s en materialen. Dit proces is begonnen in Gelderland, inmiddels pakken ook andere regio’s het idee op.