• No results found

B EHEERSING VAN LIQUIDITEITS -, FINANCIERINGS - EN RENTERISICO ’ S

In document JAARVERSLAG 2020 MOZAÏEK WONEN (pagina 46-50)

4. FINANCIËLE INFORMATIE

4.5 B EHEERSING VAN LIQUIDITEITS -, FINANCIERINGS - EN RENTERISICO ’ S

De treasurycommissie bespreekt de ontwikkeling van de liquiditeitspositie op korte en langere termijn in combinatie met ontwikkelingen op de kapitaalmarkt. Hierbij betrekt ze de vervalkalender en de rente-risico’s van de leningenportefeuille.De treasurycommissie is in 2020 4 maal bijeengekomen. De commis-sie wordt gevormd door de directeur-bestuurder, de teamleider en de medewerker financieel beleid en beheer. De treasurycommissie werd in 2020 extern ondersteund door specialisten van Zanders & Part-ners.

Tabel 14: Kredietfaciliteiten Mozaïek Wonen (x € 1.000)

Bank Kredietfaciliteit Soort Tarief

Nederlandse Waterschapsbank 8.000 Lening variabele hoofdsom

Opgenomen krediet:

1M-Euribor + 0,28%

Mozaïek Wonen beschikt over een lening variabele hoofdsom bij de Nederlandse Waterschapsbank, met een totale hoofdsom van € 10 miljoen en een variabel opneembaar deel van € 8 miljoen, om fluctuaties in de liquiditeitspositie op te vangen en financieringsrisico’s te beperken. Ultimo 2020 is het variabele deel niet opgenomen.

4.5.1 Herfinancieringsrisico

De vervalkalender van de leningenportefeuille is een belangrijk instrument om de herfinancieringsrisico’s zichtbaar te maken. Onderstaande grafiek toont de vervalkalender van de leningenportefeuille, waarbij het risico is uitgedrukt in een percentage van het schuldrestant van de leningen. Hierin zijn ook de con-tractuele renteherzieningen en spreadherzieningen van de basisrenteleningen opgenomen. Onder voor-waarden kunnen de betreffende leningen op die momenten tussentijds worden afgelost. Op deze wijze sluiten we aan bij de wijze waarop het WSW de herfinancieringsrisico’s beoordeeld.

Figuur 3: Vervalkalender leningenportefeuille 31-12-2020

De vervalkalender laat aanzienlijke aflossingen zien in de jaren 2021-2025 (€ 73,3 miljoen). Tot en met 2025 wordt van 4 leningscontracten de rente herzien. Het schuldrestant van deze leningen bedraagt op renteherzieningsdatum € 28,0 miljoen. Ook wordt zichtbaar dat Mozaïek Wonen beschikt over een aantal langlopende leningen. Het herfinancieringsrisico blijft alle jaren ruim onder de 15% van het schuldrestant van de leningenportefeuille.

4.5.2 Renterisico

Ons beleid is erop gericht om financiering aan te trekken onder borgstelling van het WSW. In geval we een commerciële lening (niet geborgd door WSW) zouden moeten aantrekken, houden we rekening met een opslag van 1,5% op bovenstaande percentages.

In onze financiële meerjarenprognoses houden we rekening met onderstaande rentepercentages voor renteaanpassingen en nieuw aan te trekken langjarige leningen. De vermelde percentages zijn inclusief liquiditeitsopslagen, die gerekend worden door sectorbanken voor geborgde financiering. De lange rente is gebaseerd op de update van de economische parameters, die de Autoriteit woningcorporaties op 17 augustus 2020 heeft gepubliceerd.

Tabel 15: Raming ontwikkeling 10-jaars financieringsrente

2021 2022 2023 2024 2025

Lange rente geborgde

lenin-gen (DAEB) 0,55% 0,55% 0,95% 1,25% 1,60%

* Bron: Update economische parameters, 17 augustus 2020; ILT/Autoriteit woningcorporaties

Voordat Mozaïek Wonen overgaat tot het feitelijk aantrekken van nieuwe financiering of contractuele renteherzieningen, worden in de treasurycommissie de voorstellen besproken. Vervolgens worden bij verschillende partijen offertes opgevraagd om de marktconformiteit van de rentepercentages te beoor-delen. Het aantrekken van nieuwe leningen vindt plaats binnen de richtlijnen van het WSW en de kaders van het Treasury Statuut.

