• No results found

Axis Control is standaard geleverde software die volledige controle geeft over de vlakbed-snijplotter. Het geoptimaliseerde ontwerp voor touchscreenbediening maakt Axis Control de optimale interface voor de machineoperator.

AANDACHT: Start Axis Control altijd voordat de machine wordt ingeschakeld of voordat de afstandsbediening wordt aangesloten. Sluit Axis Control altijd als laatste.

Wanneer de vlakbed-snijplotter is ingeschakeld, verschijnt een bericht waarin de operator wordt gevraagd om toestemming om door te gaan met de opstartprocedure. Dit voorkomt dat de machine per ongeluk verschuift.

Klik op om door te gaan met de opstartprocedure. In de volgende stap worden de noodknoppen gecontroleerd en daarna de veiligheidsuitschakelaars en de veiligheidslichtstralen.

3.1.1 Hoofdvenster

Na het opstarten en initialiseren van de machine, wordt het bovenstaande venster weergegeven.

Status (linkerkant van het scherm)

Dit deel geeft de status weer van verschillende items die worden bewaakt.

USB: kan groen zijn (verbonden) of rood (niet verbonden).

Afstandsbediening: kan groen zijn (geactiveerd), of grijs (niet geactiveerd).

Noodstop: kan groen zijn (machine klaar), rood (noodstop ingedrukt) of grijs (machine niet verbonden).

Veiligheidsstraal: kan groen zijn (machine actief), oranje (niet actief), rood (onderbroken) of grijs (machine niet verbonden).

Fatale fout: kan rood zijn (fatale fout gebeurd) of grijs (OK).

De grote kleurblokken maken de status van een afstand zichtbaar. Er zijn 5 mogelijke kleuren:

Rood: Betekent dat er een foutmelding is die moet worden bevestigd door de operator.

Mogelijke gebeurtenissen: Noodknop ingedrukt, tripschakelaar of optische sensoren van het veiligheidssysteem zijn geactiveerd, fatale fout of de machine start opnieuw op.

Geel: Betekent dat er een waarschuwingsbericht wordt weergegeven dat moet worden bevestigd door de operator.

Groen: Normale status van de machine, kan bezig zijn met een snijjob of aan het wachten op een snijjob.

Blauw: Dit betekent dat een tussenkomst van de operator nodig is. Wordt weergegeven wanneer een job wordt gepauzeerd of onderbroken omdat een tussenkomst van de operator nodig is.

Wit: Een speciale status die betekent dat de machine niet klaar is om er een job naartoe te sturen. Mogelijk bezig met het re-flashen van firmware of is gewoon offline.

Materiaal info: Geeft de huidig ingestelde materiaalgrootte weer.

Module info: Info over modules/gereedschappen. Het gemonteerde gereedschap wordt weergegeven en de up/down waarde en de snelheid die is ingesteld voor interne tests.

Laatste machine bericht: Hier wordt het laatste bericht weergegeven, dat van de vlakbed-snijplotter naar de computer is gestuurd. Dit bericht verdwijnt als het door de gebruiker is bevestigd.

Klik op het Axis Control logo om het model, het serienummer en de firmware revisie te tonen.

De rest van het venster toont de verschillende menu's van Axis Control voor interactie met de vlakbed-snijplotter. Ze worden uitgelegd in de volgende hoofdstukken.

3.1.2 Materiaalmenu

Het materiaalmenu wordt gebruikt om materiaal te laden en het materiaalformaat in te stellen.

Er zijn ook extra bedieningsknoppen beschikbaar om het laden van materiaal te vereenvoudigen. Sommige functies zijn alleen beschikbaar als bepaalde opties zijn geïnstalleerd. De knoppen onder de verplaatsingssecties worden actief tijdens het instellen van het materiaal (instelling van oorsprong en grootte).

OPMERKING: De stofafzuigparameters werken alleen als een freesmodule (optioneel) is geïnstalleerd. De parameters voor de roll-up zijn alleen beschikbaar als de roll-up (optioneel) is geïnstalleerd.

3.1.3 Gereedschap wisselen

Het menu Gereedschap wisselen moet worden gebruikt wanneer een module of gereedschap op de vlakbed-snijplotter wordt gewijzigd. Als een gereedschap of module wordt vervangen terwijl de vlakbed-snijiplotter zich niet in het gereedschapswisselmenu bevindt, zal de machine de verandering niet detecteren en kan het snijoppervlak onomkeerbaar worden beschadigd indien nadien een job wordt gestart. Klik na een module- of gereedschapswisseling op de knop Online. De machine zal dan elke module- of gereedschapswisseling detecteren. Het herinnert de operator er ook aan om het gereedschap te kalibreren voordat het wordt gebruikt.

