• No results found

B OSGORDEL

In document Richtinggevend gedeelte (pagina 105-108)

Het beleid zal in de toekomst zal gericht zijn op volgende principes:

ƒ De 4 boskernen in de bosgordel versterken

De bosgordel valt uiteen in 4 grote aaneengesloten bossen namelijk het Drongengoedbos, het bosgebied van Burkel (o.a. het Kallekensbos), het Kapellebos, het bos ter hoogte van Buisputten. Dit zijn bosgebieden van een relatief grote omvang en die bovendien ook de mogelijkheden hebben om uitgebreid te worden. Dit kan doordat de eerste twee bossen opgenomen zijn binnen het VEN en de laatste twee bossen nog kunnen uitbreiden binnen het volgens het gewestplan aangeduide natuurgebied. Deze vier bossen vormen de ‘kapstokken’

voor het versterken van de landschappelijke structuur in de ganse bosgordel. In deze bossen moeten de hoge natuurwaarden behouden en waar mogelijk uitgebreid worden. Dit houdt een aantal ruimtelijke voorwaarden in. Dit betekent concreet het behoud en de versterking van het niet bebouwd karakter, het kenmerkend abiotisch milieu (reliëf, microreliëf en hydrografisch patroon).

ƒ netwerk creëren tussen de verschillende groene polen

Tussen de 4 boskernen wordt een netwerk gecreëerd van natuur- en landschapselementen.

Het doel is het realiseren van ecologische verbindingen tussen 2 of meer natuurgebieden.

Volgende maatregelen zijn wenselijk:

− Een bosuitbreiding zorgt voor het herstel van verbinding tussen het bosgebied van Burkel en het Drongengoedbos. Op de kaart van de gewenste structuur van de bosgordel werd een zoekzone (ongeveer 117ha) aangeduid waarbinnen gestreefd wordt naar een bosuitbreiding van 60ha. Er worden twee vingers voorzien namelijk in de Splenterbeekvallei en langs het ontginningsgebied. Door twee vingers te voorzien wordt eveneens twee types bos gerealiseerd: een rivierbos dat de oever van de Splenteerbeekvallei volgt en een één dat zich op drogere percelen uitstrekt tussen Burkel en het Drongengoed. De gemeente dringt aan om het ontginningsgebied alsook een deel van het industriegebied ‘Groot Burkelkalseide’ dat niet ingenomen is op te nemen binnen de bosuitbreidingszone.

− Het creëren van een ecologische verbinding tussen het Drongengoedbos, het bosgebied van Burkel en het Kapellebos kan best gerealiseerd worden via het behoud, herstel en uitbreiden van het drevenpatroon. Op die manier wordt de landschappelijke en recreatieve waarde verder verhoogd.

− Via het stimuleren van het aanplanten van kleine landschapselementen kan een ecologische verbinding ontstaan tussen het Drongengoedbos en het bos ‘Buisputten’.

ƒ Landbouwactiviteiten niet hypothekeren

Binnen deze deelruimte zijn nog heel wat landbouwers actief. Landbouw moet ook in de toekomst mogelijk blijven in de bosgordel. Het agrarisch grondgebruik kan voortgezet worden maar met een aangepast en op natuurwaarden gericht beheer. Dit houdt ondermeer begeleidende en stimulerende maatregelen in om natuur- en landschapsbeheer als volwaardige component op te nemen in een vernieuwde bedrijfsvoering naast de klassieke

bedrijfsvoering. Het toekomstig beleid in de bosgordel houdt rekening met volgende elementen:

− Bij de bosuitbreiding wordt rekening gehouden met de jonge en levenskrachtige landbouwbedrijven. Bij het onderzoek naar bosuitbreiding werd gezocht naar een voorstel dat de negatieve effecten voor de landbouw zo beperkt mogelijk houdt. De gemeente stelt voor om binnen de zoekzones ook een deel van het industrieterrein ‘Groot Burkelkalseide’ op te nemen. De landbouwbedrijfszetels (huiskavel) mogen niet ingesloten in natuurgebieden komen te liggen.