Mozaïek Wonen hecht er vanuit risicomanagement waarde aan om de renterisico's niet hoger te laten oplopen dan 15% van de leningenportefeuille. Bij het bepalen van de looptijden voor nieuwe financierin-gen zijn de vervalkalender en het renterisicoprofiel belangrijke instrumenten om de risico’s in de lenin-genportefeuille te spreiden.

Onderstaande grafiek toont dat het renterisico voor Mozaïek Wonen gedurende de looptijden van de leningen portefeuille ruim onder de gehanteerde norm van 15% blijft.

Figuur 4: Renterisico leningenportefeuille 31-12-2020

4.5.3 WSW: risicobeoordeling & borgingsplafond

Het WSW heeft in 2020 de integrale risicobeoordeling van Mozaïek Wonen uitgevoerd. Op basis van deze beoordeling concludeert het WSW dat het risicoprofiel van Mozaïek Wonen niet is gewijzigd. Moza-iek Wonen blijft naar het oordeel van het WSW een corporatie met een laag tot gemiddeld risico. Dit is in de beoordelingssystematiek van het WSW de best haalbare score voor Mozaïek Wonen. Op basis van de omvang van de geborgde leningenportefeuille (€ 343,3 miljoen ultimo 2020) vallen we in de klasse midden (> € 250 miljoen en < € 1 miljard). Binnen deze klasse hebben we een lage risicoscore.

Het WSW ziet wel een aantal risico’s die mogelijk effect hebben op het toekomstig risicoprofiel. Voor de realisatie van onze maatschappelijke opgaven willen we ons vermogen maximaal inzetten. Hierdoor ont-staat het risico dat Mozaïek Wonen beperkte mogelijkheden heeft om tegenvallers op te vangen die sa-menhangen met deze maatschappelijke opgaven op het gebied van nieuwbouw, herstructurering en ver-duurzaming van ons bezit.

Mozaïek Wonen wendt haar overtollige liquide middelen en de interne financieringsbronnen aan voor borgbare bestedingen of voor de aflossing van door het WSW geborgde leningen, conform de voorschrif-ten van het WSW. Onderstaande tabel geeft het borgingsplafond weer, dat het WSW heeft afgegeven op 8 juli 2019 voor de periode 2019-2021.

Tabel 16: Borgingsplafond Mozaïek Wonen, voor fusie (x € 1.000)

Het WSW heeft het borgingsplafond voor Woningstichting Gouderak op 29 juni 2020 vastgesteld.

Tabel 17: Borgingsplafond Wst. Gouderak, voor fusie (x € 1.000)

Het door het WSW toegekende borgingsplafond is voldoende om de benodigde treasury acties in 2020 en 2021 uit te kunnen voeren. Op basis van het investeringsprogramma is wel een uitbreiding van het borgingplafond nodig vanaf 2022. De uitbreiding van dit borgingsplafond wordt aangevraagd door middel van dPi2020, gebaseerd op de kasstromen uit deze begroting en meerjarenprognose.

4.6 Conclusie

In dit bestuursverslag hebben we uiteengezet hoe wij onze risico’s beheersen en op welke wijze wij vorm geven aan governance. Dit is belangrijk, omdat wij als maatschappelijke ondernemer de plicht hebben om ons vermogen optimaal in te zetten voor onze maatschappelijke huurder, de financiële continuïteit te waarborgen en blijvend te voldoen aan de wet- en regelgeving. In bijgaande jaarrekening en in de overige gegevens wordt de omvang van het vermogen per balansdatum en de samenstelling van het resultaat over 2020 verantwoord. Hieruit blijkt dat Mozaïek Wonen een gezonde financiële positie heeft en haar risico’s beheerst. Ondanks de zorgelijke vooruitzichten kiest Mozaïek Wonen er in 2021 wederom voor om scherp aan de wind te zeilen.

J AARREKENING 2020

In document JAARVERSLAG 2020 MOZAÏEK WONEN (pagina 46-50)