• No results found

en DE EA

on

éLIJK OP DE PLANKEN „ZE 15 OMHOOG

GEKLOMMEN .

MIJN SCHRIKNAALDL 5

JE WAS EEN WAARDIG NY VANDER .

MAAR IK KAN MET \

BLIJVEN SPELEN

BIG DI JA, IK BEN HET. ANDY.

JE HEBT ME ER MIET ONDER GEKREGEN.

NU TUSSEN ONS TWEE.

JE SPEL 15 UITGE- SPEELD, BIG D. GEEF JEOVER.

JE HEBT GEEN SCHIJN VAN

HANDIG MANUOEVREERT ANDY BIG D TOT HIJ GEEN KANT MEER UIT KAN. ACHTER HEM GAAPT EEN BOUWPUT MET VERS GE- STORT BETON. DE VLOER VAN DE SPOOR - TUNNEL VOOR HEM DE BETONMIXER. LINKS EN RECHTS KOMEN POLITIERUTO ‘5 MET GIERENDE SIRENES AANZETTEN ,

VERVLOEKTE HOND!

MIJN-LIEVE GESJOCHTEN KLEINE ANDY !

NOG EEN KLEIN BEETJE IN, BOLLETJE, IK HEB EERST EEN AF- SPRAAK MET MENEER

HOOG DIE HANDEN , BIG D.

DE POLITIE KOMT JE HALEN .

LIEVER DAN DE GEVANGENIS TE MOETEN TROTSEREN ‚WIL BIG D MINDER VOLSLAGEN KRANK-

KON MIET DE SS 5

SLAGKRACHT VAN EEN HALF LEGER. BESSY.

WAT ORIET JULIE ?

IN EEN ROZEROOD LICHT BREEKT DE OCHTEND AAN BOVEN HET BOUWTERREIN. SLECHTS ENKELE ZIEKEN-

WAGENS ZIJN DE LAATSTE GETUIGEN VAN HET DRAMA DAT ZICH HIER HEEFT AFGESPEELD.

/ EN ZO WORDT HET WEER DAG BOVEN ROTTERDAM … EN EEN NIEUWE DAGERAAD BREEKT AAN VOOR DE NATUUREEN BELANGRIJKE SCHAKEL IN DE TRAFIEK VAN HUIDEN EN OOR 15 GEBROKEN.

Gps

SLECHTS HET UITBRANDEN VAN DEZE SCHANDVLEK ZAL ER IETS AAN KUNNEN DOEN.EN ONZE MENTALITEIT VERANDEREN .

ZOLANG ER ZWAAR GELD VERDIEND KAN WORDEN MET DE

WE MOETEN LEREN DE NATUUR NIET MEER UIT TE BUITEN. EN OAT KAN ALLEEN ALS LEDER VAN ON6 KRACHTIG EN DEFINITIEF

"NEE" ZEGT.

LETTERING : ANITA SCHAUWVLIEGHE

Er bestaat een keiharde wet die zegt dat wat verboden is precies daarom waardevol wordt.

Neem daarbij dat het zeldzame in hoge mate

De Washington-Conventie, voluit de Con- vention of International Trade on Endan- gered Species of Wild Fauna and Flora (CITES), stelt zich tot doel om de handel in planten, levende dieren, en “onderdelen”

daarvan zoals huiden, schilden, tanden, klauwen, … te beperken of zelfs te verbieden.

Het enige doel dat de ontwerpers van de Conventie hierbij voor ogen stond, was zeldzame diersoorten voor uitsterven te hoeden.

Om de Conventie te doen eerbiedigen is controle nodig. Die concentreert zich gedeel- telijk in de dikwijls onmetelijke jachtgebie- den van Afrika of Azië, maar veelal om prakti- sche redenen op die plaatsen waar de dieren in Europa worden binnengebracht. Vlieg- velden en zeehavens zijn dan de meest voor de hand liggende plaatsen.