− Een eventuele herbestemming naar natuurgebied mag echter geen gevolgen hebben voor het functioneren van landbouwbedrijven (vb. VLAREM wetgeving).

− De gemeente wenst dat de medewerking aan projecten inzake bebossing gebeurt op vrijwillige basis en gekoppeld is aan een degelijke vergoeding.

− Subsidies zorgen voor een stimulans voor het aanplanten voor kleine landschapselementen.

− Hoevetoerisme kan in deze deelruimte een belangrijk nevenfunctie vormen

ƒ Begeleiden van recreatie

Vermits het hier om een ruimtelijk kwetsbaar gebied gaat, is het wenselijk om de recreatie te begeleiden. Dit betekent dat op bepaalde plaatsen passieve recreatie kan toegelaten worden terwijl in andere zones recreanten zoveel mogelijk begeleid dienen te worden.

Het Drongengoedbos werd door de provincie Oost-Vlaanderen geselecteerd als natuur- en landschapsknooppunt. Dit zijn belangrijke wandelgebieden of natuur-educatieve centra. Zij zijn geselecteerd om het recreatief en educatief belang aan te tonen ten opzichte van de overige open ruimte functies. In deze natuur- en landschapsknooppunten kan, indien de natuurlijke en ruimtelijk draagkracht niet overschreden wordt kleinschalige ondersteunende accommodatie voorzien worden (kleinschalige horeca, educatief gebouwtje, parking, speeltuin, enz.). Deze accommodatie kan een belangrijke structurerende werking hebben als toegang tot het domein.

Het Burkelbos heeft een beperktere toegankelijkheid waardoor het recreatieve aspect hier minder speelt. In de toekomst is het niet wenselijk om recreatie te stimuleren in het Burkelbos. De reden hiervoor is dat de voornaamste recreatieve voorzieningen zich in het Drongengoedbos bevinden, waar het gros van de bosbezoeken begint en eindigt. Er kunnen wel wandel- en fietspaden voorzien worden maar geen accommodatie zoals mogelijk is in het Drongengoedbos. Nevenactiviteiten zoals hoevetoerisme moet wel mogelijk zijn in dit gebied.

ƒ N44: landschappelijke barrière beperken

De N44 loopt dwars door de bosgordel. Het doel is om de invloed binnen dit ruimtelijk kwetsbaar gebied te beperken. Daarom moet vermeden worden dat nieuwe bedrijven of woningen zich vestigen langs de N44. De bestaande kunnen behouden blijven maar moeten landschappelijk geïntegreerd worden. Het behoud van de bomenrijen langsheen de N44

zorgt ervoor dat deze weg als een ‘nieuwe dreef’ kan aanzien worden binnen het oude drevenpatroon.

De selectie van de N44 als primaire weg heeft als gevolg dat het aantal kruispunten afgebouwd zal worden. Bij omvorming van de N44 naar een primaire weg dient de mogelijkheid onderzocht te worden voor veilige oversteekmogelijkheden (via brug of tunnel) voor recreanten (bvb. fietsers en wandelaars) die zich van het Drongengoedbos naar Burkel begeven en omgekeerd.

Optimaliseren bestaand bedrijventerrein Opnemen in zoekzone van een deel van het ontginningsgebied en industriegebied

Verbinding tussen Drongengoed en Buisputten via KLE

Verbeteren agrarische structuur

Optie oversteekmogelijkheden voor fietsers/

wandelaars

Huidige landbouwbedrijven

Enkel rechtsafslaande bewegingen mogelijk Behoud/versterken boskernen (bovenlokaal) Behoud/versterken boskernen (lokaal)

Herstel drevenpatroon Ecologisch verbindingsgebied

Open ruimte corridor

Afsluiten kruispunt/alternatief voorzien Verzekeren van verbinding bossen

Park Prinsenveld Zoekzone bosuitbreiding

N44

Waarschootbeek

Splenterbeek

Ede Vijverbeek

Kleit

Kapellebos Kapellebos

Bosgebied

“Buisputten”

Bosgebied

“Buisputten”

Drongengoedbos Drongengoedbos Bosgebied Burkel

Bosgebied Burkel

In document Richtinggevend gedeelte (pagina 105-108)