WAARSCHUWING: Wijzig/installeer een module of gereedschap pas nadat u op

‘Gereedschap wisselen’ in Axis Control heeft geklikt. De machine zal geen onverwachte bewegingen maken nadat op de gereedschapswisselknop is gedrukt en zolang de online knop zichtbaar is. De stroom naar de motoren wordt onderbroken. Dus nadat op Online is geklikt, keren de motoren terug naar hun oorspronkelijke positie. Verplaats ze niet te ver uit hun oorspronkelijke positie.

3.1.4 Resetten

Klik op Resetten om de tafel met de huidige job te stoppen. De oorsprong van het geladen materiaal wordt ook gereset.

OPMERKING: Wanneer de machine een job van Summa GoProduce aan het snijden is, zijn er meer opties beschikbaar dan alleen resetten.

3.1.5 Modules

Dit menu dient om de gereedschapsparameters in te stellen. Indien een tool wordt gewijzigd, moeten de parameters steeds worden gecontroleerd. Als de machine merkt dat er een nieuw gereedschap is geïnstalleerd (na het wisselen van gereedschap), zal het weigeren dat gereedschap te gebruiken totdat het is gekalibreerd. De module die is gekozen om te kalibreren heeft een blauwe rand eromheen. De parameter die momenteel is gekozen om te kalibreren, wordt blauw gemarkeerd of vergroot.

OPGEPAST: De op en neer posities van de snijkop kunnen ook worden ingesteld met de afstandsbediening. Het wordt zelfs aangeraden om hiervoor de afstandsbediening te gebruiken.

3.1.6 Laden

Met dit menu wordt materiaal geladen. Hoe dit in z’n werk gaat, wordt in de gebruikershandleiding uitgelegd.

3.1.7 Menu

Met dit menu kunnen de standaardparameters voor de vlakbed-snijplotter worden gewijzigd.

Selecteer de parameter die moet worden gewijzigd. Gebruik vervolgens de pijl omhoog/omlaag om de waarde te wijzigen. De software voor het verzenden van opdrachten kan sommige parameters overschrijven.

3.1.8 Events

Dit menu toont alle berichten die door de vlakbed-snijplotter werden weergegeven.

Er zijn drie soorten berichten:

Info: Dit is een bericht van de machine naar de gebruiker.

Waarschuwing: Dit is een bericht dat de gebruiker eraan herinnert dat er een bepaalde actie moet worden ondernomen.

Fout: Dit is een bericht dat een fout meldt die de aandacht van de gebruiker vereist.

3.1.9 Opnieuw opstarten

Deze knop is om de machine volledig opnieuw op te starten. Het is een ‘warme herstart’. De machine doorloopt de volledige initialisatieprocedure, die normaal gesproken wordt uitgevoerd wanneer de machine wordt uitgeschakeld en weer ingeschakeld. Door deze herstart wordt de camera in de machine niet opnieuw opgestart.

3.1.10 Color Axis Control pictogram

De kleur van het pictogram van Axis Control in het systeemvakmenu kan verschillen.

De normale kleur is wit.

Wanneer het pictogram geel is, betekent dit dat de machine bezig is (resetten, een test patroon snijden, wachten op antwoord van de gebruiker,…).

Indien het pictogram rood is, betekent dit dat Axis Control geen verbinding heeft met de vlakbed-snijplotter.

3.1.11 Axis Control opties wanneer de machine bezig is met het snijden van jobs vanuit Summa GoProduce

Wanneer een opdracht wordt gestart vanuit Summa GoProduce, worden de noodstops actief ( ) en de weergave van Axis Control verandert. Er zijn drie hoofdknoppen.

Klik op deze knop om de huidige job te stoppen. De machine maakt de vectoren af, laadt ze in de buffer en stelt de oorsprong opnieuw in. De computer zal de rest van de job verzenden, maar de machine zal deze niet uitsnijden.

Klik op deze knop om de huidige job te pauzeren. De machine maakt de vectoren die in de buffer zijn geladen af, pauzeert en toont de twee nieuwe knoppen.

Klik op deze knop om de job te hervatten. De machine begint de rest van de job te snijden.

Als de machine is gepauzeerd, kan de job worden afgebroken door op deze knop te klikken. De snijkop gaat terug naar de huidige oorsprong. De computer stuurt de rest van de job, maar de machine zal deze niet uitsnijden.

Als de veiligheidsstralen worden onderbroken of de tripschakelaars in de bumpers worden geactiveerd, stopt de machine en pauzeert ze. Summa Axis Control zal een bericht geven. Klik op de OK-knop in het berichtvenster om door te gaan.

OPMERKING: Gebruik de noodstop niet als pauzeknop. Het vermindert de snijkwaliteit. Een gecontroleerde pauze zorgt ervoor dat alle vectoren met de juiste snelheid en versnelling worden uitgeschakeld.

GERELATEERDE DOCUMENTEN