Vanaf einde 1992 zullen binnen Europa de binnengrenzen tussen de verschillende lid- staten vervagen, wat de controle op de CITES nog moeilijker zal maken als de dieren een- maal Europa zijn binnengesmokkeld. Het wordt met andere woorden nog belangrijker dan vroeger om de aanvoer dadelijk bij het binnenkomen van Europa te onderschep- pen. Dat is de reden waarom er in vele landen speciale interventie-eenheden zijn opgericht om deze handel een stok in de wielen te steken.

De belangrijkste draaischijven in Europa voor de aanvoer over zee van bedreigde dier- soorten zijn Antwerpen en Rotterdam. In deze laatste havenstad zijn twee inspecteurs van politie met deze moeilijke opdracht be- last. Ze werken voor de AID, de Algemene Inspectiedienst die resorteert onder het Ministerie van Landbouw.

Vijf voor twaalf

In een interview met de Rotterdamse krant.

Het Vrije Volk verklaarde AlD-inspecteur Reinhardt onlangs dat hij de toekomst nogal somber inzag. De zwarte neushoorn bijvoor- beeld, moet er volgens hem definitief aan geloven. Er wordt zoveel geld geboden voor

de hoorn van dit bijna uitgestorven dier dat het kansloos is. De Chinezen vermalen de hoorn tot poeder dat dan tegen gigantische prijzen als potentieverhogend middel ver- kocht wordt. Arabieren maken er gevesten voor hun dolken van. Wie zo'n dolk bezit kan

nooit een gevecht verliezen.

Het dier bedreigd door bijgeloof? Ten dele.

Ook de commercie speelt haar moordende rol. Voor inspecteur Reinhardt is dit pure criminaliteit, te vergelijken met het smok- kelen en verhandelen van hard drugs. Neem miljoen leefden in het jaar 2000 uitgestorven zal zijn als wij de handel erin en de jacht erop

niet tegengaan.

Ook schijnbaar “onnuttige” dieren worden genadeloos gejaagd, ten behoeve van de verzamelaars. Papegaaien, zei u? Het begint met het onschuldig in een kooitje stoppen van enkele vogels die je mooi vindt en het eindigt, gelukkig slechts bij sommigen, met het absoluut willen bezitten van pape- gaaiesoorten die ook in de vrije natuur zeld- zaam zijn. Exclusief, dus duur. Voor elke papegaai die je in een privé-verzameling ziet, worden er minstens tien uit de natuur ge- haald: een kwart overleeft het ‘vangen’ niet, de helft sterft tijdens het transport en slechts een zeldzaam exemplaar overleeft ons kli- maat. Een koppeltje zeldzame papegaaien kost de fanatieke verzamelaar dan ook al snel Wereld onze “beschaafde” landen wordt binnengesmokkeld. Hierna geven we de lijst van beschermde uitheemse diersoorten die door de douane van de haven van Rotterdam in beslag werden genomen.

1988 eerste kwartaal 1 levende koningsarend 7 levende schildpadden

diverse goederen: koraal, ivoor, schildpad,

stang, kaaiman)

1988 tweede kwartaal 78 koraalbrokken 3 jachtluipaardvellen 6 ivoren beeldjes 1 krokodil

3 schildpadden

1988 derde kwartaal

1 levende Indische olifant 1 Maleise beer

1 papegaai 2 slagtanden 4 kaaimannen 1 zeeschildpad

1988 vierde kwartaal 1 visotter

7600 gedroogde huiden 1 slangehuid

figuren uit ivoor 20 krokodillen 5 schildpadden

18 krokodillepenissen 13 levende parkieten 4 meerkatten

1 opgezette langousta 2 kaaimannen

Voorlopig 1990 11 levende apen 34 krokodillen

65 ivoor (tanden, kralen, beeldjes) 9 levende papegaaien

26 levende parkieten 1 ander soort vogel

NIEUW.

Andy en Bessy in hun nieuwe rol van ‘natuurkommando'.

Samen met Aneka reizen ze de hele wereld rond om te trachten de bedreigde natuur van de ondergang te redden. Dat deze zoektochten bijna altijd uitmonden in spannende avonturen zal iedere lezer vanaf de eerste pagina ontdekken.

GERELATEERDE DOCUMENTEN